ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων για την «αξιοπιστία του προγράμματος»

Copyright 2016 The Associated

Διαδοχικές αντιλαϊκές παρεμβάσεις, ανεξάρτητα απ' το αν η καπιταλιστική οικονομία θα περάσει σε φάση ανάκαμψης ή θα συνεχίσει η στασιμότητα του παραγόμενου ΑΕΠ, θα προβλέπει η υπό διαμόρφωση συμφωνία της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο. Την ίδια ώρα, με φόντο τις αβεβαιότητες που εκδηλώνονται στο α' τρίμηνο του 2017 σχετικά με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, στο αντιλαϊκό τραπέζι πέφτουν προτάσεις για την ταχύτερη, λεγόμενη «εμπροσθοβαρή» εφαρμογή των προβλεπόμενων αντιλαϊκών μέτρων, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 2018 και βέβαια για όλα τα επόμενα χρόνια. Για τα παραπάνω είχε προϊδεάσει ανοιχτά τις προάλλες υψηλόβαθμος παράγοντας του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, λέγοντας πως σε περίπτωση «καθυστέρησης» στις διαδικασίες της «αξιολόγησης», «η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή»...

Σε αυτό το πλαίσιο, με «μπαλαντέρ» το χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση την κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, ζητήματα που εμφανίζονται να έχουν «κλειδώσει». Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελική ευθεία βρίσκεται και το ζήτημα για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, σε μια εξέλιξη που έρχεται να «κουμπώσει» με τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις σε κλάδους και τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, με την άρση των «αντικινήτρων» που στοχεύουν στη διαμόρφωση κλίματος «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης».

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν τόσο στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στη Μάλτα, όσο και στο πλαίσιο των συζητήσεων που αναμένεται να έχει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με παράγοντες των «θεσμών».

«Αξιόπιστο πρόγραμμα» και στην ατζέντα του ΔΝΤ

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αλλά και σημαντικά ζητήματα που ακόμη παραμένουν ανοιχτά για να κλείσει η «αξιολόγηση», διαπιστώνει η πλευρά του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του οποίου, Τζ. Ράις, σε χτεσινές δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, εστίασε στους δυο βασικούς πυλώνες του αντιλαϊκού προγράμματος. Ο πρώτος αφορά στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε «αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Αυτό πρακτικά σημαίνει την επιβολή της αναγκαίας μάζας με τα αντιλαϊκά μέτρα, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στη δέσμευση (της Ευρωζώνης) σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση, μετά το κλείσιμο της «αξιολόγησης».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το πότε οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν στη λεγόμενη τεχνική συμφωνία, ενώ βέβαια δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες για «δημοσιονομικό κενό» το 2018 και για πρόσθετα μέτρα, από την ίδια χρονιά, ζήτημα που φέρονται να έχουν βάλει στο τραπέζι ΔΝΤ και Β. Σόιμπλε.

Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με όσα λέγονταν, συζητήθηκε και στο πλαίσιο χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, ενώ για την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζεται συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ.

Σε κάθε περίπτωση, τυχόν «απόκλιση» από τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» (3,5% του ΑΕΠ από το 2018) συνεπάγεται την επιβολή συνοδευτικών αντιλαϊκών μέτρων, παράλληλα με αυτά που κλειδώνουν στην τρέχουσα «αξιολόγηση».

Την ίδια ώρα, η Eurobank, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, με βάση την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών, «βλέπει» ότι η ζυγαριά του ΑΕΠ γέρνει προς το αρνητικό πρόσημο, ενώ αρκετά πιθανό είναι και το σενάριο της στασιμότητας.

ΣΕΒ: «Καίριο διακύβευμα» η συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας

«Το καίριο διακύβευμα της οικονομικής πολιτικής είναι η διευκόλυνση της μεταφοράς πόρων (εργασίας, κεφαλαίου, τεχνολογίας) από τους παραδοσιακούς στους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας», επισημαίνει η πλευρά του ΣΕΒ, στο πλαίσιο των προτάσεων που κατέθεσε σχετικά με το υπό διαμόρφωση «νέο παραγωγικό πρότυπο εξωστρεφούς ανάπτυξης». Αυτή η προοπτική προϋποθέτει μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και παρεμβάσεων, «που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» και όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι εγχώριοι βιομήχανοι, η ανταγωνιστικότητα «βελτιώνεται όταν πάψουν να προστατεύονται οι παραδοσιακοί και χαμηλής παραγωγικότητας κλάδοι», όλα αυτά που «συντηρούν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες χωρίς προοπτική τεχνολογικής αναβάθμισης της λειτουργίας τους».

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «αυτό που απαιτείται πάνω απ' όλα είναι η βελτίωση της δυνητικής σχετικής κερδοφορίας των κλάδων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά». Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το κυβερνητικό σχέδιο για την «Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης 2021 περιέχει πολλές χρήσιμες προτάσεις και συστάσεις», και όπως επισημαίνουν, μαζί με το Μακροπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2017-2021) και το ΕΣΠΑ (2014-2020) αποτελούν ένα «ενιαίο πλαίσιο προγραμματισμού αναπτυξιακής πολιτικής».

Να σημειωθεί ότι το υπό διαμόρφωση Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα ενσωματώνει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας», όπως τη φοροληστεία απέναντι στο λαό και την κατακρεούργηση των συντάξεων, πάνω στα οποία θα «οικοδομηθούν» οι παρεμβάσεις που αφορούν στην ενίσχυση του εγχώριου κεφαλαίου, τόσο μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών όσο και από τη διοχέτευση διακρατικών και κρατικών κεφαλαίων για την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, σε μια λαθροχειρία ολκής, ο ΣΕΒ επικαλείται τον... Μαρξ, για να προτάξει για μια ακόμη φορά την ανάγκη μεγαλύτερης συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών στα χέρια των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Οπως λένε, «σύμφωνα με τον Μαρξ, οι αλλαγές στην τεχνολογία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων» και στη συνέχεια, περνώντας στο «ψητό», επισημαίνουν πως «η δημοσιοϋπαλληλία και τα κλειστά επαγγέλματα δεν συνάδουν πλέον με την αναζήτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας», δηλαδή με τα ζητήματα που αφορούν στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της πίτας και των αγορών στις οποίες προσβλέπει βέβαια και η πλευρά του ΣΕΒ.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ προτείνει: Επενδυτικά κίνητρα και άρση αντικινήτρων για επενδύσεις, προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, εγκατάσταση στη χώρα διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, αποκρατικοποιήσεις για αύξηση της παραγωγικότητας, εξάλειψη θεσμικών στρεβλώσεων που δεν αφήνουν τις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν κ.ά.

«Αιτιάσεις» από τον ΣΕΤΕ

«Η προκατάληψη ορισμένων κατά της οικογενειακής αυτοαπασχόλησης εμπεριέχει φτώχεια επιχειρημάτων και εμπάθεια», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Β. Κορκίδης, αναφορικά με προηγούμενη παρέμβαση του ΣΕΒ σχετικά με το μεγάλο αριθμό των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα και τη «φοροδιαφυγή» των μικρών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, ο ΣΕΒ πέφτει σε σοβαρά ολισθήματα, εκτινάσσοντας το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων από 22,9% σε 34% και αυτό με την πρόσθεση των εργοδοτών 7,3% (αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό) αλλά και των βοηθών στην οικογενειακή επιχείρηση (3,9%).

Επιπλέον, όπως επισημαίνει, 6.000 μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν 29 δισ. από τα 45 δισ. ευρώ «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια στις τράπεζες, καθώς και 7.300 ΑΦΜ που οφείλουν τα 74 δισ., από τα 93 δισ. ευρώ στην Εφορία, «δεν είναι σίγουρα μικροί, ούτε καν μικρομεσαίοι».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το χουντικό στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Απρίλη 2017 και ώρα 7 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί από τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το βιβλίο «Δικτατορία 1967 - 1974», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ομιλία - παρέμβαση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα κλείσει η λαϊκή ορχήστρα της ΚΝΕ, που θα ερμηνεύσει τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ