ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
Σελ. /24
Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες

«Τα έργα αυτά ανήκουν σε έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη, στον ελληνικό λαό, στον οποίο σήμερα τα παραδίδουμε...», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια της σήραγγας των Τεμπών και γέλασαν μέχρι και οι πέτρες του τούνελ. Κι αυτό γιατί ο «μοναδικός ιδιοκτήτης», δηλαδή ο λαός (κατά τον πρωθυπουργό), πρέπει να πληρώσει κοντά 60 ευρώ για να πάει Θεσσαλονίκη και να επιστρέψει Αθήνα, μόνο για τα διόδια! Την ίδια στιγμή, από την κατασκευή και τη διαχείριση των αυτοκινητόδρομων, όπως και πολλών ακόμα στρατηγικών υποδομών, οι κατασκευαστικές εταιρείες βγάζουν αμύθητα κέρδη. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ακριβώς αυτό: Οτι οι εργαζόμενοι, παρόλο που είναι οι πραγματικοί «κατασκευαστές» όλων αυτών των σημαντικών έργων, δεν είναι και «ιδιοκτήτες» τους. Και για να γίνουν απαιτείται οργάνωση, αγώνας και σύγκρουση με αυτούς που τους κλέβουν τον πλούτο που παράγουν.

Η τηλεόραση δεν σώζει

Οι εκπρόσωποι των αστικών τάξεων ειδικά στις χώρες που επικράτησε η αντεπανάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, διακρίνονται για τον φανατισμό τους στην υπεράσπιση του καπιταλισμού. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Ρουμάνα επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, που δήλωσε θιγμένη όταν προχτές στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην υποκρισία της ΕΕ που ευαισθητοποιείται τάχα για τους πρόσφυγες, την ώρα που τσακίζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης. Απευθυνόμενη στον Ν. Καραθανασόπουλο, η επίτροπος του αντέτεινε ότι «δεν ζήσατε σε χώρα που είχε δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα και μόνο»! Οσο κι αν οι ώρες που παρακολουθεί τηλεόραση ένας λαός δεν μπορεί να αποτελούν κριτήριο της ελευθερίας και της δημοκρατίας που απολαμβάνει, τα δεδομένα της δεκαετίας του '80 στα ΜΜΕ όλου του κόσμου ήταν πολύ διαφορετικά απ' ό,τι σήμερα, ώστε να αξιοποιούνται για συγκρίσεις. Φαίνεται πάντως ότι η τηλεόραση δεν είναι αυτή που έλυσε τα προβλήματα του λαού στη σημερινή Ρουμανία, αν κρίνουμε από τις πιο πρόσφατες έρευνες, όπως αυτή του Ρουμανικού Ινστιτούτου Αξιολόγησης και Στρατηγικής, σύμφωνα με την οποία το 45% πιστεύει ότι σήμερα θα ζούσε καλύτερα αν δεν είχε επικρατήσει ο καπιταλισμός, ενώ το 61% θεωρεί ότι σήμερα ζει κάτω από πολύ χειρότερες συνθήκες απ' ό,τι επί σοσιαλισμού...

Απόλυτη ένδεια

«Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης δεν απευθύνεται σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ούτε σε όλους τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Απευθύνεται σε όσους βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας. Ως εκ τούτου, το εισοδηματικό όριο, δηλαδή το εισόδημα κάτω από το οποίο ένας πολίτης δικαιούται ΚΕΑ, είναι χαμηλό». Αυτά τα «ωραία» ακούγονται σε διευκρινίσεις που δίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας για το περίφημο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Αφού εδώ και τρία χρόνια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «γάνωσαν» τα αυτιά του κόσμου για το ΚΕΑ που θα προστάτευε δήθεν τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, για τους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους που θα «σώζονταν», τώρα απροκάλυπτα ομολογούν ότι το πενιχρό επίδομα των 13 ευρώ τη μέρα για μια ολόκληρη τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, προορίζεται αποκλειστικά γι' αυτούς που είναι «σε κατάσταση απόλυτης ένδειας». Οψιμη παραδοχή, θα έλεγε κάποιος, αν το ΚΕΑ δεν γινόταν ταυτόχρονα μηχανισμός ξηλώματος άλλων επιδομάτων που δίνονταν σε ευάλωτες ομάδες, αν τελικά δεν γινόταν το άλλοθι για την εμπέδωση και εξάπλωση της φτώχειας σε ακόμα μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την εμβάθυνση της αντεργατικής πολιτικής που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ναρκωτικά ... στο πιάτο

Η μείωση της εγκληματικότητας είναι ένα από τα ιδεολογήματα που προβάλλονται διαχρονικά για την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης και γενικότερα την ανοχή απέναντι στα ναρκωτικά. Η επιβεβαίωση για το αντίθετο έρχεται για άλλη μια φορά από την Ολλανδία - αυτή τη φορά απ' τα ...σκουπίδια της - που έχει μετατραπεί σε κέντρο παρασκευής και διακίνησης ναρκωτικών, με τα κυκλώματα να απλώνονται σ' όλη τη χώρα, με διεθνείς βέβαια διασυνδέσεις. Τουλάχιστον 177 χωματερές χημικών αποβλήτων από την κατασκευή του ναρκωτικού «έκστασις» και αμφεταμινών εντοπίστηκαν πέρυσι στη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το 2012 ήταν 69. Ωστόσο, το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερο, με τα κυκλώματα ναρκωτικών να μετακινούνται προς τα ανατολικά της χώρας, ενώ ίχνη χημικών ουσιών από ναρκωτικά εντοπίζονται πλέον και σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι. Σε περιοχή νότια της χώρας, τα απόβλητα από την παρασκευή χημικών ναρκωτικών εντοπίστηκαν σε λάκκους κοπριάς που χρησιμοποιούνται ως λίπασμα στα χωράφια (!), την ώρα που το Κοινοβούλιο συζητάει πλέον μέτρα για τη διασφάλιση τουλάχιστον «καθαρής» τροφής. Μιλάμε, δηλαδή, για κανονική σήψη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1614 Πεθαίνει ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο).

1772 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και διανοητής του ουτοπικού σοσιαλισμού Σαρλ Φουριέ.

1824 Πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον), ο φιλέλληνας ποιητής που συνέδεσε το όνομά του με την Επανάσταση του 1821.

1919 Η Γερμανική Επανάσταση εξαπλώνεται και στη Βαυαρία, η οποία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία. Η Σοβιετική Βαυαρία καταλύθηκε στις 3 Μάη του ίδιου έτους, έπειτα από ένοπλη επέμβαση των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Πάνω από 1.000 υπερασπιστές της Σοβιετικής Δημοκρατίας έπεσαν στην τελική μάχη του Μονάχου στις 3 Μάη, ενώ πάνω από 700 πιάστηκαν και εκτελέστηκαν τις επόμενες μέρες.

1922 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

1939 Στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την Αλβανία.

1943 Είκοσι επτά στελέχη του ΕΛΑΣ της Αθήνας, με επικεφαλής τον Σπύρο Κωτσάκη (Νέστορα), υπεύθυνο του ΕΛΑΣ Αθήνας - Πειραιά, απελευθερώνουν από τη «Σωτηρία» 56 στελέχη του ΚΚΕ, που κρατούσε η μεταξική δικτατορία στο Στρατόπεδο της Ακροναυπλίας και είχε παραδώσει στους κατακτητές. Η επιχείρηση, που αναπτέρωσε το ηθικό του λαού της πρωτεύουσας, είχε αποφασιστεί από το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ και ανατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ.

1943 Προσχωρεί στον ΕΛΑΣ ο τέως βενιζελικός στρατιωτικός Στέφανος Σαράφης, που τότε είχε τον βαθμό του συνταγματάρχη. Ως στρατηγός του ΕΛΑΣ έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση εξορίστηκε αρχικά στη Λήμνο (1946) και κατόπιν στη Μακρόνησο (1948). Μετά τη λήξη του Εμφυλίου θα εκλεγεί βουλευτής της ΕΔΑ, ενώ στις 31/5/1956 θα σκοτωθεί από αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε Αμερικανός υποσμηνίας που υπηρετούσε στην 22η Μοίρα Διαβιβάσεων της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ελληνικού.

1963 Θεμελιώνεται στην παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου της γαλλικής «Πεσινέ». Μια από τις πλέον σκανδαλώδεις συμφωνίες που υπογράφτηκαν στη νεότερη ελληνική ιστορία από το ελληνικό αστικό κράτος.

1986 Η Ελλάδα παραλύει όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέρχονται στη μεγαλύτερη έως τότε πανεργατική απεργία των μεταπολιτευτικών χρόνων, ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευε τις αυξήσεις) και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

1992 Πεθαίνει ο Αντώνης Τρίτσης.

2000 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Ακης Πάνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ