ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία στην οποία τα παιδιά θα ζουν πραγματικά ευτυχισμένα

Παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Ραδιομαραθώνιο της ΕΡΑ και της UNICEF

Στοιχεία για το ποσοστό των οικογενειών με παιδιά που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες (από την έκθεση της UNICEF)
Στοιχεία για το ποσοστό των οικογενειών με παιδιά που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες (από την έκθεση της UNICEF)
Στο Ραδιομαραθώνιο της ΕΡΑ και της UNICEF, με θέμα «Για κάθε παιδί που πεινάει - δίπλα μας ή μακριά μας», που γίνεται με αφορμή την ετήσια έκθεση της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα, η οποία δείχνει τη ραγδαία αύξηση της παιδικής φτώχειας στα χρόνια της κρίσης, έκανε χτες παρέμβαση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δ. Κουτσούμπας ευχήθηκε επιτυχία στο Ραδιομαραθώνιο και αναφέρθηκε στα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για τις συνθήκες φτώχειας, στις οποίες ζουν τα παιδιά στη χώρα μας, με βάση τα οποία 1 στα 2 παιδιά στερούνται ακόμα και τα βασικά αγαθά και μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν σε φτωχές οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.

Και τόνισε συνομιλώντας στο Ραδιομαραθώνιο με τον συντονιστή της ΕΡΑ και την Σοφία Τζιτζίκου, πρόεδρο της UNICEF Ελλάδας:

-- Και από την έκθεση αποδεικνύεται ότι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών της πατρίδας μας, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης.

Βέβαια, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, ζουν και εκατομμύρια ακόμη παιδιά σε όλο τον κόσμο. Απόδειξη για μας - φαντάζομαι και για τους ακροατές που μας ακούν - είναι ότι αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα το μόνο που έχει να προσφέρει πλέον είναι ανεργία, φτώχεια, πολέμους.

Από τη μεριά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις προσπάθειες που δυναμώνουν τη λαϊκή αλληλεγγύη, την ίδια στιγμή διεκδικούμε βέβαια να παρθούν και άμεσα μέτρα, έστω ανακούφισης, κάποιας στοιχειώδους προστασίας των φτωχών λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να συμβάλουμε και με τις προτάσεις που καταθέτουμε και μέσα στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, παντού, αφού η προστασία των παιδιών πρέπει να είναι για όλους μας προτεραιότητα.

Για παράδειγμα διεκδικούμε: Κρατικά κονδύλια για διανομή δωρεάν γευμάτων στα σχολεία. Μέσω του σχολείου θα μπορούσαν να είναι δωρεάν ακόμα και οι σχολικές εκδρομές, οι επισκέψεις που γίνονται σε διάφορους χώρους.

-- Σε αυτό δεν έχετε άδικο.

-- Μα βέβαια, πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά μας πρόσβαση στο θέατρο, τον κινηματογράφο, σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, γενικότερα στον πολιτισμό.

-- Και να πολλαπλασιαστεί αυτό, κ. Κουτσούμπα, όχι να καταργείται, γιατί - επιτρέψτε μου - σε πολλά σχολεία και όχι απαραίτητα λαϊκών συνοικιών, έχουν καταργήσει και τις μηνιαίες επισκέψεις σε θέατρα, επειδή δεν μαζεύονται τα χρήματα, για να πάνε τα παιδιά. Δεν μπορούν να συμμετέχουν οικονομικά οι γονείς.

-- Ετσι γίνεται. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν τον κόσμο, ακόμα και σε άλλους τόπους, όπου δεν μπορούν αλλιώς να πάνε, θα πρέπει να εξασφαλίζεται από τις δομές, τις επίσημες, τις κρατικές κ.λπ.

Χρειάζεται, ακόμη, εκτεταμένο δίκτυο δωρεάν παιδικών κατασκηνώσεων. Γιατί πραγματικά θα μπορούσε αυτό κάπως να ανακουφίσει τις πάνω από τις μισές οικογένειες της χώρας, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ούτε μια βδομάδα, πέντε μέρες, διακοπές το χρόνο.

Είναι ταυτόχρονα, επίσης, επιτακτική - και θα ήθελα να το επισημάνω - η ανάγκη για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους νέους, γιατί τα όποια αποσπασματικά μέτρα πάρθηκαν τα χρόνια της κρίσης δεν εξασφάλισαν ολοκληρωτικά ούτε καν τον δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών στα σχολεία...

-- Ναι. Γι' αυτό υπάρχουν και κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, όλες αυτές οι δομές που βοηθούν. Κι όποιος μπορεί πάει εκεί και δίνει ό,τι έχει...

-- Ολα αυτά πρέπει να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

-- Είναι ένα καλό βήμα εδώ για να σας ευχαριστήσω, γιατί είσαστε πάντοτε «παρών» στα καλέσματά μας, αισθανόμαστε το «παρών» σας, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικοί να χάνουν την «ξύλινη γλώσσα» που μπορεί να χρησιμοποιούν μέσα στη Βουλή ή οπουδήποτε και να ενώνονται όταν αφορά σε δικαιώματα των παιδιών και μάλιστα παιδιών που είναι δίπλα μας, στον μικρόκοσμό μας, αλλά και πιο μακριά στον κόσμο, όπως είπατε. Και πραγματικά, σας ευχαριστώ ολόψυχα κι ελπίζω να είμαστε πάντοτε μαζί σε αυτό το δρόμο.

-- Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ - εκτός από τις ευχαριστίες και για τη μεγάλη δική σας προσφορά σε αυτό τον αγώνα - είναι ότι θα εξακολουθήσουμε, αυτό μπορώ να υποσχεθώ εγώ και σήμερα σ' αυτή την εκπομπή, να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για μια κοινωνία στην οποία τα παιδιά θα ζουν πραγματικά ευτυχισμένα και θα μπορούν να απολαμβάνουν τις σύγχρονες ανάγκες σε όλους τους τομείς, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία. Και βεβαίως, γι' αυτό χρειάζεται και μια κοινωνία όπου η φτώχεια, η εκμετάλλευση, οι πόλεμοι, οι άσχημες συνθήκες θα είναι οριστικά παρελθόν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύριο στη Θεσσαλονίκη η διεθνιστική εκδήλωση για το Προσφυγικό
  • Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΠΑΜΑΚ, θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος
  • Θα χαιρετίσουν αντιπρόσωποι Οργανώσεων Νεολαίας από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία και Τουρκία

Διεθνιστική εκδήλωση για το Προσφυγικό διοργανώνει η ΚΝΕ το Σάββατο 8 Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ξένες Κομμουνιστικές Νεολαίες.

Η εκδήλωση, που έχει τίτλο «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά», θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών, και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις:

  • Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία
  • Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία
  • Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία
  • Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - Σερβία
  • Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

Επίσης, θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια της προσφυγιάς, ενώ στο χώρο θα συγκεντρώνονται σχολικά είδη που θα παραδοθούν σε προσφυγόπουλα.

Να σημειώσουμε ότι χτες έγινε με επιτυχία εκδήλωση της ΚΝΕ για την κατάσταση των νέων στην Ισπανία, με ομιλήτρια τη Μαρίνα Γκόμεζ, Γραμματέα των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών, που βρίσκεται στη χώρα μας προσκεκλημένη από την ΚΝΕ, με αντιπροσωπεία της Οργάνωσής της για την αυριανή εκδήλωση. Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη χτεσινή εκδήλωση θα παρουσιάσουμε σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει προσπάθειες παρεμπόδισης της δράσης της ΚΝΕ

Τις προσπάθειες διευθυντών σχολείων να παρεμποδίσουν τη δράση της ΚΝΕ μπροστά στα μαθητικά Φεστιβάλ, είτε κατεβάζοντας προπαγανδιστικά πανό, είτε παρεμποδίζοντας σχετικές εξορμήσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα μηνύματα, αλλά και η αξία του ανιδιοτελούς αγώνα, της ταξικής - διεθνιστικής αλληλεγγύης, της λαϊκής προκοπής, της καλλιτεχνίας, του αθλητισμού, προβάλλονται από τις δράσεις των μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Φαίνεται πως αυτά τα μηνύματα και οι αξίες ενοχλούν ορισμένους διευθυντές σχολείων, που είτε κατέβασαν πανό της ΚΝΕ που καλούσε τους μαθητές στο αθλητικό τουρνουά, είτε θέλησαν να εμποδίσουν τη διακίνηση του καλέσματος.

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θεωρούν ότι ο εκπαιδευτικός οφείλει και μπορεί να παίξει άλλο ρόλο από αυτόν που τον καλεί το καπιταλιστικό σύστημα να εκτελέσει. Ρόλο ανύψωσης των αξιών της λαϊκής ανάπτυξης και προόδου. Ρόλο που θα προστατεύει το σχολείο ως χώρο ελεύθερο για διακίνηση ιδεών. Ρόλο κόντρα στην πολιτική των μνημονίων κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, που εμποδίζουν τη μόρφωση των παιδιών μας, τα οποία έρχονται ζαλισμένα στα σχολεία μας από την πείνα που προκάλεσαν αυτές οι πολιτικές. Κάπως έτσι καταλαβαίνει το ΚΚΕ τον ρόλο του εκπαιδευτικού.

Αν τώρα οι διευθυντές των σχολείων, που κατεβάζουν πανό και εμποδίζουν εξορμήσεις της ΚΝΕ, ελπίζουν ότι θα εμποδίσουν τη δράση των μελών της, άδικος κόπος. Και το ΚΚΕ, που το 2018 συμπληρώνει 100 χρόνια, και η ΚΝΕ που συμπληρώνει τα 50, ξέρουν να ξεπερνούν τέτοιες πρόσκαιρες δυσκολίες», καταλήγει η ΤΕ Βορείου Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Εκδήλωση στα Τρίκαλα

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση οργανώνει το Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ, την Κυριακή 9 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στη «Σουίτα Art Cafe». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει προβολή του ντοκιμαντέρ «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οχτώβρη» της Οργάνωσης Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ και ομιλία από τον Αχιλλέα Σίμο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ