ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
Σελ. /24
65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Διδασκόμαστε από τους ήρωες κομμουνιστές, γινόμαστε καλύτεροι στην οργάνωση της ταξικής πάλης

Σε εκδήλωση τιμής για το εκτελεσμένο μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στου Γουδή, μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Ο Θ. Χιώνης μίλησε στην εκδήλωση
Ο Θ. Χιώνης μίλησε στην εκδήλωση
Στο άλσος Γουδή, στο σημείο που εκτελέστηκε από το αστικό κράτος ο Νίκος Μπελογιάννης, μαζί με τους Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο και Δημήτρη Μπάτση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Απρίλη η εκδήλωση τιμής από τις Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου και Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και από την ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν και τα παιδιά του Νίκου Καλούμενου, Μαργαρίτα και Πέτρος. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχε ο κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος. Μετά την κεντρική ομιλία που έκανε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα που επιμελήθηκαν η Σύλβια Καπερνάρου, η Αριάδνη Μιχαηλάρη, ο Χρήστος Μπαλτάς και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, στο μνημείο που έχει στήσει το Κόμμα στο σημείο της εκτέλεσης.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Χιώνη:

Τον Μπελογιάννη καθώς και τους χιλιάδες ήρωες που γέννησε το ΚΚΕ, τους τιμάμε διαδηλώνοντας ότι συνεχίζουμε, ακλόνητοι από το χρέος που έχουμε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξημερώσουν και στη χώρα μας καλύτερες μέρες.


Αυτό μας απασχόλησε και όλο το προηγούμενο διάστημα, από τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ τον Δεκέμβρη μέχρι αυτές τις μέρες που ολοκληρώθηκε το 20ό Συνέδριο του Κόμματός μας, με την πλούσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, το δημιουργικό προβληματισμό, την εξέταση της πείρας από τη δουλειά των ΚΟ, της πείρας της ταξικής πάλης, θέτοντας στο επίκεντρο το ατσάλωμα του Κόμματος στο σύνθετο αγώνα που διεξάγουμε, με στόχο να φτιάξουμε «έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

Ο Μπελογιάννης δεν είναι απλά μια ηρωική μορφή του παρελθόντος. Η δράση του, η υπόθεση για την οποία πάλεψε, η στάση του εκφράζουν και σήμερα με έναν από τους καλύτερους τρόπους τη μακρόχρονη μάχη για την εργατική, τη λαϊκή νίκη.

Ο Μπελογιάννης δολοφονήθηκε γιατί ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και του ΔΣΕ. Γιατί δεν πρόδωσε το λαό, δεν κρύφτηκε, δεν έφυγε τα χρόνια της Κατοχής, όπως έκαναν τα διαλεχτά παιδιά της αστικής τάξης. Γιατί, όπως είπε και στη δίκη του: «Εμείς προβάλλουμε την πιο σωστή θεωρία, που συνέλαβε η πιο προοδευτική ανθρώπινη σκέψη. Και συνεχώς προσπαθούμε, η θεωρία αυτή να γίνει πραγματικότητα για την Ελλάδα και για τον κόσμο ολόκληρο». «Στο πρόσωπό μου δικάζεται η πολιτική του ΚΚΕ».

Ο Μπελογιάννης, όπως και κάθε άνθρωπος, δεν γεννήθηκε ήρωας. Αν και βρίσκεται στο πάνθεον των λαϊκών ηρώων, μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές που έμειναν άγνωστοι. Δεν θα υπήρχαν οι Μπελογιάννηδες, η δράση, η προσφορά τους στον τόπο μας, η στάση τους, αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ. Η «μήτρα» που γεννά ανθρώπους που εμπνέονται από υψηλά ιδανικά, που αφιερώνονται στην πιο δίκαιη υπόθεση, ανθρώπους με στέρεες πεποιθήσεις και με στάση αρχών σε όλα τα ζητήματα. Γιατί τέτοιο είναι το Κόμμα μας και τέτοιο έχουμε χρέος να παραμείνει.

Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό αφιέρωμα
Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό αφιέρωμα
Ο Μπελογιάννης συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη της οργανωμένης παρουσίας και δράσης του ΚΚΕ σε όλες τις συνθήκες, νόμιμες, παράνομες, μισονόμιμες. Αντιπαλεύοντας τα «ιερά και τα όσια» της αστικής εξουσίας. Να έχει την ικανότητα να αξιοποιεί και να εναλλάσσει όλες τις μορφές πάλης.

Καπηλεία για το καμουφλάρισμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Σήμερα, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να εμφανιστούν ως συνεχιστές του αγώνα του ηρωικού ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, της ΕΔΑ των δεκαετιών του '50 και του '60, προσπαθώντας να καπηλευτούν αγώνες του λαού μας, αποκόβοντας από αυτούς τους αγώνες το πραγματικό, ριζοσπαστικό περιεχόμενό τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαπραγματεύεται το νέο πακέτο μέτρων, άλλη μια συμφωνία, άλλη μια λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, τη νέα επίθεση απέναντι στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Αυτή την πολιτική προσπαθεί να καμουφλάρει με ψεύτικα διλήμματα, αλλά και σκυλεύοντας τις αγωνιστικές παραδόσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέχθηκε από την αστική τάξη μόνο για να εκτελέσει τις αποστολές της, αυτό θα το έκανε οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά για να το κάνει αποπροσανατολίζοντας, χειραγωγώντας, ακινητοποιώντας το λαό.

Ταυτόχρονα, και με αφορμή το μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» που εγκαινιάστηκε στην Αμαλιάδα, οι φασίστες λυσσομανούν, γιατί τρέμουν καθετί που συμβολίζει την ανάγκη του χαμού του συστήματος που υπερασπίζονται, άρα και του δικού τους χαμού.

Ζει, γιατί ζει και αναπτύσσεται το κίνημα που τον έθρεψε

Παρ' όλα αυτά, ο Μπελογιάννης ζει, γιατί ζει και αναπτύσσεται το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε, γιατί το ΚΚΕ παραμένει μήτρα της λαϊκής αντίστασης και της αντεπίθεσης. Γι' αυτό μπροστά στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που κλιμακώνονται, ο λαός δεν είναι μόνος του. Εχει το ΚΚΕ, με δυνάμεις αποφασισμένες να δώσουν τη μάχη για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα και μαζί με τους συμμάχους του, τους αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες, να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Αναπτύσσοντας την πάλη για όλα όσα μας στερούν, για τη στοιχειώδη ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το καπιταλιστικό σύστημα, την εξουσία των μονοπωλίων. Προετοιμάζοντας νέες αναμετρήσεις, νέους νικηφόρους αγώνες με στόχο την εργατική εξουσία, τη μόνη που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες κοινωνικές λαϊκές ανάγκες, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητες, τις επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις.

Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, δυναμώνοντας την κοινή πάλη των λαών, ιδιαίτερα των Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων, ενάντια στις αστικές τάξεις και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Την πολιτική υπεράσπισης των καπιταλιστικών κερδών, που στην ειρήνη κάνουν δουλειές και με τον πόλεμο λύνουν τις διαφορές. Που στην ειρήνη μάς καλούν να κάνουμε θυσίες για να πάνε καλά η οικονομία, η ανταγωνιστικότητά τους, οι μπίζνες τους και στον πόλεμο μας καλούν πάλι να κάνουμε θυσίες με την ίδια μας τη ζωή, για να λύσουν τις διαφορές τους από τις μπίζνες, να λύσουν το ποιος εκμεταλλευτής θα είναι πιο ισχυρός.

Οι εργάτες, οι λαοί δεν έχουμε μεταξύ μας να χωρίσουμε τίποτα. Εχουμε μόνο να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με τους εκμεταλλευτές μας. Γι' αυτό η υπεράσπιση της ζωής μας, των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ειρήνης των λαών, πρέπει να έχει στόχο να βάλει τέλος στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννάει φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά.

Ο Μπελογιάννης με τη ζωή του δίδαξε ότι η ιδεολογική σταθερότητα απαιτεί κατάκτηση της γνώσης για να γίνεται καλύτερη η δράση. Σ' αυτά δοκιμαζόμαστε κι εμείς σήμερα, για να γίνουμε πιο ικανοί, στην οικοδόμηση του Κόμματος και της ΚΝΕ, στην οργάνωση της ταξικής πάλης, για την εργατική εξουσία.

Με τις Αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε το 2018 τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του τιμημένου ΚΚΕ, «σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος». Με το βλέμμα στραμμένο στα μεγάλα γεγονότα, προετοιμαζόμαστε κάθε στιγμή, με πρωτοπόρα δράση, για την τελική νίκη. Με το λαό για το σοσιαλισμό!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ