ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα πάνω στα μέτρα, για τον «απώτερο στόχο» της «ανάταξης της οικονομίας»

Προσηλωμένη στο κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» η κυβέρνηση, για να διασφαλίσει τις «δυνατότητες» του κεφαλαίου

Το νέο... «success story» που διαφημίζει στο κεφάλαιο η κυβέρνηση, πατάει πάνω στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Eurokinissi

Το νέο... «success story» που διαφημίζει στο κεφάλαιο η κυβέρνηση, πατάει πάνω στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης
Για την ετοιμότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κάνει το παν ώστε «να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή» διαβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στο «News 247». Οι «δυνατότητες», βέβαια, αφορούν την προσπάθεια ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, ενώ τα αντιλαϊκά μέτρα της «αξιολόγησης» «ακυρώνουν» έτσι κι αλλιώς ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, θα συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και θα δώσουμε μία οριστική λύση», επιβεβαιώνοντας ότι «απώτερος στόχος είναι η ανασύνταξη και ανάταξη της οικονομίας».

Σημειώνεται ότι στις «δυνατότητες» για το κεφάλαιο είχε αναφερθεί και σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, αναλύοντας το «success story» της κυβέρνησης: «Η ύφεση σχεδόν εκμηδενίστηκε (...) Ο τουρισμός έκανε ρεκόρ (...) Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ. Επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% (...) Αυξήθηκε κατά 5,5% στα 6,75 δισ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κόστισε στο Δημόσιο 5,7 δισ. ευρώ, ενώ η συμφωνία προέβλεπε 25 δισ.».

Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, που αντανακλά ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την πορεία της ΕΕ, ο υπουργός Επικρατείας υπερασπίζεται την απεμπλοκή του ΔΝΤ απ' το ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «θα έπρεπε η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει το θεσμικό της βάθος και το θεσμικό της εκτόπισμα, ούτως ώστε να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης με το δικό της τρόπο. Αλλες χώρες επέμειναν. Χάριν της συμφωνίας, εμείς αυτό το αποδεχθήκαμε. (...) Το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει εάν αυτές οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία το καλύπτουν ή όχι...».

Προτείνει, μάλιστα, να αναλάβει το ρόλο του ΔΝΤ ο ESM, αναφέροντας πως αυτός «είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και συμμετέχει και δε συμμετέχει».

«Γλυκά μάτια» στη σοσιαλδημοκρατία

Με αφορμή, εξάλλου, την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, ο Ν. Παππάς «αγγίζει» το θέμα των διεργασιών που συντελούνται στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

«Θα ήθελα για άλλη μία φορά να πω ότιήταν θετική η στάση και της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη» ανέφερε και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ: «Αναζητά το δρόμο του. Τώρα είναι ένα ερώτημα για την καινούρια του ηγεσία εάν θα πατήσει πάνω στην κληρονομιά της προηγούμενης ηγεσίας, η οποία το είχε συγκολλήσει αυτό το κόμμα με την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Σαμαρά ή θα αναζητήσει νέους δρόμους. Φαίνεται ότι τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών είναι μηνύματα που θεωρούν αυτονόητο ότι ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται στο προοδευτικό κεντροαριστερό τόξο, θα είχε μία γειτνίαση πολιτική με μία κυβέρνηση της αριστεράς».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας, ο Ν. Παππάς αρκείται να εκφράσει τη «διαρκή» προσδοκία«τού να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, να υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή και μεγαλύτερη στήριξη στο κυβερνητικό έργο».

Για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μια παρουσία «η οποία φιλοδοξεί να επηρεάσει στα σοβαρά τις συμμαχίες στην Ευρώπη» και ισχυρίζεται ότι «η χώρα ποτέ δεν είχε περισσότερες συμμαχίες».

Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια και τις πρωτοβουλίες του τομέα ευθύνης του, ο υπουργός Επικρατείας αναγγέλλει ότι «από τις 15-20 Απριλίου και μετά, τα online media θα μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο», ότι «μέσα στο τρέχον έτος θα έχουμε ολοκληρώσει και το θέμα των αδειoδοτήσεων της ραδιοφωνίας» και ότι «το πολύ σε δέκα ημέρες το τεύχος της προκήρυξης θα έχει αναρτηθεί» για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Καβγάδες» και «κραυγές» σε πρώτη χρήση

Κι ενώ τα παζάρια και οι κόντρες για τα επίδικα του κεφαλαίου και με κοινό παρονομαστή νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα καλά κρατούν, συνεχίζεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να συντηρεί τον «κουρνιαχτό», πότε με αντιπαραθέσεις περί όνου σκιάς με τη ΝΔ και πότε με καταφυγή στη «βολική» σκανδαλολογία, για τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, πρόσαψε χτες στον Κ. Μητσοτάκη «απογοήτευση για το γεγονός ότι ο σχεδιασμός κάποιων ακραίων για κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση και για εκ νέου δημιουργία συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στη χώρα έπεσαν στο κενό» και ισχυρίστηκε ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου διένειμε σημείωμα με το οποίο συντηρεί την κόντρα με τον ΔΟΛ, υποστηρίζοντας, σε απάντηση του χτεσινού δημοσιεύματος των «Νέων», ότι «οι δηλώσεις Πόθεν Εσχες του πρωθυπουργού αποτελούν δημόσια έγγραφα, ελεγμένα από ορκωτούς λογιστές, και είναι διαυγείς, όπως άλλωστε και η κάθε του δραστηριότητα στο δημόσιο βίο».

Προσάπτει στον πρόεδρο του ΔΟΛ και στην εφημερίδα «αυτοεξευτελισμό» και ισχυρίζεται ότι το κάνουν γιατί «ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να χαρακτηρίσουν τις ανοιχτές υποθέσεις του κ. Ψυχάρη με τη Δικαιοσύνη ως "πολιτική δίωξη", επειδή ο συγκεκριμένος εκδότης τα "έβαλε με τον Τσίπρα"».

Τέλος, ανασύρει λεονταρισμούς, ώστε να ενισχύσει την εικόνα που φιλοτεχνεί για τον εαυτό της η κυβέρνηση σαν πολέμια της διαπλοκής, όπως «η εποχή που τα "θαλασσοδάνεια", η φοροδιαφυγή μέσω off-shore και η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων διέθεταν απόλυτη πολιτική κάλυψη και η διαπλοκή παρέμενε ατιμώρητη, έχει περάσει για την Ελλάδα, οριστικά».

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΥΣΤΡΙΑΣ
Στο επίκεντρο Προσφυγικό και «ασφάλεια»

Τον Αυστριακό ομόλογό του, H. P. Doskozil, υποδέχτηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, με κύρια θέματα συζήτησης τη διαχείριση του Προσφυγικού, την τρομοκρατία και τις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές».

Ο Π. Καμμένος ζήτησε «τα camps τα οποία θα δημιουργηθούν (σ.σ. στην Τουρκία) με τη χρηματοδότηση της ΕΕ να βρίσκονται υπό την ασφάλεια της ΕΕ, δηλαδή να παρέχουν ασφάλεια στους πρόσφυγες ώστε να μπορούν να παραμείνουν εκεί μέχρι την επίλυση του προβλήματος (...) Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει παράλληλα με (...) τις συμφωνίες που γίνονται με την Τουρκία, να διασφαλιστεί η εκεί παραμονή και να ανακόψουμε το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών».

Παραπέρα, επανήλθε στο θέμα της ποσόστωσης στην κατανομή προσφύγων ανά χώρα - μέλος της ΕΕ, το οποίο ωστόσο έχει «σκαλώσει» με βάση τις διαφορετικές ανάγκες του κεφαλαίου κάθε χώρας: «Η Ευρώπη», ανέφερε, «έχει εξαντλήσει σε πολλές χώρες τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Πρέπει να υπάρχει λοιπόν μια σωστή αντιμετώπιση ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Η Ελλάδα και η Αυστρία, για παράδειγμα, έχουμε το 5% των κατοίκων της ΕΕ (...) Εμείς μπορούμε να καλύψουμε 5.000, 10.000 στο σύνολο των προσφύγων των δύο τελευταίων ετών. Και αντίστοιχα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και οι άλλες χώρες της ΕΕ».

Βιομετρικά, κάμερες, «τρομοκρατία»

Οπως πρόσθεσε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, με τον Αυστριακό ομόλογό του συμφώνησαν «να αρχίσουν συνομιλίες για τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας για τις πληροφορίες, για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, και τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ασφάλεια των χωρών μας».

Επιπλέον, ο Π. Καμμένος επανέφερε «το θέμα της ταυτοποίησης των βιομετρικών στοιχείων (σ.σ. των προσφύγων), ιδιαίτερα για τα παιδιά. Εχουν χαθεί πάνω από 100.000 ασυνόδευτα παιδιά που έρχονται ως πρόσφυγες στην Ευρώπη και αυτό γιατί το ευρωπαϊκό σύστημα Eurodac με τη δακτυλοσκοπική μέθοδο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Ζήτησα λοιπόν από τον υπουργό να δημιουργήσουμε μια data base, η οποία να αφορά ειδικά τα παιδιά, ώστε να μπορέσουμε να τα καταγράψουμε και παράλληλα να τα προστατεύσουμε».

Τέλος, υπολόγισε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν ξεπερνούν τους 40.000. Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι το κόστος για το υπουργείο Αμυνας σε ανθρωποώρες, καύσιμα κ.λπ., θα ανέλθει φέτος, ένεκα του Μεταναστευτικού, σε 100 εκατ. ευρώ. Ζήτησε δε τη συνδρομή της ΕΕ, αλλά και τη διάθεση θερμικών καμερών, ώστε να αποτρέπονται οι διακινητές κατά τον απόπλου των πλοιαρίων. «Κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη», κατέληξε.

Μεικτά τμήματα με στρατό

Ο δε Αυστριακός υπουργός, ενόψει και της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις 18 - 19/4 στο Λουξεμβούργο, τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να μείνει μόνη της».

Προς τούτο, ζήτησε ενίσχυση της FRONTEX, μέσω επιχειρήσεων από μεικτά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, και την άμεση παροχή βοήθειας σε «ανθρωπιστικό επίπεδο».

ΕΕΔΥΕ - ΜΑΣ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΕΜΠ καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», αύριο Παρασκευή, στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο Β2 του κτιρίου Βέη.

Θα μιλήσει ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Νέες συνεκπαιδεύσεις με τις ΗΠΑ

Συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την εμβάθυνση της διασύνδεσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ετσι, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας «SNMG2», την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών με την 37η AIRLIFT SQUADRON των ΗΠΑ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Ασκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2016», με διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή και αεροπορικών δυνάμεων από ΗΠΑ και Ισραήλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ