ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
«Ειδυλλιακή εικόνα» κόντρα στη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός

Η κύρια πηγή εσόδων προέρχεται από φόρους και τέλη, επισήμανε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης στην τοποθέτησή του

Eurokinissi

Συνεχίζει τη φορομπηχτική πολιτική η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και το... «πανηγυρίζει». Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, προχτές Τρίτη, η περιφερειακή αρχή ζήτησε την έγκριση του απολογισμού για το 2015, παρουσιάζοντας παράλληλα το πλεόνασμα που έχει η Περιφέρεια, ένα πλεόνασμα της τάξης των περίπου 375 εκατ. ευρώ. Κριτική γι' αυτό το πλεόνασμα που δεν κατευθύνεται σε έργα ζωτικής σημασίας για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά παραμένει σε απραξία, όπως έκανε και ο προηγούμενος περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός, άσκησε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οπως είπε, μιλώντας εκ μέρους των κομμουνιστών συμβούλων, «η πραγματικότητα χαλά την ειδυλλιακή εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η πλειοψηφία της Περιφέρειας, η διοίκηση διά του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών. Τα στοιχεία τα ίδια δείχνουν πού πάει η κατάσταση. Η κύρια πηγή των εσόδων, τα 2/3 δηλαδή, προέρχονται από φόρους, τέλη, από πολιτική φορολογικού χαρατσώματος του λαού, περίπου 37 εκατομμύρια. Το υπόλοιπο 1/3 - τα 19,2 εκατομμύρια δηλαδή - είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, που και αυτός από φόρους από τους πολίτες είναι.

Αυτά συμβαίνουν ενώ την ίδια στιγμή το κράτος συνεχίζει όχι απλά να φορολογεί με την ίδια ένταση, αλλά να μεγαλώνει αυτή την ένταση προς τους πολίτες. Ενώ δηλαδή παίρνει περισσότερα το κράτος από το λαό ως φόρο, δίνει λιγότερα, φορολογείσαι εσύ για να ανταποκριθείς στις όποιες απαιτήσεις με αποτέλεσμα να τον έχουμε στις μυλόπετρες αυτόν το λαό και να τον στύβουμε. Πόσο θα βγάζει, δεν το ξέρουμε. Και κανείς μα κανείς δε θα έπρεπε να καμαρώνει και να επαίρεται, εκτός κι αν βέβαια είναι οπαδός αυτής της πολιτικής. Και είναι αρκετοί αυτοί οι οπαδοί».

Παρουσίασε μάλιστα και τον (εύκολο) τρόπο με τον οποίο η περιφερειακή αρχή αποφασίζει για τα έργα. «Στα έξοδα - όπως σημείωσε ο Γ. Μανουσογιαννάκης - το ποσοστό απορρόφησης, της υλοποίησης δηλαδή που είχαμε αποφασίσει το 2015 ως Περιφέρεια, είναι 4,35%. Αν αυτό θεωρείται επιτυχία, συνεχίστε έτσι. Μάλιστα, σήμερα, αποφασίσαμε έργα περίπου 50 εκατομμυρίων. Θα τα δώσουμε; Με αυτήν την ευκολία το αποφασίζετε, γιατί δε θα τα δώσετε. Λέτε θα πάρει ο "χ" 5 εκατομμύρια, θα έρθει μετά από δύο χρόνια που θα έχει τελειώσει η προθεσμία της σύμβασης και θα πάρετε παράταση για άλλα δύο χρόνια, όπως γίνεται συνήθως. Γι' αυτόν τον οικονομικό απολογισμό μιλάτε, αυτόν καλείτε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ψηφίσει, γι' αυτόν καμαρώνετε και νομίζετε ότι κάτι κάνετε. Δεν είναι προφανώς έτσι η κατάσταση. Εμφανίζετε πλεόνασμα στον απολογισμό περίπου 17 εκατομμύρια, που οφείλεται στην καθυστέρηση εκτέλεσης έργων και υλοποίησης αυτού του προϋπολογισμού».

Τέλος, στάθηκε στην κριτική που ασκούσε η διοίκηση κατά το παρελθόν, μιλώντας για πλεόνασμα απραξίας, κάτι που όμως κάνει και η σημερινή αρχή. «Συνεχίζετε κι εσείς αυτό που κατά κόρον κατηγορούσατε την απελθούσα διοίκηση, αυτή του κ. Σγουρού. Δηλαδή, για το απόθεμα της απραξίας, το παρκάρισμα των εκατομμυρίων. 374 εκατομμύρια ευρώ έχετε παρκαρισμένα, τα οποία "αυγατίσανε" μάλιστα από αυτά της προηγούμενης διοίκησης. Η κριτική που σας έκαναν, κ. Σγουρέ - και δικαίως θα έλεγα - ήταν ότι τα χρήματα αυτά τα είχατε στο "μπαούλο" και παίρνατε τους τόκους. Μιλούσαν για απόθεμα απραξίας. Αυτό συνεχίζει να κάνει και η σημερινή διοίκηση. Τα συγκέντρωσαν και στην Τράπεζα της Ελλάδας για να διευκολύνουν και την κυβέρνηση γιατί είχε τα προβλήματα με τους δανειστές όπου χρησιμοποιήθηκε και ένα μέρος τους γι' αυτή τη δουλειά, και παίρνουν τους τόκους από αυτή τη διαδικασία. Αυτά που κατηγορούσατε σήμερα τα παρουσιάζετε ως επιτυχία, ως προσπάθεια να πάτε μπροστά. Δεν είναι έτσι, εμείς θα το καταψηφίσουμε για τους παραπάνω λόγους».

Συνεχίζεται ο αγώνας για υπόγειες γραμμές στα Σεπόλια

Συνεχίζει τον αγώνα για υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ που περνούν από τα Σεπόλια ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής «Η Αναγέννηση». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ προχωράει στην κατασκευή και λειτουργία της επιφανειακής ηλεκτροκίνησης για τον Προαστιακό, στο τμήμα των σιδηροδρομικών γραμμών από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι το Σταθμό Αθηνών, παρά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2011 για υπογειοποίηση του δικτύου, εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Σε συνάντηση που είχε πρόσφατα η διοίκηση του Συλλόγου με υπεύθυνους της ΕΡΓΟΣΕ, επικαλέστηκαν ως δικαιολογία το γεγονός ότι η διοίκηση έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το έργο από την ΕΕ και αν αυτό δεν γίνει, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω τα χρήματα. Για το γεγονός, ο Σύλλογος έχει ζητήσει συνάντηση με το δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, χωρίς να έχει λάβει καμία απάντηση.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος θυμίζει ότι ο ΟΣΕ προσέφυγε τρεις φορές στα Δικαστήρια εναντίον προέδρων και μελών του για παρακώλυση συγκοινωνιών. Οπως σημειώνει, «παρόλο που οι δημοτικές αρχές ψήφισαν για να γίνουν υπόγειες οι σιδηροδρομικές γραμμές και προσέφυγαν την πρώτη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν το πάλεψαν στη συνέχεια». Και ξεκαθαρίζει: «Δεν υποχωρούμε. Διεκδικούμε υπόγειες σιδηροδρομικές γραμμές, για να μη γίνουν τα Σεπόλια ανοιχτή φυλακή».

Ελληνογερμανική επιχειρηματική συνεργασία στους δήμους

Το Νοέμβρη, στο Ναύπλιο, θα πραγματοποιηθεί η 6η Ελληνογερμανική Συνέλευση, που προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ δήμων και περιφερειών των δύο χωρών, με σαφή κατεύθυνση τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης. Χαρακτηριστικά θυμίζουμε ότι στη Διακήρυξη της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που υπεγράφη τον Οκτώβρη του 2015, αναφέρονταν για τους στόχους τής εν λόγω συνεργασίας: «Οι δήμοι δημιουργούν ένα κατάλληλο για την προσέλκυση επενδύσεων περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Κοινός στόχος τους είναι να εξελιχθούν οι δήμοι ως πάροχοι υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις». Στο πλαίσιο αυτό παραμένει ως επιδίωξη ο εξορθολογισμός των δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που επιτρέπουν την παραπέρα διείσδυση του κεφαλαίου σε υπηρεσίες και έργα της και τη μείωση της κρατικής δαπάνης προς τους δήμους για τη λειτουργία τους.

Την υλοποίηση και τον προγραμματισμό της 6ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συζήτησαν την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η ομάδα εργασίας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, οπότε και επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού της χαρακτήρα και η ενασχόλησή της με το ρόλο των δήμων στην προσφυγική κρίση. Θυμίζουμε ότι τα πεδία συνεργασίας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης αφορούν, πέρα από υφιστάμενες υπηρεσίες και έργα των δήμων και νέους τομείς με κερδοφόρα προοπτική, όπως η διαχείριση των υδάτων ή των απορριμμάτων, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών τουρισμού και άλλους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης σε συνάντηση προ κάποιων μηνών δημάρχων, εκπροσώπων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και εκπροσώπων επιχειρήσεων γερμανικών συμφερόντων καλούσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Τοπική Διοίκηση και να κερδοφορήσουν πάνω στα πλεονεκτήματά της...

ΚΕΔΕ
Ζητά μερίδιο από την αντιλαϊκή επέλαση

Μερίδιο στην επέλαση στο λαϊκό εισόδημα που συνεχίζει και εντείνει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικούν οι δήμοι της χώρας. Με καθαρή την επιλογή συστράτευσης με την αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί μέτρα συνεχούς αφαίμαξης των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ζητούν να βάλουν και αυτοί χέρι στα κέρδη.

Προηγήθηκε το αίτημα της ΚΕΔΕ να δοθεί στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ, καταθέτοντας έτσι την πλήρη συμφωνία των δήμων στο αντιλαϊκό χαράτσι. Το τελευταίο διάστημα «μπαϊράκι» έχει σηκωθεί για τη συνέχιση του καθεστώτος που επιτρέπει στους δήμους να παραχωρούν έναντι αντιτίμου σε ιδιώτες την εκμετάλλευση παραλιών και αιγιαλού, συναινώντας έτσι στην κερδοσκοπία σε βάρος ενός δημόσιου αγαθού, στον αποκλεισμό εντέλει από τη χρήση του σημαντικής μερίδας του ελληνικού λαού. Πρόσφατα, έπεσε στο τραπέζι από δήμους της Περιφέρειας Κρήτης η πρόταση ποσοστό επί των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων να αποδίδεται σε αυτούς. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα δήμαρχοι του νησιού με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλή, ζητήθηκε μέρος των εισπράξεων από τα εισιτήρια που εκδίδονται στους αρχαιολογικούς χώρους να αποδίδεται στους δήμους. Καμία ανησυχία και φυσικά καμία διαφωνία για τις μεγάλες αυξήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση στις τιμές των εισιτηρίων για μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της χώρας και οι οποίες καθιστούν απαγορευτική την πρόσβαση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτούς. Μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που περιόρισαν δραστικά τις μέρες ελεύθερης επίσκεψης στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και μάλιστα μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες. Την πρόταση αποδέχτηκε ο Π. Κουρουμπλής και είπε ότι θα εισηγηθεί θετικά στα συναρμόδια υπουργεία.

Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα το Προσφυγικό Δίκαιο οργανώνει τη Δευτέρα 18 Απρίλη η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου «Εύγερος» (Δεληγιώργη 24, Μεταξουργείο). Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ΠΕΑΦΕ θα προχωρήσει στη βράβευση μιας από τις τελευταίες εν ζωή ΕΠΟΝίτισσες που έδρασε στις περιοχές του Πάρνωνα και του Ταΰγετου.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σύντροφο Γιώργο Χαρ. Λιναρδή, στέλεχος της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οργανώνουν οι ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ και η οικογένειά του, την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Μενιδίου (Φιλαδελφείας 87 και Μπόσδα).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org