ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας

Στις θέσεις μάχης παραμένουν οι δυνάμεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Στις θέσεις μάχης παραμένουν οι δυνάμεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
ΜΠΑΚΟΥ.--

Η εκεχειρία στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον Καύκασο που υπέγραψαν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία με μεσολάβηση της Ρωσίας (όπως επιβεβαίωσαν τα επιτελεία στρατού των δύο χωρών) και μπήκε σε εφαρμογή την Τρίτη το μεσημέρι, γίνεται και πάλι αντικείμενο για αλληλοκατηγορίες για το ποιος την παραβιάζει. Βέβαιο, πάντως, είναι ότι η αναθέρμανση μιας παλιάς διαμάχης - αυτής για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους κυρίως Αρμένιους, που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της - αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για μια ευρύτερη περιοχή με τεράστια γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία. Είναι φανερό ότι στην υπόθεση εμπλέκονται διαφορετικές συμμαχίες καπιταλιστικών χωρών και εκδηλώνεται και ως σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας (που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν) και Ρωσίας (που στηρίζει την Αρμενία). Ρόλο παίζουν και άλλες δυνάμεις στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ (συμπροεδρεύουν με τη Ρωσία οι ΗΠΑ και η Γαλλία), οι οποίες επιβλέπουν τη λεγόμενη προσωρινή εκεχειρία του 1994 μετά από τις σφοδρές πολεμικές συγκρούσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, που κατέληξαν σε ένα προσωρινό καθεστώς τόσο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ όσο και για 7 περιοχές του Αζερμπαϊτζάν που έχει καταλάβει η Αρμενία και συνδέουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ μαζί της.

Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Αρμενίας

Ενδιαφέρον έχει ότι χτες ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Σερτζ Σαργκισιάν, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία και συναντήθηκε στο Βερολίνο με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Στην κοινή συνέντευξη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο λαός του Καραμπάχ θέλει κάτι απλό και κατανοητό, για το οποίο αγωνίζονταν ανέκαθεν όλοι οι αποικιοκρατούμενοι λαοί: να αναλάβει ο ίδιος το πεπρωμένο του και να ελέγχει ελεύθερα το μέλλον του (...)». Επίσης, ο Σαργκισιάν σημείωσε ότι «είναι οδυνηρό να βλέπουμε ότι η Ρωσία και άλλες χώρες πουλούν όπλα στο Αζερμπαϊτζάν» και υποστήριξε ότι «οι δυνατότητες που έχει η χώρα του να επηρεάσει την κατάσταση είναι περιορισμένες».

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος προτίμησε να μείνει στις εκκλήσεις και στις δύο πλευρές «να αποφευχθεί μια αιματοχυσία» και ανακοίνωσε ότι τον Ιούνη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παίρνει το μέρος της μιας πλευράς, απαντώντας έτσι στις κατηγορίες ότι αυτή υποστηρίζει τους Αζέρους. Είπε με νόημα: «Η Ρωσία λέει ότι η Τουρκία παίρνει το μέρος της μιας πλευράς. Αν ψάχνουμε κάποιον που στηρίζει μία πλευρά, τότε αυτός είναι η Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «της Ρωσίας της αρέσει να παίρνει το μέρος της μιας πλευράς. Το έκανε στην Ουκρανία, στη Γεωργία και τώρα το κάνει στη Συρία». Η στάση αυτή επιβεβαιώνει ότι η αντιπαράθεση των αστικών τάξεων των δύο χωρών είναι πολύ ευρύτερη.

ΛΙΒΥΗ
Παζάρια πριν από τη νέα επέμβαση;

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Αποδεκτή (τουλάχιστον στα λόγια...) από την παράλληλη ισλαμική «Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας» (GNA) στην Τρίπολη έγινε χτες η νέα λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας» του νέου πρωθυπουργού, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, που διορίστηκε στην Τυνησία, ανοίγοντας έτσι, ακόμη περισσότερο, το δρόμο για τα επόμενα σχέδια επέμβασης στη Λιβύη από δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με πρόσχημα την εκεί δράση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», όπως φαίνεται χαρακτηριστικά από τις κινήσεις των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται στην Αφρική (AFRICOM).

Η εξέλιξη καταγράφεται περίπου μία βδομάδα μετά την άφιξη του Φαγιέζ αλ Σαράτζ στην Τρίπολη και την εγκατάσταση της έδρας της κυβέρνησης σε πρώην βάση του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με αραβικά δίκτυα, οι ισλαμιστές εξέδωσαν ανακοίνωση διατάσσοντας όλα τα υπουργεία, τους θεσμούς και τις επιτροπές τους να σταματήσουν τις έως τώρα δραστηριότητές τους και «να σεβαστούν τη νέα κυβέρνηση για λόγους εθνικού συμφέροντος». Διέταξαν επίσης την Κεντρική Τράπεζα και το Γραφείο Λογιστικού Ελέγχου να παγώσουν όλους τους κρατικούς λογαριασμούς, πλην εκείνων που αφορούν στη μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων. Η ανακοίνωση, που φέρει το σήμα της ισλαμικής μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας», του Χαλίφα Γκουέιλ, αναφέρει πως παραιτούνται άμεσα όλοι οι υπουργοί, ο πρωθυπουργός, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Η εξέλιξη σημειώθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε χτες σε ναυτική βάση της Τρίπολης ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ, ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός «καλά νέα, εφόσον μεταφραστούν σε πράξεις». Ο Κόμπλερ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος «να παράσχει κάθε υποστήριξη για την άμεση και ειρηνική μετάβαση της εξουσίας» στη Λιβύη. Παράλληλα, ο Ματία Τοάλντο, από το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ξένων Σχέσεων», χαρακτήρισε την επίσκεψη Κόμπλερ στην Τρίπολη «σαφή ένδειξη πως πλέον ριζώνει στην Τρίπολη η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήριο μήνυμα στο ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

Σε συλλυπητήριο μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προς την ΚΕ του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας για την απώλεια του Αντρέι Φιλίπποφ, υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, σε ηλικία 76 ετών, σημειώνεται:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου του συντρόφου Αντρέι Φιλίπποφ. Ο σ. Αντρέι συνέδεσε τη ζωή του με τη δράση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, παλιότερα στο Διεθνές Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΣΕ, ενώ για περισσότερο από 20 χρόνια ήταν υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Ο σ. Αντρέι είχε στενούς κι αδελφικούς δεσμούς με το Κόμμα μας, παλιότερα ήταν απ' αυτούς που με την προσωπική του δράση φρόντιζε για την έμπρακτη αλληλεγγύη της Σοβιετικής Ενωσης στους διωκόμενους Ελληνες κομμουνιστές, αλλά και τα τελευταία 20 χρόνια, ως υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΡΟ, είχε οικοδομήσει μια στενή, ειλικρινή και συντροφική σχέση με το αντίστοιχο Τμήμα της ΚΕ του Κόμματός μας.

Ηταν ένας σύντροφος με ειδικευμένες γνώσεις στα ζητήματα των διεθνών σχέσεων, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και προσωπικά συνέβαλε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, στην καθιέρωση των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που ξεκίνησαν από την Αθήνα.

Αποχαιρετούμε σήμερα έναν στενό μας σύντροφο, έναν σύντροφο που αφιέρωσε τη ζωή του στην ενίσχυση και ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στους συντρόφους και στην οικογένειά του».

ΡΩΣΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Σύσφιξη διμερών σχέσεων

Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάινς Φίσερ, που είχε συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την προσπάθεια της Αυστρίας (του αυστριακού κεφαλαίου) να βρεθεί διέξοδος στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές που έχουν υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 25% τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε «ειλικρινής και εποικοδομητική», αφού παρά τις δυσκολίες «οι δύο χώρες εξακολουθούν να είναι εταίροι», ενώ δηλώθηκε ότι η ατζέντα αφορούσε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπου υπάρχουν προοπτικές για περισσότερες ...μπίζνες.

Ο Αυστριακός Πρόεδρος κάλεσε για «κοινή πάλη κατά της τρομοκρατίας» και επισήμανε την ανάγκη της «διεύρυνσης της συνεργασίας των υπουργείων Εσωτερικών». Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Λαχώρη είναι «ένα ακόμη σημάδι της ανάγκης η διεθνής κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας». Φυσικά, το ζήτημα αυτό αξιοποιείται ως πρόσχημα απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για να προωθούν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

Ταυτόχρονα, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε μια σειρά τομείς, ενώ ο Βλ. Πούτιν έθεσε το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου «Βόρειο Ρεύμα 2» (Nord Stream 2), που έχει συμφωνηθεί από την Gazprom και την αυστριακή OMV, για μεταφορά από τη Βαλτική φυσικού αερίου προς την ΕΕ, που ουσιαστικά θα παρακάμπτει την Ουκρανία, κάτι βέβαια που συναντά αντιρρήσεις σε άλλες δυνάμεις της ΕΕ. Επίσης, από το 2015 οι δύο ενεργειακές εταιρείες έχουν υπογράψει για ένα κοινό σχέδιο εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή Ουρενγκόι της Δυτικής Σιβηρίας. Επίσης, έγινε γνωστό ότι την 1η Απρίλη, μεταξύ επίσης των δύο εταιρειών, υπογράφτηκε συμφωνία για μεταφορά ποσοτήτων πετρελαίου και επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε και το σχέδιο για τη δημιουργία στην Αυστρία του δεύτερου μεγαλύτερου υπόγειου σταθμού αποθήκευσης στην Ευρώπη, με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Γίνεται έτσι φανερό ότι οι δεσμοί των μονοπωλιακών ομίλων των δύο χωρών είναι πολύ ισχυροί.

ΚΥΠΡΟΣ
«Ανταλλαγή απόψεων» με τη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Ευρεία ανταλλαγή απόψεων» για διεθνή αλλά και περιφερειακά θέματα είχαν την ευκαιρία να κάνουν ακόμα μια φορά Κύπρος και Ρωσία, στο πλαίσιο της «επίσκεψης εργασίας» που έκανε στη Μόσχα ο γενικός διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ, πρέσβης Αλέξανδρος Ν. Ζήνων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δυο πλευρές συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία, την Ουκρανία, αλλά και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επίσης, για την κατάσταση όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, η κυπριακή πλευρά ενημέρωσε τη ρωσική και για τη φάση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Στο μεταξύ, κυπριακά ΜΜΕ επανέφεραν χτες το θέμα της μεταφοράς τουρκικού τάγματος καταδρομέων από τα Κατεχόμενα στη νοτιοανατολική Τουρκία, καταγράφοντας μάλιστα επίσημη τοποθέτηση του εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου, ταξίαρχου Ερτουγρούλγκαζι Οζκιουρκτσιού. Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η σχετική απόφαση «δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό» και ότι μετά τη δημιουργία αντίστοιχου τάγματος στη συγκεκριμένη επαρχία, το τάγμα «θα επιστρέψει και πάλι στα καθήκοντά του στην "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ