ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μάχες και παζάρια για νέες συνομιλίες

Η συμμετοχή των Κούρδων στις συνομιλίες προς το παρόν ...δεν γίνεται αποδεκτή

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο συριακός στρατός, με τη βοήθεια συμμάχων του, ξεκίνησε χτες επιχείρηση ανακατάληψης νότιων περιχώρων της πόλης του Χαλεπίου, και αύξησε τις επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών του «Μετώπου Αλ Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους» στις επαρχίες Χομς, Χάμα, Ντεράα και Σουέιντα. Το ίδιο διάστημα, βομβαρδιστικά της Ρωσίας αλλά και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους συνέχιζαν τις βολές σε θέσεις τζιχαντιστών, κυρίως σε βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

Η συνεργασία ωστόσο που παρατηρείται στα επιτελεία Ρώσων και Αμερικανών σε σχέση με τις εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων της Συρίας δεν διαπιστώνεται και στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη καθώς κυρίως δυτικοί σύμμαχοι του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και η Ουκρανία μπλόκαραν την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο τη διεύρυνση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία θα συμμετάσχει την επόμενη βδομάδα στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης στη Γενεύη.

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, που εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει απόφαση για τη διεύρυνση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν και οι Κούρδοι της Συρίας. Η Ζακχάροβα σημείωσε πως η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις της λεγόμενης «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» και προβλέψεις προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη συμμετοχή των Κούρδων στη συριακή αντιπολιτευτική αντιπροσωπεία και στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Η ίδια εξέφρασε ανησυχία και για τις προχτεσινές πληροφορίες για τη χρήση αερίου μουστάρδας σε πυραύλους που εκτόξευσαν οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Αλ Νούσρα» κατά του συριακού στρατού στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Τέλος, υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες νίκες του συριακού στρατού θα ανοίξουν πιο σύντομα το δρόμο για την προέλασή του στην πόλη της Ράκα (που είναι το προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία) και την επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, διαβεβαιώνοντάς τον για τη «ρωσική στήριξη» στις συνομιλίες της Γενεύης, που αναμένεται να ξαναρχίσουν στις 11 Απρίλη. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ακόμη πως ένα από τα «πιο σημαντικά καθήκοντα είναι να εξασφαλιστεί πως εξωτερικοί παίκτες θα εφαρμόζουν κοινές δράσεις», εκτιμώντας ότι σε τελική ανάλυση «θα πρέπει όλα τα σήματα που φθάνουν στις συριακές πλευρές να συγχρονίζονται με στόχο την ειρήνη και την εθνική συμφωνία».

Ενδιαφέρον έχουν επίσης και οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της γαλλικής Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέρ, στο «Ράδιο Κλασίκ», με αφορμή την πρότερη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις οποίες «Γαλλία και Ρωσία θέλουν μία ενιαία και κοσμική Συρία».


ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Προς πρόωρες εκλογές μετά τις αποκαλύψεις εκ Παναμά

PEΪKIΑBIK.--

Σε πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι βαδίζει η Ισλανδία μετά την παραίτηση, στην οποία εξαναγκάστηκε ο πρωθυπουργός και ηγέτης του δεξιού «Προοδευτικού Κόμματος» Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον έπειτα από το σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις από τα λεγόμενα «Εγγραφα του Παναμά» σε σχέση με την υπεράκτια εταιρεία «Wintris», που είχε ιδρύσει η σύζυγός του στις Παρθένες Νήσους, κρύβοντας εκατομμύρια ευρώ από αγορές ομολόγων σε ισλανδικές τράπεζες, τα οποία «αξιοποίησε» και μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2009 στην Ισλανδία, και ενώ εμφανιζόταν ως κύριος πολέμιος της διαφθοράς.

Οι αποκαλύψεις αυτές για το συγκεκριμένο αστό πολιτικό όπως και πολλούς άλλους σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, δεν είναι καμία «ανακάλυψη της Αμερικής». Αποτελούν μια διαδικασία που ακολουθούν οι πλουτοκράτες και κλασικό δείγμα της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος που οι λίγοι εκμεταλλευτές θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση των πολλών εκμεταλλευομένων.

Στην Ισλανδία μετά την παραίτηση του ...αδιάφθορου πρωθυπουργού αναμένεται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο σημερινός υπουργός Γεωργίας Σίγκουντουρ Ινγκι Γιόχανσον ως αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Προοδευτικού Κόμματος.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε χτες ότι μετά από πολύ «σκέψη» προχωρά στην ίδρυση νέας πολιτικής «κίνησης» με τον τίτλο «En Marche» (Μπροστά). Σύμφωνα με τη «Φιγκαρό», διευκρίνισε ότι θέλει να συνεργαστεί και με «ανθρώπους από τη δεξιά», όπως και ότι σκέφτεται να καθιερώσει τη διπλή κομματική ιδιότητα. Ο Μακρόν ήταν έως το 2009 στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και μετά εμφανιζόταν ως ανεξάρτητος.

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-- Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Πουέρτο Ρίκο ψήφισε νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναστείλει τις πληρωμές χρέους, θέτοντας εν αμφιβόλω τα ευρύτερα σχέδια αναδιάρθρωσης της χώρας, που στόχο έχουν να αποτρέψουν την οικονομική της κατάρρευση, με 26 ψήφους υπέρ και 21 κατά. Το Πουέρτο Ρίκο αδυνατεί να πληρώσει χρέη ύψους 70 δισ. δολαρίων, με το ποσοστό φτώχειας να χτυπά ανελέητα το 45% του λαού.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ερευνα για τις πληροφορίες περί διαρροής μιας βάσης δεδομένων με προσωπικά στοιχεία για περίπου 50 εκατομμύρια Τούρκους διέταξε η εισαγγελία της Αγκυρας, αν και προχτές ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Θαλάσσιων Υποθέσεων, Μπινάλι Γιλντιρίμ, ουσιαστικά είχε προσπαθήσει να κάνει διάψευση, μιλώντας για «ιστορίες» που επανέρχονται τακτικά.

ΓΙΟΥΤΑ.-- Οργή στη μικρή κοινωνία της Μπέρναλ στη βορειοδυτική Γιούτα των ΗΠΑ προκάλεσε ο διαδοχικός βιασμός εννιάχρονου κοριτσιού από τέσσερις άνδρες ηλικίας 20, 26, 29 και 36 ετών, στις 27 Μάρτη, την ώρα που η μητέρα της κάπνιζε μεταμφεταμίνες. Ο σερίφης της κομητείας Γουίντα, όπου υπάγεται το Μπέρναλ, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, καθώς αρκετοί πολίτες κινήθηκαν απειλητικά κατά των τεσσάρων κατηγορουμένων όταν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες βιασμού και σοδομισμού ανηλίκου, που επισείουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

ΝΤΟΧΑ.-- Ενας Καταριανός και ένας Ασιάτης που είχαν πιαστεί πέρσι το Δεκέμβρη όμηροι μαζί με άλλους 24 στη διάρκεια κυνηγιού στο Νότιο Ιράκ, αφέθηκαν χτες ελεύθεροι έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις ενέργειες για την απελευθέρωση και των άλλων ομήρων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στα 4.000.000 βαρέλια ημερησίως μπορεί να αυξηθεί έως το Μάρτη του 2017 η ιρανική πετρελαϊκή παραγωγή, δήλωσε χτες ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιγιάν Ζανγκανέχ.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Αλβανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη συντριβή αλβανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου χτες το πρωί στο βόρειο τμήμα της χώρας, στη λίμνη Σκόδρα, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο εκ των τριών μελών του πληρώματος και τον τραυματισμό του τρίτου.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Στους 225 αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία κίτρινου πυρετού που πλήττει 16 από τις 18 επαρχίες στην Αγκόλα σε σύνολο 1.600 κρουσμάτων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τον τέταρτο γύρο αμοιβαίων συνομιλιών είχαν χτες οι ΥΠΕΞ Τουρκίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν. Συζήτησαν «βασικά θέματα συνεργασίας», ενώ σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Μοχάμεντ Ζαρίφ, επικεντρώθηκαν σε τομείς όπως οι Μεταφορές, Ενέργεια, Τουρισμός, αλλά και η «περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος «Ανμπανγκ» συμφώνησε να εξαγοράσει τις δραστηριότητες της γερμανικής ασφαλιστικής «Αλιανζ» στη Νότια Κορέα. Τα τελευταία χρόνια, η «Ανμπανγκ» θεωρείται μια από τις πλέον δραστήριες κινεζικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τις εξαγορές επιχειρήσεων.

ΠΟΡΤ ΒΙΛΑ.-- Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση (6,9 Ρίχτερ σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής - USGS) σημειώθηκε χτες στα ανοιχτά των νησιών Βανουάτου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ισχυρός σεισμός είχε γίνει εκεί και την περασμένη Κυριακή (7,2 Ρίχτερ τότε), χωρίς ωστόσο να αναφερθούν σοβαρές ζημιές ή θύματα.


ΗΠΑ
Σταθερά ισχυροί οι Τραμπ και Κλίντον, παρά τις πρωτιές των Κρουζ και Σάντερς

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απροσδόκητες πρωτιές στις προχτεσινές προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Ουισκόνσιν πέτυχαν χτες ο Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, από τους Ρεπουμπλικάνους, και ο γερουσιαστής από το Βέρμοντ Μπέρνι Σάντερς στους Δημοκρατικούς, που αυτοπαρουσιάζεται και ως «σοσιαλιστής» στο μαραθώνιο των προκριματικών εκλογών, μέχρι τα συνέδρια των κομμάτων τους να καθορίσουν τον Ιούλη πού θα δοθεί το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Η πρωτιά του συντηρητικού γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, που είναι παράλληλα στέλεχος του αντιδραστικού λεγόμενου «Κόμματος του Τσαγιού» και όχι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των άλλων Ρεπουμπλικάνων, θεωρήθηκε από κάποιους αναλυτές σαν εξέλιξη που ίσως απειλήσει την ξέφρενη κούρσα του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ μέχρι το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Η «Ουάσιγκτον Ποστ», πάντως, χτες έσπευσε να σημάνει «κώδωνα κινδύνου», υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δικαιολογημένοι οι πανηγυρισμοί για τη νίκη Κρουζ, με τη λογική του λιγότερου κακού έναντι του «χειρότερου» Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να φανταστείς έναν πιο ακροδεξιό υποψήφιο Πρόεδρο» από τον Τεξανό γερουσιαστή.

Μετά τις προκριματικές στο Ουισκόνσιν, ο Τραμπ προηγείται με 740 εκλέκτορες, ακολουθεί ο Κρουζ με 514 και τρίτος είναι ο Τζον Κέισικ με 143 εκλέκτορες.

Το ίδιο διάστημα, η χτεσινή πρωτιά του γερουσιαστή από το Βέρμοντ Σάντερς στο Ουισκόνσιν δεν φαίνεται να απειλεί τόσο, όσο να «ενοχλεί» τη μοναδική του αντίπαλο, Χίλαρι Κλίντον, καθώς της αποσπά την προσοχή από τις «γενικές προεδρικές εκλογές» και την εμποδίζει να εστιάσει όλο το βάρος στους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους για το χρίσμα του κόμματός τους. Οι έως τώρα προκριματικές, σε συνδυασμό με τις ψήφους υπερεκλεκτόρων, φέρνουν πρώτη σταθερά την Κλίντον (παρά τις ήττες που υφίσταται κατά καιρούς στις προκριματικές), καθώς έχει συγκεντρώσει 1.743 εκλέκτορες. Ακόμη και μετά την «πρωτιά» που πέτυχε στο Ουισκόνσιν, ο Σάντερς περιορίζεται στους 1.056 εκλέκτορες, καθώς υστερεί σημαντικά στην υποστήριξη των λεγόμενων σούπερ-εκλεκτόρων, οι οποίοι είναι περίπου 700, δίνουν την ψήφο τους ανεξάρτητα από τις προκριματικές εκλογές, με την ιδιότητα του «επιφανούς» κομματικού στελέχους, όπως είναι εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου, κυβερνήτες πολιτειών νυν και πρώην Δημοκρατικοί Πρόεδροι οι Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον.

Οι επόμενες προκριματικές είναι στις 19η Απρίλη στη Νέα Υόρκη, που δίνουν ένα μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ