ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τι «ενότητα» θέλουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» και «ανεξάρτητοι»

Η Ομοσπονδία Φαρμάκου και συνολικά το ΠΑΜΕ καλούν σε ενότητα προς όφελος των εργατικών συμφερόντων, όχι των επιχειρήσεων
Η Ομοσπονδία Φαρμάκου και συνολικά το ΠΑΜΕ καλούν σε ενότητα προς όφελος των εργατικών συμφερόντων, όχι των επιχειρήσεων
Η Υγεία, το Φάρμακο, η Κοινωνική Ασφάλιση, που έτσι και αλλιώς είναι δεμένα μεταξύ τους, αποτελούν βασικό μέτωπο πάλης για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αν πάρουμε υπόψη μας και τη μεγάλη επίθεση που δεχόμαστε σε αυτούς τους τομείς, μέσα στην καπιταλιστική κρίση και με τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, της εργοδοσίας και την πολιτική της ΕΕ.

Εμπόδιο στην πάλη - πάλη με ταξικούς όρους και κριτήρια - βάζουν οι απόψεις αλλά και η πρακτική δυνάμεων και παρατάξεων, πρωτοστατούντος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων «ανεξάρτητων», «επαναστατών», με πλαίσια πάλης άσχετα με τις πραγματικές ανάγκες και συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, πλαίσια πάλης που ενσωματώνουν το κίνημα στην πολιτική του κεφαλαίου και το κάνουν μέρος των αδυσώπητων ανταγωνισμών μεταξύ των κεφαλαιοκρατών, πλαίσια πάλης «κάτω από ξένη σημαία».

Τι λένε οι δυνάμεις της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ) στον κλάδο του φαρμάκου και συνασπίζονται γι' αυτό με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ;

«

Εθνική πολιτική φαρμάκου». Δηλαδή, να διεκδικήσει το κίνημα το ρόλο του «τροχονόμου», να ρυθμίζει την αγορά και τους ανταγωνισμούς των φαρμακοβιομηχάνων και των επιχειρηματιών του φαρμάκου, ανταγωνισμοί που οξύνονται όσο η κρίση βαθαίνει. Δεν αμφισβητούν ούτε στο ελάχιστο τη ρίζα του προβλήματος: Οτι το φάρμακο είναι εμπόρευμα, οπότε παράγεται και κυκλοφορεί με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Οταν η κυβέρνηση μειώνει τις τιμές, τα φάρμακα λείπουν, γιατί είναι ασύμφορα για τους φαρμακοβιομήχανους. Τα ακριβά φάρμακα λείπουν, γιατί τα υποχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Παράλληλες εξαγωγές γίνονταν και γίνονται βάσει της ελεύθερης αγοράς. Αλλά ακόμα και η επάρκεια να εξασφαλιστεί, ο άνεργος, ο ανασφάλιστος, αυτός που δεν έχει να πληρώσει για τα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία, πώς θα έχει πρόσβαση; Αυτές οι απόψεις είναι αντίστοιχες με αυτή για τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που οι ίδιες δυνάμεις υποστηρίζουν, και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οτι μπορεί να συνυπάρχει ομαλά και ισορροπημένα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία. Μόνο που ο ιδιώτης πουλάει τις παροχές για το κέρδος, άρα μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

«

Εμπρακτη στήριξη της ελληνικής παραγωγής». Δηλαδή, να αγωνιστούν οι εργαζόμενοι για να στηριχτεί ένα μέρος της εργοδοσίας έναντι των άλλων, ενώ όλοι οι εργοδότες μαζί έχουν κηρύξει τον πόλεμο στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους. Αποκρύπτουν την ίδια την πραγματικότητα, που επιβεβαιώνει ότι ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα πάνε πακέτο με τη φτηνή εργατική δύναμη, άρα με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τις μειώσεις μισθών, το τσάκισμα των δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς, τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προφανώς στα πλαίσια αυτής της «στήριξης» της εργοδοσίας οι ίδιες δυνάμεις «διεκδικούν» την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον κλάδο του φαρμάκου στα πλαίσια «αξιοπρεπούς συμβιβασμού». Εμφανίζουν, μάλιστα, στις «διεκδικήσεις» τους κομμάτια της κλαδικής Σύμβασης που υπογράφει η ταξική κλαδική ομοσπονδία ΟΕΦΣΕΕ, στα οποία οι ίδιοι έχουν αποφασίσει τις μειώσεις. Κατηγορούν την ΟΕΦΣΕΕ για τη μη υπογραφή Σύμβασης, την πολεμούν με λύσσα και αθωώνουν την εργοδοσία, βαθαίνουν τη διάσπαση του κλάδου που οι ίδιοι ξεκίνησαν.

Εκεί, όμως, που πραγματικά τα έδωσαν όλα είναι στο ζήτημα των επικουρικών ταμείων. Από την αρχή αποπροσανατόλισαν και καθήλωσαν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και την πάλη τους απέναντι σε έναν ακόμα αντιασφαλιστικό νόμο (εφαρμοστικό του 2ου μνημονίου) που συνενώνει όλα τα επικουρικά στο ΕΤΕΑ με προοπτική το τσάκισμα συντάξεων και παροχών και την κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης, προτάσσοντας το ψευτοδίλημμα ΕΤΕΑ ή Ταμεία - ΝΠΙΔ, «επιλογή» προβλεπόμενη από τον ίδιο το νόμο. Βρέθηκαν για άλλη μια φορά απέναντι από τις ταξικές δυνάμεις, που έβαζαν το ζήτημα της πάλης απέναντι στον αντιασφαλιστικό νόμο συνολικά, της πάλης για την κατοχύρωση των κατακτημένων συντάξεων, παροχών και δικαιωμάτων και του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Και ενώ η πλειοψηφία των επικουρικών ταμείων εντάχθηκαν τελικά στο ΕΤΕΑ, σε τέσσερα Ταμεία (ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΙΕΤ, ΤΕΑΠΕΠ και εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες) οι δυνάμεις ΑΠ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και λοιποί πρωτοστάτησαν για τη μετατροπή των Ταμείων αυτών σε ΝΠΙΔ, δηλαδή σε επαγγελματικά ταμεία. Λειτούργησαν ως «λαγοί» μαζί με την κυβέρνηση και τους εργοδότες, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης, της κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα της.

Στον κλάδο του φαρμάκου, επειδή δεν είχαν την πλειοψηφία να προχωρήσουν, συντάχθηκαν με τη διασπαστική ομοσπονδία ιατρικών επισκεπτών ΠΟΙΕ, στήριξαν τον πρόεδρό της (ΠΑΣΚΕ), παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη Δικαιοσύνη για την αγορά τοξικών ομολόγων του Ταμείου, πολέμησαν μαζί με όλους τους κρατικούς και εργοδοτικούς μηχανισμούς την ΟΕΦΣΕΕ, παραβίασαν τη θέληση των εργαζομένων, την απόφαση του Συνεδρίου της ΟΕΦΣΕΕ και έφτιαξαν ένα Ταμείο - μαγαζί.

Στήριξη απλόχερη τους έδωσαν ο πρόεδρος και ο γγ της ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος και Κιουτσούκης). Εχουν τεράστιες ευθύνες για την ψευδή βεβαίωση που έδωσαν, ότι η ΠΟΙΕ είναι η πιο αντιπροσωπευτική οργάνωση όσον αφορά τους εργαζόμενους - ασφαλισμένους στο ΤΕΑΥΦΕ, παραδίδοντας έτσι ένα Ταμείο, τα χρήματα των εργαζομένων, στην ιδιωτική πρωτοβουλία με διαχειριστή κάποιον που έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παραδέχτηκε ότι δεν εξέτασε κανένα στοιχείο και ότι η «βεβαίωση» δόθηκε με τη συμφωνία όλων των παρατάξεων, εκτός φυσικά από τη ΔΑΣ.

Τι είναι τα Ταμεία - ΝΠΙΔ που δημιούργησαν όλοι αυτοί και πανηγυρίζουν ότι, τάχα, τα έσωσαν, παραπλανώντας τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους;

Τα ταμεία ΝΠΙΔ είναι ταμεία επαγγελματικά, όχι επικουρικά. Οι εργοδοτικές εισφορές, δηλαδή, δεν είναι υποχρεωτικές.

Είναι ταμεία μη εγγυημένων παροχών. Οι εργαζόμενοι θα δίνουν, αλλά δεν θα ξέρουν τι θα πάρουν και αν.

Οι συντάξεις μειώνονται δραματικά (ΤΕΑΙΕΤ - σούπερ μάρκετ 32% για πάνω από 100 ευρώ, ΤΕΑΥΦΕ - φάρμακο από 20% μέχρι να φτάσει τα 140 ευρώ, ΤΕΑΠΕΠ - πετρέλαια μέγιστη σύνταξη 300 ευρώ).

Η λειτουργία των ταμείων - ΝΠΙΔ βασίζεται στο ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα, δε μιλάμε δηλαδή για Κοινωνική Ασφάλιση.

Οι αναλογιστικές μελέτες που παρουσίασαν ήταν παραγγελία των εργοδοτών (φάρμακο, πετρέλαια).

Κατά τ' άλλα, όλοι αυτοί εξαγγέλλουν, και πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι παλεύουν για τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη στα ΔΣ των ταμείων - ΝΠΙΔ είναι στελέχη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της ΑΠ κ.λπ. Στο ΔΣ του ΤΕΑΙΕΤ (σούπερ μάρκετ) συμμετέχουν διευθυντικά στελέχη των ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της ΑΠ. Στο καταστατικό αυτού του ταμείου εμφανίζεται η πρώην πρόεδρος της ΟΙΥΕ - στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και τώρα της νέας συνδικαλιστικής παράταξης ΕΜΕΙΣ.

Ολοι μαζί, λοιπόν, καθώς και τα κόμματά τους υλοποιούν πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, επιλογές που έχουν γίνει εδώ και χρόνια (ν. Σιούφα). Π.χ. η ΠΟΙΕ από τότε έβαζε το ζήτημα της δημιουργίας επαγγελματικού ταμείου στο φάρμακο. Αυτό το «όλοι μαζί» θέλουν.

Οι ταξικές δυνάμεις δίνουμε τη μάχη ώστε οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να μην επιτρέψουν σε κανέναν να παίζει με τα λεφτά, τα δικαιώματα και τη ζωή τους, να παλέψουν με κριτήριο τα ταξικά τους συμφέροντα, να προστατέψουν τα δικαιώματα και τις παροχές που έχουν κατακτήσει με αγώνες και αίμα, για ένα κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με το φάρμακο ενταγμένο σε ένα τέτοιο σύστημα και όχι εμπόρευμα.

Να παλέψουμε απέναντι σε κυβέρνηση, κεφαλαιοκράτες και ΕΕ, για να μη μείνει κανένας χωρίς περίθαλψη και φάρμακα. Η προοπτική μας είναι ξεκάθαρη. Γιατί θεωρούμε ότι ο εργάτης πρέπει όχι μόνο να έχει λόγο για το κρίσιμο ζήτημα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, αλλά και να παλέψει για να τα πάρει στα χέρια του ως κοινωνική ιδιοκτησία και να χαράξει τη δική του ανάπτυξη με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες του.


Γιώτα ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και τα Συναφή Επαγγέλματα Ελλάδας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ