ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Παιχνίδια εντυπώσεων και υποκρισία

Στη συζήτηση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή παρενέβη χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής

Περίσσεψε χτες στη Βουλή η υποκρισία και ο λαϊκισμός από τον Γ. Καρατζαφέρη και την Ντ. Μπακογιάννη με αφορμή τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την αποδέσμευση τριών δόσεων της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα, ενόψει των επικείμενων εκλογών και τη ρύθμιση των τραπεζικών οφειλών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο Γ. Καρατζαφέρης, που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία, είπε ότι ρυθμίζεται ο δανεισμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την ίδια στιγμή που δε ρυθμίζονται τα δάνεια των πολιτών, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για τροπολογία που θα εξοργίσει τον ελληνικό λαό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, σε παρέμβασή του, είπε ότι η ελληνική κοινωνία θα πληρώσει για τις εκλογές 50 με 80 εκατομμύρια και ανέφερε ότι οι Ελληνες πολίτες περιμένουν να δουν πώς θα σταματήσουν να πληρώνουν μια σειρά από δαπάνες. Αναφερόμενος στο θέμα της τροπολογίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής είπε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν αφορά το Κομμουνιστικό Κόμμα, που δεν έχει τέτοιες εκκρεμότητες με τις τράπεζες, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αφού οι δανειακές του ανάγκες έχουν ρυθμιστεί κανονικά, ακόμα και με την υποθήκευση ακινήτου.

Το ΚΚΕ, συνέχισε, έχει καθαρά τοποθετηθεί μπροστά στο λαό επανειλημμένα και έχει δηλώσει ότι δεν έχει αντίρρηση να μειωθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων, αφού η κύρια πηγή χρηματοδότησής του είναι οι συνδρομές και οι ενισχύσεις από τα μέλη και τους οπαδούς του. Αλλοι, κατέληξε, πρέπει να απολογηθούν για τις σχέσεις τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους και υπενθύμισε ότι τα άλλα κόμματα αρνούνται να συζητήσουν στη Βουλή την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τη δραστική μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων και την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων.

Εκανε, τέλος, λόγο για λαϊκισμό του Γ. Καρατζαφέρη και της Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι εκείνοι που τώρα μιλούν για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, δε λένε λέξη για τις παροχές στο κεφάλαιο, για τις 56 φοροελαφρύνσεις των εφοπλιστών και τις ΝΑΤΟικές δαπάνες.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ευπρόσδεκτη η στήριξη από τον Καμμένο

Επιβεβαιώνεται ότι η αντιμνημονιακή σούπα είναι επιζήμια για το λαό

Τους «επαίνους» του Καμμένου για την οικονομική πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κραδαίνει η ηγεσία του, με τον πρόεδρό του Αλ. Τσίπρα να κομπάζει στον τηλεοπτικό σταθμό «Extra»: «Εγώ δεν στεναχωρήθηκα όταν άκουσα ότι η οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σωστή. Δε στεναχωρήθηκα όταν άκουσα να το λέει ένας δεξιός αυτό. Αυτό σημαίνει ηγεμονία της άποψης μας στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι έχει καταγραφεί στην κοινωνία ότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δυο χρόνια τώρα είναι σοβαρά πράγματα (...) Αν στην επόμενη Βουλή στο δικό μας πρόγραμμα και στις δικές μας προτάσεις δεχτούμε τη στήριξη και από άλλες δυνάμεις, δε θα πούμε ότι δε τη δεχόμαστε τη στήριξη».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει για το γεγονός ότι ο Π. Καμμένος αναγνωρίζει πως η πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αστικής διαχείρισης, την οποία ο ίδιος υπηρέτησε ως βουλευτής της ΝΔ, υπερψηφίζοντας τα μνημόνια και τους αντιλαϊκούς νόμους και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει με το πρόγραμμα που κατέθεσε, με αιχμή τα εξής: Νέα φορολογικά και άλλα προνόμια στα μονοπώλια, μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη στο όνομα «της προσέλκυσης επενδύσεων», επανεξέταση των κανόνων εμπλοκής και χρήσης του υπηρεσιακού εξοπλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως προτείνει και ο ΛΑ.Ο.Σ. κ.ά., σταδιακή μείωση του ύψους εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κ.ά.

Το γεγονός εξάλλου ότι ο Καμμένος δηλώνει θιασώτης των θέσεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο Τσίπρας καλοδέχεται τη στήριξη Καμένου στην «προοδευτική κυβέρνηση» που προπαγανδίζει, επιβεβαιώνει τη στοίχιση των δυνάμεων που απαρτίζουν το αντιμνημονιακό συνονθύλευμα στη γραμμή διαχείρισης της κρίσης κατά το συμφέρον της πλουτοκρατίας. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας ανάμεσα στον όγκο αντιδραστικών και αντιλαϊκών προτάσεων του Καμμένου, επέλεξε να αναδείξει σαν «μεγάλη τους διαφορά» το ότι «δε θέλει να φορολογήσει τους πλούσιους»!

Νέες δημοσκοπήσεις

Νέα δημοσκόπηση της «ALCO» για το περιοδικό «Crash» δίνει στην πρόθεση ψήφου τα εξής αποτελέσματα (στην παρένθεση με αναγωγή): ΝΔ 20,8% (25%), ΠΑΣΟΚ 13,5% (16,5%), ΚΚΕ 8% (10%), ΔΗΜΑΡ 7,8% (9%), Ανεξάρτητοι Ελληνες 7,1% (8%), ΣΥΡΙΖΑ 6% (7,5%), ΛΑ.Ο.Σ. 2,9% (3,5%), Οικολόγοι Πράσινοι 2,5% (3%), Δημοκρατική Συμμαχία 2,1% (2,5%), Χρυσή Αυγή 2,1% (2,5%), Κοινωνική Συμφωνία 1,4% (1,7%), Αρμα Πολιτών 1,1% (1,3%), Λοιπά 2,3%, Λευκό - άκυρο 3,9%, αποχή 11,6%, αδιευκρίνιστη ψήφος 29%. Σε άλλη δημοσκόπηση της «Μetron Analysis», τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά (με αναγωγή): ΝΔ 20,8%, ΠΑΣΟΚ 15%, ΚΚΕ 10,5%, ΣΥΡΙΖΑ 11,5%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 10,6%, ΔΗΜΑΡ 9%, Χρυσή Αυγή 5,5%, Οικολόγοι 4,6%, ΛΑ.Ο.Σ. 3%. Σε τρίτη δημοσκόπηση της εταιρείας «Vote Added Value», που δημοσίευσε το enikos.gr, τα κόμματα παίρνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 20,80%, ΠΑΣΟΚ 14,09%, ΚΚΕ 8,95%, ΣΥΡΙΖΑ 6,54%, ΔΗΜΑΡ 7,90%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 7,76%, ΛΑ.Ο.Σ. 3%, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,37%, ΔΗΣΥ 3,01%, Χρυσή Αυγή 2,71%, Κοινωνική Συμφωνία 1,09%.

ΓΥΡΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Φορείς της πιο χυδαίας προπαγάνδας

Ο Καρακούσης στο ηλεκτρονικό «Βήμα», δίνει με το πιο χυδαίο τρόπο τα ψευτοδιλήμματα και τους εκβιασμούς με τους οποίους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν τη λαϊκή ψήφο. Πλάθοντας σενάρια τρομοκράτησης του λαού, περιγράφει τη νύχτα των εκλογών ως εξής: «Τα κόμματα εξουσίας μετά βίας πιάνουν 45% και τα δυο μαζί. Συνολικά εισέρχονται στη Βουλή κοντά στα 10 κόμματα, συγκυβέρνηση δεν στέκεται, οι ηγεσίες παρακολουθούν αμήχανα το θέαμα της ακυβερνησίας να ξεδιπλώνεται με ταχύτητα μεγάλη. Οι ξένοι αρχίζουν τα σχόλια ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία τύχη στην Ευρωζώνη, οι επιχειρηματίες ετοιμάζουν τις βαλίτσες, οι τραπεζίτες, όσοι έχουν απομείνει, τραβάνε τα μαλλιά τους και ο κόσμος αρχίζει να σκέπτεται αν προλαβαίνει να βάλει κήπο στο μπαλκόνι, να έχει τουλάχιστον χορτολάχανα για καμιά πίτα. Αλλά πού καιρός για πίτες. Αίφνης οι τηλεοπτικές οθόνες γεμίζουν εικόνες από πανηγυρίζοντες "χρυσαυγίτες" που ανεβαίνουν τη Σταδίου κατευθυνόμενοι προς το Σύνταγμα για να γιορτάσουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο (...) Μέχρι να φθάσουν εκεί όμως, τους προλαβαίνουν οι "άλλοι" που δεν τους θέλουν και η Αθήνα παραδίδεται σε μια ανελέητη σύγκρουση, που τελειωμό δεν έχει. Αντίθετα εξαπλώνεται στους Αμπελόκηπους, κατεβαίνει στο Παγκράτι, στον Βύρωνα, στην Ηλιούπολη και καταλήγει στου Μακρυγιάννη, όπου αντί του ομώνυμου Συντάγματος στέκει ...το Μουσείο της Ακρόπολης (...) Τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά ευρήματα κάπως έτσι προδιαγράφουν το ελληνικό μέλλον».

Τι λέει; Οτι αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε συγκεντρώσουν ψήφους και ποσοστά ικανά να σχηματίσουν συγκυβέρνηση, το λαό τον περιμένει χάος. Δηλαδή, αν ο λαός δεν επιβραβεύσει με την ψήφο του αυτούς που τον οδήγησαν στη φτώχεια και την εξαθλίωση και αν στην κάλπη δε δώσει ο ίδιος τη συναίνεσή του για τα χειρότερα που τον περιμένουν από την επόμενη κιόλας μέρα, τότε θα ζήσει την κόλαση. Ο Καρακούσης και το «Βήμα» κρύβουν ότι κόλαση είναι αυτό που ζει σήμερα ο λαός και ότι αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν πάθουν στραπάτσο στις εκλογές, και αν ταυτόχρονα δεν αναδειχτεί πανίσχυρο το ΚΚΕ, τα βάσανα για τη λαϊκή οικογένεια θα μεγαλώσουν. Κι επειδή τα αστικά επιτελεία ξέρουν πως ένα μεγάλο μέρος των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δείχνουν τάσεις χειραφέτησης από την αστική πολιτική και τα κόμματά της, τρέχουν να τους εγκλωβίσουν, με εκβιασμούς και κάλπικα διλήμματα. Ολα τα βάζει ο Καρακούσης («ευρώ ή πείνα», «σταθερή κυβέρνηση ή καταστροφές και λεηλασίες»), προσθέτοντας μάλιστα και τον κίνδυνο να ανέβει η ακροδεξιά! Τα λέει αυτά η εφημερίδα που διαχρονικά στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τη σοσιαλδημοκρατία, που ευθύνεται για τη νομιμοποίηση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Μήπως δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που καθιέρωσε τον ΛΑ.Ο.Σ. στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, στήνοντας μαζί του προβοκάτσιες ενάντια στο κίνημα και στο ΚΚΕ, με συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές και τελικά με συμμετοχή στην ίδια συγκυβέρνηση;

Αυτά που έλεγε ο ΛΑ.Ο.Σ. πριν από μερικά χρόνια (γιατί τώρα προσπαθεί να αποποιηθεί το παρελθόν του και από άλλο πόστο να χτυπήσει το λαό) τα λέει τώρα η Χρυσή Αυγή. Οι ίδιοι που αξιοποίησαν τον ΛΑ.Ο.Σ. είτε σαν φόβητρο για τη δημοκρατία, είτε σαν συνεργάτη τους σε εκλογές και κυβερνήσεις, είναι αυτοί που τώρα εξαπολύουν μύδρους για τη Χρυσή Αυγή, κάνοντας τους ανήξερους για το έγκλημα. Μόλις προχτές, ο Ε. Βενιζέλος κήρυξε τον νέο ανένδοτο στην ακροδεξιά για να κλέψει ψήφους. Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ κρύβει ότι δημιούργημα του συστήματος που αυτοί υπερασπίζονται και της δικής τους πολιτικής είναι η ακροδεξιά, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Αρα, να αφήσουν τα αστικά Μέσα τις ψευτιές για δήθεν αντιπαράθεση στις εκλογές ανάμεσα στους «προοδευτικούς» και τους ακροδεξιούς, στους δημοκράτες και τους φασίστες. Να μην τσιμπήσει ο λαός στη χυδαία προπαγάνδα τους. Αυτό που πραγματικά κρίνεται στις εκλογές είναι αν την επόμενη μέρα ο λαός θα μπορεί από καλύτερες θέσεις να πολεμήσει την πολιτική που τον σκοτώνει, να οργανωθεί και να αντεπιτεθεί για την ανατροπή της, πλαταίνοντας το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελός του στην εξουσία και την οικονομία. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, να βγει πανίσχυρο και στην κάλπη το ΚΚΕ.

ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον Νίκο Μπελογιάννη

Εκδήλωση αύριο Κυριακή στην Αμαλιάδα

Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, τιμώντας τα 60 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 8 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, με ομιλήτρια την Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ