ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
Σελ. /28
Κανένας θεατής, όλοι επί σκηνής

Σ' αντίθεση με το μήνυμα της πασχαλιάς που είναι αναστάσιμο, στο σύνολό του ο αστικός Τύπος ζητάει να ξαναπαιχτεί το έργο με τα πάθη, γιατί δεν παίχτηκε καλά ως τώρα. Αλλος βλέπει λάθος στους ηθοποιούς - υπουργούς, άλλος στις πράξεις που περιέχει το σενάριο, τον σκηνοθέτη δεν τον ακουμπά κανείς, όπως συμφωνούν και στην κεντρική ιδέα: Για να σωθεί η αστική τάξη πρέπει να γονατίσει ο λαός. Αλλά το έργο, επιμένουν, πρέπει να ξαναπαιχτεί. Δεν φτάνουν όσα μέτρα πάρθηκαν, πρέπει να παρθούν κι άλλα.

Αλήθεια είναι πως αυτή η παράσταση έχει ακριβώς αυτήν την ιδιομορφία: Εχει καθαρό στόχο, έχει καθορισμένο περιεχόμενο, αλλά εξελίξιμο σενάριο που πρέπει να προσαρμόζεται διαρκώς στους συσχετισμούς παλκοσένικου και αίθουσας. Οταν οι ντομάτες από την αίθουσα πέφτουν βροχή, το σενάριο μαλακώνει. Και το αντίστροφο, όσο οι θεατές κοιμούνται το σενάριο αγριεύει. Η εξέλιξη του έργου όμως συνεχίζεται επί σκηνής με το λαό σε ρόλο θεατή.

Δε φταίνε οι ηθοποιοί αν το έργο κρίνεται από τους κριτικούς ανεπαρκές. Δε θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική που εφαρμόζεται με την αλλαγή κάποιων υπουργών. Δε θα αλλάξει τίποτα, αν τα αντιλαϊκά νομοσχέδια περάσουν σε μια βδομάδα ή ένα μήνα. Οπως και στο έργο δεν αλλάζει τίποτα αν οι πράξεις από τρεις γίνουν πέντε.

Αυτό που πάντα καθόριζε τη μεγάλη εξέλιξη είναι η ανατροπή. Στο προκείμενο, η αλλαγή όχι μόνο του έργου, αλλά και της σχέσης ανάμεσα στη σκηνή και την αίθουσα. Οταν, δηλαδή, οι θεατές γίνουν πρωταγωνιστές στο δικό τους σενάριο, με δική τους σκηνοθεσία. Οταν καταργήσουν την ίδια την αίθουσα και γίνουν όλα σκηνή. Οσο παραμένουν στην αίθουσα θεατές τόσο θα ακούν πως γι' αυτό το έργο πλήρωσαν στην είσοδο αυτό θα εισπράξουν. Είναι αυτό που λένε και δαρμένος και ...

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που το ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης», επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας στις αναλύσεις τους. Η εξέλιξη στα ζητήματα του Αιγαίου είναι από αυτές που θες να πεις «εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί». Την ώρα που γράφαμε για τη ΝΑΤΟική σφραγίδα στις εξελίξεις, υπό τον τίτλο «επιταχύνονται οι διευθετήσεις στο Αιγαίο», δεν είχαμε στο χέρι τα τελευταία δεδομένα, όλα όμως τα μέχρι τότε οδηγούσαν στο συμπέρασμα.

Ε, την ίδια ακριβώς ώρα οι Ελληνες επιτελείς έπαιρναν τη ΝΑΤΟική εντολή να ξεχάσουν ότι υπάρχει Αιγαίο!

Δεν πρόκειται για καμια μαντική ικανότητα των κομμουνιστών. Είναι θέμα που αφορά το από ποια πλευρά της γραμμής στέκεσαι. Με τον ιμπεριαλισμό ή ενάντια σ' αυτόν. Αυτό καθορίζει αν τα ραντάρ σου θα είναι ενεργά ή τυφλά. Η θέση που στέκεσαι καθορίζει τελικά και το ποιος είναι ο πατριώτης, για ποια πατρίδα. Μέρα που ήταν χτες, έναρξη της επίθεσης των στρατευμάτων του Χίτλερ στην Ελλάδα, δεν μπορούσες να μη θυμηθείς ότι την ώρα που οι στρατηγοί της αστικής τάξης και η κυβέρνησή τους είχαν ήδη παραδώσει τη σημαία, στα οχυρά οι φαντάροι την κρατούσαν όρθια με νύχια και με δόντια. Ετσι είναι κάθε μέρα στη ζωή. Υπάρχουν αυτοί που κάθε τσουγκάρι το κάνουν οχυρό της αντίστασης κι εκείνοι που διακηρύσσουν πως «έχομεν ανάγκη από προστάτας».

Το νέο είναι πως ξανά το μήνυμα του ΚΚΕ σε δύσκολους καιρούς πιάνει τόπο. Κάτι μαρτυρούν ακόμα κι αυτές οι μαγειρεμένες δημοσκοπήσεις. Να σηκώσουμε πιο ψηλά τη σημαία. Είναι πολλοί αυτοί που κουράστηκαν να είναι θεατές.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΩ: «Εύκολες λύσεις για την κρίση δεν υπάρχουν (...) ο κ. Παπανδρέου δεν έχει καμία δικαιολογία πλέον. Γνωρίζει απόλυτα τα δεδομένα (...) οι έως τώρα καθυστερήσεις στη λήψη αυστηρών μέτρων (...) απεδείχθησαν καταστροφικές. Αν όμως και τώρα καθυστερήσει ή διστάσει (...) να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, η προσφυγή στο ΔΝΤ και στο μηχανισμό στήριξης θα αποτελούν μονόδρομο. Με ό,τι αυτό σημαίνει» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Οι «απειλές» από μερίδα του Τύπου προς την κυβέρνηση ότι αν δεν πάρει τώρα πιο αυστηρά μέτρα θα αναγκαστεί να πάει στο ΔΝΤ ή στο μηχανισμό στήριξης, είναι προσχηματικές. Η αστική τάξη και η κυβέρνησή της είναι σε απόλυτη συμφωνία και για το τι και για το πώς να γίνει. Στρέφονται με ενιαίο τρόπο ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Και με μοιρασμένους ρόλους τηρούν το «κράτα με να σε κρατώ». Ετσι ο αστικός Τύπος εμφανίζεται να βλέπει καθυστερήσεις και η κυβέρνηση να επικαλείται πίεση των αγορών. Το έργο έχει παιχτεί τόσες φορές, που πρέπει να ξεπερνά κάποιος τα όρια της αφέλειας για να το ξαναχάψει. Αυτή η πολιτική, στο σύνολό της, πρέπει να ανατραπεί. Και μαζί της να βιώσουν τη κατεδάφιση και οι προπαγανδιστές της.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ: «Στη μέθοδο της "καταιγίδας" κατάθεσης πολυνομοσχεδίων στη Βουλή μετά το Πάσχα καταφεύγει η κυβέρνηση με "στόχο" να περάσει όλα τα αντικοινωνικά και αντιλαϊκά μέτρα με τις ελάχιστες αντιδράσεις (...) φορολογικό, ασφαλιστικό, αναπτυξιακό, "Καλλικράτης", αποκρατικοποιήσεις βαρέα - ανθυγιεινά στην ατζέντα» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Εδώ δε χρειάζονται αλεξικέραυνα, ούτε κρύψιμο κάτω απ' την ομπρέλα. Εδώ ισχύει απόλυτα το «ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται». Και για την αντιμετώπιση αυτής της αντιλαϊκής καταιγίδας, το μέτρο είναι μόνον ένα: Μαζική λαϊκή αντεπίθεση. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πασχαλιάτικος «Ριζοσπάστης», ο λαός, κάνοντας πέρα τους φόβους του, τις απειλές, να αντιτάξει την ανεξάντλητη, ακαταμάχητη δύναμή του, κλιμακώνοντας τους ταξικούς αγώνες για τη δική του "Ανάσταση"».

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απάντηση στη ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ με συλλαλητήρια στις 8 Απρίλη

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ για 40 ημέρες

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «ΓΙΩΡΓΟ, ΧΑΣΑΜΕ» στις Βρυξέλλες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επίτροποι για δαπάνες σε όλα τα υπουργεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΕΑ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ για την ελληνική οικονομία

ΤΑ ΝΕΑ: Αισχροκέρδεια χωρίς πλαφόν

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ακινήτων από την Εφορία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΟ «ΣΦΥΡΙ» 50.000 ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κλείνουν το σπίτι σε 1.251 ιδιοκτήτες offshore

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ημιυπαίθριοι: Νόμιμοι με 3 όρους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΧΤΙΖΟΥΝ» ΦΟΡΟ 10% για τους ημιυπαίθριους

Η ΑΥΓΗ: Πάθη και μετά το Πάσχα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΑΣΧΑ με αίμα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η πρόβλεψη

«Πληθαίνουν οι ενδείξεις για σοβαρές εξελίξεις σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με επίκεντρο το Αιγαίο, βάσει των προδιαγραφών του ΝΑΤΟ και υπό την πίεση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. (...) Τα πρόδρομα φαινόμενα για τις διευθετήσεις, που σε μεγάλο βαθμό έχουν συμφωνηθεί και ορισμένες πλευρές τους έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο των ενδοΝΑΤΟικών ρυθμίσεων, εκδηλώνονται το ένα μετά το άλλο. (...) η λήψη μέτρων για τη "μείωση της έντασης" στο χώρο του Αιγαίου και τη μείωση των εξοπλισμών, θα αποτελέσει το πρόσχημα για τις προαποφασισμένες διευθετήσεις. Μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να αποτελέσει και ο χαρακτηρισμός ενός τμήματος του Αιγαίου ως "ζώνης αποφυγής της έντασης". (...) Ετσι προωθείται ντε φάκτο η "αποστρατιωτικοποίηση" των ελληνικών νησιών και η διχοτόμηση του Αιγαίου (...) Ανεξάρτητα, όμως, από το ακριβές περιεχόμενο της όποιας διευθέτησης που τελικά θα επιτευχθεί, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή θα έχει ΝΑΤΟική σφραγίδα, θα οριστικοποιεί τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και θα δημιουργεί το έδαφος για ένταση των ανταγωνισμών στην περιοχή, με δεδομένη την επιδείνωση της αμυντικής δυνατότητας της χώρας» (το άρθρο στον πασχαλιάτικο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

και πριν αλέκτορα φωνήσαι...

«Με ξαφνική απόφαση του ΝΑΤΟ (...) γκρίζα ζώνη το Αιγαίο (...) επιστολή από τον Διοικητή του Αεροπορικού Υποστρατηγείου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στη Σμύρνη, βάσει της οποίας αφαιρούνταν στον νέο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου από το Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου Περιοχής (CAOC-4) που εδρεύει στη Λάρισα (...) η δικαιολογία είναι πως θα είναι "τυφλός" τομέας για το ΝΑΤΟ η συγκεκριμένη περιοχή που εκτείνεται μέχρι τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο έως ότου αποσαφηνιστεί ποια χώρα έχει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο (!) η επιστολή εστάλη στο Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, όπου ο διοικητής του είναι και ταυτόχρονα διοικητής του Νατοϊκού Αεροπορικού Κέντρου Περιοχής (CAOC-4)» (το ρεπορτάζ στον χτεσινό ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ