ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν απεργία

Στα συνδικάτα η πρόταση για απεργία στις 18 του Απρίλη

Τώρα το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι. Η απεργία στις 18 του Απρίλη είναι το δικό τους αποφασιστικό όπλο, για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Είναι το μετερίζι τους, για να εμποδίσουν, όπως έκαναν και πέρσι, την κατεδάφιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, να διεκδικήσουν τα δικά τους αιτήματα.

Τώρα ήρθε η ώρα των συνδικάτων, των δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων οργανώσεων, των επιτροπών αγώνα. Στη βάση του πλαισίου των τριών παρατάξεων (ΔΑΣ, ΔΑΚΕ, ΑΠ), που κατέθεσαν στη ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, να παρθούν μαζικά αποφάσεις για 24ωρη απεργία στις 18 του Απρίλη. Μέσα από συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν απεργία, να οργανωθεί η επιτυχία της, να κλιμακωθεί η πάλη κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων.

Το πλαίσιο που κατέθεσαν οι τρεις συνδυασμοί, που συμμετέχουν στη ΓΣΕΕ, δεν αναιρεί τις διαφορετικές θέσεις των συνδυασμών αυτών. Ως ελάχιστη βάση διεκδικήσεων - μεταξύ άλλων - υπογραμμίζεται η ανάγκη να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων «στη μείωση των συντάξεων και σε οποιαδήποτε αύξηση των ορίων ηλικίας, στη στρατηγική της υποβάθμισης της κύριας και επικουρικής σύνταξης, όσο και στη διατήρηση των κατώτερων συντάξεων σε εξευτελιστικά επίπεδα. Η χρηματοδότηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που εξήγγειλε η κυβέρνηση - τονίζεται στο πλαίσιο - ούτε τα οφειλόμενα καλύπτει, ούτε την τριμερή χρηματοδότηση υλοποιεί, ενώ η άρνηση να αποσαφηνιστούν οι πηγές άντλησης των πόρων προοιωνίζεται νέα επιβάρυνση των εργαζομένων. Απορρίπτονται οι εργοδοτικές προτάσεις και διεκδικείται η υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Η άρνηση της ΠΑΣΚΕ, στη ΓΣΕΕ, να παρθεί απόφαση για απεργία, η στήριξη που παρέχει αφειδώς στα σχέδια της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τον αντεργατικό ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ακόμα χειρότερα, κάνει -τουλάχιστον - δαχτυλοδειχτούμενους ιστορικά τους συνδικαλιστές που ανέλαβαν την εγκληματική ευθύνη να συμφωνήσουν στην κατεδάφιση του σημερινού κοινωνικο- ασφαλιστικού συστήματος. Κι αυτό γιατί η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ έχει μετατραπεί σε προπαγανδιστικό επιτελείο της κυβέρνησης, που, στη ζέση της να στηρίξει τα μέτρα, ξεπερνά ακόμα και το επιτελείο της οδού Πειραιώς. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να δίνουν στα φίλιά τους έντυπα κατασκευάσματα, που ισχυρίζονται ότι από τα 2 εκατομμύρια ασφαλισμένων ωφελούνται οι 1.985.000 εργαζόμενοι!

Ενα είναι σίγουρο, κυβέρνηση, ΣΕΒ και κυβερνητικός συνδικαλισμός, αλλά και άλλα κομματικά κέντρα θα κινήσουν θεούς και δαίμονες, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πολεμήσουν την απεργία. Και ήδη το κάνουν. Ας γνωρίζουν όμως: Η αντίδραση των εργαζομένων στα μέτρα θα είναι ολομέτωπη. Οι εργαζόμενοι τα απορρίπτουν συνολικά. Ακόμα και εκεί (π.χ. στην ΟΤΟΕ), που η συνδικαλιστική ηγεσία αποφάσισε απεργία στις 19 του Απρίλη και μόνο για το μισθολογικό, για να μη συγχρωτιστούν με τους άλλους απεργούς στις 18, στην πράξη οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν-διαδηλώσουν και για το Ασφαλιστικό. Γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι, κόντρα στις ειδικές οικονομικο- πολιτικές απολαβές του κάθε Κουσελά- Πολυζωγόπουλου, πως αυτοί, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την όποια κομματική τους προτίμηση, θα είναι οι πρώτοι ανάμεσα στα θύματα της αντιασφαλιστικής ανατροπής.

Τα προπαγανδιστικά σχέδια της κυβέρνησης, οι ελιγμοί της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ, δεν περνάνε. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βαδίζει προς την απεργία. Βαδίζει στο δρόμο της υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, διεκδικώντας τα δικά της αιτήματα, ένα πραγματικά καθολικό, δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας με καλύτερους όρους και παροχές. Και η απαίτηση αυτή προκύπτει ακόμα πιο επιτακτική, μετά την ανακοίνωση και του «χρηματοδοτικού σκέλους», με το οποίο παραγράφονται όλα τα χρέη του κράτους προς το σύστημα και εγκαινιάζεται η σταδιακή απαγκίστρωση του κράτους από την υποχρέωσή του στη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση 17 δευτεροβάθμιων οργανώσεων και 350 πρωτοβάθμιων την περασμένη Τετάρτη, που αποφασιστικά στήριξε το ΠΑΜΕ, έδειξε το δρόμο. Αυτό το δρόμο στις 18 του Απρίλη θα τον διαβούν ακόμα πιο πολλοί εργαζόμενοι. Οι ταξικές δυνάμεις και πάλι θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Ηδη η «απεργιακή μηχανή» παίρνει μπροστά και κανένας δεν μπορεί να τη σταματήσει. Για να αφήσει και αυτή η απεργία εποχή!

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Οι απεργοί θα αποφασίσουν τη συνέχεια

Κρίσιμη μάχη για την προστασία των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί η πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 11 του Απρίλη, την οποία αποφάσισε η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, μη μπορώντας να αγνοήσει την έντονη δυσαρέσκεια των εργαζομένων στο δημόσιο για τις αντιασφαλιστικές διακηρύξεις της κυβέρνησης. Και είναι αυτή η δύναμη των εργαζομένων στο δημόσιο που μπορεί ακόμη να κρίνει τις εξελίξεις, να επιβάλει ένα άλλο περιεχόμενο στην απεργία στις 11 του Απρίλη, να οδηγήσει σε νέους, συντονισμένους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, δυναμικούς αγώνες για την απόκρουση της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Ενόψει της απεργίας η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ) έθεσε ξεκάθαρα την πρότασή της, για: Αποχώρηση από τον «κοινωνικό διάλογο». Συνολική απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Διεύρυνση των ασφαλιστικών και εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων. Αυτή την πρόταση τη θέτει και στην κρίση των δημοσίων υπαλλήλων, καλώντας τους να την υιοθετήσουν, και με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης να την καταστήσουν κυρίαρχη, στην ΑΔΕΔΥ, στις Ομοσπονδίες και στους Συλλόγους τους.

Τα καρτούν της Αποκάλυψης

Βλέπω τούτες τις φριχτές παλαιστινιακές μέρες των άταφων πτωμάτων, των πλημμυρισμένων από βογκητά τραυματιών νοσοκομείων, των κλειστών σχολείων και των πεινασμένων και διψασμένων σπιτιών, τους Ισραηλινούς εποίκους του 1948, ως εκφραστές του κράτους του Ισραήλ του «δημοκρατικά» εκλεγμένου Σαρόν, με κράνη αλεξίσφαιρα και αδιαπέραστα από βλήματα γιλέκα, με επικοινωνιακά δορυφορικά συστήματα στο αυτί, μέσα σε οχήματα και τανκς βγαλμένα από τα καρτούν της Αποκάλυψης.

Βλέπω απέναντί τους ματωμένα μαντίλια σε κεφάλια απελπισμένων νέων και κοριτσιών, μαχαίρια, ντουφέκια και σφεντόνες στα χέρια και στη μέση ζωσμένα εκρηκτικά να πολεμάνε, ανατινάζοντας την καταναλωτική γαλήνη που επέβαλε στην Παλαιστίνη μια δράκα μαυροντυμένων κουστουμιών που πάτησε στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων, για να εκμεταλλεύεται χρηματιστηριακά τα επόμενα καλοσχεδιασμένα δικής της έμπνευσης Ολοκαυτώματα που μυρίζουν πετροδολάρια και καουμπόικη σβουνιά.

Βλέπω και κάτι ευρωπεριφερειάρχες, που το παίζουν κυβερνήτες των ευρωπαϊκών κρατών, να ζητάνε άδεια από τα κτήνη να μπουν στην κόλαση της Ραμάλα να φωτογραφηθούν με τον μυθικό για το μπόι τους «τρομοκράτη» Αραφάτ να έχουν να δείχνουν στα παιδιά τους πως ήταν το ίδιο δυνατοί κι ευφυείς με τον Χάρι Πότερ. Ο Σολάνα, ως ειρηνιστής μεσολαβητής στην κόλαση της Παλαιστίνης, μοιάζει με καρτούν της Αποκάλυψης, σα μίκυ μάους ενός εκκολαπτόμενου Κόπολα των κινουμένων σχεδίων. Ανήκει σ' αυτούς που πρώτα συμφωνούν το μενού του γεύματος, διαλέγουν χρώμα τραπεζομάντιλου και κρυστάλλινα ποτήρια, τις ανθοδέσμες που στολίζουν το τραπέζι, κι ύστερα κάθονται με σμόκιν και βγάζουν ψηφίσματα και παραινέσεις προς τις ...«δύο πλευρές», όπως λένε.

Βλέπω στην Παλαιστίνη, όπως στο Βιετνάμ, το Κόσσοβο, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή κι όπου Γης, τα ίδια αφεντικά, πετρελαιάδες και χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς να καταβροχθίζουν το φυσικό και πνευματικό πλούτο ολόκληρων λαών, να κυνηγάνε τους δημοσιογράφους μην τους πάρουν πρέφα τις μεθόδους, να λυπούνται για τη ζωή των αμάχων, που μεταξύ τους τούς καταμετρούν ως παράπλευρες απώλειες ή αναλώσιμα «είδη», στέλνοντας στην άλλη όχθη του Αχέροντα παλικάρια, που τα ντοπάρουν σε στρατιώτες και τους βιάζουν την ψυχή για να πειστεί να σφάξει ο Δαβίδ τον Χασάν κι οι δυο μαζί μετά την ελπίδα να πηγαίνουν αντάμα τα παιδιά τους στην παιδική χαρά του θαυμαστού καινούριου κόσμου μας.

Οι ταμίες της Ντίσνεϊλαντ της φρίκης έχουν φτιάξει τον κατάλογο των προγραφών. Δε χωράνε όλοι στην παιδική χαρά. Δούλοι κι αφεντάδες. Οι πρώτοι πρέπει εγκαίρως να καμφθούν και να λιγοστέψουν. Οι άλλοι να μείνουν ως έχουν, διευρύνοντας την ...Αγορά. Αυτή η φιλοσοφία, η πολιτική και στρατιωτική δυναμική των καρτούν της Αποκάλυψης είναι η Νέα Τάξη Παλαιών Προτύπων Παγκοσμιοποιημένης Κυριαρχίας. Πότε ντύνεται ναζί, πότε ράμπο, πότε αποικιοκράτης με κοντοπαντέλονα, πότε γοητευτικός ξένος που κυβερνάει ανθρωπιστικά τις φυτείες του καφέ και του ρυζιού και σχεδιάζει πολέμους για τον έλεγχο της διανομής του οπίου ή ντύνει πρωθυπουργούς σε προτεκτοράτα τους κατσαπλιάδες που βγάζει στο «αντάρτικο» των συμφερόντων της.

Στην Παλαιστίνη, σύντροφοι, δουλεύουν ήδη οι ανθρωποφάγες μηχανές. Κι, από δίπλα, οι προπαγανδιστές. Αυτοί που έχουν σήμερα τα μέσα να πλασάρουν τα καρτούν της Αποκάλυψης ως πολιτικούς και ειρηνευτικούς διαπραγματευτές. Οπως λέει κι ο κουμπάρος μου, που περιμένει το παιδί του να γεννηθεί κι είναι έτοιμος να ψάξει μέρος να κρυφτεί για να το σώσει, αν υπήρχε τηλεόραση το 1821, ο Κολοκοτρώνης κι ο Νικηταράς, ο Ανδρούτσος κι η Μαντώ θα ήτανε τρομοκράτες κι ο πασάς στην Υψηλή Πύλη της Ουάσιγκτον, ο της Δικαιοσύνης ο Ηλιος ο νοητός...

ΥΓ: Ο Φοίβος και η Αθηνά είναι τα χειρότερα καρτούν μιας φωτεινής πολιτισμικής διαδρομής, που χάθηκε στο σκοτάδι της αγοράς της σκοπιμότητας. Θα τα πούμε άλλη ώρα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ