ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιταχύνεται το «ξεκαθάρισμα»

Associated Press

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει κι άλλο τις επιχειρήσεις του, επιχειρώντας να «τελειώνει» με τις εστίες παλαιστινιακής αντίστασης, πριν φθάσει στην περιοχή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πάουελ - αν και δεν αποκλείεται, φυσικά, αυτές να συνεχιστούν και κατά την επίσκεψή του, αφού η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στην τακτική της στρατιωτικής εξόντωσης και ψυχολογικής ταπείνωσης των Παλαιστινίων μαχητών και αμάχων, αντίστοιχα.

Η εξαγγελθείσα από τον Μπους επίσκεψη Πάουελ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα γίνει μετά τα μέσα της επόμενης βδομάδας, πράγμα που δίνει ένα επιχειρησιακό «περιθώριο» στον ισραηλινό στρατό. Ο οποίος, σύμφωνα με την εικόνα που έδιναν έως χθες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενέτεινε από το βράδυ της Παρασκευής τον κλοιό των τανκς και συνέχισε το κυνήγι Παλαιστινίων μαχητών, όχι μόνο στη Ραμάλα και νότια της Χεβρώνας, αλλά - πρακτικά - σε σχεδόν το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών. Στις σφοδρές μάχες που καταγράφονταν ως χθες, αναφέρονταν 2 Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γιάτα, 3 στην Τζενίν και τον εβραϊκό οικισμό Ράφαχ Γιαμ, 6 στην Τουμπάς, ενώ άλλοι 15 συνολικά Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, είχαν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις της Παρασκευής. Από ισραηλινής πλευράς, καταγράφονταν 3 θάνατοι στρατιωτών. Στη Βηθλεέμ, η πολιορκία του Ναού της Γέννησης συνεχιζόταν. Μια πρόγευση, ίσως, του τι έχουν κατά νου οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί, υπήρξε σε συριακή ορθόδοξη εκκλησία, όπου εισέβαλαν ειδικές δυνάμεις, άνοιξαν πυρ, τραυμάτισαν δύο Παλαιστινίους και «συνέλαβαν» τον ένα.

Από τις διαδηλώσεις που γίνονται στη Νέα Υόρκη

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις που γίνονται στη Νέα Υόρκη
Την ίδια ώρα, ερχόταν μια εξαιρετικά ανησυχητική είδηση από τον Παλαιστίνιο κορυφαίο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του οποίου στο CNN «κάθε επικοινωνία με τον Γιάσερ Αραφάτ έχει χαθεί», πράγμα που, ίσως, σηματοδοτεί απλώς το ότι οι Ισραηλινοί «απομονώνουν» ακόμη περισσότερο τον Παλαιστίνιο ηγέτη - χωρίς, όμως, να μπορεί κανείς να αποκλείσει κάτι χειρότερο για την τύχη του Παλαιστίνιου ηγέτη, με δεδομένη την πάγια θέση του Αριέλ Σαρόν, ότι ο Αραφάτ είναι «εχθρός» και, άρα, ακόμη και η φυσική εξόντωσή του δεν είναι εκτός προγράμματος, ακόμη και μετά τη συνάντησή του με τον Αντονι Ζίνι την Παρασκευή...

Στο «διπλωματικό» επίπεδο, ο Αμερικανός ΥπΕξ, Κόλιν Πάουελ, φερόταν έτοιμος να αρχίσει μια προπαρασκευαστική περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ήδη, από σήμερα, Κυριακή. Η παλαιστινιακή πλευρά δηλώνει πως εάν ο Πάουελ δε συναντηθεί με τον Αραφάτ, θα «μποϊκοτάρει» την επίσκεψή του. Ο Ερεκάτ είπε ξεκάθαρα (στο Αλ - Τζαζίρα) πως «η απουσία συνάντησης Πάουελ - Αραφάτ» θα σημάνει πως ο πρώτος δε θα συναντηθεί «με κανέναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο».

Ο ίδιος ο Πάουελ, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις - ελιγμούς Μπους, κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τις παλαιστινιακές περιοχές «χωρίς καθυστέρηση» και να μη χρησιμοποιήσει τις μέρες πριν από το ταξίδι του στην περιοχή αυτό το Σαββατοκύριακο «ως αφορμή» για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις. Φυσικά, ελισσόμενος, έκανε αυτήν τη δήλωση για να περισώσει τα προσχήματα - κατά τον ίδιο τρόπο που εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως ο Πάουελ«πιθανότατα» θα συναντηθεί με τον Αραφάτ, αν και «ακόμη αυτή η συνάντηση δεν έχει προγραμματιστεί».

Την απάντηση στις «παραινέσεις»Πάουελ την έδιναν οι πύραυλοι που εκτόξευαν τα ισραηλινά ελικόπτερα και οι οβίδες των τανκς. Ενώ, την ίδια ώρα, ισραηλινές επιθέσεις πραγματοποιούνταν και στο Λίβανο. Πράγμα, που αναζωπυρώνει τους φόβους περί «διάχυσης» της σύγκρουσης.


ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ
«Αυτό που διαπράττει τώρα το Ισραήλ είναι έγκλημα πολέμου»

Για άλλη μία φορά, με ανοιχτή επιστολή, έκκληση αυτή τη φορά προς τους Ισραηλινούς Στρατιώτες, οι Αμερικανοί Βετεράνοι του Πολέμου του Βιετνάμ (VVAWAI) είναι παρόντες.

«Βρισκόσαστε σε πόλεμο. Εχετε διαταχθεί να πυροβολείτε οτιδήποτε κινείτε. Παιδιά Παλαιστινίων, δημοσιογράφους, οδηγούς ασθενοφόρων, διεθνείς παρατηρητές. Ολοι βρίσκονται στο στόχαστρο του όπλου σας. Ακόμη περισσότερο αίμα θα κυλά και το περισσότερο θα είναι στα δικά σας χέρια. Ως βετεράνοι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, γνωρίζουμε, επίσης, τι σημαίνει να έχετε διαταχθεί να επιτεθείτε κατά ενός λαού που παλεύει για τη γη και την ελευθερία του. Εμείς μάθαμε με σκληρό τρόπο ότι είναι ο λάθος λόγος για να μάχεσαι.

Η κατάσταση στην Παλαιστίνη βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σταυροδρόμι. Αυτό που σας ζητήθηκε να φέρεται σε πέρας, δεν είναι η άμυνα του Ισραήλ, αλλά η ωμή επιθετικότητα και η σφαγή των Παλαιστινίων. Ως αποτέλεσμα αυτών των πράξεων, ολόκληρη η περιοχή ενδέχεται να παραδοθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Τώρα, γίνεται ακόμη και συζήτηση ότι οι Ισραηλινοί θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, μεγαλύτερες βόμβες, που θα σημάνουν το θάνατο ακόμη περισσότερων αθώων.

Αυτός ο πόλεμος σχεδιάστηκε και προκλήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση. Η στρατιωτική πρόκληση, η οποία σήμανε την έναρξη των εχθροπραξιών και τον έφερε στην εξουσία ήταν ένας πολύ καλά σχεδιασμένος τρόπος, ώστε να ξεκινήσει και νομιμοποιήσει αυτόν τον πόλεμο».

Και η ανοιχτή επιστολή επισημαίνει τη στρατηγική σημασία που έχει η περιοχή για τις ΗΠΑ, που προωθούν τα συμφέροντά τους διαμέσου του Ισραήλ, για την επιθυμία τους να ισχυροποιήσουν την πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία τους στα πετρελαϊκά αποθέματα της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Κεντρικής Ασίας, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας. Και το «Ισραήλ κρατά και κουνά κλειδί, που ανοίγει την πόρτα στον πόλεμο κατά την τρομοκρατίας, αυτής της ανοιχτής καμπάνιας τρόμου κατά των λαών περισσότερων από 60 κρατών του κόσμου. Και το Ιράκ βρίσκεται πρώτο στη λίστα αυτή».

«Ο Σαρόν και η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το κεντρικό πρόβλημα στην Παλαιστίνη είναι η "βία". Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να υποκύψουν και να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους κατά της ισραηλινής κατοχής και κυριαρχίας επί της ζωής τους. Και σαν στρατιώτες σας έμαθαν να αντιμετωπίζετε τους Παλαιστινίους ως "υπανθρώπους", αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος, με τον οποίο οι ναζί αντιμετώπιζαν τους παγιδευμένους και απελπισμένους Εβραίους στο γκέτο της Βαρσοβίας το 1944;», συνεχίζει η επιστολή και αναφέρει ως παράδειγμα και την επίθεση στο προσφυγικό στρατόπεδο Ντεχέισε στη Δυτική Οχθη, όπου 600 άντρες περικυκλώθηκαν, τους έκλεισαν τα μάτια, τους αλυσόδεσαν και οι Ισραηλινοί στρατιώτες έγραψαν νούμερα στα χέρια και στο μέτωπο.

Και η επιστολή καταλήγει: «Πρέπει να κάνετε μία επιλογή. Είτε να σταθείτε στο πλευρό του Σαρόν και στην προσπάθειά του να εξαφανίσει ένα λαό ή να βρεθείτε στο πλευρό των λαών του κόσμου, που αρνούνται να συμμετάσχουν στη γενοκτονία. Μαζί με τους πάνω από χίλιους συντρόφους σας, που αρνούνται να υπηρετήσουν στις κατεχόμενες περιοχές. Ως βετεράνοι, γνωρίζουμε ότι οι ιμπεριαλιστές ποτέ δε θέλουν να αποδώσουν ελευθερία στους καταπιεσμένους. Γι' αυτό σας καλούμε να μην υπακούσετε στις διαταγές και να σταθείτε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, όπως και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε τον πόλεμο δίχως όρια, που οι ΗΠΑ κραδαίνουν ενάντια σε όλους τους λαούς του κόσμου». «Χαιρετίζουμε τους διεθνιστές (internationalistas), όλους αυτούς από όλο τον κόσμο, του Ισραήλ περιλαμβανομένου, που έφτασαν για να σταθούν στο πλευρό των Παλαιστινίων, ως παρατηρητές, ως ανθρώπινες ασπίδες, ως διαδηλωτές. Χαιρετίζουμε, επίσης, τον ηρωισμό όλων των γιατρών, του ιατρικού προσωπικού που βρίσκονται στο πόστο τους εν καιρώ πολέμου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ