ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια - Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Από τη σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας
Από τη σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας
Με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν σήμερα σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα δίνουν την απάντησή τους στα αντιλαϊκά παζάρια κυβέρνησης και κουαρτέτου που συνεχίζονται στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, δίνουν απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στο ήδη νομοθετημένο αντιλαϊκό οπλοστάσιο του κεφαλαίου.

«Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας». Με αυτό το σύνθημα ετοιμάζονται να διαδηλώσουν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σε 62 συνολικά πόλεις της χώρας.

Κάλεσμα συμμετοχής έχουν απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, ενώ το «παρών» στα συλλαλητήρια στις περιοχές τους δηλώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας και Λέσβου.

Για την επιτυχία των σημερινών συλλαλητηρίων, την ενημέρωση των εργαζομένων για τον χαρακτήρα του νέου αντιλαϊκού πακέτου και την άνοδο της οργάνωσής τους, προηγήθηκε μια πλούσια δραστηριότητα, με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις. Με τη σειρά τους, οι σημερινές κινητοποιήσεις έρχονται να δώσουν ώθηση στο συνολικότερο σχεδιασμό που ήδη βάζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με βάση το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία γενικής απεργιακής απάντησης ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, με ετοιμότητα απέναντι σε όποιον ελιγμό κι αν επιχειρήσουν η κυβέρνηση και οι «εταίροι» του κεφαλαίου.

Περιοδεία στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού

Περιοδεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού
Περιοδεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού
Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων πραγματοποίησε χτες περιοδεία σε τέσσερα εργοτάξια κατασκευής της Ιόνιας Οδού, καλώντας στο συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Στους εργαζόμενους μίλησε ο Νίκος Εξαρχος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Ανέδειξε τη στόχευση των νέων αντεργατικών μέτρων και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία τόσο της μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο, όσο και της οργάνωσης των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Πληθαίνουν τα καλέσματα για κλιμάκωση της πάλης

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) καλεί τα σωματεία - μέλη της και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στα σημερινά συλλαλητήρια, ενάντια στα νέα, ακόμη πιο σκληρά, μέτρα που ετοιμάζουν εναντίον των εργαζομένων για λογαριασμό της ντόπιας και ξένης εργοδοσίας. «Μπορούμε να τους σταματήσουμε με τη δύναμη της οργάνωσης, της ενότητας και της αλληλεγγύης των εργαζομένων, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες από τα συνδικάτα και ανοίγοντας το δρόμο για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος», σημειώνει.

Το Σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση catering «Newrest», που δραστηριοποιείται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς του ΔΑΑ και της κυβέρνησης για τα ρεκόρ επιβατικής κίνησης και για τις νέες πτήσεις, τονίζει: «Ξέρουμε καλά πως η εταιρεία, μονοπώλιο στον κλάδο, αυξάνει τα κέρδη της κάθε χρόνο και περισσότερο από τον κόπο το δικό μας, από την εντατικοποίηση της εργασίας, από τη δική μας σκληρή δουλειά. Η συνέχεια στο παραμύθι της ανάπτυξης εμπεριέχει το νέο βαρύ λογαριασμό που ετοιμάζουν σε όλους τους εργαζόμενους και έχουν συμφωνήσει τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο». Το Σωματείο καλεί σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια σε Ομόνοια και Λαύριο.

Πρωτοβουλίες Λαϊκών Επιτροπών

Σε συσκέψεις προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες Λαϊκές Επιτροπές, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια.

Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας τη Δευτέρα 3/4 διοργάνωσε ανοιχτή σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», οι εργαζόμενοι του οποίου παλεύουν εδώ και δέκα μήνες για το δικαίωμα στη δουλειά. Στη συζήτηση πήραν μέρος εκπρόσωποι από τα σωματεία στο «Athens Ledra», στο δήμο Καλλιθέας, το ΣΕΤΗΠ, το Σύλλογο ΕΒΕ Καλλιθέας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και το Σύλλογο Γυναικών Καλλιθέας. Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων ήταν το συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τις διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να απαντήσουν με οργάνωση και αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Με ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Επιτροπή Μπραχαμίου καλεί σε μαζική συμμετοχή το λαό της περιοχής στο συλλαλητήριο. Οπως αναφέρει, η ανάπτυξη για την οποία αγωνιούν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, «για την εργατική τάξη είναι οι μισθοί πείνας, τα 9ωρα - 12ωρα και η κυριακάτικη εργασία των εμποροϋπαλλήλων των "Mall", είναι οι συμβασιούχοι των δήμων και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Η ανάπτυξή τους για τις λαϊκές οικογένειες του Μπραχαμίου είναι οι απλήρωτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, τα 12ωρα των εργαζομένων στις καφετέριες, οι ανασφάλιστοι στις κατασκευές, είναι τα εργατικά ατυχήματα και οι απλήρωτες υπερωρίες. Η ανάπτυξή τους για τους σπουδαστές των ΙΕΚ και ΕΠΑΛ του Μπραχαμίου είναι η ανεργία, η απλήρωτη πρακτική και τα 511 ευρώ μεικτά. Η ανάπτυξή τους για τους μαγαζάτορες, τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους του Μπραχαμίου είναι τα λουκέτα και τα χρέη».

Συλλαλητήρια σε 62 πόλεις

Αθήνα, 6.30 μ.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 6.30 μ.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Πάτρα, 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Αγρίνιο, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Αλιβέρι, 7.30 μ.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

Αμφισσα, 7.30 μ.μ., πλατεία Λαού

Αργος, 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αργοστόλι, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 7 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

Bόλος, 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Γιαννιτσά, 7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 7 μ.μ., πλατεία Μικρών Καταρρακτών

Ελασσόνα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ελευσίνα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ., πρώην Νομαρχία

Ηγουμενίτσα, 7 μ.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ιστιαία, 7 μ.μ., πλατεία

Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Καρδίτσα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 7 μ.μ., απέναντι από την παλιά Νομαρχία

Κατερίνη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 7.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Κιλκίς, 6.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 7 μ.μ., Περιβολάκια

Κως, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 7 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 7 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 7 μ.μ., μπροστά από την Εθνική Τράπεζα

Λιβαδειά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Μαντούδι, 7.30 μ.μ., πλατεία

Μυτιλήνη, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Πρέβεζα, 7.30 μ.μ., στη Θεοφάνειο

Πτολεμαΐδα, 5.30 μ.μ., παλιό πάρκο

Πύργος, 7.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ

Ρέθυμνο, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Σάμος, 7 μ.μ., πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ

Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκιάθος, 6.30 μ.μ., Μπούρτζι

Σκόπελος, 7.30 μ.μ., παραλία

Σπάρτη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 7.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 7 μ.μ., πλατεία Πετρινού

Φάρσαλα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος, 6.30 μ.μ., Απλωταριά

  • Το Σάββατο 8 Απρίλη:

Αρτα, 11 π.μ., πλατεία Κιλκίς

Ικαρία, 8 μ.μ., Εύδηλος

Ο Δ. Κουτσούμπας στην Ομόνοια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις συνδικάτων, μαζικών φορέων και Λαϊκών Επιτροπών για το σημερινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, ΕΥΔΑΠ, Αστικών Συγκοινωνιών, ΟΣΕ, μισθωτών οδηγών ταξί, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, ΕΛΤΑ και Ταχυμεταφορών.

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Μισθωτών - Τεχνικών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών-στριών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Δημοσίου, ΟΤΑ, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Δικηγόρων, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Κεντρικού Τομέα Αθήνας, της Ανατολικής Αθήνας, από την περιοχή των Μεσογείων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Α' Αθήνας και τα κλαδικά σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων - ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικής Αθήνας και Βόρειου Τομέα Αθήνας.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιουχικές Οργανώσεις, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Νότιου Τομέα Αθήνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ