ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Διαδοχικά μνημόνια με αντιλαϊκά μέτρα για το «κλείσιμο» της «αξιολόγησης»

Με στόχο «ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας» στις προσεχείς μέρες, προσήλθε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στα χτεσινά παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Από την πλευρά τους, Ευρωζώνη και ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, προσβλέπουν στην καταγραφή της «προόδου» που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, ενδεχομένως με τη μορφή πλαισίου «ενδιάμεσης συμφωνίας», η οποία, βέβαια, θα συμπληρωθεί στη συνέχεια και με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να «κλειδώσει» η πρώτη «αξιολόγηση» του 3ου μνημονίου.

Ελπίζουμε σε μια πρώτη συμφωνία μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μετά τη χτεσινή συνάντηση, με στόχο, όπως είπε, να υπάρξει ένα τελικό κείμενο συμφωνίας, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να οδηγήσει σε εκταμίευση δόσης αν δεν διευκρινιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ. Αποκαλυπτικό είναι το ότι έχουν συνταχθεί δύο κείμενα συμφωνίας, ένα με την Ευρωζώνη και ένα με το ΔΝΤ, τα οποία στη συνέχεια αναμένεται να «συμπτυχθούν» σε ενιαίο κείμενο - συμφωνία, κάτω από δύο μνημόνια, με την κάθε πλευρά.

Σε αυτό το φόντο, ενδέχεται να συνεδριάσει σήμερα η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ την επόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (15 - 17/4), αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα παζάρια της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» κινούνται σταθερά σε ρότα υπογραφής νέου «συμπληρωτικού» μνημονίου και με την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο βάζει σταθερά στο τραπέζι την «ελάφρυνση» του χρέους, αλλά και με ειδικές ρήτρες με την πλευρά της Γερμανίας και της Ευρωζώνης, που απαιτούν ένα νέο κύκλο συζητήσεων για την «ελάφρυνσή» του, κατά βάση για μετά το 2022.

Με ορόσημο την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου

«Η Κομισιόν δε βάζει καταληκτική ημερομηνία για τις συζητήσεις, γιατί αυτό που έχει σημασία στο τέλος της μέρας είναι η εφαρμογή των όρων του μνημονίου», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις.

Την ίδια ώρα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης των δόσεων προς το ελληνικό κράτος, ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποτελούν σημαντικό κομμάτι των συζητήσεών μας», χωρίς ωστόσο να δώσει παραπέρα «διευκρινίσεις»...

Ο Β. Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο «Capital» και το ΚΥΠΕ, μεταξύ άλλων, εστίασε στα παρακάτω:

  • Κοινωνική Ασφάλιση: «Η ελληνική πλευρά προτείνει και κάποια μέτρα από τον τομέα των εσόδων, όπως μια προσωρινή αύξηση των εισφορών για να καλυφθούν κάποια προσωρινά κενά. Είμαστε ακόμη σε διαβουλεύσεις, αλλά σε γενικές γραμμές η πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι σημαντική και μπορεί να βελτιωθεί», υπογράμμισε, επιβεβαιώνοντας το ότι η «πρόοδος» των παζαριών συνδυάζεται με το ανέβασμα του αντιλαϊκού πήχη. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «πρώτη προτεραιότητα είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και η μείωση του κατακερματισμού». Σε σχέση με τη «δικαιοσύνη του συστήματος», δηλαδή το ύψος των συντάξεων, ξεκαθαρίζει: «Οι απολαβές να αντανακλούν τις εισφορές, κατά τον εργασιακό βίο».

Επιπλέον, σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης υπογραμμίζει: «Μία από τις γενικές κατευθύνσεις εργασίας είναι σε όλα τα κράτη - μέλη, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, η προσαρμογή των ορίων ηλικίας σε σχέση με το προσδόκιμο επιβίωσης. Και η μείωση των κινήτρων για πρόωρη έξοδο. Είναι μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

  • Δημοσιονομικοί στόχοι: Τόνισε ότι είναι «ξεκάθαρα προσδιορισμένοι στο μνημόνιο», προσθέτοντας πως «υπάρχουν κάποιες διαφορές ως προς το πόσα μέτρα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι». Πρόκειται για τις «διαφορετικές» προσεγγίσεις με το ΔΝΤ, λέγοντας ότι η Κομισιόν «εργάζεται με την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, περιλαμβανομένου του χρηματοδοτικού σκέλους του προγράμματος».
  • Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει τη «λεπτομερή αποτύπωση» των δημοσιονομικών μέτρων για φέτος και για τα επόμενα χρόνια, τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, «όπου οι ελληνικές αρχές έχουν παρουσιάσει μια αρκετά συγκεκριμένη πρόταση»,τη φορολογία εισοδήματος, «όπου έχει γίνει σημαντική πρόοδος», το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τον εκσυχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τη βελτίωση της συλλογής φόρων, τα «κόκκινα» δάνεια, ζητήματα για τα οποία «έχει γίνει ήδη σημαντική δουλειά».
  • Σχετικά με την πορεία του προηγούμενου μνημονίου, επισήμανε: «Το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της», ωστόσο «η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική», υπονομεύοντας την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
  • «Συμβουλεύοντας» την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε: «Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών. Υπάρχουν μάλιστα ήδη συζητήσεις εν εξελίξει σε σχέση με συγκεκριμένα μέτρα. Ομως, στο τέλος της μέρας πρέπει να γίνουν πολιτικές επιλογές και αυτές θα τις κάνει η ελληνική κυβέρνηση».
  • Κρατικό χρέος: Σε σχέση με τη διαχείριση του κρατικού χρέους, επιβεβαίωσε ότι «το Γιούρογκρουπ θα εξετάσει τις συνθήκες αποπληρωμής, αποκλείοντας το "κούρεμα" κεφαλαίου», με βάση την απόφαση του 2012 στο πλαίσιο του προηγούμενου μνημονίου.
Διεργασίες γύρω από το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

«Σε ό,τι μας αφορά, αυτό το μνημόνιο συνεχίζει να ισχύει», σχολίασε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στον εισπρακτικό στόχο των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σε δηλώσεις του από το Βερολίνο, χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό» το συγκεκριμένο στόχο, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, επίσης από το Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, τόνισε ότι ο ποσοτικός στόχος θα ήταν εφικτός σε προηγούμενη φάση, προσθέτοντας ότι τώρα τα ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία είναι πολύ φτηνά.

Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω ζήτημα συνδέεται και με το υπό διαμόρφωση νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, σε συνδυασμό με τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που θα περάσουν σε αυτό.

«Παρότι η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό δεν αποτελεί συστηματικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη και μια τέτοια συζήτηση δεν συνιστά είδηση για τους επενδυτές, εντούτοις είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπόψη πως οι πολιτικές εντάσεις πιθανότατα θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες», αναφέρει η «Goldman Sachs» σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους «επενδυτές», κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη «επιστροφή του Grexit».

Ο εν λόγω «οίκος» εκ των πραγμάτων βάζει πλάτες και στη συγκυβέρνηση, κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς και τις απειλές. Αναφέρει ως ημερομηνία ορόσημο την 20ή Ιούλη, οπότε το ελληνικό κράτος καλείται να αποπληρώσει χρέος ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Οπως επισημαίνει, το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, ενώ αμφισβητεί και πάλι τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και καθυστερεί την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». Από την άλλη πλευρά, σημαντική μείωση του χρέους είναι πολιτικά μη αποδεκτή από τη Γερμανία και πολλά άλλα κράτη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την «Goldman Sachs».

Σωρεία αντιλαϊκών «ισοδύναμων» μέτρων

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, δρομολογούνται και τα παρακάτω:

-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες μέχρι και 10 λεπτά ανά λίτρο.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης με κατεύθυνση την εξομοίωσή του με τον ΕΦΚ που ισχύει στις βενζίνες.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

-- Αύξηση του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.

-- Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

-- Αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα, κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο.

-- Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

-- Παράταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο, για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, δρομολογούνται και οι παρεμβάσεις που αφορούν στη συμπίεση του άτυπου αφορολόγητου και των επιστροφών σε μισθωτούς και συνταξιούχους, η ενίσχυση της μάζας των κρατικών εσόδων μέσω της φορολογικής κλίμακας, της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης», αλλά και του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία.

Το κουαρτέτο έχει ρίξει στο αντιλαϊκό τραπέζι και την πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης, που θεωρούνται «σίγουρης» εισπρακτικής απόδοσης.

Το «παράλληλο» πρόγραμμα του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απόσυρση ψηφισμένων μέτρων του 3ου μνημονίου, που κρίνονται ασύμφορα για τμήματα του κεφαλαίου και τους «επενδυτές».

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Κ. Ζίγκλερ, «είμαστε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση και έχουμε βάσιμες ενδείξεις της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών για αντικατάσταση του ειδικού τέλους με εναλλακτικά μέτρα»...

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) προτείνει την κατάρτιση «ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για όλες τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις».

Σε ανάλογη ρότα με τους εγχώριους βιομηχάνους, οι εξαγωγείς, ανάμεσα σε άλλα, προτείνουν:

-- Φιλικό επιχειρηματικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο θα δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις ότι θα το εφαρμόσουν για τα επόμενα 20 χρόνια, χωρίς βασικές αλλαγές σε φορολογικό, επενδυτικό και νομικό καθεστώς.

-- Σταθερό μειωμένο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων.

-- Πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης με μειωμένο κόστος χρήματος για τα νέα αναπτυξιακά σχέδια.

Ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Την έναρξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Τaxisnet για την υποβολή των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων για τα εισοδήματα του 2015 ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η περίοδος υποβολής θα είναι τρίμηνης διάρκειας (με αναμενόμενη ημερομηνία λήξης στα τέλη Ιούνη), ενώ ο τυχόν συμπληρωματικός φόρος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, καταβάλλεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το «τυράκι» του χρέους δεν κρύβει τη «φάκα» των αντιλαϊκών μέτρων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το "τυράκι" της ελάφρυνσης του χρέους - είτε με βάση το σχέδιο του ΔΝΤ είτε αυτό της ΕΕ/Γερμανίας - δεν μπορεί να κρύψει τη "φάκα" των προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία η κυβέρνηση επιταχύνει, με Ασφαλιστικό πολύ χειρότερο απ' το αρχικό σχέδιο, με αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, με νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Δηλαδή, μ' όλα αυτά που προβλέπει το 3ο μνημόνιο, την κατά γράμμα εφαρμογή του οποίου έχει κάνει σημαία της η κυβέρνηση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ