ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
«Θηλιά» 112 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά

Φιλί ζωής για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά οι προτάσεις του ΚΚΕ

Στα 112 δισ. ευρώ, στο 53% του ΑΕΠ, διαμορφώθηκαν στο τέλος Φλεβάρη του 2012 τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των διαφόρων δανείων που έχουν στις εμπορικές τράπεζες τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό που έχουν αναγκαστεί να δανειστούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η πολιτική της συνεχούς μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές επιθέσεις που δέχεται από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της συγκυβέρνησης, αφού τα καθημερινά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, δεν συγκρούονται μόνο με την ονομαστική μείωση των εισοδημάτων τους. Αν και ονομαστική μείωση μισθών δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν, με τα μειωμένα εισοδήματα πρέπει επιπλέον να πληρώσουν περισσότερους φόρους στο κράτος, υψηλότερα τιμολόγια για ρεύμα και νερό, ακριβότερες τιμές για είδη πρώτης ανάγκης, περισσότερα για γιατρούς, φάρμακα, παιδικούς σταθμούς κοκ.

Ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά που είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες δίνει όλο αυτό το διάστημα το ΚΚΕ, που με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του, όχι μόνο δεν περιορίζεται απλά να καταγγέλλει την κυβερνητική αναλγησία και την προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων, αλλά συστηματικά διατυπώνει προτάσεις και ζητάει τη λήψη μέτρων για την άμεση οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το τελευταίο μόνο δεκαήμερο κατέθεσε δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ χτες η κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Σχέδιο Νόμου που προβλέπει σειρά μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών που έχουν χρέη στις τράπεζες. Η πρόταση του ΚΚΕ δημοσιεύεται στη σελίδα 3 του σημερινού «Ρ»

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μαζί με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η «θηλιά» του τραπεζικού δανεισμού σφίγγει ολοένα και περισσότερο αντάμα με τις απολύσεις και τη μαζική ανεργία, τις συνεχιζόμενες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τη συρρίκνωση συνολικά του λαϊκού εισοδήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας:

Νοικοκυριά: Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων φτάνει στα 112,2 δισ. ευρώ, με το ρυθμό υποχώρησης σε σχέση με το Φλεβάρη του 2011 να διαμορφώνεται στο 4,3%. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων φτάνουν στα 77,9 δισ. ευρώ, με ρυθμό υποχώρησης 3,2%% και τα καταναλωτικά στα 32,6 δισ. ευρώ, με υποχώρηση 6,8%.

Επιχειρήσεις: Τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων εμφανίζονται στα 119,5 δισ. ευρώ και ο ρυθμός υποχώρησης στο 2,7%%. Ειδικά για τους «ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις» διαμορφώνονται στα 15,1 δισ. ευρώ με πτώση 7,8%.

Το συνολικό υπόλοιπο (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φτάνει στα 246,8 δισ. ευρώ (116% του ΑΕΠ) και εμφανίζει ρυθμό υποχώρησης 3,8%.

«ΚΑΡΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ»
Χρησιμεύει στον έλεγχο των συνειδήσεων

Σφραγισμένες με την ένδειξη «κάρτα αποδείξεων» θα πρέπει να είναι οι αποδείξεις λιανικής πώλησης τα δεδομένα των οποίων καταγράφουν οι φορολογούμενοι στη «φοροκάρτα» τους.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Με τον τρόπο αυτό -της σφράγισης των αποδείξεων- επιδιώκουν να εμποδίσουν να χρησιμοποιηθούν οι αποδείξεις αυτές από άλλους φορολογούμενους.

Την «κάρτα αποδείξεων» την εισήγαγαν με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίσουν τη μικρο - φοροδιαφυγή. Πρόκειται δηλαδή, για μέτρο το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά στον έλεγχο της λιανικής κατανάλωσης, τη στιγμή που η μεγάλη φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει με την προστασία του πολιτικού συστήματος. Πέραν τούτου η χρήση της κάρτας αυτής, δίνει τη δυνατότητα του ελέγχου από την πλευρά του κράτους -και όχι μόνο- της προσωπικής ζωής και των καθημερινών δραστηριοτήτων εκατομμυρίων πολιτών της χώρας και άντλησης χρήσιμων συμπερασμάτων για τους τρόπους χειραγώγησης των εργαζομένων. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πολιτών, δίπλα στα τόσα άλλα που λειτουργούν σε καθημερινή βάση σαν ηλεκτρονικοί χαφιέδες.

ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική κοροϊδίας και χρεοκοπίας της αγροτιάς

Σε εντυπωσιοθηρικές προτάσεις προς τους μικρομεσαίους αγρότες, που στην πλειοψηφία τους είναι υπερχρεωμένοι και αδυνατούν να καλλιεργήσουν επιδόθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Αλλά με μια πολιτική πρόταση εντός ΕΕ, αποδοχής της ΚΑΠ και ανοχής των μονοπωλίων, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα οδηγούνται με ταχύτερους ρυθμούς εκτός παραγωγής, στη φτώχεια, στην υπερχρέωση και στο ξεκλήρισμα.

***

Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να δοθούν βραχυπρόθεσμα δάνεια με χαμηλά επιτόκια μέσω κρατικής επιδότησης επιτοκίου, αλλά χωρίς να προσδιορίσει το ύψος του επιτοκίου. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να εκδοθεί για τα επόμενα δύο χρόνια καλλιεργητική κάρτα με χρηματικό πλαφόν και με την εγγύηση του δημοσίου, για κάθε αγρότη και μέσω αυτής να επιλέγεται η τράπεζα και οι προμηθευτές «οι οποίοι θα αποπληρώνονται το τίμημα των πωλήσεων τους απευθείας απο την τράπεζα μέχρι του ποσού του εγκεκριμένου πλαφόν». Ομως με «πιστωτικές» κάρτες δε λύνεται το πρόβλημα. Η εκμετάλλευση των αγροτών από τις τράπεζες και τα μονοπώλια αγροτικών εφοδίων θα συνεχίσει να υφίσταται. Οι τιμές που θα δίνουν οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια στα αγροτικά προϊόντα θα συνεχίσουν να είναι εξευτελιστικές και θα συνεχίσουν να πληρώνουν όποτε τους καπνίσει... Είναι γεγονός επίσης ότι ΑΤΕ και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών αντίστοιχα, κρατούσαν μέχρι τώρα τις επιδοτήσεις έναντι των καλλιεργητικών δανείων και αγροτικών εφοδίων και όχι μόνο. Τώρα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να μη γίνεται η παρακράτηση από τις επιδοτήσεις, αλλά από τις πωλήσεις... Οι προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρουν κάτι καινούριο. Το σίγουρο είναι ότι με τέτοιες προτάσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συνεχίσουν να υφίστανται άγρια εκμετάλλευση από τράπεζες, εμποροβιομήχανους και μονοπώλια και να οδηγούνται στην απόγνωση, στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε επίσης πάγωμα των πλειστηριασμών για δύο χρόνια και πάγωμα των χρεών των αγροτών και αναστολή καταβολής αγροτικών δανείων για το ίδιο διάστημα. Ομως το όλο πρόβλημα δε φαίνεται να είναι μόνο για μια διετία όπως προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

***

Οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να έχουν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια, πάγωμα των χρεών και στήριξη, για όσο διαρκέσει η καπιταλιστική κρίση. Και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύοντας σε θολά νερά διαλαλεί ό,τι διαλαλεί κάνοντας γενικώς αναφορά για αγρότες. Ομως είναι άλλο πράγμα οι επιχειρηματίες - μεγαλοαγρότες και άλλο πράγμα οι μικρομεσαίοι αγρότες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δυστυχώς το αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Αυτοί είναι που οδηγούνται μαζικά στη φτώχεια, στην εγκατάλειψη της παραγωγής και το ξεκλήρισμα. Αλλωστε, αυτό έχει προσχεδιάσει η ΕΕ και η κατάσταση θα χειροτερεύσει από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ μετά το 2013. Απαιτείται λοιπόν ουσιαστική πολιτική στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών της χώρας. Γίνεται φανερό πως μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να γίνει με φιλομονοπωλιακές πολιτικές, δεν μπορεί να υπάρξει σε καθεστώς ΚΑΠ και ΠΟΕ, ούτε έχει νόημα να αναζητείται σε μια πολιτική ψευτοαριστερής διαχείρισης μέσα στην ΕΕ.

***

Μόνο η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονόπλευρη διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, για την υλοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό - λαϊκό έλεγχο και κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, θα μπορέσει να ανασάνει η φτωχομεσαία αγροτιά και να αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας για να ικανοποιήσει τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού μας και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων.


Κ.Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ