ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΧΙ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ
Ολοι αύριο στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας, που καλεί σε μαζικό ξεσηκωμό, για να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο που φορτώνει νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα

Τα αυριανά συλλαλητήρια αποτελούν νέο βήμα αντιμονοπωλιακού συντονισμού
Τα αυριανά συλλαλητήρια αποτελούν νέο βήμα αντιμονοπωλιακού συντονισμού
Να ξεσηκωθούν εναντίον της νέας φορολεηλασίας που συντελείται σε βάρος τους καλεί το ΠΑΜΕ την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, τους χαμηλοσυνταξιούχους και να διαδηλώσουν στα συλλαλητήρια που οργανώνει το Μέτωπο από κοινού με την ΠΑΣΥ και την ΠΑΣΕΒΕ στις 8 Απρίλη. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η ψήφισή του θα γίνει μέσα στην επόμενη βδομάδα. Με το φορολογικό νομοσχέδιο, που αφορά κύρια τους άμεσους φόρους, επισφραγίζεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των κυβερνητικών επιλογών και στον τομέα της φορολογικής πολιτικής. Μια πολιτική που έρχεται να λεηλατήσει το εισόδημα των εργαζομένων, με αύξηση τόσο των έμμεσων όσο και των άμεσων φόρων που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Ηδη, οι αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση επέβαλαν:

  • Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21% και από 9% σε 10%.
  • Δύο αυξήσεις του ειδικού φόρου στα καύσιμα, με αποτέλεσμα οι τιμές της βενζίνης να έχουν αυξηθεί, από τις αρχές του χρόνου, κατά 35%, ενώ στο 25% περίπου ήταν οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης.
  • Αύξηση 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα.
  • Αύξηση 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά.
  • Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, εξαιτίας της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν μια κρίση που δε δημιούργησαν
Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν μια κρίση που δε δημιούργησαν
Μετά την ολοκλήρωση της ληστείας που έγινε με τους έμμεσους φόρους, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή, σχεδιάζει την αύξηση των άμεσων φόρων που θα εισπράττει από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να διατηρηθεί και να διευρυνθεί παραπέρα η πολιτική φορολογικής ασυλίας των επιχειρήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Με το νομοσχέδιο, στην ουσία, καταργείται το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, αφού για να ισχύσει από την επόμενη χρονιά, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να προσκομίζουν αποδείξεις από την αγορά αγαθών και την πληρωμή αγαθών, ενώ θεσπίζονται τεκμήρια διαβίωσης τα οποία πλήττουν κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Θέλουν ταμεία γεμάτα για τα μονοπώλια

Σε χτεσινή του ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ούτε μια λέξη δεν είναι αλήθεια από όσα λέει η κυβέρνηση, ότι επιχειρεί να πράξει με το νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί "δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης" είναι το "τυράκι" για να παγιδευτεί ο λαός και να τον αφαιμάξουν δίχως να αντιδράσει. Οι νέοι αντιλαϊκοί φόροι και οι φοροαπαλλαγές που παρέχονται στην πλουτοκρατία εντάσσονται στη στρατηγική της ανόδου της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Θέλουν να ενισχύσουν εκ νέου τα ξεχειλισμένα ταμεία των μονοπωλίων. Αυτό κάνανε τόσα χρόνια και τα προηγούμενα, δημιουργώντας ελλείμματα και δημόσια χρέη. Δαπάνησαν και δαπανούν δισεκατομμύρια για εξοπλιστικές δαπάνες του ΝΑΤΟ για συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς του σκοπούς.

Με το χρήμα που θέλουν να συγκεντρώσουν από τα εργατικά λαϊκά στρώματα θέλουν να δημιουργήσουν νέα επενδυτικά πεδία για τον κλεμμένο από τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα συσσωρευμένο πλούτο του μεγάλου κεφαλαίου. Μέσα στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών θέλουν να συνθλίψουν τους μικρούς εμποροβιοτέχνες. Παράλληλα, προσπαθούν να τους ενοχοποιήσουν σαν τους υπεύθυνους για τη λεγόμενη "φορολογική αδικία", προσπαθώντας να αποσπάσουν τη συναίνεση των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα για το εργατικό λαϊκό εισόδημα:

  • Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 12.000 με την εξαναγκαστική συλλογή αποδείξεων.
  • Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% από 9% και κατά 2% από 19%, καθώς και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ΔΕΗ, τσιγάρα και ποτά, η μείωση μισθών και συντάξεων ξετινάζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
  • Η εισαγωγή της πρώτης κατοικίας ως τεκμήριο και η αύξησή του στα μικρά Ι.Χ. ανεβάζει το αφορολόγητο όριο κατακόρυφα.
  • Νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των μικρών ΕΒΕ.

Για την πλουτοκρατία:

  • Σταδιακή μείωση της φορολογίας των κερδών από το 25% στο 20%.
  • Φορολογική εξαίρεση των εσόδων από τραπεζικούς τόκους.
  • Διευκόλυνση επιστροφής κεφαλαίου από το εξωτερικό με εξευτελιστική φορολογία 5%.
  • Διατήρηση των προκλητικών φοροελαφρύνσεων των εφοπλιστών.
  • Νέες φοροαπαλλαγές με πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη, τη διατήρηση θέσεων εργασίας κ.λπ.

Η βαρβαρότητα των φιλομονοπωλιακών μέτρων είναι αδιαμφισβήτητη. Η σύνθλιψη του λαϊκού εισοδήματος θα είναι διαρκής. Σήμερα, επικαλούνται τα ελλείμματα, αύριο θα επικαλούνται την ανταγωνιστικότητα.

Η επανάπαυση και ο εφησυχασμός ρίχνει νερό στο μύλο του αντιλαϊκού μετώπου κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ και κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Ολοι στους δρόμους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την ανατροπή της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Απαιτούμε:

  • Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.
  • Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
  • Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 40.000 και από 5.000 για κάθε παιδί.
  • Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών».
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες και στη Λάρισα

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν, χτες στη Λάρισα, εκπρόσωποι των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ, καλώντας τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, που θα γίνει την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οπως τόνισαν, δεν υπάρχει το περιθώριο για αναμονή, καθώς οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν αδυσώπητο, ολοκληρωτικό πόλεμο που κήρυξε εναντίον τους το κεφάλαιο και σ' αυτόν τον πόλεμο πρέπει ν' απαντήσουν με ένα γενικό, λαϊκό προσκλητήριο αγώνα.

Χρειάζεται, υπογράμμισαν, να πούμε όλοι ένα βροντερό και μαχητικό «ΟΧΙ» στη νέα φοροληστεία της κυβέρνησης, που υλοποιείται στο πνεύμα και το γράμμα του «Προγράμματος Σταθερότητας» και κινείται στις κατευθύνσεις της ΕΕ, εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Με το χρήμα που θα συγκεντρώσουν από τα λαϊκά στρώματα - επεσήμαναν - θέλουν να δημιουργήσουν νέα επενδυτικά πεδία για τον κλεμμένο, συσσωρευμένο πλούτο του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών επιχειρούν να συνθλίψουν τους μικρούς ΕΒΕ και παράλληλα προσπαθούν να τους ενοχοποιήσουν σαν υπεύθυνους για τη λεγόμενη «φορολογική αδικία», ώστε να αποσπάσουν τη συναίνεση των εργαζομένων στη φορολογική τους επιδρομή.

Βασικό μας σύνθημα - τόνισαν - ήταν και παραμένει «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και τώρα είναι η ώρα οι ίδιοι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους.

Μεταξύ άλλων, σε μαζική συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια καλούν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών αλλά και το σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, η Ενωση Συνταξιούχων Κύριας και Επικουρικής Ασφαλίσεως Πειραιώς και πέριξ δήμων.

ΠΑΣΕΒΕ
Μέτωπο ενάντια στο φορολογικό

Στις 6.30 το απόγευμα η προσυγκέντρωση της ΟΒΣΑ στην πλατεία Κάνιγγος

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται μαζί με το ΠΑΜΕ, αύριο Πέμπτη 8 του Απρίλη σε όλες τις πόλεις, ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο απευθύνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ στους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές. «Αρνούμαστε να γίνουμε για άλλη μια φορά τα θύματα της αντιλαϊκής - φιλομονοπωλιακής πολιτικής και της οικονομικής κρίσης που το μεγάλο κεφάλαιο δημιούργησε. Μας κοροϊδεύουν ότι τα μέτρα είναι προσωρινά για να σωθούμε απ' τη χρεοκοπία. Είναι μέτρα που υπαγορεύονται από την ΕΕ, που έχουν στόχο να διευκολύνουν τη μονοπώληση της αγοράς και τον εκτοπισμό των μικρών αυτοαπασχολούμενων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ.

Να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ αύριο στις 7.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Καλεί επίσης σε προσυγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος.

Η Ομοσπονδία σημειώνει: «αυτά τα μέτρα παίρνονται σε μια περίοδο μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης, όπου τα μικρά μαγαζιά, οι επαγγελματίες - βιοτέχνες και αυτοκινητιστές στενάζουν κάτω από το βάρος των πολυκαταστημάτων- των μεγαλοκατασκευαστών, της συνθήκης Μπολκεστάιν και της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων. Αυτά τα μέτρα θα δώσουν ακόμη ένα δυνατό χτύπημα στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, θα επιταχύνουν το κλείσιμο εκατοντάδων μαγαζιών.

Με την αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα αφαιρούν εισόδημα και προσθέτουν νέα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα.

  • Μειώνουν ουσιαστικά στις 6.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο και για το υπόλοιπο μέχρι τις 12.000 ευρώ, προσπαθούν να μας κάνουν κυνηγούς αποδείξεων.
  • Συνεχίζουν το σύστημα των ανέλεγκτων χρήσεων και των κλεισιμάτων, που τώρα το ονόμασαν αυτοπεραίωση που οδηγεί σε αναδρομική φορολόγηση και εκβιασμό των μικροεπαγγελματοβιοτεχνών, με το μπαμπούλα του ελέγχου.
  • Επιβαρύνουν με φόρο πολυτελείας 10% κλάδους της βιοτεχνίας (δέρμα, αργυροχρυσοχόους) χωρίς να υπολογίζουν ότι είναι κλάδοι που λόγω της κρίσης και του κατακλυσμού των εισαγωγών κινδυνεύουν με αφανισμό.
  • Αυξάνουν υπέρογκα τη φορολογία επαγγελμάτων, όπως τα ΤΑΞΙ, τα μικρά φορτηγά ΔΧ, τα περίπτερα κλπ., με την ένταξή τους στο λογιστικό προσδιορισμό και τις ταμειακές μηχανές, για λόγους δήθεν ίσης φορολογικής αντιμετώπισης».

Η ΟΒΣΑ καταγγέλλει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ που ουσιαστικά συμφωνούν με το φορολογικό νομοσχέδιο και σημειώνει ότι μέσα από την ΠΑΣΕΒΕ και σε συνεργασία με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ και την αγροτιά με την ΠΑΣΥ, υπάρχει η δυνατότητα για νέες κατακτήσεις.

ΠΑΣΥ
Καμία θυσία για την πλουτοκρατία

Σε μαζική συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια, ενάντια στην κυβερνητική φοροεπιδρομή, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) με ανακοίνωσή της. Η ΠΑΣΥ υπογραμμίζει ότι το ήδη λεηλατημένο αγροτικό εισόδημα, θα χτυπηθεί ακόμη πιο άγρια με το νέο φοροληστρικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η μείωση στο αφορολόγητο εισόδημα, τονίζεται, η αύξηση στο συντελεστή του ΦΠΑ, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο, η κατάργηση γεωργικών απαλλαγών, οι παράνομες παρακρατήσεις μέρους των επιδοτήσεων από τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών με υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα εκδίδονται κάθε χρόνο, προμηνύουν νέα βάσανα και φτώχεια για τη μικρομεσαία αγροτιά.

Επίσης, συνεχίζει, στο πλαίσιο της ευρω-ενωσιακής στρατηγικής «ΕΕ 2020», προωθείται η ταχύτερη μεγέθυνση της αγροτικής ιδιοκτησίας και η συγκέντρωση της παραγωγής, και η βίαιη εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και φτωχομεσαίων αγροτών στην Ελλάδα και την ΕΕ, ώστε γρήγορα και άμεσα να μείνουν οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες.

Καταλήγοντας, η ΠΑΣΥ, καταγγέλλει τα νέα άγρια φορολογικά μέτρα και καλεί την αγωνιζόμενη αγροτιά σε κοινό μέτωπο με τις αγωνιστικές δυνάμεις των άλλων εργαζομένων σε παλλαϊκό ξεσηκωμό τώρα, ενάντια στη θυσία λαϊκών δικαιωμάτων, πριν χάσουμε ό,τι έχει απομείνει. «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Φοιτητές και σπουδαστές να ξεσηκωθούν!

Σε μαζική συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις και στην Αθήνα (με προσυγκέντρωση στα Χαυτεία) καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Το κάλεσμα του ΜΑΣ έχει ως εξής:

«Ο πόλεμος που έχουν κηρύξει σε βάρος μας οι δυνάμεις του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει τέλος, κλιμακώνεται αδίστακτα.

Το ΜΑΣ καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να ξεσηκωθούν εναντίον της νέας φορολεηλασίας που συντελείται σε βάρος τους και ιδιαίτερα σε βάρος των οικογενειών τους. Τα πρόσθετα βάρη που φορτώνουν στα ήδη τσακισμένα και από τα προηγούμενα μέτρα νοικοκυριά, επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: Τα παιδιά από εργατικές λαϊκές οικογένειες δε θα μπορούν να σπουδάσουν!

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν διαρκώς εντεινόμενο πόλεμο ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων μας που όμοιό του δεν έχουμε ξαναζήσει.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα βγαίνουμε στους δρόμους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Η άγρια επίθεση να πάρει αντίστοιχη απάντηση».

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 6.30 μ.μ. ως εξής:

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Μισθωτοί τεχνικοί - Αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ.

Ομόνοια: Σωματεία και εργαζόμενοι: Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου, Ιδ. Υπαλλήλων, Λογιστών, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Μεταφορών, Καλλιτεχνών, Εκπαιδευτικών.

Πλ. Βάθης: Σωματεία και εργαζόμενοι: Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χαρτιού, Τηλεπικοινωνιών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δυτικών Συνοικιών και 3ου - 4ου Διαμερίσματος, 5ου - 6ου Διαμερίσματος, Βορειοδυτικών και Βόρειων συνοικιών.

Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).

Σταθμός «Ευαγγελισμού»: Σωματεία, μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι: Υγείας, Ανατολικών, Βορειοανατολικών Συνοικιών 7ου Διαμερίσματος.

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Νότιων, Νοτιοανατολικών Συνοικιών και 2ου Διαμερίσματος.

Μοναστηράκι: Συνδικάτα και εργαζόμενοι του Πειραιά.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Μπλόκαραν την εφοπλιστική ασυδοσία

Σε μπλοκάρισμα του πλοίου «Polaris» της εταιρείας «Wave Lord» του Γ. Βεντούρη, προχώρησαν εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ, του ΠΑΜΕ και άλλοι ναυτεργάτες χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η εταιρεία καταστρατηγεί το οργανόγραμμα σύνθεσης του πληρώματος και χρωστά δεδουλευμένα. Οι ταξικές δυνάμεις απαίτησαν την άμεση επάνδρωση των κενών θέσεων, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων κά. Αργά το βράδυ η εταιρία ναυτολόγησε τρεις ναυτεργάτες στο "Polaris" και δεσμεύτηκε για πληρη εφαρμογή της οργανικής σύνθεσης. Η κινητοποίηση συνεχίζεται σήμερα στο πλοίο «Sea Trade» της ίδιας εταιρίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ