ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα για ΣΣΕ κόντρα στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Αντιμέτωποι με τα επιχειρήματα της «ανταγωνιστικότητας» και το αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα
Τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κλάδους και επιχειρήσεις συνεχίζουν Συνδικάτα και Ομοσπονδίες.

Οπως ανακοινώνει η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), μετά την πετυχημένη Γενική Συνέλευση την περασμένη βδομάδα, προγραμματίζεται η 3η κατά σειρά συνάντηση με ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για την κλαδική Σύμβαση, σήμερα Πέμπτη, στις 4 μ.μ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για την υπογραφή και επιχειρησιακών Συμβάσεων σε μια σειρά από χώρους. Οπως ενημερώνει τους εργαζόμενους η ΕΛΕΠΑ, «έχουμε ζητήσει συναντήσεις με τη διοίκηση της "Deloitte" καθώς και με τη διοίκηση της PWC για να συζητήσουμε για υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με βάση το σχέδιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Εχουν προηγηθεί αντίστοιχες συναντήσεις σε KPMG και ΣΟΛ».

Πριν από τις συναντήσεις γίνονται μαζικές ενημερώσεις εργαζομένων, όπως έξω από την «Deloitte» αλλά και την PWC, όπου προγραμματίζεται ενημέρωση για την Τρίτη 12/3, στις 9 π.μ.

Οπως τονίζει η ΕΛΕΠΑ, «το σχέδιο της Σύμβασης για το 2019 της ΠΟΛ αφορά και καλύπτει όλους τους εργαζόμενους σε λογιστήρια εταιρειών, λογιστικά γραφεία, λογιστικές - ελεγκτικές - συμβουλευτικές εταιρείες». Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «οι συναντήσεις δεν αρκούν αν οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν κινητοποιούμαστε αποφασιστικά. Γι' αυτό, το επόμενο διάστημα προσανατολιζόμαστε σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για να διεκδικήσουμε την υπογραφή και την υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ».

Σε Τύπο και Χαρτί

Στη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η οποία την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησε τη δεύτερη συνάντηση με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΒΕΕ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ στην Εκτυπωτική Βιομηχανία, Χαρτοποιία και Κυτιοποιία για το 2019.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει για τη στάση της εργοδοσίας πως «οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και της εργοδοσίας στη συνάντηση ξεκαθάρισαν ότι συζητάνε από μηδενική βάση, δηλαδή να θεωρήσουμε πως ό,τι έχασαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια είναι περασμένα - ξεχασμένα. Μας ζήτησαν, όπως συμβαίνει και στους χώρους δουλειάς, να διαμορφώσουμε και να προσαρμόσουμε τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες μας με κριτήριο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Οτι πρέπει να συμβιβαστούμε με τους μισθούς - ψίχουλα των 650 ευρώ μεικτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σαν κατώτατο μισθό, ότι εφικτό και ρεαλιστικό σήμερα είναι αυτό που θωρακίζει τα επιχειρηματικά κέρδη και διασφαλίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Και όλα αυτά όταν υπάρχει ανάπτυξη στις επιχειρήσεις του κλάδου, αυξάνονται οι τζίροι και τα κέρδη. Οπως είναι φυσικό, δεν δεχτήκαμε να αποτυπωθεί και με Σύμβαση η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στα εργοστάσια και μάλιστα με τη δική μας υπογραφή, με την υπογραφή των εργαζομένων».

Μπροστά σε αυτήν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η Ομοσπονδία καλεί «όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησης ΣΣΕ στα χέρια τους, να σημάνει ξεσηκωμός παντού, να συζητηθούν οι εξελίξεις στις συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων, σε Γενικές Συνελεύσεις, σε συνελεύσεις στους χώρους εργασίας, να ανοίξει η συζήτηση με κάθε πρόσφορο τρόπο». Να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα

Στο μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η στάση εργασίας που είχαν κηρύξει το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, από τις 9 π.μ. έως τις 11 π.μ., στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, με κεντρικό αίτημα να κηρυχτεί υποχρεωτική και να εφαρμοστεί καθολικά η κλαδική ΣΣΕ που έχει ήδη υπογραφεί.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, έγινε συγκέντρωση των μεταλλεργατών στο χώρο του μνημείου στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, όπου μέλη των διοικήσεων των κλαδικών σωματείων ενημέρωσαν για τις εξελίξεις με τη ΣΣΕ. Κατήγγειλαν την προσπάθεια υπονόμευσης της Συλλογικής Σύμβασης, ως προς την εφαρμογή της, από τους εργοδότες του κλάδου, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συσπείρωση στα κλαδικά συνδικάτα και σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Σημειώνεται ότι οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς του κλάδου θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κινητοποίηση των ψαράδων του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ανέζας

Στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Αρτας

Από την κινητοποίηση των ψαράδων
Από την κινητοποίηση των ψαράδων
Συλλαλητήριο στα γραφεία της αντιπεριφέρειας Αρτας πραγματοποίησαν την Τρίτη 5/3 οι ψαράδες του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ανέζας, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Αρτας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη και επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Οπως καταγγέλλουν, με πρόσχημα τη λήξη της σύμβασης έργου του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, στον οποίο απασχολούνται 48 άτομα, η Περιφέρεια Ηπείρου δημοπρατεί τα διβάρια (φράγματα από πλέγματα με τα οποία ελέγχεται η μετακίνηση των ψαριών), κατεβάζοντας με ρύθμιση στα 10 άτομα την ομάδα που απαιτείται για την αλιεία στα συγκεκριμένα διβάρια. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισήμαναν, διευκολύνεται το άνοιγμα του δρόμου για να περάσει η αλιεία σε ιδιωτικά χέρια, με περικοπή και των θέσεων εργασίας, αλλά και το πέταγμα των ψαράδων στην ανεργία. Και αυτό γιατί, όπως προειδοποιούν, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση διευκολύνεται ο ιδιώτης με προσωπικό κάτω από 10 άτομα (από 48 που είναι στο συνεταιρισμό) να πάρει την άδεια αλιείας στην περιοχή, να πετύχει να μείνουν άνεργοι οι 48 αλιείς του συνεταιρισμού, αλλά και να μην μπορούν πλέον να ψαρέψουν στην περιοχή δεκάδες μικροί ψαράδες που είτε διαβιούν από τη συγκεκριμένη απασχόληση είτε συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Οι ψαράδες της περιοχής απαίτησαν να μη δοθεί ο Αμβρακικός σε ιδιώτες, να μην πεταχτούν οι ψαράδες στο δρόμο.

Οι ισχυρισμοί της Περιφέρειας ήταν ότι τα όσα προωθεί προβλέπονται στο νόμο του υπουργείου Γεωργίας και ότι η δημοπρασία θα γίνει κανονικά σε 15-20 μέρες.

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας και ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Ανέζας καλούν σε εγρήγορση, για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά, να συνεχιστεί η πάλη με όλους τους τρόπους, δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού τη μέρα της δημοπράτησης, καλώντας όλο το λαό της περιοχής σε μαζική συμμετοχή.

Συγκέντρωση φορέων για το Νοσοκομείο Νίκαιας

Την Τρίτη 12 Μάρτη

Σε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Νίκαιας την Τρίτη 12/3, στις 6.30 μ.μ., καλούν μαζικοί φορείς της περιοχής που κινητοποιούνται απέναντι στα οξυμένα προβλήματά του, ιδιαίτερα απέναντι στην τραγική κατάσταση που προκαλείται κατά τη διάρκεια των εφημεριών, με δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα.

Στην κινητοποίηση καλούν το Σωματείο Συνταξιούχων Νίκαιας - Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Αγίας Τριάδας, ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ), ο Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού και ο Σύλλογος Ασπρων Χωμάτων «Η Μέριμνα».

Στο κάλεσμά τους οι τοπικοί μαζικοί φορείς επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Απευθύνεται σε πληθυσμό πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους σε κάθε γενική εφημερία, δηλαδή κάθε 4 μέρες (Δυτική Αθήνα, Πειραιάς, νησιά Αιγαίου) (...) Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας είναι μια πλευρά της συνολικής κατάστασης που επικρατεί συνολικά στο χώρο της Υγείας (...) Η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει παραπέρα, αρκεί να δει κανείς τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μονάδες ΤΟΜΥ έχουν σήμερα ελάχιστους γιατρούς και λείπουν βασικές ειδικότητες. Οταν θα μπει σε πλήρη εφαρμογή ο θεσμός του "οικογενειακού" γιατρού, η πρόσβαση θα δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο αφού ο κάθε γιατρός έχει στη λίστα του δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους».

Οι οργανωτές της κινητοποίησης εκφράζουν παράλληλα τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, «που δίνουν καθημερινά την μάχη με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για την προάσπιση της υγείας των ασθενών καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες».

Καλούν τους εργαζόμενους, τους κατοίκους, τους υγειονομικούς «να αγωνιστούμε για σύγχρονο Νοσοκομείο για τις ανάγκες των κατοίκων του Πειραιά» και να απαιτήσουν:

-- Κέντρα Υγείας που διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, Ψυχικής Υγείας, προγεννητικού ελέγχου, δημόσιας υγείας, κατ' οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες (προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων), οδοντιατρεία, φαρμακεία. Με στελέχωση με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων.

-- Πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις. Να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, την πλήρη καταγραφή, τη συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη δευτερογενή πρόληψη πρόσθετων κινδύνων ασθενειών από χρόνια νοσήματα.

-- Αμεσα διορισμούς προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών στο Κρατικό Νοσοκομείο.

-- Να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη εικόνα με τα ράντζα και τα φορεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ