ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κόβει «μερίσματα» στο κεφάλαιο με εγγύηση την αντιλαϊκή πολιτική

Τα προκλητικά για το λαό πανηγύρια για την «εμπιστοσύνη των αγορών», με βάση πάντα τη διατήρηση και επέκταση όλου του μνημονιακού οπλοστασίου και τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, και για την άντληση νέου κρατικού δανείου δεκαετούς διάρκειας, που προστίθεται σε όλα τα υπόλοιπα δάνεια που φορτώνονται στις πλάτες του λαού, συνέχισε και χτες η κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας τα κύρια πορίσματα για την ελληνική οικονομία, όπως αυτά καταγράφονται στην έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» που δημοσιοποίησε την περασμένη βδομάδα.

Σε αυτό το φόντο, εν αναμονή των νέων αντιλαϊκών μέτρων αναφορικά με τη διάλυση της προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και των άλλων παρεμβάσεων της τρέχουσας «αξιολόγησης», η προβλεπόμενη εκταμίευση από την πλευρά του ESM προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό φαίνεται να μετατίθεται για επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ αναμένει την ειδική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αναφορικά με την ποσοτικοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων στους ισολογισμούς των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Εντός των ημερών αναμένεται και η νέα έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που βέβαια θα έρθει να «κουμπώσει» με αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, τα πρώτα «ευρήματα» της πρόσφατης αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα εστιάζουν στην ανάγκη να υπάρξουν «περισσότερη ευελιξία» στην αγορά εργασίας και νέες «δομικές μεταρρυθμίσεις» για τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία, στη μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και επιχειρηματικά κέρδη που «θα χρηματοδοτηθεί από την προγραμματισμένη για την επόμενη χρονιά διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων», δηλαδή μέσω της νέας κατακρεούργησης του αφορολόγητου ορίου.

Χωρίς τέλος τα «δωράκια» στο κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνέχιζε τις «εμβληματικές» παρεμβάσεις της για την «τόνωση» της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων, με μια ακόμα αισχρή τροπολογία που αναμενόταν να ψηφιστεί χτες βράδυ στη Βουλή για τη μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών (μερίσματα), στο 10% από 15% από φέτος.

Πρόκειται για μια ακόμα «ρύθμιση» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που εκτός των άλλων επιφέρει νέες απώλειες στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 45 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που θα καλυφθούν από «άλλες πηγές», όπως λέγεται στην αιτιολογική έκθεση, δηλαδή από τη φοροληστεία και την αφαίμαξη του λαού.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να φοροαπαλλάξει παραπέρα την κερδοφορία του κεφαλαίου, που κατέθεσε την τροπολογία, η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη φοροελάφρυνση ξεκινά «μια ώρα αρχύτερα», από το 2019 αντί για το 2020, που αρχικά προβλεπόταν στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο».

Ερχεται εξάλλου σε συνέχεια άλλων που ήδη πέρασε η σημερινή κυβέρνηση, μεταξύ αυτών τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη (από 29% που ήταν το 2018 στο 25% για το 2022), την κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών κ.ά.

Ενώ αποτελεί απλά το «ορεκτικό» για τα επόμενα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως οι νέες «βελτιώσεις» στον «αναπτυξιακό νόμο», προσθέτοντας στους μποναμάδες για το κεφάλαιο αυξημένες προκαταβολές κρατικών ενισχύσεων, φοροελαφρύνσεις που θα ξεκινάνε πριν από την ολοκλήρωση της επένδυσης, αλλά και υπαγωγή σε αυτό το «ειδικό καθεστώς» κάθε είδους «ενδοομιλικών υπηρεσιών» (ανάπτυξη λογισμικού, διαχείριση προμηθευτών, εφοδιαστικής αλυσίδας κ.ά.).

Διάταξη αίσχους που επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, η τροπολογία - πρόκληση για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των μερισμάτων επικροτήθηκε και από τη ΝΔ, η οποία παράλληλα «πλειοδότησε» υπέρ του κεφαλαίου. «Η ΝΔ έφερε ίδια ρύθμιση, αλλά πιο γενναία», καθώς «πρότεινε μείωση κατά 10%», αντί για 5% της φορολογίας των μερισμάτων, ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια για την τροπολογία η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, δηλώνοντας βέβαια την υπερψήφιση της κυβερνητικής ρύθμισης από το κόμμα της και αναδεικνύοντας τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου.

«Διάταξη αίσχους που επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη βρώμικη δουλειά που βγάζει για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων» χαρακτήρισε την κυβερνητική τροπολογία ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης.

Οπως σημείωσε, η νέα μείωση του συντελεστή φόρου μερισμάτων των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των εφοπλιστών έρχεται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει προσυμφωνήσει το παραπέρα τσεκούρωμα του αφορολόγητου από τα 8.600 στα 5.600 ευρώ, που λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα, διατηρώντας τη φορολογία στους μισθωτούς στο 22% από το πρώτο ευρώ. Ενώ αναγκάζει ακόμα και τον άνεργο να πληρώνει 22% φόρο για το πενιχρό επίδομα ανεργίας που λαμβάνει.

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε στα αμέτρητα προνόμια - φοροαπαλλαγές που προσφέρει και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες στο κεφάλαιο, που καταβάλλει άλλωστε μόλις το 6% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνει για την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

«Αυτή είναι η ταξική, απάνθρωπη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι δίκαιη ανάπτυξη για την ολιγαρχία του πλούτου. Αυτό είναι το σκάνδαλο των σκανδάλων», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει σας βάζουν και σε σημείο να φέρνετε στο αθλητικό νομοσχέδιο» αυτή την τροπολογία, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια. «Εχουν φτωχύνει - σχολίασε - όλοι οι μέτοχοι των ανωνύμων εταιρειών, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι κ.λπ. Είναι στην Ομόνοια και ζητιανεύουν! Και γι' αυτό να τους απαλλάξετε».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δανεισμός για το κεφάλαιο με υποθήκη τα δικαιώματα του λαού

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου:

«Η διατήρηση και επέκταση όλου του μνημονιακού οπλοστασίου, μαζί με τις δεσμεύσεις για τα "ματωμένα" υπερπλεονάσματα και τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, είναι η σαθρή βάση της όποιας "εμπιστοσύνης" των αγορών προς την ελληνική οικονομία. Αλλωστε, το υψηλό επιτόκιο δανεισμού και το σχετικά μικρό ποσό που εξασφαλίστηκε δείχνουν ακόμη ότι και το κυβερνητικό παραμύθι για μια ανέφελη πορεία τα επόμενα έτη είναι στον αέρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο δανεισμός, για τον οποίο μπαίνουν ως υποθήκη η ζωή και τα δικαιώματα του λαού, θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά και κυρίαρχα για τη στήριξη του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν, το κεφάλαιο εισπράττει.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την ίδια μέρα της έκδοσης του ομολόγου, η κυβέρνηση έφερε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία μειώνει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τη στιγμή που ο λαός στενάζει κάτω από τη δυσβάσταχτη φορολογία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ