ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
Σελ. /24
«ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Δεύτερο φιάσκο από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές μέσα σε λίγες μέρες

Σε επαγρύπνηση απέναντι στις μεθοδεύσεις εργοδοσίας - εργατοπατέρων καλεί η ΔΑΣ

Από τη συγκέντρωση συνδικαλιστών και αντιπροσώπων έξω από το ξενοδοχείο όπου εκτυλίχθηκε το δεύτερο επεισόδιο της παρωδίας των εργατοπατέρων
Από τη συγκέντρωση συνδικαλιστών και αντιπροσώπων έξω από το ξενοδοχείο όπου εκτυλίχθηκε το δεύτερο επεισόδιο της παρωδίας των εργατοπατέρων
Σε φιάσκο μετατράπηκε χτες από τους εργατοπατέρες, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μόλις μέρες, το «συνέδριο» της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), καθώς οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - ομάδα Βασιλόπουλου) δεν εμφανίστηκαν καν στο χώρο που υποτίθεται πως θα διεξαγόταν!

Μετά τη ματαίωση των εργασιών του συνεδρίου στις 23 - 24 Φλεβάρη, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης, που επιστράτευσε ακόμα και μπράβους για να διασφαλίσει τη συμμετοχή εργοδοτών και νόθων «αντιπροσώπων», οι ίδιες δυνάμεις «πρωταγωνίστησαν» και στη χτεσινή φαρσοκωμωδία, με οργανωμένο σχέδιο διάλυσης. Στο «συνέδριο» που οι ίδιοι ανακοίνωσαν για τις 6 και 7 Μάρτη, ενημερώνοντας στο «παρά 5» σωματεία και αντιπροσώπους από όλη τη χώρα και καλώντας τους να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους, δεν έκαναν τον κόπο ούτε καν να πατήσουν το πόδι τους...

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, εργαζόμενοι και σωματεία συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το ξενοδοχείο όπου υποτίθεται πως θα γίνονταν οι εργασίες, στέλνοντας για μια ακόμα φορά το μήνυμα: «Εξω η εργοδοσία από τα Σωματεία - Σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών».

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων δεν έλειψαν τα σχόλια για το κατάπτυστο κείμενο διευθυντικού στελέχους στην επιχείρηση «My Market», που μοιράζει οδηγίες στους εργαζόμενους να χαμογελούν επειδή έχουν δουλειά και πληρώνονται έστω και με 300 ευρώ: «Χαμογέλα ρε... Τι σου ζητάνε;», έγραφε πανό που άνοιξαν εργαζόμενοι - μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Απευθυνόμενοι στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, που εκλέγονται με τις ψήφους ακριβώς αυτών των διευθυντικών στελεχών (η διευθύντρια που υπογράφει το απαράδεκτο κείμενο... εμφανίζεται και ως ψηφοφόρος σε «σωματείο εργαζομένων» στα σούπερ μάρκετ), οι συγκεντρωμένοι φώναξαν: «Κόβετε μισθούς απ' την εργατιά και χαμογελάτε με τα αφεντικά»!

Καθώς οι «συνδικαλιστές» της πλειοψηφίας παρέμεναν άφαντοι, αντιπροσωπεία εργαζομένων τους... «ξετρύπωσε» στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Κατόπιν εορτής, στο χώρο αναγκάστηκαν να παρουσιαστούν ο γενικός και ο οργανωτικός γραμματέας της ΟΙΥΕ, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επέλεξε να χρησιμοποιήσει την πίσω πόρτα χωρίς να καταφέρει να αποφύγει την κατακραυγή των εργαζομένων...

Τελικά, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΥΕ ανακοίνωσε την αναβολή του συνεδρίου, χωρίς να ορίσει νέα ημερομηνία διεξαγωγής. Σε επιφυλακή και ετοιμότητα κάλεσε τους εργαζόμενους η ΔΑΣ, τονίζοντας ότι όπου και όποτε κι αν γίνει το συνέδριο, δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να αλωθούν τα σωματεία από την εργοδοσία και τα τσιράκια της.

Οργανική σχέση με την εργοδοσία

Τη νέα προσπάθεια για «συνέδριο» - παρωδία κατήγγειλε σε δήλωσή του ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΥΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ξεκαθάρισε πως οι δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή έχουν ονοματεπώνυμο: «Είναι οι δυνάμεις του εργοδοτικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ - της ομάδας Βασιλόπουλου, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Είναι οι δυνάμεις αυτές που πριν από δέκα μέρες δεν δίστασαν, προκειμένου να επιβάλουν την εργοδοτική παρέμβαση, να φέρουν μπράβους και φουσκωτούς, νονούς της νύχτας και ποινικούς, για να διαλύσουν τις συλλογικές διαδικασίες», τόνισε. Επισήμανε ότι τόσο το παράδειγμα του «My Market», όσο και μια σειρά από άλλες καταγγελίες αποδεικνύουν την «οργανική σχέση» που συνδέει αυτές τις δυνάμεις με την εργοδοσία.

«Συνέδριο με τους εργοδότες μέσα στις γραμμές μας δεν πρόκειται να γίνει», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν θέλουν να κάνουν συνέδριο με διευθυντές, με διευθυντικά στελέχη, με προέδρους ΑΕ, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, να πάνε να το κάνουν στις εργοδοτικές ενώσεις, στον ΣΕΒ και στους εφοπλιστές. Στα σωματεία τα εργατικά κουμάντο θα κάνουν αποκλειστικά οι εργάτες».

Βαρέλι δίχως πάτο η κατρακύλα των εργατοπατέρων

Με «βαρέλι δίχως πάτο» παρομοιάζει η ΔΑΣ ΟΙΥΕ την κατρακύλα των δυνάμεων της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ομάδα Βασιλόπουλου/ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), μετά το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες «συνέδριο» - φιάσκο.

«Στο συνέδριο, που όρισαν οι ίδιοι με ανεπίτρεπτες διαδικασίες μέσω mail και στη συνέχεια με fast track συνεδριάσεις ΔΣ, δεν πάτησαν το πόδι τους, δεν εμφανίστηκαν», τονίζει η ΔΑΣ και καταγγέλλει ότι αφού στις 23 - 24 Φλεβάρη «διέλυσαν το συνέδριο με μπράβους και φουσκωτούς», χτες «έλαμψαν διά της απουσίας τους!».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει σχετικά με τη χτεσινή φαρσοκωμωδία: «Με οργανωμένο σχέδιο διάλυσης, δεν ήρθαν καν οι δεκάδες αντιπρόσωποι που έχουν αυτές οι δυνάμεις στο Λεκανοπέδιο, υπονομεύοντας κάθε συλλογική διαδικασία. Ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ, κάτω από την πίεση των εκλεγμένων αντιπροσώπων της ΔΑΣ, ήρθε στο συνεδριακό χώρο μισή ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη του συνεδρίου. Ο εργοδότης - πρόεδρος της ΟΙΥΕ την ίδια στιγμή έδινε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι, έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ. Εμφανίστηκε δε στο χώρο του συνεδρίου σαν τον κλέφτη από την πίσω πόρτα, μία ώρα μετά! Οι δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, καθώς και άλλοι συνάδελφοι που δεν ανέχονται τις αθλιότητες της πλειοψηφίας και τις εργοδοτικές παρεμβάσεις, ήταν από νωρίς στο χώρο του συνεδρίου! Αρκετοί συνάδελφοι άφησαν τις δουλειές τους και με δικά τους έξοδα ταξίδευαν όλη τη νύχτα για να είναι παρόντες στο συνέδριο, για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες».

«Δεν θέλουν να πραγματοποιηθεί συνέδριο εργαζομένων! Θέλουν και απαιτούν να έχουν λόγο οι εργοδότες στις γραμμές μας!», τονίζει η ΔΑΣ και υπενθυμίζει πως οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΙΥΕ, «που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να νομιμοποιήσουν την εργοδοσία μέσα στις εργατικές οργανώσεις, είναι απέναντι από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων», με τα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για τα «έργα και τις ημέρες» των συγκεκριμένων εργατοπατέρων να μην αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας. «Να χαίρονται τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ που, όπως και ο ίδιος ενημερώνει, αποτελεί έναν νόμιμο εργοδότη! Του ευχόμαστε "καλές δουλειές". Να χαίρονται τον διευθυντικό μηχανισμό στα σούπερ μάρκετ που καλεί τους εργαζόμενους να χαμογελούν πάνω στην άγρια εκμετάλλευσή τους. Είναι σάρκα από τη σάρκα τους! Η διευθύντρια στα "My Market" όπως και δεκάδες άλλοι διευθυντές, πρωτοκλασάτα στελέχη και golden boys των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκονται ως ψηφίσαντα μέλη στα σωματεία - μηχανισμούς τους!», αναφέρει.

Η ΔΑΣ και οι δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποί της ξεκαθαρίζουν για μια ακόμα φορά πως δεν θα επιτρέψουν την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στα σωματεία. «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον! Οποτε κι αν ορίσουν νέο συνέδριο, αν ορίσουν, όπου ορίσουν, με οποιεσδήποτε διαδικασίες, είτε εν κρυπτώ και παρασκηνιακά είτε φανερά, είτε κινητοποιώντας εργοδοτικούς μηχανισμούς είτε με την κυκλοφορία χρημάτων αγνώστου προέλευσης, που προορίζονται για κλεισίματα εισιτηρίων των αντιπροσώπων τους σε όλη τη χώρα, εμείς θα είμαστε παρόντες, θα είμαστε εκεί!», τονίζουν και καταλήγουν: «Με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, με ακλόνητη πίστη στο δίκιο των εργαζομένων, θα βρισκόμαστε απέναντι στους εργοδοτικούς μηχανισμούς και τα τσιράκια τους, απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αλώσει τις εργατικές - συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους τα σωματεία - φαντάσματα...

Την προσπάθεια των εργοδοτικών συνδικαλιστών να καλέσουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να συμμετέχουν σε αρχαιρεσίες ενός σωματείου - «φαντάσματος» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν».

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη εμφανίστηκε μόρφωμα με την επωνυμία «Σωματείο εργαζομένων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Αθήνας», το οποίο κάλεσε ανεπιτυχώς τους εργαζομένους της καθαριότητας να πάρουν μέρος σε εκλογές «για τις οποίες έμαθαν όλοι μόλις 2 μέρες πριν την εμφάνιση της κάλπης».

Το Σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο αναφέρει πως πρόκειται για «ψευτοσωματείο χωρίς ίχνος συλλογικής διαδικασίας», ενώ, όπως καταγγέλλει, το μόνο που είναι γνωστό είναι το γεγονός ότι τα έχει «κάνει πλακάκια με την εταιρεία (δηλαδή τον εργολάβο που ξεζουμίζει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα)» και προσπάθησε «να φρενάρει τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονταν με τη στήριξη του σωματείου του "Αττικού" με αίτημα να φύγουν οι εργολάβοι», να υπονομεύσει τους αγώνες των εργαζομένων στην καθαριότητα.

«Δεν θα τους περάσει, όπως δεν τους πέρασε», τονίζει το Σωματείο και στηλιτεύει την ανάμειξη «εταιρειών, μπράβων και εργοδοτών» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αλλά και την ίδια τη ΓΣΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ