ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Απαράδεκτη καταδικαστική απόφαση ενάντια σε απεργούς της «Χαλυβουργίας»

Προμήνυμα έντασης της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα από την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία

Σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή καταδίκασε χτες το Θ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών 5 εργαζόμενους - απεργούς της «Χαλυβουργίας Ελλάδος», που μαζί με τους συναδέλφους τους είχαν πάρει μέρος στον μεγαλειώδη 9μηνο αγώνα των χαλυβουργών πριν έξι χρόνια.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και αντιδραστική απόφαση, συνέχεια και κλιμάκωση των αλλεπάλληλων διώξεων και της καταστολής που υπέστησαν οι απεργοί χαλυβουργοί από την εργοδοσία, το αστικό κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Πολύ περισσότερο, η χτεσινή απόφαση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντείνει την καταστολή και τον αυταρχισμό απέναντι στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως επιβεβαιώνουν η ψήφιση της διάταξης ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, η ποινικοποίηση και η καταστολή των κινητοποιήσεων για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, οι ποινές που μοιράζουν εκ νέου τα «αγροτοδικεία» σε αγωνιστές αγρότες κ.ο.κ.

Η εν λόγω καταδικαστική απόφαση δεν στρέφεται μόνο ενάντια στον ηρωικό απεργιακό αγώνα που έδωσαν οι χαλυβουργοί, αλλά αποτελεί προμήνυμα έντασης της επίθεσης ενάντια στους σύγχρονους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Η δίκη και καταδίκη των 5 απεργών χαλυβουργών έγινε μετά από μήνυση που είχαν υποβάλει απεργοσπάστες, άνθρωποι της εργοδοσίας, που με αβάσιμες και αναπόδεικτες κατηγορίες (για «παράνομη κατακράτηση» από τους εργάτες) επιχειρούσαν την περίοδο εκείνη (καλοκαίρι του 2012), υπηρετώντας τα σχέδια της εργοδοσίας, να κάμψουν τον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών.

Οι 5 χαλυβουργοί άσκησαν έφεση στην απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Να σημειωθεί ότι με το ίδιο κατηγορητήριο τη Δευτέρα 12/3 θα σταθούν στο εδώλιο και άλλοι απεργοί χαλυβουργοί, μαζί με μέλη της διοίκησης του σωματείου. Επιπλέον, χτες αναβλήθηκε μια δεύτερη αντίστοιχη δίκη, στο πλαίσιο της «βιομηχανίας μηνύσεων» που είχαν εξαπολύσει η εργοδοσία και οι άνθρωποί της ενάντια στους απεργούς.

ΠΑΜΕ: Στοχεύουν κάθε αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για το εργατικό κίνημα

Η καταδικαστική απόφαση είναι ευθυγραμμισμένη με την επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης να χτυπήσουν κάθε αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για το εργατικό κίνημα, υπογραμμίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση μιας δικαιοσύνης που είναι ταγμένη στα συμφέροντα του Μάνεση και των βιομηχάνων, να επιβάλει ποινή φυλάκισης 7 μηνών σε 5 χαλυβουργούς, συνεχίζοντας την προσπάθεια ποινικοποίησης ενός ηρωικού αγώνα που κράτησε πάνω από 9 μήνες.

Πρόκειται για μια καταδικαστική απόφαση που ήρθε μετά από μηνύσεις απεργοσπαστών, ανθρώπων της εργοδοσίας, με στόχο το ίδιο το εργατικό κίνημα και την αλληλεγγύη που επέδειξε σε εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι, που πάλεψαν για όσα σήμερα αμφισβητούνται: Για δουλειά με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανθρώπινες ανάγκες, για το δικαίωμα στην ίδια την απεργία.

Η καταδίκη αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης να χτυπήσουν κάθε αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για το εργατικό κίνημα. Επιβεβαιώνει την ενίσχυση του κλίματος αυταρχισμού και καταστολής, σε μια χρονική περίοδο που αμφισβητείται το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Καλούμε κάθε σωματείο και κάθε εργαζόμενο να καταδικάσει μια απόφαση που προαναγγέλλει νέα, ακόμη πιο βάρβαρη επίθεση στην εργατική τάξη και το λαό.

Να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στην ταξική δικαιοσύνη, πως όσες ποινές κι αν επιβάλουν, όσο κι αν επιμείνουν στην εξόντωση των ηρωικών χαλυβουργών, δεν θα κατορθώσουν να αμαυρώσουν έναν αγώνα που ξεκίνησε μέσα στο χώρο δουλειάς, από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και κράτησε με μαζικές διαδικασίες για πάνω από 9 μήνες, με όπλο το δίκιο τους και τη στήριξη εκατοντάδων σωματείων μέσα και έξω από τη χώρα».

Διαδηλώνουν αύριο οι συνταξιούχοι της Αττικής

Συνέντευξη Τύπου σήμερα έξω από το υπουργείο Εργασίας

Παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση διοργανώνουν αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Δημαρχείου), οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων.

Μπροστά στην κινητοποίηση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Οργανώσεων θα παραχωρήσει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οπως επισημαίνει στο κάλεσμά της η ΣΕΑ, μετά το σφαγιασμό των συντάξεων, των δώρων, των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αφαίρεση του ΕΚΑΣ, «τώρα έρχονται να εφαρμόσουν τις μειώσεις της "προσωπικής διαφοράς", την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, τη μείωση του αφορολόγητου με το νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που μας αφαιρούν ακόμα 3 έως 4 συντάξεις το χρόνο. (...) Διεκδικούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας ό,τι μας έχει αφαιρεθεί».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις αυθαίρετες παρακρατήσεις στις συντάξεις, κόντρα «στην παραπληροφόρηση, στον αποπροσανατολισμό και τις μισές αλήθειες» που διαχέουν μερίδα των ΜΜΕ, δικηγορικά γραφεία, νομικοί και άλλοι «ειδικοί», οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις απαιτούν «η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση να αναγνωρίσει το λάθος της τώρα και να αποδώσει στους δικαιούχους τα ποσά που προκύπτουν από τις διαφορές στις παρακρατήσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ., χωρίς δικαστήρια, αιτήσεις και προαπαιτούμενα, όπως έγινε με τις επιστροφές για την Υγεία στις κύριες συντάξεις και όχι στη μεταθανάτια ζωή».

  • Τη συστράτευσή του με τη ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων αναγγέλλει με ανακοίνωσή του το νέο ΔΣ της ΠΕΤΟΜ - ΤΕΕ, που προέκυψε μετά τις τελευταίες εκλογές στις οποίες οι ταξικές δυνάμεις κατέκτησαν την πρώτη θέση και την αυτοδυναμία. Το νέο ΔΣ καλεί τους συνταξιούχους ΤΣΜΕΔΕ στην κινητοποίηση της Πέμπτης και τονίζει ότι θα αγωνιστεί για το καθήκον ανασύνταξης του κινήματος των συνταξιούχων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και απαλλαγής και της ΕΣΤΑΜΕΔΕ από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις παράνομες παρακρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις

Το πρόβλημα της παράνομης κράτησης υπέρ ΑΚΑΓΕ σε βάρος επικουρικών συντάξεων, ποσών πάνω και από το χαράτσι που έχει επιβληθεί από το 2011, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου, ζητώντας να επιστραφούν τα παράνομα παρακρατηθέντα στους συνταξιούχους.

Στην Ερώτησή τους προς την υπουργό Εργασίας, οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν: «Καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχοι συνωστίζονται στο ΕΤΕΑΕΠ, στην οδό Φιλελλήνων, και χιλιάδες φαξ, e-mails κ.λπ. καταφθάνουν με αίτημα την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ διαμαρτύρονται και προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσει να γίνεται μια παράνομη κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ (αρ. 44 του Ν. 3986/2011) σε ένα ανύπαρκτο μεικτό ποσό σύνταξης, όταν οι συντάξεις τους με τις αλλεπάλληλες μνημονιακές μειώσεις από το 2011 έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί».

Ειδικότερα, το πρόβλημα προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό και των επικουρικών συντάξεων με το άρθρο 96 του Ν. 4387/2016, όπως αυτό συγκεκριμενοποιήθηκε με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις και τις νέες μειώσεις που επιβλήθηκαν σε πολλές επικουρικές συντάξεις από τον Αύγουστο του 2016.

Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα που φέρνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, προκύπτει πως ενώ τον Ιούλη του 2016 συνταξιούχος λάμβανε μεικτή επικουρική σύνταξη 538,58 ευρώ και η κράτηση για το ΑΚΑΓΕ ήταν 37,42 ευρώ (ποσοστό κράτησης 7%), μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξη μειώθηκε στα 395,61 ευρώ μεικτά, όμως η κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ παρέμεινε ίδια και τους επόμενους μήνες, ενώ ο συντελεστής με βάση τον νόμο έπρεπε να ήταν 4% και το ποσό που έπρεπε να παρακρατείται στα 15,82 ευρώ. Δηλαδή από τον συγκεκριμένο συνταξιούχο παρακρατείται παράνομα επιπλέον ποσό 21,2 ευρώ κάθε μήνα.

Αντίστοιχα σε άλλο συνταξιούχο, ενώ τον Ιούλη του 2016 η μεικτή σύνταξη ανερχόταν στα 324,42 ευρώ και η κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ στα 9,73 ευρώ (ποσοστό 3%), μετά τον επανυπολογισμό η επικουρική σύνταξη μειώθηκε στα 251,47 ευρώ, στα οποία με βάση τον νόμο του 2011, δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται η σχετική κράτηση. Και όμως ο συνταξιούχους συνεχίζει να επιβαρύνεται μέχρι τώρα με τη συγκεκριμένη κράτηση...

«Από τα παραδείγματα αυτά» τονίζει η Ερώτηση, «φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κράτηση που γίνεται υπέρ ΑΚΑΓΕ είναι παράνομη. Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εργασίας συγκαλύπτει αυτήν την κατάσταση, αδιαφορεί για τις μειωμένες συντάξεις, αδιαφορεί για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων, αλλά και των υπαλλήλων του ΕΤΕΑΕΠ, που όσο κι αν προσπαθούν με αντίξοες εργασιακές συνθήκες δεν μπορούν να δώσουν λύση σε ένα ζήτημα πολιτικής επιλογής "κρυφής" μείωσης των επικουρικών συντάξεων και επιβολής χαρατσιών».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν να πάρει μέτρα η κυβέρνηση: Για να σταματήσει ο αυθαίρετος τρόπος υπολογισμού της κράτησης υπέρ ΑΚΑΓΕ και για να επιστρέψει όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν έκαναν αίτηση ή όχι. Για να επιστραφούν όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά υπέρ ΑΚΑΓΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, ούτως ώστε να αποδοθούν όλα από τον Αύγουστο του 2016 στους συνταξιούχους, χωρίς καμιά παραγραφή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβερνητική καταστολή καλλιεργεί το έδαφος για τις αντιδραστικές αποφάσεις

Σε ανακοίνωσή του, για την ποινή φυλάκισης κατά των απεργών - χαλυβουργών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, να επιβάλει ποινή φυλάκισης 7 μηνών, με αναστολή, σε 5 εργαζόμενους - απεργούς της "Χαλυβουργίας Ελλάδος", μετά από μεθοδευμένες μηνύσεις απεργοσπαστών, είναι απαράδεκτη και αντιδραστική.

Μ' αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να ποινικοποιηθεί ο μεγαλειώδης και ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών, που κράτησε πάνω από 9 μήνες, συνάντησε την αλληλεγγύη ευρύτερων τμημάτων των εργαζομένων και του λαού και αποτελεί και σήμερα παράδειγμα για όλη την εργατική τάξη.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι το κλίμα αυταρχισμού και καταστολής που εντείνεται και απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως για παράδειγμα το χτύπημα της απεργίας και των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών, καλλιεργεί το έδαφος για να βγαίνουν τέτοιες αντιδραστικές αποφάσεις.

Καλούμε την εργατική τάξη, όλο το λαό, να καταδικάσει τέτοιες αποφάσεις που προμηνύουν νέα επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ