ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Δεν πήρε καμία ουσιαστική απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών

Στη διαλυτική κατάσταση και τα ασφυκτικά προβλήματα που παρέλαβε η κυβέρνηση στην κοινωνία και ειδικότερα στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης έριξε τα βάρη ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, μετά τη συνάντησή του με το δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Ο Κ. Πουλάκης, δεχόμενος το δήμαρχο αφού τελευταία στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, δήλωσε κόλλημα, ζήτησε πίστωση χρόνου χωρίς όμως να απαντήσει και να δεσμευτεί σχετικά με τα αιτήματα που του έθεσε ο τελευταίος και έχουν να κάνουν με μόνιμο προσωπικό, επίλυση των προβλημάτων με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου για τη λεγομένη «αξιολόγηση» και άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1 προς 5.

Αντίθετα, απάντησε πως όλα αυτά θα μελετηθούν και στο μέλλον θα οριστικοποιήσουν τη θέση τους πάνω σε αυτά. Στο μόνο που απάντησε θετικά, χωρίς όμως πάλι να δεσμευτεί, ήταν το ζήτημα της πρόσληψης των 34 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στη ΔΕΥΑΠ, που ακόμα δεν έχουν προσληφθεί.

Μετά τη συνάντηση, ο Κ. Πελετίδης σημείωσε πως «για να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι τη μόνιμη θέση εργασίας και τα δικαιώματά τους, ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να μπορούν να τα έχουν θα είναι ο αγώνας τους, η ενότητα της εργατικής τάξης και η σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι η πρόσφατη εγκύκλιος που εκδόθηκε για τον προγραμματισμό των προσλήψεων στους ΟΤΑ κινήθηκε αναγκαστικά στο πλαίσιο της προϋφιστάμενης νομοθεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες και επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό. Μάλιστα, στάθηκε στο θέμα της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης, την οποία προσπάθησε να διαψεύσει ξανά, τη στιγμή όμως που έκανε λόγο για ενίσχυση της «αυτοτέλειας των Δήμων».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να αρθούν όλα τα ένδικα μέσα κατά των εργαζομένων

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (5/3/2015), στη συζήτηση για την άρση όλων των ένδικων μέσων (Εφετείου και Αρειου Πάγου) κατά των εργαζομένων του δήμου Αθηναίων, ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας στον εισηγητή της πλειοψηφούσας παράταξης, κ. Καφετζόπουλο, επισήμανε τα ακόλουθα: «Ολοι γνωρίζουμε ότι μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους, που "μάτωσαν" στο δήμο της Αθήνας, που τους χρησιμοποίησαν και που δούλευαν μάλιστα και με πολύ λιγότερα από αυτά που έπαιρναν οι άλλοι εργαζόμενοι. Αρα, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει θέμα νομικό και ηθικό. Μπορούμε να αποφασίσουμε το ίδιο που κάναμε για την υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου. Γιατί και σε αυτές τις υπηρεσίες, στις οποίες αναφέρονται οι εργαζόμενοι που είναι σήμερα εδώ (190 εργαζόμενοι των οποίων οι υποθέσεις εκδικάζονται σε ξεχωριστές δίκες, στις 28 Απριλίου), είναι κρίσιμες υπηρεσίες. Αρα, μπορούμε να προχωρήσουμε στη λήψη αυτής της απόφασης. Τουλάχιστον, να αναιρέσουμε την έφεση και σε δεύτερο πλάνο να συμφωνήσουμε στις διαδικασίες που έστω μπορούν να δώσουν μια χαραμάδα ελπίδας.

Ταυτόχρονα, όμως, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι υποψιασμένοι. Γιατί η θέση του υπουργού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κ. Κατρούγκαλου, προχτές, ήταν ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση των συμβασιούχων" και τόνισε ότι "η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόζει τις συνταγματικές αποφάσεις. Αρα είναι υποχρέωση του κράτους, να ασκεί τα ένδικα μέσα και να εξαντλεί τα περιθώρια του νόμου". Αυτά λέει ο υπουργός της σημερινής συγκυβέρνησης. Και αυτό καλύπτει όσους δε θέλουν να αρθούν τα ένδικα μέσα και ψάχνουν για προφάσεις.

Εμείς σας καλούμε να επαναλάβουμε αυτά που έχει ήδη αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου με τις αποφάσεις 750 και 751, που έλεγαν ότι η μη άσκηση ένδικων μέσων γενικεύεται σε όλες τις περιπτώσεις εργαζομένων».

Ενώ, ο Στέλιος Λάμπρου, επίσης δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην τοποθέτησή του για το ίδια θέμα, τόνισε: «Να σας θυμίσω ότι το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από τις ίδιες παρατάξεις με το σημερινό, ψήφισε και πήρε την απόφαση ώστε να παραμείνουν οι 651 υπάλληλοι στη θέση τους. Και τότε αυτός ο νόμος ίσχυε. Αλλά εμείς εδώ δεν έχουμε εκλεγεί για να είμαστε κυβερνητικοί υπάλληλοι. Είμαστε για να υπερασπίσουμε συγκεκριμένα συμφέροντα - έστω και από τη διαφορετική σκοπιά του καθενός. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" προτείνει ότι μπορούμε να κάνουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα ό,τι κάναμε και για τους 651 εργαζόμενους της καθαριότητας και του πρασίνου. Οι εργαζόμενοι δε ζητάνε διαφορετική αντιμετώπιση κατά περίπτωση, δηλαδή να πάμε σε κάθε δικαστήριο ξεχωριστά και ανά περίπτωση να δούμε τι θα κάνουμε. Οι εργαζόμενοι ζητάνε την άρση όλων των ένδικων μέσων για όλες τις υποθέσεις. Εμείς καλούμε, λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σήμερα, γιατί έχει το δικαίωμα, και να επιβάλει αυτή την απόφαση».

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Και με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση για διακοπές νερού

Να διακόπτεται η παροχή του νερού στους καταναλωτές που χρωστάνε πάνω από 80 ευρώ, αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Τη σχετική πρόταση της Δημοτικής Αρχής Μπέου υπερψήφισε και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με μόνη εξαίρεση τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ καταψήφισαν την απόφαση που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και επανέφεραν στη συνεδρίαση πρόταση που είχαν καταθέσει παλιότερα για κατάργηση των δημοτικών τελών στους άνεργους, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΜΒ κατά 50% και απαγόρευση διακοπής του νερού για οικογένειες ανέργων, απλήρωτων και χαμηλόμισθων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ επισημαίνει: «Για άλλη μια φορά έπεσαν οι μάσκες και φάνηκε η σύμπλευση των παρατάξεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνούν στον ιδιωτικοοικονομικό χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ, την εμπορευματοποίηση του νερού. Αποδεικνύεται ότι Δημοτική Αρχή Μπέου και ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται στην ίδια πλευρά και είναι απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Οι λαϊκές οικογένειες του Βόλου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να εντείνουν την πάλη τους για μέτρα ανακούφισης, να εντείνουν τους αγώνες τους ώστε να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις τους».

Πλούσια δράση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Το προωθούμενο σχέδιο «Αθηνά 2» στα ΤΕΙ και τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν, τις δύο τελευταίες μέρες, δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε μια σειρά ιδρύματα.

Σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των ιδρυμάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά προχώρησε το ΜΑΣ, προχτές Πέμπτη. Μιλώντας με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας, εκείνος επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας, Α. Μπαλτά, τους ανακοινώθηκε ότι το σχέδιο «Αθηνά 2» μπαίνει σε πορεία υλοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι τη χαριστική βολή, στην ήδη εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα, αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει δραματικά τον προϋπολογισμό για το τρέχον εξάμηνο και συγκεκριμένα για τους έκτακτους καθηγητές το ΤΕΙ Πειραιά από τα 400.000 ευρώ πέφτει στις 140.000 ευρώ, ενώ στο ΤΕΙ Αθήνας από τις 860.000 ευρώ μειώνεται στις 280.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ακόμη λιγότερες διδακτικές ώρες στα εργαστήρια, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα και ατελείωτες λίστες αναμονής για χιλιάδες σπουδαστές. Στο ΤΕΙ Αθήνας ο αριθμός του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού έχει μειωθεί δραματικά, μόνο την τελευταία 4ετία έχουν αποχωρήσει 184 μέλη χωρίς να αντικατασταθούν, ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων έχει υποστεί εξίσου δραματική μείωση (112 υπάλληλοι) και την ίδια στιγμή φέτος (2014-15) ο αριθμός των εισακτέων εκτοξεύτηκε από 2.750 σπουδαστές σε 3.846.

Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την τεράστια υποχρηματοδότηση έθεσαν χτες στον πρύτανη του ΕΚΠΑ οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων Μαθηματικού, Πληροφορικής, Φυσικού, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής, Νηπιαγωγών, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών και ΕΜΜΕ κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας. Ο πρύτανης αναγνώρισε τα προβλήματα χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για κάτι.

Ακυβέρνητο πλοίο

Ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, παρέμενε χτες, μέχρι αργά το μεσημέρι, το δεξαμενόπλοιο «Ft Odin» με σημαία Ιταλίας, 11,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Κυθήρων. Να σημειωθεί ότι το δεξαμενόπλοιο, που είναι άφορτο, είχε ξεκινήσει, με 13 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα, από το λιμάνι Αγκούστο της Σικελίας με προορισμό το Πόρτ Σάιντ της Αιγύπτου. Στη θαλάσσια περιοχή, όπου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το δεξαμενόπλοιο, πνέουν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.

Το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας, για οποιαδήποτε παροχή βοήθειας στο «Ft Odin», έχει «δεσμεύσει» αρχικά ένα άλλο δεξαμενόπλοιο που πλέει στην ίδια περιοχή.

ΔΕΥΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκοψε το νερό από το σπίτι άνεργου καρδιοπαθή!

Στη διακοπή της παροχής νερού και, στη συνέχεια, στην αφαίρεση του υδρόμετρου από σπίτι στη συνοικία Νέα Σμύρνη, στο οποίο μένει άνεργος καρδιοπαθής, που δε διαθέτει εισόδημα και αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό του, προχώρησε η Δημοτική Επιχείριση Υδρευσης - Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ).

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει ως απαράδεκτη την ενέργεια της ΔΕΥΑΛ, σημειώνοντας πως «φαίνεται ότι η "φιλολαϊκή" πολιτική της νέας διοίκησης της ΔΕΥΑΛ δεν καταλαβαίνει από τέτοια προβλήματα και λειτουργεί με επιχειρηματική λογική».

Το ΕΚΛ αξιώνει την άμεση επανατοποθέτηση του υδρομέτρου και την επανασύνδεση της παροχής νερού στον άνεργο, όπως επίσης και να μη γίνει καμία διακοπή νερού και αφαίρεση υδρόμετρων σε άλλους ανέργους, απλήρωτους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που αδυνατούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό τους.

Εκδήλωση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής

Η Κομματική Οργάνωση Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (ΡΣΑ). Εργα και υποδομές για το κεφάλαιο ή για το λαό».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μάρτη στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45). Θα μιλήσουν: Εύη Γεωργιάδου, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και Δανάη Γκούμα, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org