ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την Πέμπτη 12 Μάρτη στους κινηματογράφους η ταινία «FILS DE GRÈCE»

Στις 12 Μάρτη, ξεκινά να προβάλλεται στις αίθουσες η νέα ταινία του Διονύση Γρηγοράτου. Το «FILS DE GRECE» είναι μια ταινία σύνθεσης, μυθοπλασίας και «δραματοποιημένου» αρχειακού υλικού, με ηθοποιούς, αλλά και πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα. Τα πρόσωπα είναι υπαρκτά, εξασφαλίζοντας την αυθεντικότητα, αφού πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, αλλά και επινοημένα (ηθοποιοί). Το επιλεγμένο αρχειακό υλικό ενσωματώνεται στην ταινία και προωθεί τη δράση - π.χ. η μυθιστορηματική παρουσία του Paul Eluard στα βουνά της Ελλάδας το 1949 - αλληλοσυμπληρούμενο με σκηνές αναπαράστασης και με σημαντικά πολιτικά πρόσωπα που βίωσαν τα γεγονότα (πέραν των πρωταγωνιστών), με τη μορφή συνοδευτικών βίντεο σε blogs (όχι συνεντεύξεις). Η ταινία παρακολουθεί στην Αθήνα του 2008 μία νεαρή που αναζητάει να μάθει περισσότερα για το «Παιδομάζωμα» ή «Παιδοσώσιμο» γενικά, αλλά και για την περιπέτεια της γιαγιάς της, η οποία ήταν πολιτική πρόσφυγας στην πρώην Σοβιετική Ενωση, και βρίσκεται σε κώμα ή σε «συνειδητή» κατάσταση να κοιμάται και να μη μιλάει!

Οπως τονίζει ο Δ. Γρηγοράτος «Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα "παιδιά" έξω στην ΕΣΣΔ και στις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες όχι μόνο αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά, αλλά πολλά είχαν ενεργό ανάπτυξη στην κοινωνική και καλλιτεχνική ζωή. Αυτό μας οδήγησε και στη δημιουργία μιας σκηνής, όπου η πρωταγωνίστρια Ολυμπία Γελοδάρη - πρόσωπο που είχε βιώσει τα γεγονότα - να μετέχει ως χορογράφος σε συμβολική χορογραφία στο διασκευασμένο μπαλέτο "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΑΝΤΣΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ", όπου ο οραματιστής ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ συναντά τον επαναστάτη ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ στο σύμπαν, όπου είχε "διαρρήξει τον παρθενικό υμένα του σύμπαντος", κατά τον ποιητή, πριν οι αντεπαναστάτες και οι γραφειοκράτες στα παρασκήνια διακόψουν την παράσταση».

Στο «FILS DE GRECE» πρωταγωνιστούν η Τζένη Σταυροπούλου και ο Πέτρος Γιασεμής, πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα όπως η Ολυμπία Γελοδάρη (χορογράφος, πρακτική εξάσκηση στα Μπολσόι, επικεφαλής στην Οπερα της Οδησσού, Λυρική Σκηνή), ο Γιώργος Παΐζιος (Παιδοπολίτης και ονομαστός εναερίτης της ΔΕΗ). Συμπρωταγωνιστούν: Γιάννης Θωμάς, Αντώνης Βλησίδης, Βίκυ Σταύρακα, Αλεξάντερ Γιέλονοβ, Παύλος Ορκόπουλος.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Βαλέρας. Μοντάζ: Γιάννης Τσιουλάκης. Μουσική (τσέλο): Georg Mertens. Συνεργάτες Σκηνοθέτη: Νίκος Αξαρλής, Φάνης Δαλέζιος, Αντιγόνη Μητσιμπούνα - Δαβάκη. Τιμητική αναφορά στον Μάνο Ζαχαρία, τον Γιώργο Σεβαστίκογλου και τον Απόστολο Μουσούρη, που κατέγραψαν το γεγονός στην εποχή του.

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος

Παραγωγή: Κωνσταντίνος Δ. Γρηγοράτος

Νέα έργα στο Εθνικό

«Πιαφ»
«Πιαφ»
Το θεατρικό έργο - σταθμός του Ζαν Ζενέ, εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία των αδελφών Papin, που γοήτευσε το συγγραφέα, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στο Μικρό REX - Σκηνή «Κατίνα Παξινού», από χτες, σε σκηνοθεσία του Μπρους Μάγιερς, στενού συνεργάτη του Peter Brook για περισσότερο από τριάντα χρόνια.

«Οι δούλες» είναι το έργο που βασίστηκε στο «έγκλημα του αιώνα στη Γαλλία» στην παράξενη περίπτωση των αδελφών Papin, που είναι ξεχωριστή όχι μόνο για τη συγκλονιστική βία της αλλά επειδή και οι δράστες και τα θύματα ήταν γυναίκες. Το 1933, όταν ο λαός της Γαλλίας είχε διχασμένες απόψεις για την εκδίκηση των δύο κοριτσιών της εργατικής τάξης κατά των αφεντικών τους, ο Γάλλος συγγραφέας και δραματουργός, Ζαν Ζενέ, έκανε λόγο για «παράδειγμα ταξικού πολέμου».

Μετάφραση: Οδυσσέας Ελύτης. Δραματουργική συνεργασία - Βοηθός σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Βαμβούκος. Σκηνικά: Αση Δημητρολοπούλου. Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη. Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου. Μουσική: Coti K. Επιμέλεια κίνησης: Φοίβος Παπαδόπουλος. Διανομή: Κλαίρη: Μαρία Κίτσου, Σολάνζ: Ραφίκα Σαουίς, Κυρία: Λένα Παπαληγούρα.

Στο Θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», παρουσιάζεται το έργο «Πιαφ» της Παμ Γκεμς, ένα οδοιπορικό για τη ζωή της Εντίθ Πιάφ που σφράγισε το γαλλικό αλλά και το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα με τη θρυλική και αισθαντική φωνή της, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη στον ομώνυμο ρόλο.

Ο μύθος της Πιάφ γεννιέται στη σκηνή του «Γκερνί», ενός από τα πιο γνωστά παρισινά καμπαρέ της δεκαετίας του 1930, και περνάει στην αιωνιότητα τριάντα χρόνια μετά, δίνοντας την τελευταία της συναυλία στο διάσημο παρισινό μιούζικ χολ «Ολύμπια». Η Πιαφ θα ζήσει τη ζωή της κυριολεκτικά μπροστά στα φώτα της σκηνής. Δε θα κρύψει τίποτα και δε θα μετανιώσει για τίποτα. Ολοι οι έρωτες, οι φιλίες, οι πίκρες και οι χαρές της θα γίνουν οι ιστορίες που θα αφηγηθεί στο κοινό της, χρησιμοποιώντας το ανυπέρβλητο χάρισμά της, τη φωνή της.

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος. Σκηνικά - Κουστούμια: Αναστασία Αρσένη. Πρωτότυπη μουσική - Ενορχήστρωση τραγουδιών: Θοδωρής Οικονόμου. Χορογραφίες: Φώτης Διαμαντόπουλος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν επίσης: Μυρτώ Αλικάκη, Ευγενία Δημητροπούλου, Χρήστος Στέργιογλου, Δημήτρης Αλεξανδρής, Κωσταντίνα Τάκαλου, Νίκος Μαγδαλινός, Σπύρος Μπιμπίλας, κ.ά. Μουσικοί επί σκηνής: Θοδωρής Οικονόμου: Πιάνο, Κώστας Ράπτης: Balan, Διονύσης Βερβιτσιώτης: Βιολί, Παρασκεύας Κίτσος: Κοντραμπάσο, Γιάννης Αγγελόπουλος: Drams / Κρουστά, Νίκος Πασσαλίδης: Ακουστική κιθάρα / Μαντολίνο.

Οι «KollektivA» στο Fuzz

Hasselblad H3D

Σήμερα η μεγάλη συναυλία των «KollektivA» στη σκηνή του Fuzz Live Music Club. Θα ακουστούν τραγούδια από το νέο mini album τους, που έχει τίτλο «The Revolution Sessions». Περιλαμβάνει τολμηρές διασκευές σε πολιτικά τραγούδια από διάφορες χώρες. Με αυτή τους τη δουλειά επιλέγουν να αντλήσουν ορμή από τραγούδια που βρέθηκαν στα χείλη χιλιάδων ανθρώπων, στην αναζήτησή τους για ελπίδα και ελευθερία. Ιστορικές στιγμές από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία αλλά και τις ΗΠΑ, γίνονται ένα εκρηκτικό σύνολο τραγουδιών. Θα ακουστεί επίσης ένα μεγάλο μέρος από την «Μπαλάντα της Φυλακής», αλλά και παλιότερα γνωστά τραγούδια των «KollektivA» και διασκευές του ροκ - ελληνικού και ξένου - ρεπερτορίου.

Ωρα: 22.30. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30

Διαλέξεις για τη χαρακτική

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος επιθυμεί να πληροφορήσει το κοινό σχετικά με διοργάνωση διαλέξεων / εκδηλώσεων από το Ανοιχτό Εργαστήρι Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας. Συγκεκριμένα: Η Διονυσία Γιακουμή, ιστορικός τέχνης στο Μουσείο Γουναρόπουλου του Δήμου Ζωγράφου, θα δώσει δύο διαλέξεις για τη χαρακτική στο χώρο του Ανοιχτού Εργαστηρίου Χαρακτικής στη Νίκαια (Aχιλλέως 15 - 2ος όροφος - αίθουσα λιθογραφίας). Η πρώτη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 του Μάρτη, ώρα 18.00 - 19.00, με θέμα «Ρέμπραντ: Χαρακτική και περισυλλογή» και η δεύτερη την Τρίτη 21 του Απρίλη, ώρα 18.00 - 19.00, με θέμα «Η άνθηση της χαρακτικής στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα». Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στα τηλ. 693.6626.568 και 210.4944.522.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ