ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση...

...ανεξάρτητα αν θα είναι της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, λένε οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ

Τη συναίνεση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, με επιδίωξη την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε ένα ευρύ φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίση, αξίωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου. Ως προϋπόθεση για την προώθηση «ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δομικών αλλαγών», ο πρόεδρος του ΣΕΒ, έθεσε την ύπαρξη μιας «ισχυρής διακυβέρνησης» μέχρι να γίνουν εκλογές, αλλά και μετά τις εκλογές... Ο ίδιος εξ άλλου έδωσε σαφές δείγμα γραφής, για το τι εννοεί «συναίνεση για την έξοδο από την κρίση». Ερωτώμενος για τις θέσεις του ΣΕΒ περί μερικής απασχόλησης, απάντησε ότι «έχουμε σήμερα στη νομοθεσία τα περιθώρια της προσωρινής εργασίας και άλλα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να στηριχτούν»!

Το μήνυμα των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, ήταν σαφές. Η επίθεση κατά των εργασιακών κατακτήσεων, όσες έχουν διασωθεί έως σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και επιθετικότητα. Οι ίδιοι συνέδεσαν την έξοδο από την οικονομική κρίση, με την προώθηση μέτρων πολιτικής, στήριξης του κεφαλαίου και των προνομίων του. Απευθυνόμενοι προς τις δυνάμεις της κυβέρνησης και της αστικής αντιπολίτευσης, απαίτησαν συναίνεση και συνεργασία για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, κατέστησαν σαφές ότι μπροστά στην επίτευξη του ...«εθνικού» αυτού στόχου, δεν τους ενδιαφέρουν οι κοκορομαχίες μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό που προέχει είναι να διατηρηθεί ισχυρή η κυβερνητική συνοχή. Οσο για τις μεταξύ τους διαφορές, ας τις λύσουν στην εκλογική αντιπαράθεση.

Το ποιος θα είναι ο νικητής, αν είναι και πάλι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν ενδιαφέρει τον ΣΕΒ. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι, ο νικητής των εκλογών, να σχηματίσει ισχυρό και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα, για να συνεχίσει απρόσκοπτα, τις αντιλαϊκές ανατροπές. Γι' αυτό και σε σχετικό ερώτημα απάντησε ότι «τις εκλογές θα τις αποφασίσουν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες».

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΕΒ, ο Δ. Δασκαλόπουλος στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση ως «εξαιρετικά δύσκολη», ενώ έκανε κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης, απαιτώντας επιθετικότερες επιλογές. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «αν αντιμετωπίσουμε την κρίση με ημίμετρα, περιστασιακές πρωτοβουλίες, αναβολές και υπεκφυγές απλώς θα τη διαιωνίσουμε». Στήριξε, πάντως, την κυβερνητική πολιτική, όπως παρουσιάζεται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας» για την παράλληλη επίτευξη των τριών στόχων:

α) Της στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων (μέσω των γνωστών προγραμμάτων πτωχοκομείου).

β) Της αντιμετώπισης των επιφυλάξεων της ΕΕ και των διεθνών κεφαλαιαγορών. Την προώθηση δηλαδή δημοσιονομικής λιτότητας, με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων.

γ) Ενα σύγχρονο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με οικονομικά στέρεες και κοινωνικά δίκαιες βάσεις. Τη λήψη δηλαδή και νέων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, στο όνομα της βιώσιμης ανάπτυξης...

Είχε προηγηθεί, στις αρχές Φλεβάρη, επιστολή του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» όπου και πάλι είχαν προτάξει ένα σύνολο αντεργατικών αιτημάτων. Αλλά και η χτεσινή συνάντηση πραγματοποιείται μετά την έκθεση (σοκ) του ΟΟΣΑ, μέσω της οποίας ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός απαιτούσε την προώθηση σκληρών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με αιχμές των ανατροπών το συνταξιοδοτικό, τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τις αναπηρικές συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις σε ενέργεια και μεταφορές, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, δραστικό περιορισμό του δημόσιου τομέα, κατάργηση των κατώτατων μισθών και επιτάχυνση των ανατροπών στην Παιδεία.

ΒΟΥΛΗ
Δικομματικός αποπροσανατολισμός

Κόντρα ...διαχειριστών της πολιτικής του ευρωμονόδρομου χτες στη Βουλή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή συζήτηση Ερώτησης του τελευταίου για τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την ανεργία. Αμφότεροι αλληλοκατηγορήθηκαν για... έλλειψη σχεδιασμού.

Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τα περί οξυμένης διεθνούς κρίσης χωρίς ορίζοντα υποστηρίζοντας πως «δράσαμε έγκαιρα, αποφασιστικά απέναντι στη διεθνή κρίση». Επίσης επισήμανε ότι «τα ευχολόγια που παρουσιάζονται από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι σχέδιο. Είναι απόπειρα εμπαιγμού της κοινωνίας. Πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης με δημοσιονομική χαλάρωση, θα είχαν, ειδικά στις σημερινές περιστάσεις, εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις».

Για το θέμα της ανεργίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουν δρομολογηθεί στοχευμένες δράσεις με τις οποίες παρέχεται, μέχρι το τέλος του χρόνου, υποστήριξη σε διακόσιες χιλιάδες ανέργους συμπολίτες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας» ενώ υπερασπίστηκε την πολιτική ενίσχυσης των εργοδοτών λέγοντας πως «άρχισε η τοποθέτηση σαράντα χιλιάδων νέων, που τελείωσαν φέτος το λύκειο, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για να αποκτήσουν εργασιακή προϋπηρεσία με πλήρη μισθό και ασφάλιση». Οσον αφορά το πιστωτικό σύστημα, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προώθησε από τους πρώτους στην Ευρώπη εγγυήσεις για την ασφάλεια των καταθετών, μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών, πρόγραμμα για τη ρευστότητα στην οικονομία. Τόσο οι πολιτικές αυτές όσο και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ήδη σημαντικά αποτελέσματα και τα επιτόκια μειώνονται». Τέλος απέδωσε την ακρίβεια σε «κακές επιχειρήσεις» μιλώντας για «περιπτώσεις στις οποίες εντοπίζονται φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά και εναρμονισμένες τακτικές. Είναι και αυτή μια χρόνια παθογένεια».

Το αίτημα για προκήρυξη εκλογών επανέφερε - όπως ήταν αναμενόμενο - ο Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «η κυβέρνησή σας έχει αποτύχει παταγωδώς και διαπιστώσαμε σήμερα ότι απλώς προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις δικές σας αποτυχίες πίσω από το πέπλο της διεθνούς κρίσης. Δεν έχετε την εμπιστοσύνη των εταίρων, δεν έχετε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού ούτε τη βούληση να αλλάξετε πορεία». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού αναρωτώμενος «πού είναι η πολιτική σας για την ενίσχυση της ζήτησης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανεργίας, την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών, αυτών που πλήττονται από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία;». Σημείωσε ότι ««δεν έχετε απαντήσει στις ανάγκες της χώρας μας τα τελευταία πέντε χρόνια», προσθέτοντας πως «μεταφορά ευθυνών στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, παιχνίδια επικοινωνιακά και συναντήσεις για το θεαθήναι μπροστά στην κρίση που έχουμε δεν τα επιτρέπουν οι καιροί».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανίσχυρη κυβέρνηση, ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκό κίνημα

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζεται για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ:

«Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε ισχυρή κυβέρνηση και υποταγή των εργαζομένων, για να περάσουν νέα βάρβαρα μέτρα. Αρα οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον από την αποδυνάμωση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, από ανίσχυρη κυβέρνηση, ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκό κίνημα, για να πληρώσει την κρίση το κεφάλαιο, που τη δημιούργησε».

ΚΚΕ
Θέλουν να κρύψουν τη χρεοκοπία της στρατηγικής τους

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την κρίση:

«Ο δικομματικός τους καυγάς εκτός των άλλων γίνεται για να κρύψουν τη μεγάλη χρεοκοπία της κοινής τους στρατηγικής, του "ευρωμονόδρομου", που πλήρωσε ο λαός με βαριές θυσίες. Γίνεται για να κρύψουν ότι και οι δύο επιδιώκουν να προστατεύσουν την κερδοφορία της πλουτοκρατίας από την κρίση, που σημαίνει νέο ακρωτηριασμό των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Ο συναγωνισμός τους αφορά το ποιος μπορεί να το κάνει καλύτερα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν. Καλούμε το λαό να αντιπαλέψει αποφασιστικά την πολιτική τους, να αποδυναμώσει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ισχυροποιώντας το ΚΚΕ».

ΚΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για την κρίση και τη διέξοδο

Εκδήλωση - συζήτηση για την οικονομική κρίση, την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τις εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου και την ιδιαίτερη δουλειά που πρέπει να γίνει μπροστά στις εκλογές στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διοργανώνουν αύριο Κυριακή 8 Μάρτη, οι Κομματικές Οργανώσεις Εμποροϋπαλλήλων της Αχτίδας Υπηρεσιών της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί στις 11 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου). «Ο μόνος δρόμος για να μην πληρώσει η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα το κόστος της καπιταλιστικής κρίσης είναι να μη δεχτούν να κάνουν καμία θυσία, να παλέψουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Προϋπόθεση είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος», υπογραμμίζεται στο σχετικό κάλεσμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ