ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παρέδωσε ξάστερο και ταξικό μήνυμα

Μαχητική παρέμβαση χτες, στο υπουργείο Απασχόλησης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Οι εργάτριες δεν είναι μόνες τους. Οπλο τους έχουν τους αγώνες της τάξης τους, ξεκαθάρισε η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ

Motion Team

Οι εργάτριες δεν είναι μόνες τους. Οπλο τους έχουν τους αγώνες της τάξης τους, ξεκαθάρισε η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ
Θα βρείτε τις εργάτριες και ολόκληρη την τάξη τους απέναντι σε κάθε αντεργατικό σας βήμα! Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφεραν συνδικαλίστριες της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, ταξικών συνδικάτων και Ομοσπονδιών, στην ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, με αποφασιστική παρέμβαση που πραγματοποίησαν χτες, παρά τις διάφορες προσπάθειες που έκαναν οι αρμόδιοι για ν' αποφύγουν τις ταξικές δυνάμεις. Επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, η υπουργός απουσίαζε παρά την ειδοποίηση που είχε για την παράσταση του ΠΑΜΕ.

«Δεν μπορεί μια γυναίκα να δουλεύει μέχρι τα 65, δεν αντέχει! Δεν είναι μόνο οι συνθήκες δουλειάς που χειροτερεύουν, δεν είναι μόνο ότι γεννάνε, είναι ότι φορτώνονται και με τις υπόλοιπες ευθύνες που εσείς με την πολιτική σας τις φορτώνετε!», τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ καταγγέλλοντας την αντιασφαλιστική επίθεση στην κλιμάκωση της οποίας πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνάντηση που είχαν με το ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημοσθένη Μαμμωνά.

Μεταφέροντας την οργή που γεννά στις εργάτριες ο εμπαιγμός με τον οποίο τις αντιμετωπίζουν τα κόμματα του κεφαλαίου, οι συνδικαλίστριες κατήγγειλαν και τη «"φούσκα" Πετραλιά, όπως οι ίδιες οι εργαζόμενες λένε, το 6μηνο της άδειας που δώσατε, για να κρύψετε τα νέα βάρη που φόρτωσε στις μητέρες ο πρόσφατος νόμος». Μέτρο που σε μεγάλο βαθμό είναι «δώρο - άδωρο» (αφού για το διάστημα αυτό ο μισθός θα μειώνεται στο ύψος της ΕΓΣΣΕ και θα καταβάλλεται απ' τον ΟΑΕΔ, δηλαδή απ' τις τσέπες των εργαζομένων), αλλά και από το οποίο αποκλείεται ένα τεράστιο τμήμα των εργαζομένων γυναικών, αν π.χ. οι αντίστοιχες κλαδικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις είναι «ευνοϊκότερες» (όσον αφορά τις μέρες της άδειας μητρότητας κτλ.) από τη σύμβαση που υπογράφει η ΓΣΕΕ.

Από τη μεριά του, ο Δημ. Μαμμωνάς υπερασπίστηκε την ένταση της αντεργατικής επίθεσης, προσπαθώντας να κρυφτεί πίσω από επιχειρήματα με τα οποία η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους (π.χ. ότι η ΕΕ μιλά για εξίσωση, όχι για αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών στα 65, λες και υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα όρια ηλικίας...).

Εκδηλώσεις από τις ταξικές δυνάμεις

Για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, προγραμματίζονται από τις ταξικές δυνάμεις οι παρακάτω, ανάμεσα σε άλλες, εκδηλώσεις:

  • Πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνουν, την Κυριακή 8 Μάρτη, η Ουκρανική κοινότητα «Η γη του πελαργού» σε συνεργασία με τη Μολδαβική κοινότητα και τις Ρωσικές κοινότητες της Αθήνας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, 7ος όροφος, Ομόνοια). Θα χαιρετίσει αντιπρόσωπος της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ. Πληροφορίες στο τηλ. 6947.705005.
  • Σύσκεψη διοργανώνει, την Τετάρτη 11 Μάρτη, στις 4.30 το μεσημέρι, στα γραφεία του σωματείου (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, 7ος όροφος), η Επιτροπή Γυναικών του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.
  • Η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη γυναικών, την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ στο Αργος.
  • Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Τετάρτη 11 Μάρτη στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις - Χτύπημα των δικαιωμάτων της γυναίκας». Θα μιλήσει ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.
  • Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή, στις 11.30 π.μ., στο Βόλο, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, στο «Σινέ Αχίλλειο». Στα πλαίσια της εκδήλωσης, θα γίνει και προβολή ταινίας.
Πλούσια δραστηριότητα από την ΟΓΕ

Πολύμορφες δραστηριότητες προγραμματίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και οι κατά τόπους Σύλλογοί της, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που αφορούν τις εργαζόμενες και επιδιώκοντας να πλατύνει ο προβληματισμός και ο αγώνας ενάντια στα προβλήματα της γυναίκας των λαϊκών στρωμάτων και την πολιτική που τα δημιουργεί.

Στην Αθήνα, η Ομοσπονδία προγραμματίζει:

  • Σήμερα Σάββατο, στις 11 π.μ., εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα της Ερμού, στο Σύνταγμα.
  • Αύριο Κυριακή, εξόρμηση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και επίσκεψη στην συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, που συνεχίζει να νοσηλεύεται εκεί.
  • Επίσης αύριο - σε συνεργασία με τη «New Star» - προσφέρει δωρεάν είσοδο στις γυναίκες που θέλουν να παρακολουθήσουν τις παρακάτω ταινίες στον κινηματογράφο «ΑΦΑΙΑ» (Δημοσθένους 96, Καλλιθέα): 5 μ.μ.: «Το αλάτι αυτής της θάλασσας» της Αν Μαρί Τζασίρ. 7 μ.μ.: «Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ. 9.30 μ.μ.: «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη.
  • Τη Δευτέρα 9 Μάρτη, στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο του «Κατσέλη».
Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, οι σύλλογοι - μέλη της ΟΓΕ προγραμματίζουν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Κυριακή 8 Μάρτη

-- Στις 11 π.μ., στην πλατεία των Σερρών.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η γυναίκα και η κοινωνική αξία της μητρότητας».

-- Στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής στην Ξάνθη.

-- Στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η γυναίκα - μάνα - αγωνίστρια, μέσα από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου».

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, με θέμα «Παλαιστίνια γυναίκα - αγωνίστρια».

Δευτέρα 9 Μάρτη

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία «Ψωμί και τριαντάφυλλα».

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας Θεσσαλονίκης (Πέτρινο), με θέμα τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

-- Στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Συκεών Θεσσαλονίκης, με θέμα τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

-- Στις 7 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης.

Τρίτη 10 Μάρτη

-- Στις 6.30 μ.μ., στο στέκι νεολαίας Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Θα προβληθεί η ταινία «Επάγγελμα γυναίκα».

Αλλες εκδηλώσεις

-- Σήμερα Σάββατο (7.30 μ.μ., στο «Καφέ της Τούλας», έναντι της κοινότητας), η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών και ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Ομόνοια» καλούν σε εκδηλώσεις με θέμα «Εργάσιμος Χρόνος - Εκθεση «Σέρκας», ενεργός - ανενεργός χρόνος». Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ.

-- Από την Ομάδα Γυναικών Σητείας της ΟΓΕ με θέμα «Η εργαζόμενη Γυναίκα του Σήμερα», αύριο, Κυριακή, στην ταβέρνα «Μόλος» (Μάν. Κοκκίνης), στις 6.30 το απόγευμα.

-- Από το Σύλλογο Γυναικών Επαρχίας Λιβαδειάς, στη Νεροτριβή, στις 8 Μάρτη, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ.

-- Από το Σύλλογο Γυναικών Ελληνικού, στις 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού. θα μιλήσουν οι αγωνίστριες Τασία Ακερμανίδου και Ελένη Γκολέμα.

-- Η Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ μαζί με το ΠΑΜΕ Φθιώτιδας θα επισκεφθούν τη Μέρα της Γυναίκας καταστήματα της αγοράς και συνοικίες της πόλης. Στις 11.30 π.μ., θα βρίσκονται στον πεζόδρομο της Ρ. Φεραίου. Τη Δευτέρα 9 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, διευθέτηση - διαχωρισμός εργασιακού χρόνου, Εκθεση «Σέρκας» και οι επιπτώσεις τους στη γυναίκα και τη λαϊκή οικογένεια. Θα ακολουθήσει προβολή DVD από τη δράση της ΟΓΕ.

-- H Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ διοργανώνει την Τετάρτη 11 Μάρτη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση, τιμώντας τις πρωτοπόρες εργάτριες και την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα της ΔΗΚΕΧ, στο παλιό δημαρχείο (Αβάντων 50).

-- Από το Σύλλογο Γυναικών Γλυφάδας, με θέμα «Η εργαζόμενη γυναίκα μπροστά στην κρίση και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας», στις 11 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ (Σμύρνης 37).

ΑΧΤΙΔΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τη Μέρα της Γυναίκας

Η Αχτίδα Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί όλες τις εργαζόμενες στους κλάδους της Βιομηχανίας, αύριο Κυριακή, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, σε εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος της εργαζόμενης γυναίκας στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος». Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολύμορφες δραστηριότητες για τις 8 Μάρτη

Κάλεσμα αγώνα για την αληθινή ισοτιμία απευθύνει γενικά στη νεολαία, αλλά και ειδικότερα στις νέες κοπέλες η ΚΝΕ, αναπτύσσοντας πολύμορφη δράση μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

-- Αύριο, Κυριακή 8 Μάρτη, στο «Συρμό» (Οδυσσέως και Κολωνού, Μεταξουργείο), η Οργάνωση συζητά «για την αληθινή ισοτιμία». Η εκδήλωση, όπου θα τραγουδήσει η Σύλβια Καπερνάρου, θα αρχίσει στις 9 μ.μ.

-- Τη Δευτέρα, 9 Μάρτη, η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ προγραμματίζει περιοδείες:

  • Στις 10 π.μ., στο ΤΕΕ του «Ευαγγελισμού».
  • Στις 11 π.μ., στο ΑΤΤΙΚΑ.
  • Στις 6 μ.μ., στο ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου.

-- Την ίδια μέρα, η Οργάνωση Σπουδάζουσας της Πάτρας της ΚΝΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Τα πραγματικά γυναικεία πρότυπα και η αληθινή ισοτιμία της γυναίκας», στο αμφιθέατρο του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, στις 12 μ.

-- Αντίστοιχη συζήτηση διοργανώνει και η Σπουδάζουσα Ιωαννίνων της ΚΝΕ, την Τρίτη 10 Μάρτη, στις 12 μ., σε αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ