ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ - ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Με πρόγραμμα και σχέδιο όλοι στη μάχη

Μαζικές και με νέες δυνάμεις οι συσκέψεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Πλατύ άνοιγμα από Συνδικάτα και Συντονιστικά Φορέων

Από μαζικότητα και νέες παρουσίες χαρακτηρίζονται οι συνδικαλιστικές συσκέψεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, προετοιμάζοντας τα συλλαλητήρια στις 17 Μάρτη και την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 2 Απρίλη. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή στις 6.30 μ.μ. Η απεργιακή συγκέντρωση στις 2 Απρίλη στην Αθήνα ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας.

Με αποφασιστικότητα μπαίνουν στη μάχη των εξορμήσεων και τα Συντονιστικά των Φορέων που έχουν συγκροτηθεί στις συνοικίες της Αθήνας, όπως στην Ηλιούπολη και τη Γλυφάδα, που έχουν καταρτίσει ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών σε τόπους δουλειάς και κεντρικά σημεία, μέχρι και την τελευταία μέρα πριν τα συλλαλητήρια. Κάλεσμα συμμετοχής στη διπλή κινητοποίηση απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων που πραγματοποιούν οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη για την επιτυχία της διπλής αναμέτρησης. Τη Δευτέρα τα στελέχη του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν στο εργοστάσιο της «Φιλκεράμ», οι εργαζόμενοι της οποίας δέχονται την επίθεση της εργοδοσίας με απολύσεις και διαθεσιμότητες και ετοιμάζονται να δώσουν μια πρώτη απάντηση με 24ωρη απεργία την Τετάρτη 11 του Μάρτη.

Επίσης κλιμάκια στελεχών θα περιοδεύσουν στο εργοτάξιο Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης (οδός Μαρτίου) και στο εργοστάσιο χημικών «Μπεληγιάννη» όπου πρόσφατα απολύθηκαν 9 εργαζόμενοι. Την Τρίτη, σε εργοστάσια της περιοχής του Λακκώματος, στο μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην «Domissima» και στα μεταλλεία του «Μάντεμ Λάκο» στη Χαλκιδική. Την Τετάρτη, στο εργοτάξιο του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ν. Ελβετία), στη «Βελλής», στη ΜΕΛ και στην «Isomat». Χτες έγιναν ακόμα συσκέψεις σε Δράμα και Ξάνθη, ενώ τη Δευτέρα προγραμματίζονται σε Κομοτηνή (7 μ.μ., αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών) και στην Αλεξανδρούπολη (7 μ.μ., ξενοδοχείο «Αθηνά»).

Στη Λάρισα

Στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων και της απεργίας έχουν ριχτεί οι ταξικές δυνάμεις και στη Θεσσαλία. Στις 17 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας θα γίνει το συλλαλητήριο στο Βόλο, ενώ την επόμενη μέρα, στις 18 Μάρτη, τη σκυτάλη παίρνουν η Λάρισα, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, τα Τρίκαλα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και η Καρδίτσα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Επίσης, στις 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ., θα γίνει πικετοφορία στην Καλαμπάκα.

Στο Νομό Λάρισας, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων συμμετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στην εισηγητική ομιλία, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα ενταθούν οι προετοιμασίες, με συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, τη δημιουργία εργοστασιακών επιτροπών και μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες. Ηδη έγιναν πολλές περιοδείες, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε εργοστάσια όπως «Μπετίνα», «Σταφ», «Πασχούδης», «Γκαμπέτας» «Πελασγίς», «Φουσίκας», «Ρουσμένης», σε σούπερ μάρκετ και πολλούς άλλους χώρους δουλειάς.

Στο Θριάσιο

Σε άμεσα μέτρα ώστε με κάθε τρόπο να σπάσει ο φόβος και η τρομοκρατία που επιχειρείται να επιβληθεί στους εργαζόμενους και να να βγουν στους δρόμους συσπειρωμένοι στα σωματεία και στο ΠΑΜΕ, κατέληξε και η πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσε προχτές η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή νέων σωματείων, συνδικαλιστών, εργαζομένων, νέων, αλλά και μεταναστών. Εκφράστηκε η αποφασιστικότητα η μάχη να δοθεί με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία και του συλλαλητηρίου στην Ελευσίνα στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Εκ μέρους της Γραμματείας, ο Παντελής Παπαβασιλείου επισήμανε την ανάγκη τα συλλαλητήρια να αποτελέσουν σταθμό στην παραπέρα οργάνωση της εργατικής τάξης, να φρενάρουν την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και που ιδιαίτερα στην περιοχή εκφράζεται έντονα, με τις απολύσεις από την εργοδοσία να έχουν ξεπεράσει τις 300 και ταυτόχρονα επιβάλλονται καθημερινά οι υποχρεωτικές άδειες και η εκ περιτροπής εργασία.

ΠΑΜΕ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ
«Προσάναμμα» για πιο δυνατούς αγώνες

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οξύνουν την επιδρομή ενάντια στην εργατική τάξη. Ο κλάδος των Κατασκευών δεν είναι σε γυάλα. Είναι θύμα της ίδιας πολιτικής που βασανίζει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Η ανεργία στον κλάδο φουντώνει, παρασύρει κλάδους και επαγγέλματα, από τον τομέα εξόρυξης, μεταποίησης, μέχρι τους αυτοαπασχολούμενους. Τη θέση των εργαζομένων στον κλάδο, γενικότερα, θα την επιδεινώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την αγαστή συμφωνία της ψευτοαντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, στο όνομα, τάχα, τού «να ξεπεραστεί η κρίση».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ενημέρωσης του κλάδου, με παράλληλη ανάπτυξη μιας σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στη γενικότερη προσπάθεια του ταξικού κινήματος για ανάπτυξη ενιαίων ταξικών αγώνων, με αιτήματα που αμφισβητούν και καταδικάζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δίνουν ώθηση στην ανάταση του εργατικού κινήματος, διευκολύνουν την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης. Επιδιώκουμε ο κλάδος να αποκτήσει πείρα, να βγάλει συμπεράσματα, ώστε αποφασιστικά να καταδικάσει τα κόμματα του κεφαλαίου, τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Αυτή η γραμμή πάλης είναι προϋπόθεση για δυναμική αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τους πολιτικούς του υπηρέτες που γίνονται επιθετικότεροι αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση. Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, στις 17 Μάρτη, στις σημερινές συνθήκες που το κεφάλαιο και τα κόμματα της πλουτοκρατίας κάνουν κάθε προσπάθεια να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη, αποκτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δίνουν από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης απάντηση στη σχεδιασμένη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου. Δείχνουν το δρόμο της διεξόδου. Είναι το προσάναμμα για να οργανώσουν οι ταξικές δυνάμεις την κλιμάκωση των αγώνων, με σταθμό την απεργία στις 2 Απρίλη και την προετοιμασία της κορυφαίας μέρας για την εργατική τάξη, την απεργία της 1ης Μάη. Με τέτοια αποφασιστική δραστηριότητα δίνουμε το πραγματικό νόημα στο σύνθημα «Πληρώσαμε την ανάπτυξη, δε θα πληρώσουμε και την κρίση τους».


Γιάννης ΠΑΣΟΥΛΑΣ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Καλεί στα συλλαλητήρια

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά - δυναμικά μέρος στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη, «γιατί και οι συνταξιούχοι δέχονται τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής λιτότητας, με συντάξεις πείνας και παροχές υγείας απαράδεκτα χαμηλές, αλλά και γενικότερα την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους». «Το ΠΑΜΕ μάς εκφράζει γιατί παλεύει από ταξική θέση την πολιτική των κυβερνήσεων, της πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα αιτήματα που διεκδικεί είναι και δικά μας αιτήματα», σημειώνει η Ομοσπονδία.

ΚΟΠ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες για συλλαλητήρια - απεργία

Το πρόγραμμα των περιοδειών στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και την πανεργατική απεργία συνεχίζεται τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

-- Τη Δευτέρα 9/3, στη 1 μ.μ., η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του Κόμματος, θα περιοδεύσει στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Στις 6.30 μ.μ., η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ, θα βρίσκεται στα νυχτερινά σχολεία του Κερατσινίου.

-- Την Τρίτη 10 Μάρτη θα περιοδεύσουν:

  • Στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, στις 9 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Στην αλευροβιομηχανία «Μύλοι Αγ. Γεωργίου», στις 8 π.μ., η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ.
  • Στο ΤΖΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο, στις 9.30 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Στα ναυτιλιακά γραφεία, στις 9 π.μ., ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.
  • Στον ΟΑΕΔ Ρέντη, στις 4 μ.μ., ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ.
  • Στο ΙΕΚ Κερατσινίου, στις 4 μ.μ., ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ