ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με επείγουσες διαδικασίες συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση τομέων της Ενέργειας

Με την ιδιωτικοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) συνεχίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας απαρέγκλιτα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, να παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους υποδομές και πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, στο πλαίσιο και της «απελευθέρωσης» του στρατηγικού τομέα της Ενέργειας.

Οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και μάλιστα με τις συνοπτικές διαδικασίες του επείγοντος, οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ερευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Οσον αφορά τη ΔΕΠΑ, θα εφαρμοστεί το γνωστό μοντέλο ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο προβλέπει την παραχώρηση της εμπορίας στους ιδιώτες, επειδή εκεί είναι τα κέρδη, καθώς και την παραμονή των υποδομών και του κόστους στο κράτος και κατ' επέκταση στις πλάτες του λαού. Προβλέπεται δηλαδή το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες, ενώ μένουν «στον αέρα» πάνω από 100 εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εργολάβους, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι' αυτούς.

Για τη γεωθερμική ενέργεια διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού από ιδιώτες, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι προωθείται σε συνδυασμό με τη διάλυση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), αφού στο άρθρο 5 προβλέπεται ότι ουσιαστικά το έργο του το αναλαμβάνουν επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούν πλέον να εκμισθώνουν ολόκληρες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης με σαφήνεια ανέφερε ότι το μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων θα συνεχιστεί κανονικά στη «μεταμνημονιακή εποχή» της «δίκαιης ανάπτυξης», λέγοντας ότι «είναι ένα από τα θέματα τα οποία είχαν συμφωνηθεί με το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος. Είναι μία από τις δεσμεύσεις».

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χτες το βράδυ και η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με νέους ευνοϊκότερους όρους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μετά την κήρυξη του πρόσφατου διαγωνισμού ως «άγονου».

Το «πρόβλημα» για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή, ήταν για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που επέλεξε η κυβέρνηση. Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Σκρέκας, για παράδειγμα, είπε ότι μια αδύναμη ΔΕΠΑ - αφού δεν θα έχει και την υποδομή - «δεν θα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές» και πρότεινε ιδιωτικοποίηση με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. Αντίστοιχη ήταν η πρόταση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αρβανιτίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «κακή ιδιωτικοποίηση». Ο Γ. Σαχινίδης από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή επιδόθηκε σε «εποικοδομητικές» προτάσεις για την «αξιοποίηση της γεωθερμίας» και ζήτησε «να δοθεί προτεραιότητα και ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία ελληνικές εταιρείες, με την παροχή κατάλληλων κινήτρων»...

Η πείρα έχει δείξει ποιος κερδίζει και ποιος χάνει με την «απελευθέρωση» της Ενέργειας

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο και στα άρθρα του εκφράζεται η αντιλαϊκή συνέπεια της κυβέρνησης, η ταξική πολιτική της, προς όφελος του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.

Για τη ΔΕΠΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει «το έδαφος μέσα από αυτό το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίησή της, με την προώθηση της "απελευθέρωσης" στο φυσικό αέριο. Η πείρα βεβαίως από την "απελευθέρωση" αποδεικνύει ποιος χάνει και ποιος κερδίζει. Δεν είναι ο μόνος τομέας που θα "απελευθερωθεί", έχουν προηγηθεί και άλλοι. Οι αλλαγές θα φέρουν αυξήσεις στις τιμές και το λέμε με σιγουριά, επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας του δικτύου και τεράστια κέρδη στους επενδυτές». Ειδικά για τους 160 περίπου εργαζόμενους της ΔΕΠΑ σημείωσε ότι τουλάχιστον τα 3/4 μένουν ξεκρέμαστοι, επειδή είναι εργολαβικοί και δεν υπάρχει πρόβλεψη, κάτι που καταγγέλθηκε και από τους ίδιους στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής με τη διαδικασία της ακρόασης φορέων.

Για τη γεωθερμία, τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την εκμετάλλευση του πλούτου αυτού από τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως έχει ήδη συμβεί με τους υδρογονάνθρακες.

Ειδική ήταν η αναφορά της Δ. Μανωλάκου στο ΙΓΜΕ. Η δραστική του συρρίκνωση και υποβάθμιση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε, είναι αλληλένδετη με τα όσα προωθούνται σε βάρος του ορυκτού πλούτου: «Συνολικά χάνει και τον ερευνητικό του χαρακτήρα, καταστρατηγούνται δικαιώματα εργαζομένων και η εκκαθάριση που προβλέπεται είναι σκόπιμα προβληματική». Να σημειωθεί άλλωστε ότι οφείλονται στους εργαζόμενους και δεδουλευμένα αναδρομικά προηγούμενων ετών, για την καταβολή των οποίων δεν υπάρχει πρόβλεψη.

ΕΚΤ
Ρηχή ανάκαμψη, «προβληματισμοί» για τη νομισματική πολιτική

Εν μέσω των επιβραδυνόμενων ρυθμών της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ με θέμα τη διαμόρφωση του μείγματος της νομισματικής πολιτικής.

Πεδίο «προβληματισμών» αποτελούν και οι διευρυνόμενες αποκλίσεις και ανισομετρίες μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης, γεγονός βέβαια που δυσκολεύει τη συμφωνία για το κατάλληλο μείγμα νομισματικής πολιτικής, γύρω από το οποίο εκδηλώνονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις.

Ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του, στην έκθεση «για τις οικονομικές προοπτικές», διαπιστώνει ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να χάνει δυναμική, από 3,6% το 2018, να επιβραδύνεται περαιτέρω στο 3,3% το 2019. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη προβλέπει επιβράδυνση, μόλις στο 1%, για το 2019.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Κινητικότητα και διεργασίες

Καλά κρατούν η κινητικότητα στο αστικό πολιτικό σκηνικό και οι διεργασίες με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη αλλά και στην επόμενη μέρα και τις ανάγκες της αστικής διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό την ίδρυση κόμματος με την επωνυμία «Ορθια Ελλάδα» ανακοίνωσαν οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ρωμανιάς και Αλ. Μητρόπουλος, το οποίο, όπως είπαν, θα συμμετάσχει με πλήρεις συνδυασμούς στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, ενώ την ίδια ώρα στα ακροδεξιά τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ ανακοίνωσε το πρώην στέλεχος της ΝΔ Τ. Μπαλτάκος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες οι Π. Καμμένος και Τ. Μπαλτάκος ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του δεύτερου στο ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή. Θυμίζουμε ότι ο Τ. Μπαλτάκος είχε συστήσει πριν από λίγο καιρό τη «Δύναμη Ελληνισμού» μαζί με τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένο, απ' την οποία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί.

Ο Π. Καμμένος μίλησε για ένωση δυνάμεων «οι οποίες αντιστέκονται στην κατάργηση της εθνικής ταυτότητας, στην κατάργηση των εθνών - κρατών», ενώ εγκωμίασε τον νέο του συνεταίρο λέγοντας ότι θα προασπίσει στις Βρυξέλλες τη «δυνατότητα κάθε λαού και κάθε έθνους να έχει τη δική του αυτοδύναμη παρουσία σε μια ενωμένη Ευρώπη των κρατών - εθνών και όχι μια Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας για την οποία εργάζονται σκληρά αυτή την στιγμή και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ».

Ο Τ. Μπαλτάκος δήλωσε ότι σκοπός του είναι «αφενός μεν να κατοχυρωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή και στον ελληνικό πολιτικό λόγο ο ευρωσκεπτικισμός», ξεκαθαρίζοντας ότι «εκείνο το οποίο εμείς θέλουμε είναι να υπάρχει βέβαια η ενωμένη Ευρώπη και αφετέρου στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Βρυξελλών, να ξεκινήσει και εκεί ένας ανένδοτος αγώνας ώστε να κατοχυρωθεί και εκεί ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ
Απεργία ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης»

Απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή στις 5 μ.μ. έχει κηρύξει για σήμερα, Πέμπτη, το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα του Φυσικού Αερίου - ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ) ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο προωθείται η πώληση της ΔΕΠΑ. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής.

Το Σωματείο σημειώνει ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την πολιτική «"απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας" (...) που ακολουθείται διαχρονικά από τις αρχές του '90 και στον τομέα του φυσικού αερίου», προχώρησε το Δεκέμβρη του 2018 στην πώληση του 66% του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς (ΔΕΣΦΑ), στον λειτουργικό διαχωρισμό της Εμπορίας από τα Δίκτυα διανομής με το 3ο μνημόνιο, και τώρα στην πώληση της ΔΕΠΑ. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται συγχώνευση θυγατρικών, νέα διάσπαση της ΔΕΠΑ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών και πώληση του 50%+1 της ΔΕΠΑ Εμπορίας και έως του 49% της ΔΕΠΑ Υποδομών, που θα συσταθούν γι' αυτόν το σκοπό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν δίνει καμιά ουσιαστική δέσμευση για τα Εργασιακά «ούτε για την ένταξη των "εργολαβικών" εργαζομένων στον όμιλο της ΔΕΠΑ με απευθείας εργασιακή σχέση».

Το Σωματείο απαιτεί απόσυρση του νομοσχεδίου, δημόσιο φορέα Ενέργειας και λειτουργία του με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία. Αμεση λύση στο εργασιακό ζήτημα, πλήρη και ισότιμα δικαιώματα, προστασία και επέκταση των επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων, κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στα έργα δικτύων και εμπορίας φυσικού αερίου και Ενέργειας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ