ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα για υποδοχή στα προσφυγόπουλα κόντρα στις εθνικιστικές κραυγές

Ανακοίνωση με αφορμή τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων Προσφυγόπουλων στον Γέρακα

Σημαντικές επισημάνσεις με αφορμή τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων Προσφυγόπουλων στον Γέρακα κάνει με ανακοίνωσή της η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ. Ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίζει:

«Τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι προετοιμασίες για τη δημιουργία ανοιχτής δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στην περιοχή Δέση του Γέρακα. Επίσημη ενημέρωση τόσο από τα συναρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την Περιφέρεια και το δήμο Παλλήνης δεν υπάρχει. Μέσα λοιπόν στην έντονη φημολογία κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και κάποιοι τοπικοί παράγοντες, που δήθεν ανήκουν στο "προοδευτικό τόξο", να χαϊδέψουν τα αυτιά άναρθρων εθνικιστικών κραυγών, για κάποια ψηφαλάκια παραπάνω.

Οι εικόνες προσφυγόπουλων να στοιβάζονται στα διάφορα hot spots, άλλα να πνίγονται στο Αιγαίο από τις τρύπιες βάρκες κάποιου δουλέμπορου, οι εικόνες παιδιών να ξεπαγιάζουν μέσα σε σκηνές και κοντέινερ χωρίς ούτε τα απαραίτητα είναι εικόνες που δεν έρχονται από κάπου πολύ μακριά, είναι εικόνες από την καθημερινότητα που υπάρχει στη νησιωτική Ελλάδα. Είναι εικόνες που έχουν ενόχους, που επίσης δεν είναι κάποιοι πολύ μακριά από την καθημερινότητά μας.

Για όλη αυτή την κατάσταση που ζει ένα ανήλικο προσφυγόπουλο προφανώς δεν φταίει το ίδιο, υπάρχει ένοχος. Για τους γονείς του, που σκοτώθηκαν από κάποιο "έξυπνο" ΝΑΤΟικό πύραυλο, δεν φταίει το ίδιο, υπάρχει ένοχος. Για τους γονείς του, που πνίγηκαν στο πέρασμα προς τη χώρα μας, δεν φταίει το ίδιο, υπάρχει ένοχος. Για τους γονείς του, που βρίσκονται σε κάποιο άλλο μέρος της Ευρώπης και του απαγορεύεται να πάει να βρεθεί μαζί τους, δεν φταίει το ίδιο, υπάρχει ένοχος.

Για όλη αυτήν την κατάσταση ένοχη είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει καταδικάσει στον εγκλωβισμό στη χώρα μας δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Είναι ένοχη γιατί είναι η ίδια πολιτική που γεννάει τους πολέμους, τη φτώχεια, την προσφυγιά. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα των "διαβολικά καλών" φίλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και των συμμάχων τους, που για τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους δικούς τους και των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει σημαιοφόρος τους. Προφανώς μέσα στους σχεδιασμούς αυτούς είναι και η μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, για νέους βομβαρδισμούς και πολέμους που προκαλούν τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση (...)

Κάλεσμα του ΚΚΕ για υποδοχή στα προσφυγόπουλα

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής, τους γονείς και τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς να υποδεχτούν στη γειτονιά μας τα κατατρεγμένα προσφυγόπουλα, που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να δείξουν από την πρώτη στιγμή έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. Να απομονώσουν ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αθωώνουν τα αφεντικά και το σύστημά τους.

Απαιτούμε, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της Περιφέρειας Αττικής και της δημοτικής αρχής Παλλήνης, ο καθένας από τη μεριά του, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, πετώντας έξω τις διάφορες ΜΚΟ. Αμεσα να παρθούν μέτρα για: Την άμεση έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων και απαραίτητων δικαιολογητικών για την επανένωση όσων από τα προσφυγόπουλα οι γονείς βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων, τα οποία μέσω του υπουργείου Παιδείας θα κατευθυνθούν στην πρόσληψη προσωπικού, στη στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών. Αυτό προϋποθέτει να πάρουν πόδι οι διάφορες ΜΚΟ που λυμαίνονται τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης.

Κομβικό ζήτημα είναι η εξασφάλιση της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας των προσφυγόπουλων. Αν το παιδί δεν συστηματοποιήσει τη γνώση της μητρικής του γλώσσας, τότε θα είναι φτωχό και στη γλώσσα της χώρας υποδοχής. Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας να στηριχθούν παιδαγωγικά και επιστημονικά οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν ευθύνη εκπαίδευσης προσφυγόπουλων. Με σεμινάρια, έκδοση παιδαγωγικού βοηθητικού υλικού, βιβλίων. Να σταματήσει εδώ και τώρα η πάσης φύσεως ανάμειξη πρεσβειών, όπως της αμερικάνικης, για την "επιμόρφωση των εκπαιδευτικών".

Την ύπαρξη και ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την ιστορία του κάθε λαού. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να υλοποιούνται μέσα στο σχολείο και τις δομές, σε μουσεία, βιβλιοθήκες και χώρους πολιτισμού. Εξωσχολικές δραστηριότητες που θα ενισχύουν το αίσθημα της συλλογικότητας, της ασφάλειας και της αλληλεγγύης. Αξιοποίηση του αθλητισμού ως εργαλείου.

Μόνιμοι σταθμοί στήριξης των παιδιών μέσα στο χώρο, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση. Αμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση. Τα προσφυγόπουλα δεν χρειάζονται ούτε την κοσμοπολίτικη φιλανθρωπία ούτε τον οίκτο. Είναι θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Κοινός ο εχθρός και κοινός ο αγώνας και η προοπτική του. Μια κοινωνία χωρίς πολέμους, προσφυγιά, ανεργία και εκμετάλλευση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Ολοκληρώνει την εγκληματική νομοθέτηση «χώρων εποπτευόμενης χρήσης»

Το ΚΚΕ καταψηφίζει και καταγγέλλει την κοινή γραμμή όλων των αστικών κομμάτων υπέρ της πολιτικής «μείωσης της βλάβης» από τα ναρκωτικά

Με ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 91 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας ολοκληρώνεται σήμερα η εγκληματική νομοθέτηση των «χώρων εποπτευόμενης χρήσης», μαζί με άλλες διατάξεις που ενισχύουν το ρόλο των ιδιωτών στον ευαίσθητο χώρο των ναρκωτικών και στον αντίποδα ελαστικοποιούν παραπέρα τις σχέσεις εργασίας στις κρατικές δομές.

Παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις τους στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η ίδρυση των ΧΕΧ, στο πλαίσιο της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», αντιμετωπίζεται θετικά από όλα τα αστικά κόμματα. Για παράδειγμα, ο Ι. Φωτήλας από τη ΝΔ είπε στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ότι οι ΧΕΧ «θα πρέπει να συνδυαστούν και με άλλες δράσεις», όπως και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) Κ. Μπαργιώτας εξέφρασε την ελπίδα ότι «κάποια στιγμή οι πραγματικά απαραίτητοι χώροι εποπτευόμενης χορήγησης θα υπάρξουν».

Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε χτες αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στο άρθρο 91. Θυμίζουμε ότι ο εκπρόσωπός της στην Επιτροπή είχε ζητήσει να υποστεί το συγκεκριμένο άρθρο «κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις και προσθήκες, προκειμένου να εμφανίζεται ως ένα άρθρο το οποίο ναι μεν είναι προς την κατεύθυνση να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι, όχι όμως να οδηγήσει σε μια αίσθηση ασυδοσίας»...

Μιλώντας για τους ΧΕΧ εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, δίνοντας απάντηση και στα όσα είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι η λογική που θέλουν να καλλιεργήσουν τα αστικά κόμματα για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι «καλύτερα στα ναρκωτικά παρά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανατροπή του συστήματος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρόοδος, λοιπόν, είναι να παλέψουμε για ολόκληρη τη ζωή και όχι για ζωή με δόσεις». Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, «σκληρά» και «μαλακά».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, δηλώνοντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου, ανέδειξε τις αντιδραστικές του πλευρές, ενώ ειδικά για τους ΧΕΧ σημείωσε ότι «αποτυπώνεται η πλήρης ευθυγράμμιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με την απάνθρωπη πολιτική διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης, συρρίκνωσης του κρατικού κόστους, μείωσης και υποβάθμισης των δωρεάν προγραμμάτων απεξάρτησης, ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και πριμοδότησης της ναρκω-κουλτούρας, όλα όσα δηλαδή συνθέτουν ατόφια τη στρατηγική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, συμπληρώνοντας για τους ΧΕΧ, είπε ότι οι χώροι αυτοί, όχι άδικα, χαρακτηρίζονται χώροι εποπτευόμενου θανάτου, γιατί η εποπτευόμενη χρήση επιδιώκει τη μεταφορά της πιάτσας σε τέσσερις τοίχους, «ακυρώνοντας την προσπάθεια απεξάρτησης, που είναι η μόνη απάντηση απέναντι στη χρήση».

Καταλογισμός διαφυγόντων φόρων σε αυτοκινητοβιομηχανίες

Επιμένει το ελληνικό Δημόσιο στον καταλογισμό διαφυγόντων φόρων (φόρο πολυτελείας, τελών ταξινόμησης κ.λπ.) ύψους 85 εκατ. ευρώ περίπου στην αντιπροσωπεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Mercedes» στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην εταιρεία «Mercedes Hellas» καταλογίστηκαν διαφυγόντες φόροι, τέλη και πρόστιμα λαθρεμπορίας ύψους 85 εκατ. ευρώ περίπου, για 6.299 αυτοκίνητα που εισήχθησαν στη χώρα μας τη χρονική περίοδο από 1.1.2011 έως 31.12.2013. Η υπόθεση αφορά τον τρόπο που διαχειρίστηκε η αντιπροσωπεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν επιβλήθηκε ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το ελληνικό Δημόσιο, η «Mercedes» χρησιμοποίησε ιδιαίτερα τεχνάσματα που είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός, τη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων και, αφετέρου, την καταβολή μειωμένων τελών ταξινόμησης, φόρου πολυτελείας και ΦΠΑ κατά τον εκτελωνισμό των 6.299 αυτοκινήτων το διάστημα από 1.1.2011 έως 31.12.2013. Οι αρμόδιες αρχές επέβαλαν σε βάρος της «Mercedes Hellas» πολλαπλό τέλος συνολικού ποσού 62.294.889 ευρώ συν χαρτοσήμου και εισφοράς ΟΓΑ (συνολικά περίπου 85 εκατ. ευρώ). Επίσης, επιβλήθηκε το ποσό των 20.636.000 ευρώ για διαφυγόντες φόρους τους οποίους στερήθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Η «Mercedes Hellas» προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια και το Εφετείο Αθηνών. Το Εφετείο αποφάνθηκε ότι «δεν συντρέχει περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιαίτερου τεχνάσματος, κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων του ν. 2960/2001 και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία» και έτσι οι ισχυρισμοί του Δημοσίου απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι. Διέταξε επίσης την επιστροφή του ποσού που είχε καταβάλει η «Mercedes Hellas».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας και ζητάει να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, αλλά και να επιλυθούν σχετικά νομικά ζητήματα που ανέκυψαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ