ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ

Tα χρόνια προβλήματα των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, που είναι αποτέλεσμα διαχρονικών πολιτικών και επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναδείχτηκαν χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι η μόνη λύση για την επίλυση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι η αγωνιστική τους κινητοποίηση και η συμπαράταξη με τους εργαζόμενους, με τα φτωχά νοικοκυριά, προκειμένου να αντιπαλέψουν τις κυβερνητικές πολιτικές καθώς και τις πολιτικές της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υφυπουργοί ισχυρίστηκαν ότι σήμερα προωθούνται μια σειρά από σοβαρά μέτρα στήριξης των επαγγελματοβιοτεχνών, ενώ από τα άλλα κόμματα αναπτύχθηκαν διαχειριστικές προτάσεις που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση στη σημερινή κατάσταση.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μόνη λύση η συμπαράταξη με τους εργαζόμενους ενάντια στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές

Η παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ

Από παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο εμπόριο και αυτοαπασχολούμενων για το ωράριο στην Ερμού
Από παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο εμπόριο και αυτοαπασχολούμενων για το ωράριο στην Ερμού
Μόνη λύση για τους επαγγελματοβιοτέχνες είναι το «να συμπαραταχτούν με τους εργαζόμενους, με τα φτωχά νοικοκυριά, με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου και να αντιπαλέψουν την ευρωενωσιακή πολιτική, να αντιπαλέψουν τα κόμματα που τη στηρίζουν», τόνισε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Επισήμανε ότι πρέπει να αντιδράσουν με «άμεσους στόχους πάλης, τόσο όσον αφορά το ωράριο, όσο τη φορολογία, την επαγγελματική στέγη και τη χρηματοδότηση, αλλά και την Κοινωνική Ασφάλιση» και με αγώνες με «σαφή προσανατολισμό ενάντια δηλαδή στα μονοπώλια και την ασυδοσία των πολυεθνικών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι σήμερα «δε φτάνει απλά και μόνο να περιγράφεις με όσο το δυνατόν μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και να εκφράζεις τη συμπόνια σου γι' αυτές. Πρέπει να εντοπίζεις ποια είναι η αιτία. Και η αιτία - κατά τη γνώμη του ΚΚΕ - των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δράση του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος στάθηκε αναλυτικά στα προβλήματα των ΕΒΕ, σημειώνοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα που εκθειάζει η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί στη χρεοκοπία των μικρών επιχειρήσεων, οδηγεί στο ξεκλήρισμά τους, οδηγεί στη μονοπώληση της αγοράς και στη συγκέντρωση, στη δημιουργία των τραστ και αυτό δεν είναι απλά και μόνο μια ελληνική πραγματικότητα. Εκφράζεται και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο έλεγχος και η συγκέντρωση της αγοράς είναι το αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας. Ετσι, λοιπόν, στην πραγματικότητα το 1,5% μόνο των εμπορικών επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει το 50% των πωλήσεων και αν πάμε στην εμπορία τροφίμων οι πολυεθνικές, οι μεγάλες αλυσίδες αντιπροσωπεύουν το 85% των πωλήσεων. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στους υπόλοιπους κλάδους».

Βασική αιτία των προβλημάτων των ΕΒΕ είναι «η ίδια η ευρωενωσιακή πολιτική», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αφού «θέλει να διαχειριστεί δύο αντιφατικούς στόχους, από τη μια μεριά, την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης στην αγορά και, από την άλλη, να αποφύγει την άμεση και βίαιη συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ετσι, λοιπόν, η απελευθέρωση της αγοράς, για παράδειγμα, οδηγεί στη μονοπώληση των κλάδων, δημιουργεί πολύ χειρότερους όρους δράσης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις - βλέπε τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρική ενέργεια - όπου χρεοκόπησαν πολλές επιχειρήσεις που είχαν δραστηριοποιηθεί σ' αυτούς τους κλάδους».

Κεντρικό πρόβλημα είναι - πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ - και «τα υψηλά τιμολόγια αυτών των επιχειρήσεων, που οδηγούν, εξαιτίας της απελευθέρωσης σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η υλοποίηση της απελευθέρωσης των υπηρεσιών, η Οδηγία Μπολκεστάιν που ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Επίσης και τα διάφορα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, που υποτίθεται ότι θα είναι η σωτηρία των μικρών επιχειρήσεων είναι και αυτά μια αυταπάτη γιατί, ουσιαστικά, τη μερίδα του λέοντος την καρπώνονται οι ελάχιστες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι για τα προβλήματα των ΕΒΕ σαφή ευθύνη έχει και «η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Παράδειγμα στη φορολογία: Η συνάφεια, η περαίωση, τα αντικειμενικά κριτήρια είναι μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν νέα φορολογικά κίνητρα για το μεγάλο κεφάλαιο. Τεράστιο πρόβλημα συνιστά το Ασφαλιστικό, με την επίθεση που δέχονται στα ασφαλιστικά δικαιώματα με την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των αποδοχών. Γι' αυτό και η σύνταξη του ΟΑΕΕ είναι κάτω από τα 500 ευρώ ως μέσος όρος.

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση: Μαλώνετε για το ΤΕΜΠΜΕ, όταν το ΤΕΜΠΜΕ βάζει δαμόκλειους όρους σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων για να χρηματοδοτηθούν», προσθέτοντας ότι μέρος της πολιτικής αυτής «είναι η απελευθέρωση του ωραρίου και της αγοράς εργασίας».

Οι αυτοαπασχολούμενοι να βγάλουν συμπεράσματα

Οι παρεμβάσεις των κομμουνιστών βουλευτών

Αναλυτικά και με συγκεκριμένα στοιχεία παρέθεσαν χτες στη Βουλή την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Στον ταξικό χαρακτήρα των περίφημων «ενισχύσεων» των μικρομεσαίων αναφέρθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου σημειώνοντας: «Τα μέτρα που ουσιαστικά προτείνετε, είναι η οικονομική ενίσχυση μεγάλων ομίλων, τραπεζών και λίγων μεσαίων, ενώ για τους μικροεπαγγελματίες προτρέπετε να δανειστούν. Πώς θα ξεπληρώσουν όμως τα δάνεια αυτά, όταν στραγγαλίζονται από τα μονοπώλια;».

Ειδικά για τα προγράμματα στήριξης σημείωσε πως «τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ που εξαγγείλατε πάλι οι μεγάλοι και μερικοί μεσαίοι θα τα απολαύσουν. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προσκυνάτε όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου», προσθέτοντας ότι «ειδικά τώρα, με την καπιταλιστική κρίση, είναι μεγαλύτερη η ευκαιρία συρρίκνωσης». Μάλιστα η βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία λέγοντας ότι «από τα προγράμματα που λέτε είναι ζήτημα αν έχει χρηματοδοτηθεί το 3,5%. Από αυτούς, κάποια με αξιόλογα ποσά πήρε μόλις το 1,2%. Δηλαδή, το φιλέτο των χρηματοδοτήσεων απέσπασε μία μικρή μερίδα μεσαίων, κύρια, επιχειρήσεων. Αλλά και το τραπεζικό κεφάλαιο ξεζουμίζει τους μικροεπαγγελματίες».

Διαχρονική η πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου

Στις διαχρονικές πολιτικές ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου αναφέρθηκε ο Αχιλλέας Κανταρτζής. Οπως είπε, «την τελευταία εικοσαετία ενισχύθηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Το 1980, όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την κυβέρνηση, οι ανώνυμες εταιρείες πλήρωναν φόρο στο 54%. Οταν το 1990 ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το κατέβασε στο 45%, η κυβέρνηση Παπανδρέου το πήγε στο 40% και στη συνέχεια κατέβηκε στο 25%, ενώ σήμερα και από τα δύο κόμματα εξαγγέλλονται νέα κίνητρα με πρόσχημα την «πράσινη» οικονομία, για να στηριχτούν οι μεγάλες επιχειρήσεις». Ο Αχιλλ. Κανταρτζής κατέληξε σημειώνοντας ότι «ήρθε, η ώρα και οι αυτοαπασχολούμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Είδαν πού οδηγεί ο δρόμος της ανάπτυξης που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Με τον αγώνα τους και με την ψήφο τους και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα για αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, με καταδίκη των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου».

Θανάσιμο πλήγμα η απελευθέρωση του ωραρίου

«Η απελευθέρωση του ωραρίου είναι ένα θανάσιμο χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», επισήμανε η Σοφία Καλαντίδου σημειώνοντας πως «οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι δεν αντέχουν το εξοντωτικό ωράριο των εβδομήντα δυο ωρών». Κατ' επέκταση επισήμανε «ο αγώνας για ένα συνεχές υποχρεωτικό ωράριο όλων των καταστημάτων έως σαράντα οκτώ ώρες την εβδομάδα, με τρία απογεύματα κλειστά, με την κυριακάτικη αργία νομοθετικά κατοχυρωμένη, με πενθήμερο τριανταπεντάωρο, επτάωρο δηλαδή για τους εργαζόμενους, υπηρετεί τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων και των εργαζομένων».

Περιγράφοντας συνολικά το χώρο των επαγγελματιών η βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε πως «σήμερα μιλάμε για επτακόσιες χιλιάδες μικρούς επιχειρηματίες που συνεχώς οι ανάγκες τους αυξάνονται, παράλληλα όμως η δραστηριότητά τους φθίνει».

Θηλιά ο τραπεζικός δανεισμός

Στο κυνήγι των «καρτέλ» που επικαλείται η κυβέρνηση αναφέρθηκε η Εύα Μελά, σημειώνοντας ότι «αυτό λέγεται για να δώσετε σύγχυση στον κόσμο. Δεν είναι η πολιτική πρώτα απ' όλα της συγκέντρωσης του κεφαλαίου και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας; Για να το πω πολύ απλά, οι δύο από τις τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ, η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων πρώτα απ' όλα και εμπορευμάτων, δεν είναι αυτές που δημιουργούν όλα αυτά τα ασφυκτικά προβλήματα;». Πρόσθεσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές, αφού «το πολυκατάστημα παίρνει την πελατεία και τα εισαγόμενα προϊόντα πουλάνε πιο πολύ». Ετσι ο μικρός επιχειρηματίας «αναγκάζεται να ρίξει τις τιμές για να επιβιώσει και, εν τέλει, το μόνο που του μένει είναι ο τραπεζικός δανεισμός και αυτός με την προϋπόθεση ότι αν έχει ζημιά, δεν μπορεί να προχωρήσει. Και σε τελική ανάλυση, τι είναι ο τραπεζικός δανεισμός; Αυτά τα επιτόκια του 10% δεν είναι για να κερδίζουν κάποιοι με την τοκογλυφία;».

Πάνω από 350.000 ανασφάλιστοι

Οι μικρές επιχειρήσεις κάθε άλλο παρά εξαιρούνται από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται, επισήμανε στην παρέμβαση του ο Νίκος Μωραΐτης. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε «οι μικρές επιχειρήσεις στενάζουν κάτω από το βάρος αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών, του ληστρικού τραπεζικού συστήματος, της ακρίβειας στα τιμολόγια της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, των δημοτικών φόρων, της φορομπηχτικής πολιτικής των κυβερνήσεων που όλο και περισσότερο απαλλάσσουν από φόρους το μεγάλο κεφάλαιο, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες των μικρών επιχειρήσεων και τους οδηγούν στο μαρασμό και στο κλείσιμο». Συνέχισε επισημαίνοντας ότι «αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της πολιτικής είναι ότι πάνω από 350.000 μικροεπαγγελματίες βιοτέχνες είναι ανασφάλιστοι, χωρίς βιβλιάρια υγείας σήμερα και δυστυχώς χωρίς σύνταξη αύριο. Αυτή την τραγική κατάσταση βιώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες, που πολλοί απ' αυτούς δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως είναι οι βαφείς, ξυλουργοί, άνθρωποι στα μηχανουργεία και αλλού, που θα έπρεπε να έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Τους θερίζουν στην κυριολεξία επαγγελματικές ασθένειες και όσοι καταφέρνουν να ζήσουν και να φθάσουν στη σύνταξη, παίρνουν αυτή τη σύνταξη πείνας.

Συντάξεις πείνας

Στο τεράστιο πρόβλημα της ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών αναφέρθηκε ο Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε «ο μέσος όρος των συντάξεων από το ταμείο είναι 600 - 650 ευρώ. Είναι συντάξεις πείνας. Υπενθυμίζω επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός από τους αυτοαπασχολούμενους έχει σύνταξη 450 ευρώ». Σχολιάζοντας την κατάσταση στο ταμείο τους σημείωσε ότι «το ΤΕΒΕ κάποτε ήταν πλεονασματικό ταμείο. Εντάχθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε ένα κοινό ταμείο, τον Οργανισμό Απασχόλησης Επαγγελματιών και Εμπόρων, όπου εντάχθηκαν και τα ταμεία του ΤΑΕ και του ΤΣΑ. Το ΤΕΒΕ ήταν πλεονασματικό, ενώ τα άλλα είχαν τεράστια χρέη που αυξήθηκαν και με δικαστική απόφαση, με την οποία το ΙΚΑ διεκδικεί 340 εκατομμύρια από τα ταμεία αυτά. Αποτέλεσμα είναι το συνολικό ταμείο να είναι ελλειμματικό.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφαρμόζουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης και στο θέμα των μικρών επαγγελματιών γίνεται στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόζεται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών ενεργειών. Εμφαση έδωσε στο λεγόμενο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), ισχυριζόμενος ότι η λειτουργία του εξελίσσεται με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Είπε ότι για το 2008 από τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδότησης κόστους δανεισμού, έχουν εγκριθεί περί τις 6.500 αιτήσεις με ένα ύψος εγγυήσεων πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ κάτι που για τον υφυπουργό μεταφράζεται σε περισσότερες από 9.000 θέσεις εργασίας. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά προγράμματα που εκτελεί η κυβέρνηση, όπως το πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, τα κουπόνια καινοτομίας ή το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, που κατά την κυβέρνηση στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Κατά τον Γ. Βλάχο, η κυβέρνηση, για να ενισχύσει τους μικρομεσαίους, αξιοποιεί το εργαλείο του αναπτυξιακού νόμου, με το οποίο έγιναν σημαντικές τομές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των ελληνικών επιχειρήσεων και ήδη από το 2005 έως σήμερα έχουν εγκριθεί περίπου 165 πολυετή και ειδικά επιχειρησιακά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού περί τα 950 εκατομμύρια ευρώ και προβλεπόμενης επιχορήγησης γύρω στα 370 εκατομμύρια ευρώ.

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπούρας ισχυρίστηκε - σε πείσμα της πραγματικότητας που ζουν οι εργαζόμενοι - ότι η κυβέρνηση άνοιξε μέτωπο με τα διάφορα «καρτέλ» που κυριαρχούν στην αγορά και επέλεξε «την πλήρη και δημόσια απομόνωσή τους». Με στόμφο είπε ότι τα «καρτέλ» βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και ως παράδειγμα ανέφερε τα πρόστιμα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκαν σε 50 περιπτώσεις. Τη στιγμή που όλοι οι επαγγελματίες γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί το ταμείο τους ο Α. Μπούρας είπε ότι η κυβέρνηση για το 2008 επιχορήγησε τον ΟΑΕΕ με ένα δισ. ευρώ αυξάνοντας την επιχορήγηση κατά 208%!

ΛΑ.Ο.Σ.
Φταίνε οι... κρατικές σπατάλες!

Κατά τον Γ. Αϊβαλιώτη του ΛΑ.Ο.Σ. η κακή κατάσταση των μικρομεσαίων οφείλεται στις «ασύλληπτες κρατικές σπατάλες» που δίνονται για ταξίδια στο εξωτερικό, για δεξιώσεις, για τη Γιουροβίζιον και την εισφορά στην ΕΡΤ, ενώ πρότεινε να πριμοδοτηθεί η ασφαλιστική κάλυψη κάθε νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου, εφόσον η επιχείρηση δεν απολύει εργαζόμενο».

ΣΥΡΙΖΑ
Βάρος στον ... έλεγχο των μονοπωλίων!

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Α. Φιλίνη αναλώθηκε σε διαχειριστικού τύπου προτάσεις όπως ότι «είναι απαραίτητη η ίδρυση μιας νέας δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού σχετικά με τις μικρές επιχειρήσεις που θα τις βοηθήσει προκειμένου να αποκτήσουν δάνεια με χαμηλότερους τόκους», λέγοντας μάλιστα ότι το υπάρχον ΤΕΜΠΜΕ ενδεχομένως να πρέπει να μετατραπεί σε μία τέτοια δημόσια τράπεζα.

Δημιουργώντας αυταπάτες, όπως κάνει συνήθως το κόμμα αυτό, είπε ότι η αντίδραση στα μονοπώλια είναι μια πολιτική «που θα ελέγχει τη δύναμη των μονοπωλίων γιατί χωρίς ισχυρά εργαλεία εποπτείας, ελέγχου και ρύθμισης εντείνεται μια κατάσταση ασυδοσίας που υπάρχει, που εξοντώνει όλες αυτές τις μικρές επιχειρήσεις». Επίσης πρότεινε να εξασφαλιστεί ότι «οι μικρές επιχειρήσεις στα σούπερ μάρκετ θα έχουν τη δική τους θέση για να προβάλλονται τα προϊόντα τους».

ΠΑΣΟΚ
Υπερασπίστηκε τις καταστροφικές πολιτικές

Ενοχλημένος από την αποκάλυψη - εκ μέρους των βουλευτών του ΚΚΕ - της ουσίας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους μικρομεσαίους, που δε διαφέρει από αυτήν της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής ισχυρίστηκε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ «έκαναν μία απεγνωσμένη προσπάθεια μην τυχόν και πουν μία φορά παραπάνω τη λέξη "Νέα Δημοκρατία" χωρίς να συμπεριληφθεί και η λέξη "ΠΑΣΟΚ", μην τυχόν και υπάρξει κάτι τέτοιο»...

Κατά τον Χρ. Παπουτσή, που προφανώς θέλει να αθωώσει τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, «το Κομμουνιστικό Κόμμα αδυνατεί να απευθυνθεί στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να αναφέρεται ταυτόχρονα στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική του, λες και το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός πολιτικός στόχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε τις καταστροφικές για τους μικρομεσαίους πολιτικές των κυβερνήσεων του κόμματός του και ισχυρίστηκε ότι «η μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση συνθλίβεται και αφανίζεται στις μέρες μας και μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτω από το βάρος των μέτρων και των παραλείψεων της κυβέρνησης Καραμανλή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ