ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα

Αξιώνει παράταση του εργασιακού βίου, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, κατάργηση των «ευνοϊκών διατάξεων» στα βαρέα και ανθυγιεινά

Παράταση του εργάσιμου βίου και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, υποδεικνύει η Κομισιόν στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε έκθεσή της, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Απασχόλησης την ερχόμενη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι πρέπει να συνεχιστούν και επιταχυνθούν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, υποδεικνύοντας συγκεκριμένες τομές που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα. Στο όνομα της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων, η Κομισιόν ζητά παράταση του εργασιακού βίου, κατάργηση ουσιαστικά των πρόωρων συντάξεων, αλλά και των «ευνοϊκών διατάξεων»(!) στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ειδικότερα, στην έκθεση η Κομισιόν σημειώνει ότι έχει γίνει «κάποια πρόοδος» όσον αφορά τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά «πρέπει να συνεχιστούν με ταχύτερο ρυθμό». Στην κατεύθυνση αυτή θεωρεί ότι ο αντιασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε το 2008 «είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή την εξίσωση των όρων για όλους τους εργαζόμενους», αλλά συμπληρώνει ότι «απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για τη μείωση της διακύμανσης των ποσοστών αναπλήρωσης στα διάφορα ταμεία», υποδεικνύοντας δηλαδή παραπέρα μείωση των συντάξεων. Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών, επανέρχεται και επισημαίνει ότι «τα καθαρά ποσοστά αναπλήρωσης πρέπει να γίνουν περισσότερο ομοιόμορφα για παρόμοιες σταδιοδρομίες σε όλες τις κοινωνικοεπαγγελματικές ομάδες».

Στο όνομα του περιορισμού της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που προβλέπει ότι θα διπλασιαστεί μέχρι ...το 2050, ζητά παράταση του εργάσιμου βίου και ανταποδοτικότητα των συντάξεων με βάση το σύνολο του εργάσιμου βίου. «Ειδικότερα, είναι αναγκαίο να βελτιωθούν τα κίνητρα για την παράταση του εργασιακού βίου και τη συνεισφορά στην κοινωνική προστασία μέσω της σταδιοδρομίας των εργαζομένων, με τη σύσφιξη των δεσμού μεταξύ εισφορών και παροχών και την αυστηροποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση», αναφέρεται επί λέξει.

Στο κεφάλαιο με τον τίτλο - σύνθημα «περισσότεροι εργαζόμενοι και παράταση του εργασιακού βίου» γίνονται υποδείξεις για διάφορα επιμέρους θέματα, όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά, χαρακτηρίζοντας «ευνοϊκές» τις διατάξεις που υπάρχουν σήμερα για τους εργαζόμενους σε αυτά τα επαγγέλματα! «Βολές» εξαπολύει και για τη διάταξη που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει 37ετία μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη ανεξάρτητα από ηλικία. Επίσης θεωρεί «συγκριτικά χαμηλό» το ποσοστό (42,4% το 2007) των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας (μεταξύ 55 και 64 χρόνων), υποδεικνύοντας ενεργητικά μέτρα μέσω προγραμμάτων διά βίου μάθησης και επιδοτήσεις εταιρειών για την πρόσληψη ανέργων που πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης. Παράλληλα, ενθαρρύνει την ιδιωτική ασφάλιση, θεωρώντας αρνητικό ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικά συστήματα στην Ελλάδα. «Το ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού που καταβάλλει εισφορές σε ατομικό σύστημα συνταξιοδότησης είναι πολύ χαμηλό, μικρότερο από 2%», αναφέρεται, ενώ «προαιρετικές συντάξεις (τρίτος πυλώνας) παρέχονται κυρίως από τον κλάδο ασφάλισης ζωής».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Επί τάπητος» νέα αντιλαϊκά μέτρα
  • Στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, που αναγορεύεται σε «εθνική υπόθεση»
  • Εντείνεται η ιδεολογική τρομοκρατία της συναίνεσης προς τους εργαζόμενους για να αποδεχτούν τα νέα βάρη

Νέα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης προωθεί για το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να αποφύγει, όσο είναι δυνατόν, τις «κοινωνικές αντιδράσεις» και το πολιτικό κόστος.

Το κυβερνητικό επιτελείο «επείγεται» να στείλει σαφή δείγματα γραφής στις «διεθνείς αγορές» ότι προχωρά στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, που υποδεικνύονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα από τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ), καθώς εκτιμούν ότι «δεν αρκούν» τα μέτρα που προβλέπονται ήδη στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Αν και η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων ενόψει των ευρωεκλογών αλλά και πιθανών εθνικών εκλογών, ωστόσο δεν μπορεί να το κάνει.

Στις επόμενες βδομάδες αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα τόσο στην κατεύθυνση της επιβολής νέων φόρων όσο και της δραστικής περικοπής των κοινωνικών δαπανών.

Προκειμένου να διευκολύνει τη νέα αντιλαϊκή επίθεση η κυβέρνηση αφενός θα συνεχίσει να επισείει τη σημαία της συναίνεσης και ταυτόχρονα θα υποδαυλίζει τη δικομματική πόλωση. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα κερδίσει πόντους στο δικομματικό παιγνίδι εξουσίας ποντάροντας στην εικόνα της υπεύθυνης δύναμης που μάχεται για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης, σε αντιδιαστολή με την «ανεύθυνη» και «λαϊκίζουσα» αξιωματική αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επανέλαβε και χτες ότι «η οικονομία είναι εθνική υπόθεση», ασκώντας πίεση προς το ΠΑΣΟΚ «να αντιληφθεί την ανάγκη εθνικής συνεννόησης». Στην πραγματικότητα η πίεση για συναίνεση, που πολλές φορές προσλαμβάνει μορφή ιδεολογικής τρομοκρατίας, στοχεύει στους εργαζόμενους ώστε να αποδεχτούν αγόγγυστα τα νέα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «δε σκέφτεται εκλογές», δίχως φυσικά να δεσμεύεται ότι δε θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές είτε μαζί με τις ευρωεκλογές είτε σε κάποια άλλη στιγμή μέσα στο χρόνο. Το ίδιο έκανε και χτες από το βήμα της Βουλής, αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα και μεγάλη έγνοια της κυβέρνησης τη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης μέσα σε κλίμα «ενότητας και εθνικής ομοψυχίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συντήρησε χτες τη δικομματική κοκορομαχία, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για δημιουργία τεχνητής όξυνσης και πόλωσης, αλλά επιμένοντας ταυτόχρονα στην πρόταση για συναίνεση. «Δεν μπορεί η απάντηση (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ) σε όποια πρωτοβουλία της κυβέρνησης να είναι ένα "όχι σε όλα"», είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Αντώναρος.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο κομματικός μηχανισμός και οι «γαλάζιοι» βουλευτές βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση, καθώς θεωρούν πολύ ισχυρό το σενάριο των «διπλών εκλογών» τον Ιούνη. Στο πνεύμα της καλύτερης εκλογικής προετοιμασίας του κόμματος ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας ζήτησε χτες τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το Μάη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «το κόμμα ίσως είναι στη χειρότερη οργανωτική του κατάσταση και το σπουδαιότερο για μένα είναι ότι έρχονται οι πρόωρες εκλογές». Αμέσως μετά διευκρίνισε ότι θεωρεί ως πρόωρες εκλογές τις ευρωεκλογές... Στο έκτακτο συνέδριο, όπως είπε, «θα γίνει απολογισμός του κυβερνητικού έργου», «θα συσπειρωθεί η βάση» και θα αποτελέσει «την έναρξη του αγώνα για τη διεξαγωγή, για την επιτυχή έκβαση των ευρωεκλογών».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Προπαγανδιστής των κυβερνητικών μέτρων

Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή και προπαγανδιστής των μέτρων που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου τα βάρη της κρίσης να μετακυλιστούν στα λαϊκά στρώματα, εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, από όπου δεν έλειψε η γνωστή του αντιΚΚΕ προβοκάτσια.

Ο πρόεδρος Καρατζαφέρης κατ' αρχάς επιτέθηκε στις λοιπές πολιτικές δυνάμεις που - από τη δική της σκοπιά η καθεμία - αρνήθηκαν να συναινέσουν στα μέτρα που προχτές ζήτησε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπεραμύνθηκε της δικής του στάσης, να στηρίξει ανοικτά Καραμανλή, μέσα από μια βαρύγδουπη φρασεολογία όπως «κρίσιμη στιγμή για το έθνος», «βρισκόμαστε σε πόλεμο» και «η χώρα κινδυνεύει να πάει σε μνήμα». Ενώ ξόρκισε και το ενδεχόμενο διενέργειας άμεσα πρόωρων εκλογών.

Δείχνοντας, βέβαια, τι φοβίζει τον ίδιο και τα συμφέροντα που εκφράζει, τόνισε την ανάγκη «να μην προκαλέσουμε κοινωνική κρίση», «κοινωνικούς τριγμούς». Οτι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα «να αντιμετωπίσουμε γενικευμένα γεγονότα όπως αυτά του Δεκέμβρη», εξ ου και χρειάζεται «συναίνεση». Μάλιστα, συγχέοντας τη δράση των κουκουλοφόρων με τις μορφές πάλης του λαϊκού κινήματος, υπερασπίστηκε τρόπον τινά τον Καραμανλή που - όπως υποστήριξε ο Καρατζαφέρης - ζήτησε προχτές από τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς να μην του βάζουν φωτιές στους δρόμους (!) ούτε να τους κλείνουν με τρακτέρ.

Μετά ταύτα, αναμενόμενη ήταν η επίθεση στο ΚΚΕ. Πρώτα προσπάθησε να απαξιώσει τις συγκεκριμένες θέσεις και στόχους πάλης που θέτει το Κόμμα και η ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα παρουσίασε εκτενώς προχτές σε ειδική συνέντευξη, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό («δεν άκουσα καμία συνταγή από την Κα. Παπαρήγα»). Αντιλαμβανόμενος ότι δεν του «βγαίνει», επιχείρησε να μειώσει την αξία π.χ. του αιτήματος για 1.400 ευρώ κατώτατο μισθό, με το ...τρομερό επιχείρημα «πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;», όπως και «ας τα δώσει πρώτα η Κα. Παπαρήγα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ή στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, για να πειστούν και οι υπόλοιποι». Τόση πρεμούρα να μην ξηλωθεί κατά τι η πλουτοκρατία, όπως και να μην περπατήσουν στο λαό τα δίκαια αιτήματα που το ταξικό κίνημα προβάλλει.

Ακολούθως, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα να πει ποια είναι αυτά τα «δυσάρεστα» μέτρα που ο ίδιος έχει πει ότι «πρέπει» να παρθούν, απέφυγε μεν να τα προσδιορίσει, αλλά υπερτόνισε ότι «η κρίση θα χτυπήσει τους μη προνομιούχους», «όλων η ζωή θα γίνει χειρότερη», «θα ληφθούν μέτρα επικίνδυνα, δε γίνεται διαφορετικά» και «δεν υπάρχει λύση να βγούμε από την κρίση δίχως να ματώσουμε». Δηλαδή, φτιάχνει κλίμα ώστε να περάσουν οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου και αυτά τα «σπασμένα» του, να φορτωθούν στις πλάτες εργάτη και μικρομεσαίου.

Τα δε περισσότερα οικονομικά μέτρα από αυτά που ο πρόεδρος Καρατζαφέρης ζητά να ληφθούν (αδρανοποίηση πόθεν έσχες, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματίες, νομιμοποίηση «μαύρου χρήματος») παραπέμπουν στη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο πλυντήριο παράνομου χρήματος, τύπου Κοσσόβου. Κάτι που παρατηρήθηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου και ο Καρατζαφέρης δεν το αρνήθηκε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ