ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Νεκρά τέσσερα παιδιά και μια γυναίκα στο ναυάγιο ξεριζωμένων στη Λέρο

Το σημείο που έγινε το ναυάγιο
Το σημείο που έγινε το ναυάγιο
Τραγική κατάληξη είχε ναυάγιο με ξεριζωμένους που έγινε την Κυριακή στη Λέρο, καθώς έχασαν τη ζωή τους τρία αγόρια και ένα κορίτσι, περίπου πέντε χρόνων, αλλά και μία γυναίκα, 20 χρόνων. Υπάρχουν δε τρεις αγνοούμενοι. Η νέα τραγωδία επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της Μεσογείου ως «υγρού τάφου» προσφύγων και μεταναστών, των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, όπου συμμετέχουν ενεργά και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Το ένα από τα τέσσερα παιδιά είχε ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του από τη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε η βύθιση της λέμβου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λέρου και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες οι γιατροί κατάφεραν να το επαναφέρουν, ωστόσο η κατάστασή του είχε χαρακτηριστεί πολύ κρίσιμη. Επίσης, τα άλλα τρία παιδιά, απ' τα εφτά, που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Η γυναίκα είχε ανασυρθεί νεκρή.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Λιμενικού, ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται σε 42 άτομα (15 άνδρες, 17 γυναίκες και 10 ανήλικοι), ενώ έχει ανασυρθεί μία σορός γυναίκας. Εν συνεχεία, από τους 42 διασωθέντες, οκτώ άτομα (7 ανήλικοι και ένας ενήλικας) μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου, όπου κατέληξαν τέσσερις ανήλικοι (3 αγόρια και ένα κορίτσι). Οι έρευνες συνεχίζονταν προς εντοπισμό αγνοουμένων, καθώς κατά δήλωση των διασωθέντων αγνοούνται τρία άτομα.

Την Κυριακή το πρωί, ένας ψαράς ενημέρωσε το Λιμενικό για την ύπαρξη σορού στη θάλασσα στη θέση «Παντέλι» νοτιοανατολικά της Λέρου. Ετσι, ξεκίνησαν έρευνες και εντοπίστηκε η λέμβος που είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια μισοβυθισμένη. Ο υπουργός υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι τους ξεριζωμένους εγκατέλειψαν αβοήθητους» ανοικτά της Λέρου «τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών που εκκινούν από την Τουρκία, με την ανοχή των Τουρκικών Αρχών». Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στην Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας που οδηγεί σε πολύνεκρα ναυάγια και στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών.

Ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ

Να καταγγελθεί άμεσα η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, να εφοδιαστούν οι πρόσφυγες τα αναγκαία έγγραφα και να μεταφερθούν στις χώρες που επιθυμούν ζητά το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωση με αφορμή το νέο αυτό τραγικό ναυάγιο, επισημαίνοντας τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των κομμάτων που στηρίζουν την άθλια Συμφωνία.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την αντισεισμική θωράκιση

Μίλησαν οι σεισμολόγοι επιστήμονες Ελευθερία Παπαδημητρίου και Βασίλης Καρακώστας

Το έντονο ενδιαφέρον εργαζομένων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και συνολικότερα του λαού της Χαλκίδας προσέλκυσε η εκδήλωση με θέμα «Σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Αμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης», που οργάνωσε η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ το απόγευμα του Σαββάτου 4 Φλεβάρη στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Οργανισμού Αθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας.

Μέσα από μια αναλυτική δημόσια ενημέρωση από τους επιστήμονες καθηγητές Σεισμολογίας το ΚΚΕ έδωσε συνέχεια στις παρεμβάσεις για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων πρόληψης και αντισεισμικής θωράκισης, ενημερώνοντας πλατιά τον λαό της περιοχής και καλώντας τον να κάνει δική του υπόθεση τη διεκδίκησή τους.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Σεισμολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, και Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε η Γεωργία Πύθουλα, υποψήφια βουλευτής Εύβοιας και μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Εύβοιας του ΚΚΕ, που έρχεται μετά τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, όπως η σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα Ζάρκα της Νότιας Εύβοιας στο τέλος του περασμένου Νοέμβρη, τα 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά έναν μήνα αργότερα, αλλά και τους συνεχείς μετασεισμούς, που έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.


Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΚΕ στην Εύβοια Γρανέττα Τσιβίκα, Τάνια Αυλωνίτη, Στέφανος Μουτουσίδης και Γιάννης Τζαβάρας. Επίσης, έδωσαν το «παρών» ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, ο Θανάσης Τριανταφύλλου, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Χαλκιδέων, ο Βαγγέλης Σταματούκος, δημοτικός σύμβουλος Χαλκιδέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Τάσος Καλαθέρης, δημοτικός σύμβουλος Χαλκιδέων, η Χριστίνα Αβραμίδου, δημοτική σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκπρόσωποι της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και συνδικάτων της περιοχής, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, πολιτιστικών συλλόγων.

Μετά τις εισηγητικές ομιλίες ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων, οι οποίοι ευχαρίστησαν την ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ για τη διοργάνωση της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που είναι αναγκαία να γίνεται μετά από κάθε εκδήλωση σεισμικής δραστηριότητας.

Από το σύνολο των εισηγητικών παρεμβάσεων των επιστημόνων, του βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ, αλλά και των παρεμβάσεων που ακολούθησαν αναδείχθηκαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κτίρια της περιοχής καθώς και η κατεπείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων για την ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης στους παρακάτω βασικούς άξονες:

  • Ολοκληρωμένος έλεγχος, με σύνταξη μελέτης στατικότητας από εξειδικευμένα κλιμάκια μηχανικών όλων των δημόσιων κτιρίων, με προτεραιότητα όσα έχουν κατασκευαστεί πιο παλιά ή εμφανίζουν προφανή προβλήματα (π.χ. σχολικό συγκρότημα στο Βούρκο Χαλκίδας, σχολικές μονάδες σε ακατάλληλα κτίρια, το κτίριο του ΕΦΚΑ στη Χαλκίδα κ.λπ.).
  • Αντίστοιχα ολοκληρωμένος έλεγχος στα σπίτια των εργατικών κατοικιών των οικισμών Αγίας Ελεούσας, Αγίας Μαρίνας, όπως και των παλαιότερων εργατικών κατοικιών στην περιοχή Αλάτσατα.
  • Διενέργεια ελέγχων στα βιομηχανικά κτίρια με ευθύνη του κράτους και όχι των βιομηχάνων, δεδομένου ότι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού υπάρχει κίνδυνος ευρύτερου βιομηχανικού ατυχήματος.
  • Συγκρότηση κλιμακίου μηχανικών υπό κρατική ευθύνη, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται δωρεάν οι ιδιώτες για ελέγχους των κατοικιών τους.

(Αναλυτικότερο ρεπορτάζ θα δημοσιεύσουμε σε επόμενο φύλλο)


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων, να καταργηθεί το πλαίσιο του εγκλωβισμού!

Σε ανακοίνωσή του για το τραγικό ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά της Λέρου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αλλο ένα τραγικό ναυάγιο, αυτήν τη φορά στη Λέρο, με - μέχρι στιγμής - απολογισμό δύο νεκρούς (ένα παιδί και μία γυναίκα), 41 διασωθέντες και άγνωστο αριθμό αγνοούμενων, επιβεβαιώνει δυστυχώς τον χαρακτηρισμό της Μεσογείου ως "υγρού νεκροταφείου" ξεριζωμένων και απελπισμένων ανθρώπων.

Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο του προεκλογικού σόου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος έλεγξε καλύτερα τις ροές, ποιος έφτιαξε τον καλύτερο "ορατό" ή "αόρατο" φράχτη στον Εβρο, ποιος έστησε τα πιο "ανθρώπινα" hot spots στη Μόρια ή στις υπερδομές - φυλακές, ποιος ήταν πιο αποτελεσματικός στην εφαρμογή της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας και της λίστας των "ασφαλών χωρών" καταγωγής και διέλευσης. Ομως είναι αυτή ακριβώς η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού στις πρώτες χώρες υποδοχής, των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων, των παζαριών με την Τουρκία, που οδηγεί τους ξεριζωμένους στα νύχια των κυκλωμάτων διακινητών και στην αναζήτηση ολοένα και πιο επικίνδυνων διαδρομών, με αποτέλεσμα τα ναυάγια και τους εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι εγκληματικές.

Απαιτούμε την άμεση περίθαλψη και προστασία των διασωθέντων και την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου. Διεκδικούμε να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων και η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Να δημιουργηθούν Επιτροπές Ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απόδοση ασύλου στους ξεριζωμένους και η γρήγορη μετάβασή τους στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Καλούμε τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, που αποτελεί τη βασική αιτία για τα καραβάνια των ξεριζωμένων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ