ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα για μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Αντιμέτωποι με πρόσθετους κινδύνους λόγω της κακοκαιρίας χιλιάδες εργαζόμενοι

Πειραιάς: Κοντέινερ έπεφταν από το πρωί στο λιμάνι...
Πειραιάς: Κοντέινερ έπεφταν από το πρωί στο λιμάνι...
Με τη «βαρυχειμωνιά» των πρόσθετων επαγγελματικών κινδύνων λόγω του ψύχους και του χιονιά βρέθηκαν αντιμέτωποι από το βράδυ της Κυριακής οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς.

Η κυβέρνηση αρκέστηκε σε «ισχυρές συστάσεις» προς την εργοδοσία για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ απευθυνόμενη προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις τις κάλεσε να εφαρμόσουν «τηλεργασία».

Κι ενώ τα μέτρα προστασίας είναι είδος προς εξαφάνιση ακόμα και με ...λιακάδα, η κακοκαιρία ήρθε να αποκαλύψει τη διαρκή αναμέτρηση των εργαζομένων με κάθε είδους επαγγελματικό κίνδυνο μπροστά στο κυνήγι του κέρδους από τους ομίλους, ειδικά σε χώρους δουλειάς εκτεθειμένους στα καιρικά φαινόμενα, όπως στα λιμάνια, στις οικοδομές, στις ταχυμεταφορές κ.α. Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι αντιμετώπισαν δυσκολίες στη μετακίνηση από και προς τη δουλειά, σε συνθήκες που ακόμα και μεγάλοι οδικοί άξονες «ανοιγοκλείνουν».

Ετσι, από την πρώτη στιγμή, σε «θέσεις μάχης» βρέθηκαν τα εργατικά συνδικάτα, παρεμβαίνοντας ακόμα και επιτόπου προκειμένου να παρθούν μέτρα για τους εργαζόμενους, ενώ η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλούσε τα σωματεία να εντείνουν την επαφή τους με τους χώρους δουλειάς, να είναι κοντά στους εργαζόμενους για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται, να παρεμβαίνουν άμεσα για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους.

Τα χιλιάδες στοιβαγμένα κοντέινερ δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι

...αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου για να σταματήσουν οι εργασίες
...αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου για να σταματήσουν οι εργασίες
Χαρακτηριστική ήταν η κατάσταση που αντιμετώπισαν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά. Εκεί, χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ προκειμένου να σταματήσουν την Κυριακή οι εργασίες φορτοεκφόρτωσης και να προστατευτούν οι λιμενεργάτες. Η εργοδοσία των COSCO/DPORT, όπως καταγγέλλει το σωματείο, αξίωνε οι εργασίες να συνεχιστούν κανονικά, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ώρες το πρωί είχε πέσει κοντέινερ από μεγάλο ύψος, λόγω των θυελλωδών ανέμων. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, το σωματείο προχώρησε σε παρέμβαση, για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο σοβαρού εργατικού «ατυχήματος».

«Τα χιλιάδες στοιβαγμένα κοντέινερ ανάμεσα και κάτω από τα οποία εργαζόμαστε, δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι», ξεκαθαρίζει το σωματείο. Και καταγγέλλει ότι τις «ισχυρές συστάσεις» της κυβέρνησης «η εργοδοσία τις γράφει στα παλιά της υποδήματα και έχει το λιμάνι να δουλεύει κανονικά υπό αυτές τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Σε αυτές τις συνθήκες η COSCO/DPORT εκφράζει το πραγματικό της ενδιαφέρον, που δεν είναι άλλο από τα πόσα "κουτιά" θα κινηθούν μέσα στο λιμάνι, ώστε να μη διακοπεί καθόλου η παραγωγή της, δηλαδή τα αμύθητα κέρδη που δημοσιεύονται προκλητικά στις ανακοινώσεις τους». «Τόσο λογαριάζουν τις ζωές των εργαζομένων», σχολιάζει το σωματείο. «Με όπλο μας την ενότητα, την αλληλεγγύη και τον αγώνα μας, θα επιβάλλουμε τους όρους που διασφαλίζουν τις ζωές μας», καταλήγει.

Να μπει «φρένο» στη διανομή με μηχανάκι

Να απαγορευθεί η διανομή με μηχανάκι στις συνθήκες χιονόπτωσης και παγετού, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας των διανομέων, απαιτούν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ισοδυναμούν με κοροϊδία, με αποτέλεσμα και αυτήν τη φορά να κυκλοφορούν εικόνες με ντελιβεράδες που διακινούν προϊόντα μέσα στον χιονιά.

Διανομέας μέσα στον χιονιά στον Διόνυσο Αττικής

Eurokinissi

Διανομέας μέσα στον χιονιά στον Διόνυσο Αττικής
Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης απαγόρευσε τη διανομή μέσω υπηρεσιών delivery ή courier από τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας και μόνο στις περιοχές της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αττικής. Μέχρι την έναρξη ισχύος του μέτρου, διανομείς είχαν κληθεί να εργαστούν για ένα και πλέον 24ωρο σε συνθήκες χιονιά στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ και μετά το απόγευμα της Δευτέρας δεν μπήκε «φρένο» στη διανομή συνολικά.

«Για να μην θρηνήσουμε για μια ακόμη φορά συναδέλφους μας, από την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους, είναι άμεση ανάγκη να εκδοθεί οδηγία από το υπουργείο Εργασίας που να απαγορεύει τη διανομή για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι έντονες καιρικές συνθήκες», υπογραμμίζει το κλαδικό Συνδικάτο και καλεί τους διανομείς να έρχονται σε επικοινωνία μαζί του για να καταγγέλλουν περιπτώσεις, στις οποίες καλούνται να δουλέψουν σε επικίνδυνες συνθήκες.

Την απαράδεκτη τακτική της εταιρείας να «ανοιγοκλείνει τις ζώνες» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Το αποτέλεσμα είναι «εκατοντάδες διανομείς να βρίσκονται έξω στο ψύχος και να δουλεύουν» από την Κυριακή, ενώ «δεν έχουν χορηγηθεί ούτε καν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας κατάλληλα για συνθήκες ψύχους (ισοθερμικά κ.λπ.)».

Στη δουλειά παρά τους δρόμους - τσουλήθρες

Τη στάση της διοίκησης της εταιρείας «Παπαστράτος», η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να πιάσουν δουλειά χτες, στις 10 το πρωί, «ενώ ο δρόμος προς το εργοστάσιο ήταν κλειστός έχοντας πιάσει πάγο», καταγγέλλει η ΔΑΣ. Το αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστεί «μια τεράστια ουρά στον παγωμένο δρόμο» και μόνο τότε η εταιρεία πήρε τελικά την απόφαση να μην δουλέψει το εργοστάσιο, αφού ήδη «είχαν εκτεθεί στον κίνδυνο ατυχήματος αρκετοί εργαζόμενοι που προσπάθησαν να προσεγγίσουν». Ακόμα κι όταν πάρθηκε η απόφαση να μη λειτουργήσει το εργοστάσιο, το προσωπικό που δουλεύει σε τμήματα όπως το λεβητοστάσιο - μηχανοστάσιο, αλλά και οι εργολαβικοί (καθαριστές, υδραυλικοί κ.λπ.), κλήθηκαν να πάνε κανονικά στο πόστο τους. «Φαίνεται πως "ο καλύτερος εργοδότης της χώρας" δεν υπολογίζει την ασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στο να εξασφαλιστούν τα ήδη υπέρογκα κέρδη τους», σχολιάζει η ΔΑΣ.

Προτεραιότητα είναι η υγεία μας

Την ανάγκη να απαγορευτεί κάθε εργασία σε εργοτάξια και γιαπιά, σε εξωτερικούς χώρους αλλά και εσωτερικούς που δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη θέρμανση, πρόβαλε μπροστά στην κακοκαιρία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. «Η χιονόπτωση και ο παγετός που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο του εργατικού "ατυχήματος". Στον κλάδο έχουμε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε θρηνήσει ακόμα και νεκρούς, λόγω της πίεσης που ασκεί η εργοδοσία στους εργαζόμενους για να προσέλθουν στη δουλειά τους», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

  • Τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες ψύχους και παγετού απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ καλεί τις επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στους χώρους δουλειάς να είναι σε εγρήγορση.
Και πάλι απροστάτευτες πολιτείες και ... «κλειστείτε μέσα»

Κυβέρνηση και αστικά επιτελεία βάφτισαν πάλι «ακραίο φαινόμενο» μια κακοκαιρία που είχε προβλεφθεί για να κρύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές πολιτικής προστασίας

Εκτός από κάποιους μεγάλους δρόμους που ανοιγόκλειναν, συνοικιακοί δρόμοι βρίσκονταν αποκλεισμένοι σε πολλές περιοχές της Αττικής

Eurokinissi

Εκτός από κάποιους μεγάλους δρόμους που ανοιγόκλειναν, συνοικιακοί δρόμοι βρίσκονταν αποκλεισμένοι σε πολλές περιοχές της Αττικής
Ο πρώτος χιονιάς του 2023 στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, απέδειξε και πάλι ότι το κράτος, η κυβέρνηση και οι τοπικές Αρχές είναι επιλεκτικά ανίκανες να προστατεύσουν το λαό. Ακόμα και εκεί που τα φαινόμενα υπολείπονται των προβλέψεων για παρατεταμένη κακοκαιρία, το μόνο που επαναλαμβάνεται είναι οι επικλήσεις στην «ατομική ευθύνη» και το γενικευμένο «κλειστείτε μέσα» με το μήνυμα από το 112.

Ετσι και τώρα, μεγάλοι οδικοί άξονες ανοιγόκλειναν, ολόκληρες περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σχολεία δεν λειτούργησαν, δρόμοι πάγωσαν επειδή δεν καθαρίστηκαν έγκαιρα. Το αλαλούμ συνεχίστηκε και τη Δευτέρα, εν αναμονή της νέας επιδείνωσης του καιρού.

Ολα αυτά συμβαίνουν τον 21ο αιώνα, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και τα μέσα να διατηρούνται όχι μόνο ανοιχτοί οι δρόμοι, αλλά και να προστατεύεται πολύμορφα ο λαός από τα φυσικά φαινόμενα. Ομως η πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που θεωρούν «κόστος» την προστασία του λαού, οδηγεί σε σκηνές όπως αυτές που ζήσαμε πέρυσι, με τους αποκλεισμένους στο βαρύ χιονιά της Αττικής, ή φέτος, με το «καθίστε σπίτια» για να μην συμβεί «μια από τα ίδια» με πολύ λιγότερο χιόνι αυτή τη φορά.

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση, η κυβέρνηση επαίρεται ότι «η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική εκεί που σημειώθηκαν προβλήματα», ενώ μια χιονόπτωση η οποία είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες, βαφτίστηκε και πάλι «ακραίο» καιρικό φαινόμενο.

Ανοιγοκλείσιμο των δρόμων και άλλα προβλήματα στην Αττική

Η Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας κλειστή για ώρες την Κυριακή

INTIME NEWS

Η Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας κλειστή για ώρες την Κυριακή
Με το πρώτο χιόνι, την Κυριακή, η Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης έκλεισε για πολλές ώρες, «κόβοντας» την Ελλάδα στα δύο, ενώ αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να μείνει κλειστή η ΠΑΘΕ στην Αττική από αργά το βράδυ της Κυριακής. Η Εθνική οδός τελικά άνοιξε λίγο πριν τις 10 χτες το πρωί. Βασικές οδικές αρτηρίες, όπως η Αττική Οδός και η λεωφόρος Σχιστού, ανοιγόκλειναν, ενώ έκλεισε ακόμα και η Κατεχάκη, για να ριχτεί αλάτι... Ετσι, κλειστή παρέμεινε από τις 23.00 την Κυριακή η Εθνική οδός στην Αττική, σε μια απόδειξη ότι το κράτος δεν διαθέτει τον αναγκαίο μηχανισμό πέρα από τις... έκτακτες συσκέψεις και το 112 για να την κρατήσει ανοιχτή. Αλλωστε, και το μεσημέρι για πάνω από τρεις ώρες ήταν κλειστή η Εθνική οδός από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη έως τα Οινόφυτα, ενώ ανάλογα προβλήματα καταγράφηκαν και στη Φθιώτιδα. Λεωφορεία με κατεύθυνση προς Αθήνα ακινητοποιήθηκαν στο ύψος της Λαμίας από τις 3 το μεσημέρι και οι επιβάτες παρέμεναν σε διάφορα μοτέλ.

Το απόγευμα της Κυριακής είχε κλείσει η Αττική Οδός από την Ελευσίνα έως την περιφερειακή Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα, και όταν άνοιξε έκλεισε η λεωφόρος Σχιστού από το ύψος της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη ως τη συμβολή της με τη ΝΕΟ Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ανοιξε ξανά μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής και απεγκλωβίστηκαν 15 άτομα, ενώ διεξήχθη επιχείρηση απεγκλωβισμού 7 ατόμων που είχαν ακινητοποιηθεί λόγω του χιονιού με τα αυτοκίνητά τους στα Βίλια.

Σε πολλές περιοχές της Εύβοιας ίδια εικόνα
Σε πολλές περιοχές της Εύβοιας ίδια εικόνα
Επίσης, σημειώθηκε διακοπή της κυκλοφορίας στην παλαιά Εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών. Το μετρό σταμάτησε δρομολόγια προς το αεροδρόμιο, με τους επιβάτες να αναγκάζονται να μετεπιβιβάζονται στον προαστιακό στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας», ο ΟΣΕ ακύρωσε δρομολόγια, ενώ τροποποιήσεις έγιναν και στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Η «Hellenic Train» ανακοίνωνε μπαράζ αναβολών δρομολογίων τρένων στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Για πολλές ώρες περιοχές του δήμου Ωρωπού, όπως ο Αυλώνας, η Μαλακάσα και η Ιπποκράτειος Πολιτεία, και άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής παρέμειναν χωρίς ρεύμα. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντοπίζονταν ακόμη σε τμήματα της Νέας Μάκρης, του Ασπροπύργου και των Οινοφύτων, ενώ συνεχίζονταν οι εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στις 3 γραμμές που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Την ίδια ώρα από την Κυριακή υπήρξαν περιοχές, όπως στο Ανω Πέραμα, που οι κάτοικοι αποκλείστηκαν, καθώς με ευθύνη της δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ (συνεργάζεται με τη ΝΔ) δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης για την προστασία τους.

Παρέμβαση για τα προβλήματα στην Αττική έκανε ο βουλευτής Ανατ. Αττικής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας. Σε δήλωσή του τόνισε:

«Για πολλές ώρες περιοχές του δήμου Ωρωπού και πιο συγκεκριμένα ο Αυλώνας, η Μαλακάσα και η Ιπποκράτειος Πολιτεία, όπως κι άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, παραμένουν χωρίς ρεύμα, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των λίγων εργαζομένων που στελεχώνουν τα αντίστοιχα συνεργεία. Τα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις δυσκολίες μετακίνησης.

Η χιονόπτωση που σημειώθηκε και η οποία μάλιστα είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες, δεν μπορεί να βαφτίζεται "ακραίο καιρικό φαινόμενο", για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, η παράδοση κρίσιμων υποδομών σε ιδιώτες κ.λπ., για τα οποία ευθύνονται η σημερινή κυβέρνηση, οι προηγούμενες, αλλά και οι διοικήσεις Περιφέρειας και δήμων.

Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους. Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και να παρθούν μέτρα, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες διακοπές ρεύματος και νερού».

Στο ίδιο έργο θεατές σε Εύβοια και Στερεά

Απροστάτευτος, στο έλεος της κακοκαιρίας, αφέθηκε για μία ακόμη φορά ο λαός στην Εύβοια και άλλες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, με την εγκληματική λογική της "ατομικής ευθύνης" να κυριαρχεί, όπως και την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους.

Για σχεδόν ένα 24ωρο η Εύβοια έμεινε αποκλεισμένη, καθώς έκλεισαν η γέφυρα και ο νέος σύγχρονος δρόμος που οδηγεί στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, ενώ παράλληλα διακόπηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση. Η Βόρεια Εύβοια αποκόπηκε από το υπόλοιπο νησί. Λίγες μόνο ώρες χιονόπτωσης στάθηκαν ικανές να διαλύσουν το αφήγημα της κυβέρνησης και να αναδείξουν τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την εγκατάλειψη και την τραγική κατάσταση των υποδομών στην Εύβοια.

Ωρες ταλαιπωρίας βίωσαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και των Ψαχνών, στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι, προκειμένου να προσεγγίσουν χτες τα ξημερώματα τους χώρους εργασίας.

Την έγκαιρη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους, ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας, ζήτησαν στελέχη του ΚΚΕ με παρεμβάσεις τους.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου στην εκδήλωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με θέμα «Σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια και τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης», ανέφερε:

«Είμαστε σε ετοιμότητα και δεν δίνουμε πίστη στα μεγάλα λόγια που θάφτηκαν στο χιόνι τα προηγούμενα χρόνια, όπως απέδειξε η κακοκαιρία της "Μήδειας" πριν από δύο χρόνια στη Βόρεια Εύβοια».

Παρέμβαση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έκανε επίσης ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ από την πλευρά της η Γεωργία Πύθουλα, υποψήφια βουλευτής Εύβοιας με το ΚΚΕ, σε σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «παρά τις δηλώσεις ετοιμότητας κρατικού μηχανισμού, Περιφέρειας και δήμων, φάνηκε άλλη μία φορά η ανεπάρκεια σε μέσα, προσωπικό και ό,τι απαιτείται για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία και να μπορέσουν οι κάτοικοι της Εύβοιας να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καθημερινότητά τους, με προσβάσιμους δρόμους, ρεύμα και νερό στα σπίτια τους».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λειτουργία των σχολείων ... «καιρού θέλοντος»

«Ως πότε τα σχολεία θα λειτουργούν ...καιρού θέλοντος;», διερωτάται σε σχόλιό του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής, δηλώνοντας «την αγανάκτησή του για τον απαράδεκτο τρόπο που αντιμετωπίζεται άλλη μια φορά η εκπαιδευτική διαδικασία», με αφορμή το κλείσιμο των σχολείων και την τηλεκπαίδευση λόγω της κακοκαιρίας.

«Αλήθεια, για άλλη μια φορά αναρωτιόμαστε: Σε κάθε κακοκαιρία τα παιδιά δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο τους, που είναι ο φυσικός τους χώρος; Το 2023 το κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτά; Με ποιανού ευθύνη τα παιδιά μας στεγάζονται σε κοντέινερ, σε κτίρια με ανεπαρκή θέρμανση αλλά και με άλλα προβλήματα συντήρησης, που καθιστούν ανυπόφορη τη φοίτηση σε αυτά σε συνθήκες κακοκαιρίας;», αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ σχετικά με την τηλεκπαίδευση θέτει το ερώτημα: «Θα συμβάλει στην εκπαιδευτική διαδικασία, ή αντίθετα, όπως έχει δείξει ήδη η ζωή, συμβάλλει στην άνιση αντιμετώπιση των μαθητών; Τι θα γίνει με τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό;».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία με υπόμνημά της ζητά να δοθεί ειδική άδεια στους εργαζόμενους γονείς, μεταφέροντας την αγωνία τους για τη φροντίδα των παιδιών τις μέρες που τα σχολεία λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. «Ζητάμε άμεσα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου κανένας εργαζόμενος γονέας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να μη χρεωθεί μέρα κανονικής άδειας, καθώς επίσης να μην υπάρχει απώλεια του ημερομισθίου», αναφέρεται στο υπόμνημα προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών και τον Περιφερειάρχη Αττικής.

Παρέμβαση στον υφυπουργό Εργασίας Π. Τσακλόγλου έκανε χτες ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταφέροντας την αγανάκτηση των γονιών για τον απαράδεκτο τρόπο που αντιμετωπίζεται για άλλη μια φορά η εκπαιδευτική διαδικασία. Μετέφερε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για το κλείσιμο των σχολείων λόγω καιρού και το υπόμνημα με το οποίο ζητά τη χορήγηση ειδικής άδειας στους εργαζόμενους γονείς, και ζήτησε αυτή να μην προσμετρηθεί στην κανονική άδεια των εργαζόμενων γονέων, καθώς επίσης να εξασφαλιστεί η πλήρης καταβολή των ημερομισθίων τους.

Για «επικοινωνιακή μέριμνα» εκ μέρους του υπουργείου κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, σχετικά με την απόφαση για τηλεκπαίδευση εξαιτίας της κακοκαιρίας, επισημαίνοντας μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν και σημειώνοντας πως την ίδια στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν λειτουργικά κενά στα σχολεία.

Χτες από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας ανακοινώθηκε ότι κατά περίπτωση τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Ουσιαστικά πρόκειται για περιοχές όπου μπορεί να υπάρχει παγέτος, αφού οι αρμόδιες αρχές δεν φρόντισαν έγκαιρα να καθαρίσουν, λόγω λιγοστού προσωπικού και μέσων.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
«Φοιτητικές Εστίες στην κατάψυξη»
  • Χωρίς θέρμανση βρέθηκαν φοιτητές σε εστίες της Αθήνας
  • Περιοδεία από ΚΚΕ και ΚΝΕ στη ΦΕΠΑ

Χωρίς θέρμανση βρέθηκαν για μία ακόμα φορά μέσα στον χιονιά φοιτητές που μένουν σε φοιτητικές εστίες της Αθήνας, με τους Συλλόγους Οικοτρόφων της ΦΕΑ, της ΦΕΠΑ και της ΝΦΕΕΜΠ να περιγράφουν την κατάσταση ως εξής:

«Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών: Μια ολόκληρη πτέρυγα του κτιρίου Α με δεκάδες φοιτητές μένει χωρίς επαρκή θέρμανση και λίγο αργότερα προβλήματα στη θέρμανση λόγω θερμοστάτη παρουσιάζει και το κτίριο Δ.

Φοιτητική Εστία Αθηνών: Πάνω από 20 δωμάτια δεν έχουν θέρμανση. Οταν απαιτήσαμε να έρθουν έκτακτα θερμοπομποί, η απάντηση ήταν ότι οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στην εστία είναι από τη δεκαετία του '70 και αν συνδεθούν θερμοπομποί στα δωμάτια, θα πέσει το ρεύμα σε όλη την εστία!!

Νέες Εστίες ΕΜΠ: Σε 2 κτίρια η θέρμανση δεν λειτουργούσε τις προηγούμενες μέρες! Ευτυχώς υπήρχαν ήδη διαθέσιμοι θερμοπομποί που είχε απαιτήσει ο Σύλλογος και με παρέμβασή του το πρόβλημα τελικά λύθηκε.

Παλιές Εστίες ΕΜΠ: Στο σύνολο σχεδόν των δωματίων δεν υπάρχει θέρμανση. Από τους αρμόδιους ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ευτυχώς έλαμψε η αλληλεγγύη και ένα μέρος των δωματίων "εξοπλίστηκε" με θερμοπομπούς που παρέδωσε ο Σύλλογος των Νέων Εστιών».

«Αυτή η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μέσα στα σπίτια μας σε συνθήκες κακοκαιρίας είναι αναμενόμενη και επαναλαμβανόμενη, αφού τόσα χρόνια τα καταγεγραμμένα πλέον προβλήματά μας δεν τα λύνει καμία κυβέρνηση, αλλά "μπαλώνονται" και μετά από λίγο εμφανίζονται ξανά! Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων έχουμε κάνει γνωστά τα αιτήματά μας σε όλους τους αρμόδιους και δεν τα λύνει κανείς!», τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι, κατονομάζοντας ως ένοχο την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας, που ακολουθούν σταθερά όλες οι κυβερνήσεις. «Ως εδώ! Οι οικότροφοι παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!», δηλώνουν απαιτώντας άμεσα μέτρα για τη θέρμανση και σίτιση και όλων των φοιτητών και προχωρούν σε παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των εστιών και των Ιδρυμάτων και την Πέμπτη 9 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Περιοδεία από ΚΚΕ και ΚΝΕ στη ΦΕΠΑ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής την Αφροδίτη Κτενά, πανεπιστημιακό και υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ, βρέθηκε στη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθήνας και δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των οικότροφων φοιτητών. Στις συζητήσεις με εργαζόμενους και φοιτητές αναδείχθηκαν οι σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που εδώ και χρόνια αφήνουν τις εστίες να ρημάζουν. «Οι φοιτητές ζουν σήμερα μια τραγική αντίφαση. Στα αμφιθέατρα μαθαίνουν για τις νέες τεχνολογίες και τα "έξυπνα" και "πράσινα" κτίρια και την ίδια στιγμή ζουν σε εστίες με σοβαρά χρόνια προβλήματα υποδομών λόγω υποχρηματοδότησης, λόγω πεπαλαιωμένων υποδομών», δήλωσε η Αφροδίτη Κτενά, σημειώνοντας με αφορμή και την κακοκαιρία πως «η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση δεν χωρά τις ανάγκες τους, γιατί το επιτελικό κράτος και το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο δεν εξασφαλίζει σήμερα σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες». «Απαιτούμε άμεση ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του φοιτητικού συλλόγου και απαντήσεις στις Ερωτήσεις που επανειλημμένα έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάσταση στις εστίες. Και ζητάμε να παρθούν αμέσως μέτρα ώστε οι φοιτητές να μην κρυώσουν άλλο τις επόμενες ημέρες», τόνισε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ