ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία, παραμένουν στους δρόμους του αγώνα

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα η συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την Κυριακή στον Τύρναβο | Ζητούν συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους

Από το συλλαλητήριο στη Λαμία
Από το συλλαλητήριο στη Λαμία
Με την ενίσχυση των μπλόκων που έχουν στηθεί εδώ και μέρες, με νέα που στήνονται καθημερινά σε πολλές περιοχές της χώρας και με άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνονται από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τη σκληρή μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους, απαντώντας έτσι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας να δυναμώσουν τον αγώνα, ενώ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν την Κυριακή εκπρόσωποι των μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στον Τύρναβο, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι μόνο με τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα θα καταφέρουν να τους δώσει η κυβέρνηση αυτά που διεκδικούν, αλλά και να πάρει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Στις περιοχές και στα προϊόντα όπου υπάρχει μαζική και μαχητική συμμετοχή, οι δυνατότητες ικανοποίησης των αιτημάτων είναι πολύ μεγαλύτερες», επισημαίνει η Επιτροπή.

Ταυτόχρονα ζητά από την κυβέρνηση να ορίσει άμεσα συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Με ψίχουλα απαντά η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

ΚΡΗΤΗ
ΚΡΗΤΗ
Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα το τι ειπώθηκε στη συνάντηση, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ενημερώνει τους αγρότες ότι στα προϊόντα όπου το υπουργείο έχει εξαγγείλει οικονομική στήριξη (μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, κάστανα) παραμένουν τα ποσά και θα πιστωθούν στους αγρότες μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός. Τα μήλα Fuji εξαιρούνται από την οικονομική ενίσχυση, χωρίς διευκρίνιση για το ποιες ποικιλίες κόκκινων μήλων θα ενισχυθούν με 300 ευρώ το στρέμμα, ενώ μόνο όσα πράσινα μήλα είχαν καρποκάψα θα αποζημιωθούν με 300 ευρώ το στρέμμα. Για τα ροδάκινα - βερίκοκα η λίστα με τις ποικιλίες που είχε διακινηθεί τις δυο πρώτες μέρες ισχύει, και θα ενταχθούν επίσης κάποιες άλλες ποικιλίες. Για τα δε κάστανα είπε ότι είναι λίγα τα χρήματα, αλλά τόσα μπορούν να δοθούν.

Επίσης, ότι υπάρχει η σκέψη για ενίσχυση σε αχλάδια και σταφύλια, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μέσω de minimis. Για τα σταφύλια διαφάνηκε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει μόνο τις επιτραπέζιες ποικιλίες, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους αγρότες. Επιπροσθέτως, με την πίεση των μπλόκων σε περιοχές με παραγωγούς κερασιών, φαίνεται ότι τα κεράσια θα ενταχθούν στα προϊόντα στα οποία θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος.

Για τα υπόλοιπα προϊόντα όπου διεκδικείται αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, όπως βαμβάκι, αμύγδαλα, καρύδια, βρώσιμη ελιά, ακτινίδια, σταφίδα, δεν υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά, εκτός από το βαμβάκι, όπου η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί τέτοια ενίσχυση, παρότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί 40% και η τιμή είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν καλύπτει ούτε το κόστος.

Καρδίτσα: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο
Καρδίτσα: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο
Στο αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, η κυβέρνηση παραδέχθηκε την αναγκαιότητα να υπάρξουν μέτρα για το πετρέλαιο, ενώ οι αγρότες ζήτησαν αφορολόγητο πετρέλαιο. Στο αίτημα για μείωση πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων, δεν δεσμεύτηκε σε κάτι συγκεκριμένα. Ενώ για τις κατώτατες εγγυημένες τιμές είπε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται, επειδή έρχονται σε αντίθεση με την «ελεύθερη αγορά». Οπως όμως σχολιάζει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, «"ελεύθερη αγορά" υπάρχει παντού στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να δίνει εγγυημένο εισόδημα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, στους επιχειρηματίες στα διόδια κ.α.». Τέλος, οι αγρότες έθεσαν στον υπουργό το ζήτημα της αισχροκέρδειας σε βάρος τους, αλλά και σε βάρος των καταναλωτών, αφού αγοράζουν κοψοχρονιά την παραγωγή και την πουλάνε 5-10 φορές ακριβότερα, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο της Καρδίτσας

Παρά το τσουχτερό κρύο, εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς της Καρδίτσας βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο μπλόκο που έχει στηθεί από τους βιοπαλαιστές αγρότες του νομού από την προηγούμενη Δευτέρα, όπου βρίσκονται περίπου 600 τρακτέρ, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα που δίνουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσής τους.

ΚΑΒΑΛΑ - ΠΑΓΓΑΙΟ
ΚΑΒΑΛΑ - ΠΑΓΓΑΙΟ
Το «παρών» στο μπλόκο έδωσαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ενωσης Ιατρών, της ΕΛΜΕ, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, Συλλόγων Γυναικών, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης και πολιτικών κομμάτων.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε για άλλη μια φορά πολυμελής αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Στη συγκέντρωση παρέστη και ο Διονύσης Τσακνής, υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ.

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των φορέων, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Τσιούτρας επεσήμανε ότι «οι αγρότες βρίσκονται στον δρόμο για τα δίκαια αιτήματά τους και η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύσεις, επιλέγει την τρομοκρατία και τη βία». Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται συνεχώς στο μπλόκο.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, ο οποίος κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων που βρέθηκαν στη συγκέντρωση «να πάρουν θέση απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας».

Αναφέρθηκε σύντομα στα προβλήματα των αγροτών, τονίζοντας τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των παλιότερων, που υλοποιώντας την ΚΑΠ έχουν στόχο «να δημιουργηθούν καινούρια τσιφλίκια που θα ονομάζονται αγροτικές επιχειρήσεις». Τα χωριά καθημερινά ερημώνουν, συνέχισε και πρόσθεσε ότι «δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, αφού γνωρίζουμε καλά ότι μόνο με την ικανοποίηση των αιτημάτων μας θα μπορέσουμε να μείνουμε στα χωριά και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε». Επειτα παρουσίασε τα αιτήματά τους, τα οποία όπως τόνισε έχουν διαμορφωθεί μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με καθημερινές συζητήσεις με τους αγρότες του νομού.

Εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων πήραν τον λόγο και χαιρέτισαν τη συγκέντρωση, μεταφέροντας τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και δηλώνοντας ότι «συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα σας γιατί έχουμε κοινούς αντιπάλους, κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους και επιδιώξεις».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας. Θύμισε ότι «μαζί βρεθήκαμε στις κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στις πύλες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, στις πλατείες», για να συμπληρώσει ότι «δίνουμε όλοι μαζί μάχη για να μείνουμε στον τόπο μας. Οπως και εμείς έτσι και εσείς συναντάτε την αδιαλλαξία και τις συκοφαντίες της κυβέρνησης».

Κλείνοντας ο Κ. Τζέλλας σχολίασε τα λόγια «συμπάθειας» των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και παράλληλα έκαναν το μαύρο άσπρο, παρουσιάζοντας σαν μέτρα ανακούφισης τα ψίχουλα κοροϊδίας που δόθηκαν τον προηγούμενο χρόνο και τα οποία, όπως υπενθύμισε, ήταν κι αυτά αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν τα περσινά μπλόκα και η μεγάλη δυσαρέσκεια που επικρατεί στα χωριά, εξαιτίας της οξύτητας των προβλημάτων.

Τέλος επεσήμανε ότι «με τη μαζική συμμετοχή, ενωμένοι και σε συντονισμό με τους συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα, θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας».

Να σημειωθεί ότι χτες πραγματοποιήθηκε και μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ μέσα στην πόλη της Καρδίτσας.

Παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα στη Θεσσαλία

Με ενίσχυση των μπλόκων που έχουν στηθεί σε Τύρναβο και Πλατύκαμπο απαντάνε οι αγρότες του νομού Λάρισας στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Από την Κυριακή έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στον δρόμο Λάρισας - Κοζάνης και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ελασσόνας, οι οποίοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας. Ακόμα, σήμερα στις 7 μ.μ. στην ταβέρνα Χατζάκος θα γίνει σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Αγιάς, με πρόταση να στηθεί μπλόκο τις αμέσως επόμενες μέρες. Παράλληλα, αγρότες των Φαρσάλων αναμένεται να κινηθούν σήμερα με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο της Καρδίτσας, με σκοπό την ενίσχυσή του.

Αλλά και οι αγρότες της Μαγνησίας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο στον Ριζόμυλο, στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου - Λάρισας, και προγραμματίζουν συγκέντρωση με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς αύριο Τετάρτη στις 4 μ.μ.

Μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο στη Λαμία

Μήνυμα αποφασιστικότητας και κλιμάκωσης του αγώνα έστειλαν βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τα μπλόκα της Φθιώτιδας και άλλες περιοχές του νομού, με μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Κάτω από τον συντονισμό της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τα μπλόκα στο Καστρί Μακρακώμης, της Αταλάντης και της Αμφίκλειας, συνάδελφοί τους από την ανατολική Φθιώτιδα και τα χωριά του κάμπου της Λαμίας ένωσαν τις δυνάμεις τους και απαίτησαν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, συνταξιουχικών οργανώσεων, φοιτητών κ.ά., εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Παρευρέθηκε επίσης κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιοι βουλευτές Φθιώτιδας Κώστας Μπασδέκης και Παναγιώτης Πολίτης, όπως και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους της περιοχής.

Το συλλαλητήριο των αγροτών της Φθιώτιδας στη Λαμία ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Παναγιώτη Πολίτη εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και τον Αλέξανδρο Ντάτη από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, με το σύνθημα «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» να ακούγεται δυνατά από τους συγκεντρωμένους.

Στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα, στάθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, ο Νίκος Σκορδάς από το μπλόκο και τον Αγροτικό Σύλλογο Αμφίκλειας και ο Γιάννης Βάγγος, εκπρόσωπος του μπλόκου των αγροτών της Λιβαδειάς. Μεταξύ άλλων τόνισαν το τεράστιο κόστος παραγωγής και τη χαμηλή τιμή των προϊόντων τους, ενώ επεσήμαναν ότι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον αγροτικό τομέα έχουν οδηγήσει τα χωριά στον μαρασμό και τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην εξαθλίωση, για την εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους.

Τη σημασία και την αξία του κοινού συλλαλητηρίου όλων των Αγροτικών Συλλόγων της Φθιώτιδας στη Λαμία υπογράμμισε ο Χρήστος Πάσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Με την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου οι συγκεντρωμένοι έριξαν συμβολικά γάλα, ελιές και άχυρο στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, αναδεικνύοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη χαμηλή τιμή των προϊόντων τους και καταγγέλλοντας παράλληλα τη στάση της περιφερειακής αρχής, που αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους είναι και οι αγρότες σε Πέλλα και Ημαθία.

Στην Πέλλα, χθες το μεσημέρι οι αγρότες της Αλμωπίας έστησαν το δικό τους μπλόκο στην Αριδαία, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων «Αγρός» και Αλμωπίας.

Σε αποκλεισμό του δρόμου προχώρησαν το απόγευμα του Σαββάτου οι αγρότες στο μπλόκο Γυψοχωρίου, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου «Η Ενότητα». Στο μπλόκο παρευρέθηκαν φορείς και σωματεία της περιοχής, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Δυναμικά συνεχίζουν και οι αγρότες στο μπλόκο στο Μεσημέρι Εδεσσας, οι αγρότες της Αρνισσας στον κόμβο Αλυσίδα, οι αγρότες του δήμου Σκύδρας στο μπλόκο στο Μαυροβούνι και οι αγρότες των Γιαννιτσών στον Πλατανότοπο.

Στην Ημαθία, οι αγρότες παραμένουν και ενισχύουν το μπλόκο στον κόμβο στη Διασταύρωση Νάουσας.

Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν το Σάββατο οι αγρότες από το μπλόκο στο κόμβο του Φιλώτα, που κατέληξε στο δημαρχείο Αμυνταίου, όπου βρισκόταν ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Κατά την κινητοποίηση επιδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα για τα οποία παλεύουν πανελλαδικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Οι αγρότες διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα για τις καλλιέργειες της περιοχής τους, όπως αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες των μήλων, πληρωμή του προανθικού στα μήλα της Φλώρινας, αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων, συμπύρηνων, νεκταρινιών, βερίκοκων, σταφυλιών και κερασιών, παραμονή των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα. Επίσης, να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου στη συνδεδεμένη του καλαμποκιού, καθώς επίσης σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και των Δημοτικών Συμβουλίων Αμυνταίου και Εορδαίας, προκειμένου να συζητηθούν τα αγροτικά θέματα και τα αιτήματα των αγροτών.

Οι αγρότες του μπλόκου έχουν προγραμματίσει αντίστοιχη κινητοποίηση σήμερα Τρίτη, στις 9.30 π.μ. στη Φλώρινα, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου θα βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απόφαση να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους έλαβαν το Σάββατο οι αγρότες του Παγγαίου, που εδώ και μέρες έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους στο Ποδοχώρι, ενώ κατέληξαν στη διοργάνωση κινητοποίησης στην Καβάλα τις επόμενες μέρες. Αφού συζήτησαν για τον κυβερνητικό εμπαιγμό απέναντι στα αιτήματά τους, αποφάσισαν ομόφωνα να κλιμακώσουν την πάλη τους.

Στη συνέλευση χαιρετισμό απηύθυνε η Βάσω Μπράτσου, πρόεδρος του Σωματείου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, μεταφέροντας τη συμπαράσταση των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων της Καβάλας στον δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Στο μεταξύ, σε κοινή τους ανακοίνωση 12 σωματεία και φορείς της Καβάλας εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και τονίζουν την ανάγκη την ενωμένης πάλης «απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και σε αυτούς που μας υπόσχονται προεκλογικά λύσεις».

Μπλόκο και στα Πραιτώρια Ηρακλείου

Το πρώτο τους μπλόκο έστησαν και οι αγρότες στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Πραιτώρια. Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και το τσουχτερό κρύο, δεκάδες αγρότες με τα αγροτικά οχήματα άρχισαν να καταφτάνουν από τις 11 το πρωί της Κυριακής στον κόμβο των Πραιτωρίων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών - Αστερουσίων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής, που παλεύουμε να μείνουμε στα χωράφια μας και στην παραγωγή μας με αξιοπρέπεια, βγήκαμε για να βροντοφωνάξουμε απέναντι στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας οχήματα ξανά στον δρόμο του αγώνα», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση και καλούν τους αγρότες της περιοχής να συμμετάσχουν στο μπλόκο.

Στο πλευρό των αγροτών στο μπλόκο βρέθηκε χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Κρήτης του Κόμματος, ο οποίος απευθύνοντας χαιρετισμό εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των αγροτών, που παλεύουν μαζί με τα υπόλοιπα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Ανέδειξε ότι η πρόσκαιρη άνοδος στην τιμή του ελαιόλαδου δεν είναι ικανή να καλύψει την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα, ενώ τόνισε την ανάγκη για οργάνωση των μικρομεσαίων αγροτών ενάντια στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που είναι βασική αιτία των προβλημάτων τους. Καταλήγοντας κάλεσε τους αγρότες να κάνουν κριτήριο ψήφου τα προβλήματα που βιώνουν και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, παντού, σε όλες τις κάλπες, για να είναι κερδισμένος ο λαός την επόμενη μέρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ