ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
Δεν πείθουν

Κοντά πέντε χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνούσε με τους εθνικιστές - ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ. Σε όλο αυτό το διάστημα «έσταζαν μέλι» ο ένας για τον άλλον, διαμορφώνοντας μια κυβερνητική πλειοψηφία που εφάρμοσε μαζεμένα τρία μνημόνια και έσπειρε σε όλη τη χώρα αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Από χτες όμως, ω του θαύματος, η «Αυγή» κατηγορεί τον Καμμένο για ...δεξιά στροφή (!), για «ακροδεξιό φλερτ» και για «αντικομμουνιστική διολίσθηση»! Αφού δηλαδή οι ΣΥΡΙΖΑίοι ξέπλυναν και σαπούνισαν το ακροδεξιό αυτό μόρφωμα, αφού νομιμοποίησαν στο πολιτικό σκηνικό κάθε πιθανή και απίθανη φιγούρα, βάζοντας μάλιστα και κάποιες από αυτές στην κοινοβουλευτική τους ομάδα, τώρα αρχίζουν άλλο χαβά, για να κολλάει με το νέο παραμύθι, αυτό του «προοδευτικού μετώπου». Ομως, κάθε κίνηση του Καμμένου, κάθε του ατάκα, όπως και το ψηστήρι που κάνει τώρα με έναν από τους χρυσαυγίτες βουλευτές, έχουν πάνω τους το αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ, τη δική του νομιμοποίηση τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν οι ΣΥΡΙΖΑίοι μαζί με τους ΑΝΕΛ πόζαραν ακόμα και με τους ναζί υπόδικους βουλευτές σε επισκέψεις σε ακριτικά νησιά, σε παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις. Οπότε, καλή η προσπάθεια να κοροϊδέψουν το λαό ότι πέφτουν τάχα από τα σύννεφα, αλλά δεν πείθουν κανέναν...

Λάσπη

Οι αγρότες «θυμίζουν καταληψίες Λυκείου για τις τυρόπιτες», «κανείς δεν ξέρει τα αιτήματά τους», τα περισσότερα θέματα είναι «λυμένα»... Τα παραπάνω, μαζί με ειρωνείες, όπως ότι τα μπλόκα των αγροτών ζητούν την «κατάλυση του παγκόσμιου καπιταλισμού», που θα ζήλευε ακόμα και ο Πάγκαλος στις δόξες του, γράφτηκαν στο σάιτ του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου. Σε μια χοντροκομμένη προσπάθεια να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά «κοινωνικού αυτοματισμού», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει να λέει ότι οι αγρότες είναι «η κοινωνική ομάδα που επλήγη λιγότερο από την κρίση», ενώ κατηγορεί την αγωνιζόμενη αγροτιά για «κυνισμό» και για «παρωχημένο πολιτικό εκβιασμό». Και εδώ βεβαίως οι ΣΥΡΙΖαίοι δεν πρωτοτυπούν, ακολουθούν κατά γράμμα τις τακτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας δίκαιος αγώνας αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της με συκοφαντίες, ψέματα και εκβιασμούς. Αλλωστε, με ευθύνη της κυβέρνησης, από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων οι συνδικαλιστές αγρότες κλήθηκαν σε δίκη, σε μια πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού. Τα αιτήματα των αγροτών είναι γνωστά, κι ας κάνει ο Κούλογλου πως τάχα δεν τα ξέρει. Κι αν δεν τα ξέρει ο ίδιος, ας ρωτήσει τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος τα έχει αποστηθίσει, αλλά συνεχίζει επίμονα να αρνείται την παρουσία όλων των συναρμόδιων υπουργών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε συνάντηση με τους αγρότες, όπου θα πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις για μία προς μία τις διεκδικήσεις τους.

Ποιοι θίγονται;

Εντάξει, το καταλάβαμε ότι στον φιλοκυβερνητικό Τύπο δεν αρέσει η κινητοποίηση σωματείων και φορέων που γίνεται σήμερα στη Σάμο, με αίτημα να κλείσει το hot spot, να πάψει η άθλια συμφωνία του διπλού εγκλωβισμού, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Αρχίζει όμως να γεννά ερωτήματα η εμμονή συγκεκριμένων εφημερίδων και ορισμένων «ομάδων» στη Σάμο να επιτίθενται σε μια κινητοποίηση όπου συμμετέχουν δεκάδες σωματεία και φορείς με αυτά τα αιτήματα, χαρακτηρίζοντάς την «ξενοφοβική», δημοσιεύοντας ακόμα και ανώνυμα άρθρα... Αναρωτιόμαστε: Ποιος έχει λόγους να εναντιώνεται σε μια τέτοια πρωτοβουλία, με αυτό το πλαίσιο; Πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση, που εφαρμόζει την άθλια συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ και καταδικάζει σε απάνθρωπες συνθήκες τους μετανάστες, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας και σε βάρος των νησιωτών από τον διπλό εγκλωβισμό. Θίγονται επίσης οι διάφοροι ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες, που εκμεταλλεύονται τη δικαιολογημένη ανησυχία των νησιωτών και προσπαθούν να τη χειραγωγήσουν σε ξενοφοβικά - ρατσιστικά αιτήματα. Θίγονται όμως και διάφορες ΜΚΟ, που κάνουν χρυσές δουλειές στην πλάτη μεταναστών και νησιωτών, υπηρετώντας στο παρασκήνιο και άλλους πολιτικούς - γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. Και αν δεν κάνουμε λάθος, τέτοιου είδους ΜΚΟ χαίρουν μεγάλης «συμπάθειας» και προβολής από Μέσα που συκοφαντούν τη σημερινή κινητοποίηση και τα δίκαια αιτήματά της.

Περασμένα - ξεχασμένα

Με μια χυδαία και προκλητική επιχειρηματολογία, η κυβέρνηση υπερασπίζεται τις περικοπές που προκάλεσαν οι μνημονιακοί νόμοι στους δημοσίους υπαλλήλους, στην παρέμβασή της στο ΣτΕ, για να μην κριθούν «αντισυνταγματικές» οι ρυθμίσεις που καταργούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας. Η κυβέρνηση κουνάει το δάκτυλο στους δημοσίους υπαλλήλους να μη διεκδικούν ανάκτηση απωλειών, επειδή οι μισθοί τους παραμένουν υψηλότεροι απ' αυτούς στον ιδιωτικό τομέα! Ισχυρίζεται επίσης ότι οι περικοπές που υπέστησαν δεν τους εξαθλίωσαν κιόλας (!), ενώ με την απαίτηση να επιστραφούν τα Δώρα «βάζουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα» και θα προκαλέσουν γενικευμένη αύξηση της φορολογίας. Βέβαια, η περικοπή των Δώρων αποτελεί ένα μέρος μόνο των απωλειών που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι την περίοδο 2009 - 2015 έχασαν έξι μισθούς το χρόνο: Δύο από την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, δύο από τις αυξήσεις των μηνιαίων εισφορών και κρατήσεων (ΤΠΔΥ, ΕΚΑΣ, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.) και δύο ακόμα από τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση, το πάγωμα δηλαδή των μισθολογικών κλιμακίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το τρίτο μνημόνιο, διεύρυνε κι άλλο την καταλήστευση του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, άρα και των δημοσίων υπαλλήλων, τους οποίους σήμερα απειλεί προκειμένου να εγκαταλείψουν κάθε διεκδίκηση και να θεωρήσουν «περασμένα - ξεχασμένα» όσα έχασαν, στο όνομα της «ανάκαμψης της οικονομίας», στέλνοντας μήνυμα συνολικά στην εργατική τάξη και στο λαό. Οπως κάνει άλλωστε και με τα μερικά ευρώ που παρουσιάζει ως αύξηση στον κατώτατο μισθό, εφαρμόζοντας τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1478 Γεννιέται ο Τόμας Μορ, Αγγλος λόρδος, δικηγόρος και συγγραφέας, δημιουργός του όρου «Ουτοπία», που πρωτακούστηκε ως τίτλος ενός βιβλίου του.

1812 Γεννιέται ο Αγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς, σφοδρός επικριτής των κοινωνικών ανισοτήτων που επικρατούσαν στη Βικτωριανή Αγγλία την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας συγκροτεί τον πρώτο τακτικό ελληνικό στρατό.

1900 Ιδρύεται το βρετανικό Εργατικό Κόμμα, με πρώτο γραμματέα τον Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ.

1929 Η αστυνομία ανοίγει πυρ κατά των απεργών μεταλλωρύχων του Λαυρίου, που βρίσκονται στην 7η μέρα των κινητοποιήσεών τους, σκοτώνοντας τον εργάτη Γιώργο Συρίγο και τραυματίζοντας άλλους 33. Η απεργία θα διαρκέσει 47 ολόκληρες μέρες και θα λήξει με νίκη των απεργών, που πέτυχαν την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους: Επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων, αναγνώριση του σωματείου τους, ίδρυση ταμείου συντάξεων και αύξηση ημερομισθίων κατά 10%.

1947 Χιλιάδες λαού της Αθήνας συγκεντρώνονται έξω από το ξενοδοχείο «Ακρόπολις», όπου συνεδριάζει η Επιτροπή Ερευνας του ΟΗΕ, και διαδηλώνουν με τα συνθήματα: «Συμφιλίωση», «Να φύγουν οι Αγγλοι», «Να σταματήσουν οι εκτελέσεις», «Κυβέρνηση με το ΕΑΜ», «Λεύτερες εκλογές» κ.ά.

1962 Η κυβέρνηση του Τζον Φ. Κένεντι επεκτείνει το εμπάργκο κατά της Κούβας ως απάντηση στην εθνικοποίηση των περιουσιών, εργοστασίων κ.λπ. αμερικανικών μονοπωλιακών συμφερόντων από την επαναστατική κυβέρνηση της χώρας.

1964 Τη διχοτόμηση της Κύπρου ανακοινώνει ότι προκρίνει ως μοναδική διέξοδο από την κρίση η Βρετανία. H Μόσχα δηλώνει ότι δεν θα αδιαφορήσει σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στο νησί.

1972 Υπογράφεται η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την παραχώρηση βάσεων του 6ου στόλου στον Πειραιά.

1974 Η Γερουσία των ΗΠΑ αποφασίζει τη διενέργεια έρευνας γύρω από το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ (παρακολούθηση των κεντρικών γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος από τις κρατικές υπηρεσίες). Το σκάνδαλο ανάγκασε σε παραίτηση τον Πρόεδρο Νίξον, ο οποίος επιχείρησε - ανεπιτυχώς - να το κουκουλώσει.

1984 Ο Ρίγκαν ανακοινώνει την απόσυρση των Αμερικανών πεζοναυτών από τον Λίβανο. Μέχρι τις 26 του μήνα θα έχουν απομακρυνθεί επίσης το βρετανικό και το ιταλικό εκστρατευτικό σώμα.

1986 Υπό συνθήκες βίας, με τριάντα και πλέον νεκρούς και τεράστιας κλίμακας νοθεία, διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες, όπου ο δικτάτορας Φερδινάντο Μάρκος βρίσκεται αντιμέτωπος με την υποψήφια της αντιπολίτευσης, Κορασόν Ακίνο, χήρα του δολοφονηθέντος αντικαθεστωτικού ηγέτη Μπενίνο Ακίνο. Οταν καθίσταται προφανές ότι παρά τη νοθεία η Κορασόν Ακίνο θα νικήσει, ο Μάρκος επιχειρεί να ακυρώσει τις εκλογές.

1992 Υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δημιουργείται και τυπικά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Συνθήκη υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ στις 28/7/1992. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που την καταψήφισε, ενώ ο «Ριζοσπάστης» ήταν η μόνη εφημερίδα που τη δημοσίευσε σε ειδικό ένθετο, καθώς μέχρι τότε το περιεχόμενό της δεν ήταν γνωστό στον ελληνικό λαό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ