ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Την Τρίτη 12/2, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος

Με αίτημα την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου καλούν σε πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12/2, στις 6 μ.μ., με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

Η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε σε μια ιδιαίτερα μαζική σύσκεψη, που έγινε στις 30/1 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή άνω των 100 συνδικαλιστικών οργανώσεων, και συγκεκριμένα 6 Ομοσπονδιών, 102 πρωτοβάθμιων Σωματείων, 5 Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ και 3 Επιτροπών Αγώνα Συμβασιούχων.

«Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί βήμα κλιμάκωσης και ώθησης του αγώνα για την ικανοποίηση του παλλαϊκού αιτήματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλούν στο συλλαλητήριο. Υπενθυμίζουν τους αγώνες που δόθηκαν για το δικαίωμα στη δουλειά σε μια σειρά από χώρους, από τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους με «ελαστικές» μορφές στα νοσοκομεία και τους αναπληρωτές στην Εκπαίδευση.

«Κάθε φορά που ήμασταν στους δρόμους, εισπράτταμε από τους αρμόδιους υπουργούς των εκάστοτε κυβερνήσεων ότι "δεν μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις σε ΙΔΑΧ, δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατί το απαγορεύει το άρθρο 103 του Συντάγματος"», καταγγέλλουν και καθώς η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την αναθεώρηση του Συντάγματος, ξεκαθαρίζουν: «Τώρα η κυβέρνηση έχει "και το μαχαίρι και το πεπόνι". Τελειώνουν τα προσχήματα και οι ψευτοδικαιολογίες. Οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη συνταγματική κατοχύρωση του πανανθρώπινου δικαιώματος στην εργασία και συνεπώς και στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

«Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι αγώνας ενάντια σε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενάντια στις απολύσεις, είναι αναγκαίος όρος για μια αξιοπρεπή διαβίωση», τονίζουν και απαιτούν: «Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων! Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης διοργανώνει σύσκεψη συλλόγων του Δημοσίου, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο της ΕΔΟΘ.

Να ανακληθούν οι απολύσεις στο ΠΑΓΝΗ

Εφτά εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), σε πλυντήρια και τεχνική υπηρεσία, απολύθηκαν μένοντας έξω από τις λίστες των επικουρικών που συντάσσονται από την ΥΠΕ, μεγαλώνοντας τον κατάλογο των απολυμένων εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν με απόλυση άλλοι 17 εργαζόμενοι (σε σίτιση και καθαριότητα) που καλύπτουν σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων.

Την ανάκληση των απολύσεων ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, σημειώνοντας πως «διοίκηση και κυβέρνηση αντί να τους προσλάβουν με σύμβαση αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα και την ώρα που τους έχει... ανακηρύξει "δημόσιους υπάλληλους", τους κρατάει ομήρους με ατομικές συμβάσεις με όριο τους 24 μήνες και μετά απόλυση. Αντί να δώσει πλήρες ωράριο για τις πάγιες ανάγκες που καλύπτουν, τους εξαναγκάζει σε 6ωρο, που στην πράξη σημαίνει: Εξόντωση για να βγει η δουλειά στην καθαριότητα και να δουλεύουν απλήρωτοι υπερωριακά (...) Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους, ο υπουργός Υγείας, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση απορρίπτουν επανειλημμένα το αίτημα για μονιμοποίησή τους, αν και αναμφισβήτητα είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, αλλά κυρίως, έχουν δικαίωμα κι ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

«Στην κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν "αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας" απαντάμε με τη συνέχιση του αγώνα μας για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες», διαμηνύει το Σωματείο.

ΝΑΟΥΣΑ
Συγκέντρωση για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

Μαχητική συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο Νάουσας και πορεία στους δρόμους της πόλης, ενάντια στην υποβάθμιση και το κλείσιμο του Νοσοκομείου και του ΙΚΑ, πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας.

Με την κινητοποίησή τους ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα, με τη συρρίκνωση των κλινικών από 8 σε 5, τη δραματική έλλειψη γιατρών, όπως π.χ. στην Παθολογική Κλινική, που λειτουργούσε με έναν γιατρό και αναγκαστικά έμενε κλειστή ανά διαστήματα, ενώ μόλις πρόσφατα προσλήφθηκε ένας ακόμη επικουρικός.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, και η Ελένη Μπακιρλή, στέλεχος του ΠΑΜΕ, εκλεγμένη στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ. Παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να λειτουργήσει το νοσοκομείο με τις 8 βασικές κλινικές. Να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες των γιατρών στο ΙΚΑ, οι βασικές σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Πλήρη λειτουργία του ακτινολογικού και μικροβιολογικού εργαστηρίου. Να στελεχωθούν τα περιφερειακά ιατρεία, να υπάρχει καθημερινά γιατρός σε όλα τα χωριά. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη - σταθερή σχέση εργασίας, με τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απόφασή της για οριστικό κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Εξακολουθούν να πέφτουν σοβάδες στο Νοσοκομείο Κιλκίς

Στο μεταξύ, νέο περιστατικό με πτώση σοβάδων δίπλα σε ασθενή στο Νοσοκομείο του Κιλκίς σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες, και συγκεκριμένα σε τμήμα της Α' πτέρυγας, που έχει κατασκευαστεί το 1937.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, οι φθορές στο κτίριο είναι εμφανείς και η πτώση σοβάδων καθημερινό φαινόμενο σε πολλούς θαλάμους. Στην ίδια πτέρυγα έπεσε μεγάλο κομμάτι σοβά σε θάλαμο ασθενών και σε διάδρομο διπλανής κλινικής. Εκτός από τους θαλάμους του 1ου ορόφου, παρατηρήθηκε πτώση σοβάδων και στα μπαλκόνια του ισογείου. Ιδια φαινόμενα, μικρότερης κλίμακας, παρατηρούνται και στη Β' πτέρυγα.

«Παρότι υπάρχει μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου από τις 4/11/2016, από την οποία συμπεραίνεται ότι το κτίριο εγκυμονεί κινδύνους και προτείνονται άμεσα μέτρα αποκατάστασης του προβλήματος, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση», αναφέρει το Σωματείο.

Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι το Νοσοκομείο Κιλκίς για το σύνολο των κτιριακών του εγκαταστάσεων δεν διαθέτει πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, το οποίο έχει λήξει εδώ και χρόνια. Οι ανελκυστήρες ατόμων δεν διαθέτουν πιστοποίηση, στην ηλεκτρική εγκατάσταση μεγάλα τμήματα δεν καλύπτονται από αντι-ηλεκτροπληξιακούς διακόπτες και δεν υπάρχει γιατρός Εργασίας. Η υπέργεια δεξαμενή υγρού οξυγόνου της κεντρικής παροχής του νοσοκομείου και διάφορες φιάλες ιατρικών αερίων βρίσκονται εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε άλλους κίνδυνους (φωτιά, πρόσκρουση οχήματος, δολιοφθορά), και απέχουν μόλις δύο μέτρα από το κτίριο των ΤΕΠ.

  • Θυμίζουμε ότι ανάλογο περιστατικό με πτώση σοβάδων, με τον τραυματισμό μάλιστα εργαζόμενης, είχε σημειωθεί και στις 8 Οκτώβρη 2018. Για την κατάσταση στο νοσοκομείο, το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή από τον Ιούλη του 2018.
Κινητοποιήσεις για τα ΒΑΕ στο Δημόσιο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αττική για τα ΒΑΕ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αττική για τα ΒΑΕ
Παναττική στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, για τα ΒΑΕ και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, συμμετείχαν το Συνδικάτο ΟΤΑ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, σωματεία από νοσοκομεία της Αττικής, με αιτήματα για την υπεράσπιση του επιδόματος και συνολικά του καθεστώτος των ΒΑΕ, ενάντια στο «τσεκούρωμα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, διεύρυνση των ΒΑΕ με ένταξη ειδικοτήτων, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Επίσης χτες, στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πραγματοποίησαν φυσικοθεραπευτές των νοσοκομείων της πόλης, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε προκηρυχθεί από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας, για τα ΒΑΕ και για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στον κλάδο της Υγείας.

Οι φυσικοθεραπευτές στις δημόσιες δομές απαιτούν να ενταχθούν στα ΒΑΕ και να λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς έχουν αποκλειστεί άδικα, όπως και πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Οπως υπογραμμίζουν, έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς και ο κάθε φυσιοθεραπευτής εκτίθεται σε πολλαπλούς μολυσματικούς παράγοντες, καθώς καλείται να κάνει και τον μεταφορέα και τον θεραπευτή.

Το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στέκεται στο πλευρό τους και απαιτεί μεταξύ άλλων: Αμεση ρύθμιση, με οριστικό τρόπο, για την απρόσκοπτη καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος. Καμία παράταση της εκκρεμότητας για τη μετεκλογική περίοδο. Καμία περικοπή και υποβάθμιση στο ανθυγιεινό επίδομα, έτσι όπως χορηγείται σήμερα. Επέκταση του ανθυγιεινού και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί. Επέκταση στους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, όπως και στους μόνιμους δικαιούχους. Πλήρη κάλυψη των εργασιακών χώρων του Δημοσίου με τους απαραίτητους γιατρούς Εργασίας και εθνικούς υπεύθυνους Ασφαλείας. Λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων. Επέκταση της αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο Δημόσιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ