ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Από παλιότερη κινητοποίηση των νησιωτών
Από παλιότερη κινητοποίηση των νησιωτών
Απορρίφθηκε ασυζητητί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και προέβλεπε την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή στα νησιά του Αιγαίου. Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ψηφίστηκε χτες, με το οποίο η κυβέρνηση, ανάμεσα σε άλλα, επικύρωσε και τυπικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που «σηκώνουν το βάρος» του Προσφυγικού και έχει τεθεί σε εφαρμογή από το Δεκέμβρη του 2018.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκης, και η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, δεν έκαναν καμία αναφορά στην τροπολογία, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκαν από τους βουλευτές του ΚΚΕ. Είπαν απλά ποιες τροπολογίες κάνουν δεκτές, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό την τροπολογία του ΚΚΕ χωρίς καμία συζήτηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ΝΔ, ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ) και όλα τα αστικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης παρότι παρίσταναν ότι «έχουν βγει στα κάγκελα» για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, έκαναν γαργάρα την τροπολογία του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της υποκρισίας τους, αλλά και τη σύμπλευσή τους στο διά ταύτα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είχαν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο οποίο υπήρχε η δέσμευση για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Απαράδεκτη η σύνδεση της μείωσης του ΦΠΑ στα 5 νησιά με το Προσφυγικό

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύνδεση της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά με το Προσφυγικό «γιατί το οικονομικό αντιστάθμισμα ταυτίζεται με την αποδοχή των επικίνδυνων αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμο χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, καταπατώντας τα δικαιώματά τους».

Πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ πρωτοστάτησε και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στους αγώνες για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου» και τόνισε: «Τώρα λέτε ότι τελείωσαν τα μνημόνια και μπαίνουμε στην κανονικότητα. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά είναι ένα μέτρο μείωσης των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών και, εάν πραγματικά θέλετε να αντισταθμιστούν οι συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών, σας καλούμε να κάνετε αποδεκτή την τροπολογία και να την ψηφίσετε όλοι σας. Αλλιώς και εδώ αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει συνεχίζουν να υπάρχουν, ανεξάρτητα από την τυπική λήξη των μνημονίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Βαρδαλής.

Στη δευτερολογία του, απαντώντας στις αθλιότητες που είχε ξεστομίσει λίγο πριν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Πάλλης, για «σύμπλευση» του ΚΚΕ «στο Προσφυγικό στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου με καθόλου φιλικές δυνάμεις προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες», ο Σ. Βαρδαλής ανέφερε: «Το ΚΚΕ στηρίζει την κινητοποίηση σχεδόν όλων των φορέων της Σάμου επειδή συμφωνούμε με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του λαού, των νησιωτών, γιατί πρέπει να καταργηθούν τα hot spots, να μην εγκλωβίζονται στα νησιά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να καταργηθεί η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας» που έχει προσυπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ και «που αυτή εγκλωβίζει στα νησιά τους πρόσφυγες. Και βεβαίως δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μεταξύ άλλων αιτημάτων που υπάρχουν».

Παίρνοντας το λόγο και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΚΚΕ και σχολίασε ότι «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ούτε καν μπήκε στον κόπο να μας πει αν την κάνει δεκτή. Τίποτα». Πρόσθεσε ότι «αίτημα των κατοίκων των νησιών είναι όχι μόνο να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ κατά 30%, αλλά να γίνει 50% και να ισχύει για όλα τα νησιά του Αιγαίου και να καταργηθεί στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα».

Μετάδοση της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν χτες το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά και η Κομματική Οργάνωση Αττικής, με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα», θα μεταδοθεί από τη συχνότητα της ΕΡΤ2, σήμερα Πέμπτη στις 15.00.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ