ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις και ο επικοινωνιακός πόλεμος

Η μαριονέτα των ΗΠΑ - ΕΕ Χ. Γκουαϊδό εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής του λαού, που ...κόπτεται για την ανθρωπιστική βοήθεια

Copyright 2019 The Associated

Η μαριονέτα των ΗΠΑ - ΕΕ Χ. Γκουαϊδό εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής του λαού, που ...κόπτεται για την ανθρωπιστική βοήθεια
Με την απειλή στρατιωτικής επέμβασης από την πλευρά των ΗΠΑ και συμμάχων της κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική και την ΕΕ (όπου συμμετέχει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) να παρουσιάζει την ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και τις απειλές για τη διενέργεια, όπως λέει, «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» ως «διπλωματική διαμεσολάβηση», κλιμακώνονται οι πιέσεις για ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Νικολάς Μαδούρο και απώτερο στόχο τον έλεγχο της χώρας και της περιοχής.

Σήμερα αναμένεται στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης να γίνει η πρώτη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, όπου συμμετέχουν χώρες της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και έχει στόχο να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση και τον διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο και της αντιπολίτευσης για τη διενέργεια «ελεύθερων εκλογών». Η κυβέρνηση έως τώρα έχει δεχτεί τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, αλλά ο αυτοανακηρυγμένος Πρόεδρος - μαριονέτα Χουάν Γκουαϊδό απορρίπτει διάλογο που δεν θα περιλαμβάνει την αποχώρηση Μαδούρο και προεδρικές εκλογές.

Πάντως, ο βασικός μοχλός των πιέσεων επικεντρώνεται στη λεγόμενη «ανθρωπιστική βοήθεια» που στέλνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και συγκεντρώνεται στην Κολομβία στη μεθοριακή πόλη της Κούκουτα, στη Βραζιλία, και σε ένα νησί της Καραϊβικής. Η «βοήθεια» αυτή στέλνεται υποτίθεται για να «ανακουφίσουν» τον βενεζουελάνικο λαό, τον οποίο φρόντισαν εδώ και χρόνια να στραγγαλίσουν με τον πολύμορφο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό και τις κυρώσεις. Υποκριτικά o YΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, εμφανίστηκε χτες να δηλώνει ότι «ο βενεζουελάνικος λαός χρειάζεται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν αλλά ο στρατός, υπό τις εντολές του Μαδούρο, εμποδίζει την είσοδο» και καλεί «το καθεστώς Μαδούρο να αφήσει να φτάσουν τα τρόφιμα στον πεινασμένο λαό».

Ετσι στήνεται και ο ανάλογος επικοινωνιακός πόλεμος από τα ντόπια και διεθνή ΜΜΕ, που προετοιμάζουν το έδαφος για μια πιθανή ξένη επέμβαση για ανατροπή της μη αρεστής κυβέρνησης. Ομως, επιβεβαιώνεται ότι ο τεράστιος πλούτος της Βενεζουέλας, υδρογονάνθρακες, ορυκτά κ.λπ. είναι ο «μαγνήτης» που τραβάει το ενδιαφέρον των μονοπωλίων των ΗΠΑ, της ΕΕ σε έναν σφοδρό ανταγωνισμό με τα αντίστοιχα ρωσικά, κινεζικά, ιρανικά μονοπώλια, που επωφελήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τα συμβόλαια που έκλεισαν με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

ΚΚ Βενεζουέλας: Καταγγέλλει την επέμβαση και απαιτεί μέτρα

Το ΚΚ Βενεζουέλας, που στηρίζει κριτικά την μπολιβαριανή διαδικασία που ξεκίνησε με την άνοδο στην εξουσία του Ούγκο Τσάβες το 1999 και στη συνέχεια του Ν. Μαδούρο, απευθύνει κάλεσμα για την πιο πλατιά πατριωτική αντιιμπεριαλιστική λαϊκή συμμαχία για την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που επιχειρούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και σύμμαχοί τους. Οργανώνει μαζί με άλλες επαναστατικές δυνάμεις Πατριωτικές Λαϊκές Επιτροπές, ζητάει να συγκληθεί ο λεγόμενος Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος όπου συμμετέχει και το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με άμεσα αναγκαία μέτρα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, να συγκρουστεί με τις μαφίες και τους διεφθαρμένους. Οπως τόνισε το ΚΚ Βενεζουέλας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η ιμπεριαλιστική επέμβαση είναι ο λαός να έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και αναγκαίες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, το ΚΚ Βενεζουέλας χαιρέτισε τη διεθνιστική αλληλεγγύη που δέχεται ο λαός και τόνισε ότι θα συμμετάσχει στην καμπάνια που ξεκίνησε χτες για τη συλλογή υπογραφών κατά της επέμβασης στη Βενεζουέλα, που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της χώρας, Ν. Μαδούρο, με στόχο τη συγκέντρωση 10 εκατ. υπογραφών.

Κατάσχεση φορτίου με όπλα

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη Βενεζουέλα είναι η κατάσχεση χτες στο διεθνές αεροδρόμιο Αρτούρο Μιτσελένα, στην επαρχία Καραμπόμπο, ενός φορτίου με όπλα που προέρχονταν από το Μαϊάμι και προορίζονταν για τις δυνάμεις που θέλουν την ανατροπή της κυβέρνησης. Για τους παραλήπτες έχει ξεκινήσει έρευνα από τις αρχές ασφαλείας ενώ το πολεμικό υλικό περιλάμβανε 19 αυτόματα, με χιλιάδες σφαίρες, 90 ασυρμάτους και 6 κινητά τηλέφωνα.


ΚΚ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό του υποψηφίου του από τις προεδρικές εκλογές

Με βάση αντικομμουνιστικό νόμο

ΚΙΕΒΟ.--

Τον αποκλεισμό του υποψηφίου του ΚΚ Ουκρανίας, Α' Γραμματέα της ΚΕ, Πέτρο Σιμονένκο, από τις προεδρικές εκλογές στις 31 Μάρτη, αποφάσισε η Εκλογική Επιτροπή και επικύρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, εφαρμόζοντας τον λεγόμενο νόμο της «αποκομμουνιστικοποίησης», ο οποίος θεσπίστηκε από το αντιδραστικό - εθνικιστικό καθεστώς μετά το πραξικόπημα του 2014.

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση της Εκλογικής Επιτροπής, που πάτησε πάνω στον αντικομμουνιστικό νόμο, απαγορεύεται να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία της Ουκρανίας άτομα και κόμματα που προπαγανδίζουν τον κομμουνισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό (!) και τα σύμβολά τους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στελέχη της αντιδραστικής κυβέρνησης του Πέτρο Ποροσένκο συμμετέχουν σε «διαδηλώσεις» που οργανώνονται από νεοναζιστικές ομάδες, ενώ πρόσφατα καθιέρωσε ως επίσημη εθνική αργία την 1η Γενάρη, μέρα γέννησης του Στέπαν Μπαντέρα, του Ουκρανού εθνικιστή συνεργάτη των ναζί και των SS, ο οποίος πολέμησε ενάντια στον Κόκκινο Στρατό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμώντας αυτόν τον εγκληματία, που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων.

Το ΚΚ Ουκρανίας καταγγέλλει την απόφαση και το νόμο, τον οποίο χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό, λέγοντας ότι παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες του ουκρανικού λαού. «Είναι προφανείς οι λόγοι που απαγορεύουν στο ΚΚ Ουκρανίας να έχει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές: Εμείς, οι κομμουνιστές, δεν εγκαταλείψαμε τα σύμβολά μας, δεν προδώσαμε την ιδεολογία μας. Είμαστε το μόνο κόμμα που δείχνει μια εναλλακτική απέναντι στον καπιταλισμό. Προτάσσουμε το δρόμο του σοσιαλισμού, όπου την εξουσία έχουν οι εργαζόμενοι και όχι η ολιγαρχία, όπου η εξύμνηση και τιμή του ναζισμού και του φασισμού είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπου η οικονομία λειτουργεί για την ειρήνη και τη δημιουργία και όχι για τη στρατιωτικοποίηση και τον πόλεμο».

Το ΚΚ Ουκρανίας προσέφυγε κατά της «παράνομης και αντισυνταγματικής απόφασης της Εκλογικής Επιτροπής».

Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εκτίμησε ότι ο Ποροσένκο «αποκλείεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές χωρίς απάτη». Στην τελευταία δημοσκόπηση εμφανίζεται πρώτος ο καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ακολουθεί η πρώην Πρόεδρος της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, ενώ ο Ποροσένκο είναι στην τρίτη θέση.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Στρατηγική για τη βιομηχανία 2030» με το βλέμμα σε Κίνα και ΗΠΑ

Περισσότερη κρατική παρέμβαση και μεγαλύτερες συγχωνεύσεις προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την εθνική «Στρατηγική για τη βιομηχανία 2030» παρουσίασε προχτές ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, με στόχο να αντεπεξέλθει η γερμανική βιομηχανία στον σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται σε περιπτώσεις μεγάλου ανταγωνισμού από το εξωτερικό ή σε επιθετικές εξαγορές επιχειρήσεων σε «στρατηγικούς τομείς» το γερμανικό κράτος να μπορεί να κατέχει ένα σημαντικό μέρος των μετοχών των εν λόγω ιδιωτικών επιχειρήσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση στρέφεται στα λεγόμενα μέτρα «κρατικού προστατευτισμού» για την προστασία των γερμανικών μονοπωλίων, παρά τις διακηρύξεις περί «ανοιχτής οικονομίας» και «ελεύθερου εμπορίου», που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Ο Γερμανός υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα πρόκειται για την «έσχατη λύση ανάγκης» και θα αφορά συγκεκριμένους κλάδους, στρατηγικής σημασίας για τη γερμανική οικονομία. Να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση κατηγορεί την Κίνα για κρατική στήριξη και συμμετοχή στις κινεζικές επιχειρήσεις, κάτι που - όπως ισχυρίζεται - δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο Αλτμάιερ εξέφρασε τις γερμανικές ανησυχίες για το γεγονός ότι οι κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες ενδέχεται να κυριαρχήσουν σε μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους. Ως παράδειγμα έφερε την πανίσχυρη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, όπου η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης σε Κίνα και ΗΠΑ ενδέχεται να μεταφέρει σημαντικό μέρος της προστιθέμενης αξίας εκτός Γερμανίας. Ετσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ανέδειξε για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη, όπου το γερμανικό κράτος μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια «μπαίνει μπροστά» για να κατασκευαστεί ένα τέτοιο εργοστάσιο στη χώρα.

Μεγαλύτερες συγχωνεύσεις ζητούν Γερμανία και Γαλλία

Μέρος της γερμανικής «Στρατηγικής 2030» αφορά επίσης τη χαλάρωση των ελέγχων για τις συγχωνεύσεις επιχειρηματικών ομίλων και τη διευκόλυνση για ακόμη μεγαλύτερες «κοινοπραξίες», καθώς τα συγκριτικά μεγέθη είναι η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια αγορά, ενώ στην Κίνα επιτρέπονται μεγάλης κλίμακας συγχωνεύσεις. Ως θετικό παράδειγμα αναφέρθηκε από τον Αλτμάιερ η κατασκευαστής αεροσκαφών «Airbus», που κατέχει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.

Σε μια παράλληλη αλλά σχετική εξέλιξη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ απέρριψε χτες τη συγχώνευση της γερμανικής «Siemens» με τη γαλλική «Alstom» στον τομέα των σιδηροδρόμων, παρά τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες επικαλέστηκαν την «απειλή» της Κίνας. Η ΕΕ αιτιολόγησε την απόφασή της με τον κίνδυνο να αποδυναμωθεί ο ανταγωνισμός εντός και εκτός της ενιαίας αγοράς και να αυξηθούν οι τιμές. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλώνει ότι λαμβάνει υπόψη τον ενδεχόμενο κίνδυνο που προκύπτει από τον μεγαλύτερο κινεζικό όμιλο σιδηροδρόμων του κόσμου, τον κινεζικό CRRC, ωστόσο δεν τον θεωρεί «απειλή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ