ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες

Δίπλα στους πληγέντες κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΚΚΕ

Πολλές περιοχές στο δήμο Πάργας μετατράπηκαν σε λίμνη
Πολλές περιοχές στο δήμο Πάργας μετατράπηκαν σε λίμνη
Μεγάλες είναι οι καταστροφές στους δήμους Ζηρού και Πάργας από την υπερχείλιση των ποταμών Λούρου και Αχέροντα, από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στο νομό Πρέβεζας. Χτες, τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν σε ύφεση, καθώς προχωρούσε η αποκατάσταση των αναχωμάτων στις περιοχές. Τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί οι δύο περιοχές, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έχουν πλημμυρίσει επιχειρήσεις και καλλιέργειες, ενώ υπάρχουν και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Τα κατολισθητικά φαινόμενα στον ορεινό όγκο του Θεσπρωτικού αλλά και του Ανωγείου έχουν πλήξει ιδιαίτερα το δήμο Ζηρού και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πλημμυρισμένη ολόκληρη η παρόχθια ζώνη του ποταμού Λούρου.

Οι κάτοικοι της περιοχής Φαναρίου του δήμου Πάργας έζησαν για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έντονες πλημμύρες και το δράμα των πλημμυρισμένων σπιτιών, μαγαζιών και δρόμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία τους. Χείμαρροι ξεχείλισαν και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Σπίτια, καταστήματα και σταβλικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν. Απομονωμένα παρέμειναν αρκετά χωριά, όπως Κυψέλη, Κορώνη, Κορωνόπουλο, Σταυροχώρι, Καστρί. Επιπλέον, στην περιοχή Φαναρίου, κάθε χρόνο δυο και τρεις φορές καταστρέφονται το οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές.

Το ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Κώστα Κωτσαντή, περιφερειακό σύμβουλο, και Σωτήρη Γάκη, δημοτικό σύμβουλο Πάργας, επισκέφτηκαν της πλημμυρισμένες περιοχές και συζήτησαν με τους κατοίκους για τις αιτίες των συνεχών πλημμυρών και τη λύση που προτείνει το Κόμμα.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΤΕ Πρέβεζας σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Οι καταστροφές από την πλημμύρα και στο Φανάρι αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα και τον άναρχο χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

(...) Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που χρηματοδοτεί προκλητικά τους επιχειρηματίες και όχι τα αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη ζωή του λαού τεχνικά έργα και υποδομές.

Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται, αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Γι' αυτό τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα, ούτε και από τα κονδύλια της ΕΕ. Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη γίνεται με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η υποχρηματοδότηση, οι απολύσεις και η συρρίκνωση σε προσωπικό των δήμων και περιφερειών, με ταυτόχρονη απαξίωση των μέσων και υπηρεσιών τους, φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων καθώς και της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα.

Συνυπεύθυνες διαχρονικά είναι οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές που στηρίζουν αυτήν την πολιτική και έχουν στην ευθύνη τους την αντιπλημμυρική προστασία.

Την πρώτη ευθύνη όμως την έχει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ολες οι κυβερνήσεις, τωρινή και προηγούμενες, ευθύνονται για την υποχρηματοδότηση των δήμων (μάλιστα μειώθηκε ακόμα περισσότερο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η χρηματοδότηση για δήμους και περιφέρειες), για την απαγόρευση προσλήψεων λόγω υποχρηματοδότησης, για την απαξίωση του προσωπικού, των υπηρεσιών και υποδομών και την ανάθεσή τους, όλων σχεδόν, σε εργολάβους. Εχουν ευθύνη για τη μη ένταξη των αντιπλημμυρικών έργων στα τεχνικά πλάνα των δήμων και των περιφερειών».

Αμεσα μέτρα στήριξης

«Ο δήμος Πάργας και η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που έχουν για το συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αποσπασματικές λύσεις που δίνουν κατά καιρούς, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, και να προστατευτούν οι κάτοικοι του Φαναρίου, για να προλάβουμε σοβαρότερες ή και ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Να πραγματοποιηθούν με συνολικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας.

Χωρίς καμία καθυστέρηση, η κυβέρνηση, ο δήμος και η περιφέρεια να προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή των ζημιών και να παρθούν μέτρα:

-- Με σεβασμό στο περιβάλλον να καθαριστούν η κοίτη και η αντιπλημμυρική ζώνη του ποταμού Αχέροντα καθώς και οι παραπόταμοι.

-- Αμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες, αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και μικρές επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο στο 100%.

-- Εκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες τους.

-- Να ληφθούν άμεσα - επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα για τις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες».


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ανοιχτές ακόμα οι πληγές από το σεισμό του 2014

Eurokinissi

Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014 στην Κεφαλονιά με επίκεντρο την Παλική και τρία χρόνια από αυτούς του 2015 με επίκεντρο τη Λευκάδα. Η Κεφαλονιά, και ιδιαίτερα η Παλική, παραμένει με ανοιχτές πληγές σε κατοικίες, σχολεία και άλλες δημόσιες υποδομές, βιώνοντας τραγικές καταστάσεις. Τα χρήματα των κωδικών που αφορούσαν δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών δεσμεύτηκαν από την κυβέρνηση και δεν θα δοθούν, ενώ και αυτή ακόμη η καθυστερημένη και περιορισμένη ανταπόκριση της ΕΕ στα αιτήματα για χρηματοδότηση από το αρμόδιο ταμείο παρακρατήθηκε από την κυβέρνηση έναντι των καταβεβλημένων δαπανών από το κράτος. Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε σχετική της Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα: Τα μέτρα για τους άστεγους και τους σεισμόπληκτους τελείωσαν, οι εργατικές κατοικίες στέκουν ερειπωμένα «φαντάσματα», καθώς δεν έχει κατεδαφιστεί κανένα κτίριο και δεν υπάρχει καμιά προοπτική για την επανακατασκευή τους με κρατική συνδρομή, παραμένουν σε εκκρεμότητα πάνω από τα μισά κατεδαφιστέα κτίρια, με άδηλο το τι μέλλει γενέσθαι με τη μόνιμη στέγαση των κατοίκων τους, η μελέτη αποκατάστασης του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου χωρίς καμία δικαιολογία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Επίσης, το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Από τα 222 σημεία που έχουν πάθει ζημιές, μόνο για τα 60 έχουν γίνει μελέτες, ενώ πολύ λιγότερα είναι σε φάση υλοποίησης, στα δημόσια κτίρια (Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου, Παλιό Δημαρχείο κ.ά.) δεν έχει δρομολογηθεί καμία επισκευή. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Κεφαλονιά, π.χ. μη αποκατάσταση σε ΓΝ Αργοστολίου, σε αρχαιολογικό μουσείο, ακαταλληλότητα κερκίδων - γηπέδου σε Αργοστόλι και κερκίδων σε Κεραμειές, εκκρεμότητες σε νέο γηροκομείο κ.ο.κ. Εξάλλου, πολλά σχολεία σε όλη την έκταση του νομού παραμένουν σε κοντέινερς. Το γραφείο του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) που συστάθηκε στο Ληξούρι, αμέσως μετά τους σεισμούς, έχει ακόμη σοβαρά προβλήματα λειτουργίας με μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των σεισμοπλήκτων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά, ανάμεσα στα άλλα, να επιστρέψουν τα χρήματα από τους κωδικούς για τους σεισμούς και να υπάρξει επαρκές χρηματοδοτικό πρόγραμμα με 100% κρατική ευθύνη για την αντιμετώπιση όλων των ζημιών και για την αντισεισμική θωράκιση - προστασία, να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα από την κυβέρνηση χρήματα του ταμείου της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές και να δοθούν στο λαό για τις ανάγκες του, να παραταθεί η επιδότηση ενοικίου για όλους τους άστεγους και να υπάρξουν ευεργετικά μέτρα για τους πληγέντες (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, απαγόρευση των πλειστηριασμών), να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν όλα τα έργα σε υποδομές που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες σε όλο το νομό και να ενισχυθεί με εξοπλισμό και με πρόσληψη μόνιμου και κατάλληλα ειδικευμένου προσωπικού το ΤΑΣ Κεφαλονιάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ