ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ηχηρή απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης

Από την προσυγκέντρωση του δήμου
Από την προσυγκέντρωση του δήμου
Μαζική αγωνιστική «υποδοχή» στην «αναπτυξιακή» φιέστα που έστησε η κυβέρνηση στο λιμάνι της Πάτρας επεφύλαξαν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Πάτρας, συμμετέχοντας χτες στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της Δυτικής Ελλάδας στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Ανδρέα και την πορεία προς το χώρο όπου ο πρωθυπουργός εκφωνούσε την καταληκτική ομιλία του περιφερειακού «αναπτυξιακού» συνεδρίου, που ήταν κυριολεκτικά αστυνομοκρατούμενος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να σταματήσουν τους διαδηλωτές αρκετά μακριά, ωστόσο έπειτα απ' την αποφασιστική παρέμβαση των εκπροσώπων των φορέων που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο, έγινε κατορθωτό να προσεγγίσουν το χώρο όπου μιλούσε ο Αλ. Τσίπρας, διατρανώνοντας τα αιτήματά τους.

Από νωρίς το απόγευμα, η πόλη της Πάτρας κινούνταν σε ρυθμούς συλλαλητηρίου, καθώς πριν τις 5 το απόγευμα εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Πάτρας και συγκεντρώθηκαν στο ΚΕΠ, στο λιμάνι, πίσω απ' το πανό του δήμου με αίτημα: «Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα»! Ανάμεσά τους η Επιτροπή Αγώνα για την υπογειοποίηση του τρένου, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά.

Οι συγκεντρωμένοι πέταγαν τρικάκια που στη μία τους όψη έγραφαν «Δίκαιη ανάπτυξη» και στην άλλη «Φτώχεια» ή «Πλειστηριασμοί», δίνοντας απάντηση στους ισχυρισμούς που κατά κόρον ακούστηκαν στο πλαίσιο του διήμερου «αναπτυξιακού» συνεδρίου, το οποίο αποτέλεσε επί της ουσίας βήμα προπαγάνδισης της απάτης της «δίκαιης ανάπτυξης», για χάρη της οποίας καλούνται τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να υπομείνουν αδιαμαρτύρητα τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα.

Το καρναβαλικό δρώμενο
Το καρναβαλικό δρώμενο
Την αλήθεια αυτή εξέφρασε και το καρναβαλικό δρώμενο που τέθηκε επικεφαλής της προσυγκέντρωσης του δήμου, όπου το άρμα της «δίκαιης ανάπτυξης» έσερνε αλυσοδεμένη η εργατική τάξη, ενώ ο ντελάλης διαλαλούσε «Ακούσατε ακούσατε! Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Πατρινοί και Αιγειάλοι, έρχεται ο βεζίρης με τα δώρα, γεμάτος υποσχέσεις. Εφτασε η ανάπτυξη στην πόλη μας, πάμε να την υποδεχτούμε» και «Ελα πάλι ρε Αλέξη, να μας πεις τι θα μας φέξει»!

Στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκρότησαν μια μαχητική διαδήλωση, που έκανε καθαρό ότι τα δίκια τους είναι αδιαπραγμάτευτα, διατρανώνοντάς το με συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας - Οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, αγώνας τώρα για άλλη κοινωνία».

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση είχαν απευθύνει τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Αμαλιάδας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αχαΐας, Οικοδόμων Ηλείας, Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Αχαΐας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Ακόμα, οι Σύλλογοι Γυναικών Πάτρας και Αγρινίου (μέλη της ΟΓΕ).

Να φουντώνουν παντού οι εστίες αντίστασης

«Η ανάπτυξή σας χτίζει τα κέρδη των αφεντικών» έγραφε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων
«Η ανάπτυξή σας χτίζει τα κέρδη των αφεντικών» έγραφε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων
Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που έκανε την κεντρική ομιλία, κατήγγειλε ότι πρόκειται για ένα συνέδριο του οποίου οι προτεραιότητες αφορούν στην ανάπτυξη και κερδοφορία του κεφαλαίου στους κλάδους που αυτό δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Τόνισε ότι «με το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε έγινε προσπάθεια απ' τους διοργανωτές και τα ΜΜΕ να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ώστε να στρατευτούν μαζί τους, να δείξουν ανοχή στους στόχους της πολιτικής που εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, που διατηρεί ανέπαφα τα αμέτρητα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφίσει στα προηγούμενα μνημόνια και πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας τη ζωή της εργατικής τάξης κόλαση. Στα στρογγυλά τραπέζια κάθισαν μαζί η κυβέρνηση με τους συμμάχους της, με τους ανθρώπους της στην περιοχή μας, που είναι η περιφερειακή διοίκηση, δημοτικές διοικήσεις, οι άνθρωποί τους στο εργατικό και αγροτικό κίνημα και πάνω απ' όλα ο τοπικός ΣΕΒ αλλά και οι άνθρωποί τους στα επιμελητήρια».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Σε αυτό το εθνικό σχέδιο κυβέρνησης και κεφαλαίου, που με τη συμμετοχή ομοτράπεζών τους κουβέντιασαν αυτές τις δύο μέρες στην πόλη μας, υπό την ασφυκτική περιφρούρηση των σωμάτων ασφαλείας, μέσα στο σιδερόφραχτο λιμάνι της Πάτρας, φοβούμενοι τη λαϊκή οργή και την αντίδραση των εργαζομένων της πόλης μας, εμείς, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που είμαστε εδώ, πρέπει και θα αντιτάξουμε το δικό μας μαχητικό, ανατρεπτικό σχεδιασμό (...) Να φουντώνουν παντού οι εστίες αντίστασης, να ανεβαίνει η συλλογικότητα, ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων, η λειτουργία των συνδικάτων, να παραμερίζονται η μοιρολατρία, να χρεοκοπεί το τίποτα δεν αλλάζει, το περασμένα - ξεχασμένα».


Ιδιαίτερο κάλεσμα απηύθυνε στους εργαζόμενους της Περιφέρειας να αντιπαλέψουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να παλέψουν για την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τη μη αναβάθμιση του ρόλου των αεροδρομίων σε Αραξο και Ανδραβίδα σε ΝΑΤΟικά «εργαλεία».

Χαιρετισμοί στη συγκέντρωση

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας και περιφερειακός σύμβουλος, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στην ανάπτυξή τους δεν χωρούν έργα υποδομής, όπως εγγειοβελτιωτικά. Η ανάπτυξή τους πετάει στο δρόμο των 100 και πλέον οικογενειών καπνοπαραγωγών, απλήρωτων για πάνω από ένα χρόνο. Στην ανάπτυξή τους δεν χωρούν οι χιλιάδες κτηνοτρόφοι, αφού οι τιμές σε γάλα και κρέας είναι εξευτελιστικές. Στην ανάπτυξή τους δεν χωρούν οι σταφιδοπαραγωγοί ποικιλίας, οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν ακόμα για τις μεγάλες καταστροφές του 2016. Στην ανάπτυξή τους δεν χωρούν αντιπλημμυρικά έργα, αφού το χειμώνα πνιγόμαστε και το καλοκαίρι δεν έχουμε να ποτίσουμε τα χωράφια μας. Στέλνουμε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ανάπτυξή τους δεν χωράει στις ανάγκες μας και γι' αυτό θα μας βρίσκει απέναντί της στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας την επιβίωσή μας με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που προβάλλει και παλεύει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, τόνισε στο χαιρετισμό της: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέπουμε να τσακίζουν το παρόν και το μέλλον μας με τους σχεδιασμούς τους. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στις πολιτικές τους. Διεκδικούμε ό,τι μας στέρησαν, δεν ανεχόμαστε άλλες θυσίες. Είμαστε εδώ κύριοι της κυβέρνησης, είμαστε εδώ κύριε Τσίπρα και είμαστε απέναντί σας. Γιατί εσείς παλεύετε με τους βιομήχανους και εμείς με το λαό για το λαό».

Στο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Με τη σημερινή μας συγκέντρωση, δίνουμε την απάντηση που πρέπει. Αγωνιζόμαστε μαζί με τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, τους υπαλλήλους του δήμου μας, για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας, το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων. (...) Μαζί με τον πατραϊκό λαό, συνεχίζουμε να διεκδικούμε έργα αναγκαία, που δίνουν ανάσα στη λαϊκή οικογένεια». Απαντώντας στα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών στο συνέδριο, ο Κ. Πελετίδης επεσήμανε: «Ο κ. Σκουρλέτης κατά τη χτεσινή ομιλία του στο συνέδριο ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είμαστε τάχα στην ίδια πλευρά. Οχι κύριε υπουργέ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφερε σε πέρας τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και της τρόικας. Νομοθετείτε για τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου και βγάζετε στο σφυρί τις λαϊκές ανάγκες. Εμείς αγωνιζόμαστε για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας για μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρα, που χαρακτήρισε «καταγγελλιολογία» τις διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ο δήμαρχος Πάτρας απάντησε: «Συμφωνεί και επαυξάνει με την "ανάπτυξη" που προωθεί η κυβέρνηση. Κινείται κι αυτός στην ίδια κατεύθυνση, θέλει τα χρήματα του λαού να πηγαίνουν στους λίγους και ό,τι χρειάζεται από έργα ο λαός, να τα ξαναπληρώνει. Κλασικό παράδειγμα η θέση του για το Φράγμα του Πείρου - Παραπείρου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ