ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες στα ανατολικά

Ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει βαριά όπλα κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες

Copyright 2017 The Associated

Ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει βαριά όπλα κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες
Κλιμακώνεται καθημερινά η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (αποπροσανατολιστικός όρος αφού πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Οι μάχες διευρύνονται σε όλη τη γραμμή της αντιπαράθεσης που είχε καθοριστεί από τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που ουσιαστικά έμεινε στα χαρτιά. Σε δεκάδες πόλεις και κατοικημένες περιοχές, μόνο την τελευταία μέρα έγιναν πάνω από 1.200 παραβιάσεις της εκεχειρίας με χρήση όπλων διαφόρων διαμετρημάτων και βολών πυροβολικού, ενώ ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει όλο και περισσότερο βαρύ οπλισμό στην πόλη Αντβίγιφκα, που είναι το επίκεντρο των επιχειρήσεών του.

Οι πολιτοφυλακές αναφέρουν το θάνατο 3 στρατιωτών τους (ένας μάλιστα χτυπήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή), ενώ στο Λουγκάνσκ με εκρηκτικό μηχανισμό ανατινάχτηκε το όχημα στο οποίο επέβαινε διοικητής των πολιτοφυλάκων και ο οδηγός του. Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει τον τραυματισμό 6 στρατιωτών, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου ενημέρωσε ότι ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διάρκειας μιας ώρας.

Στη συνομιλία αυτή δηλώνεται ότι εκφράστηκε αμοιβαία ανησυχία για την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης γύρω από την πόλη Αντβίγιφκα», αλλά και η «κοινή διάθεση για να υπάρξει διευθέτηση της σύγκρουσης». Η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας σημειώνει ότι ο Ποροσένκο «ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, γιατί αυτές υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας» και ότι «συζητήθηκε η διεύρυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας». Αφορμή γι' αυτό ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση της πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, που μίλησε για «ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία» και για «επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία», ταυτόχρονα με την ευχή να «καλυτερέψουν οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας», αφού η νέα ηγεσία θεωρεί πιο ρεαλιστική λύση για τη δράση των αμερικανικών μονοπωλίων. Από την πλευρά της, η ρωσική κυβέρνηση μέσω της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Μ. Ζακχάροβα, επανέλαβε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων από την πλευρά της Ουκρανίας, που παραβιάζει τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ, γίνεται για να εκβιάσει νέα χρηματοδότηση από τους δυτικούς συμμάχους της. Το βέβαιο είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συνεχιστεί ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, που και στην Ουκρανία πληρώνει με το αίμα του ο λαός.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες

ΡΩΜΗ.--

Με βασική επιδίωξη την επίτευξη μεγαλύτερης «ευελιξίας» προς όφελός της, η ιταλική αστική τάξη διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στις διεργασίες στην Ευρώπη, στο φόντο και της ευρύτερης «κινητικότητας» που υπάρχει για το μέλλον της ΕΕ.

Ετσι, μιλώντας στο δίκτυο «Ράι Τρε», ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υφυπουργός παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι, σχολίασε θετικά τις πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ για «Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων». Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε από τη Βαλέτα της Μάλτας, όπου έγινε η τελευταία Σύνοδος της ΕΕ, ότι «τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως θα υπάρξει μια ΕΕ πολλαπλών ταχυτήτων και ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν πάντα όλες οι χώρες - μέλη στα ίδια στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ο Γκότζι είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι η Καγκελάριος υιοθέτησε θέσεις που έχουν επεξεργαστεί η Ιταλία και άλλες χώρες - μέλη» και ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης, εδώ και πολλές βδομάδες, εργάζεται ακριβώς για την επίτευξη του στόχου αυτού». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι απατηλό να πιστεύει κανείς ότι σε μια Ενωση με 27 χώρες - μέλη μπορούν να προχωρήσουν όλοι μαζί, με την ίδια ταχύτητα και με στόχο περισσότερη ανάπτυξη, ασφάλεια, επενδύσεις, και κοινωνική πολιτική... Οι χώρες που θέλουν να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν, με τη γενικότερη συναίνεση... Είναι σίγουρα θετικό το ότι η Καγκελάριος Μέρκελ ξεπέρασε τη μέχρι τώρα διστακτικότητά της». Ο Γκότζι είπε ακόμα: «Το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 27 μέλη, σήμερα, είναι ότι πρόκειται για ένα ένδυμα το οποίο για κάποιους είναι πολύ φαρδύ, ενώ για κάποιους άλλους είναι πολύ στενό. Πρέπει να το ξαναφτιάξουμε, ραμμένο ακριβώς στα μέτρα των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών».

Στο μεταξύ, αναδεικνύοντας ότι η Ρώμη έχει ισχυρές προσδοκίες και από τη διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της λυκοσυμμαχίας, με φόντο την ευρύτερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στον πλανήτη, η υπουργός Αμυνας της χώρας, Ρομπέρτα Πινότι, έθεσε ξανά το ζήτημα της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των μελών της ΕΕ. Σε συνέντευξή της στην «Ιλ Μεσαντζέρο» υπογράμμισε: «Ο πυρήνας των χωρών που κινήθηκε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς την κοινή άμυνα - δηλαδή Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία - πρέπει να επεξεργαστεί ενισχυμένες συνεργασίες, οι οποίες να προάγουν ακόμα περισσότερο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Η περαιτέρω επένδυση των χωρών αυτών προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα παρακινήσει θετικά και τις υπόλοιπες».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Τουλάχιστον τρεις αεροπορικές επιθέσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, με αφορμή τη ρίψη ρουκέτας από παλαιστινιακή περιοχή σε αλάνα της ισραηλινής μεθοριακής πόλης Ασκελον. Από τις ισραηλινές επιθέσεις, τραυματίστηκε ένας Παλαιστίνιος ψαράς και σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε στρατιωτικό φυλάκιο της «Χαμάς» στη Γάζα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- «Λάδι στη φωτιά» της συνεχιζόμενης επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου της ζωής του νιγηριανού λαού εξακολουθούν να ρίχνουν οι χαμηλές τιμές πώλησης πετρελαίου, η υποτίμηση του νιγηριανού νομίσματος, Νάιρα, και οι ελλείψεις συναλλάγματος σε δολάρια, με αποτέλεσμα νέα σημαντική αύξηση στην τιμή βασικών τροφίμων. Το ίδιο διάστημα, αστικά αντιπολιτευόμενα κόμματα προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό, δημιουργώντας υπόνοιες για ακυβερνησία λόγω της παρατεταμένης παραμονής του 74χρονου Προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι στη Βρετανία για νοσηλεία και ιατρικές εξετάσεις.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, απαίτησε από τις κυβερνήσεις Βρετανίας και Σουηδίας να εφαρμόσουν την πρόταση Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση, που χαρακτήρισαν παράνομο τον περιορισμό της ελευθερίας του στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου έχει αναζητήσει άσυλο από το 2012.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ κατηγόρησε χτες τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες ότι υποστηρίζουν αντιπολιτευόμενα κόμματα στο Σουδάν και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι διμερείς συνομιλίες για τα σύνορα Σουδάν - Αιγύπτου, θα θέσει ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Απόσυρση του διατάγματος για τη διαφθορά

Η κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών στη Ρουμανία προχώρησε την Κυριακή σε ανάκληση του διατάγματος που αποποινικοποιούσε περιπτώσεις πολιτικής διαφθοράς, μια νομοθετική πρωτοβουλία «φωτογραφική» για να απαλλαγούν κυρίως στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που συγκρότησε κυβέρνηση στις αρχές του χρόνου με τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ΑLDE). Προηγουμένως σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός, Σόριν Γκριντεάνου, είχε ισχυριστεί ότι «δεν θέλει να προκαλέσει διχόνοια στο λαό του». Βεβαίως τις τελευταίες μέρες είχαν πραγματοποιηθεί μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, τόσο από αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα, που αξιοποίησαν το επίμαχο διάταγμα, όσο και απλό κόσμο, που την ίδια ώρα που βλέπει να χειροτερεύει η ζωή του, έβλεπε πολιτικούς που είχαν καταχραστεί έως και 44.000 ευρώ και ήταν στην φυλακή, να αποφυλακίζονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποποινικοποίηση για διαφθορά θα ευνοούσε, μεταξύ άλλων, και τον ηγέτη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λίβιου Ντραγκνέα, που κατηγορείται ότι άσκησε πολιτική επιρροή για να διασφαλίσει την κρατική μισθοδοσία δύο εργαζομένων στο κόμμα το χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2013.

Η όλη εξέλιξη δείχνει τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν σε τμήματα της αστικής τάξης, που επίσης καταφέρνουν να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις σε αναζήτηση του καλύτερου διαχειριστή. Χτες πάντως αναμένονταν στο Κοινοβούλιο συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 και πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος και της «Ενωσης για τη σωτηρία της Ρουμανίας». Σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις, που είχε ζητήσει την εξέταση της συνταγματικότητας του διατάγματος, θα μιλήσει το μεσημέρι στην Βουλή.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, με αφορμή τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων Δύσης - Ρωσίας για την αύξηση της επιρροής και της προώθησης των συμφερόντων τους στα Δυτικά Βαλκάνια, συνεχίζεται στο Μαυροβούνιο η ενδοαστική κόντρα ανάμεσα στο κυβερνών φιλοδυτικό Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς και το φιλορωσικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Αντρίγια Μάντιτς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την επικείμενη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Χτες, ο Μάντιτς (που είχε μεταβεί την περασμένη βδομάδα στη Μόσχα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους στο Κρεμλίνο) ανακοίνωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να διεξάγει «λαϊκό δημοψήφισμα» για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που η φιλοδυτική κυβέρνηση προσπαθήσει να προωθήσει το θέμα στο Κοινοβούλιο (κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν 42 στις 81 έδρες). Ο ίδιος προσδιόρισε την ημερομηνία του δημοψηφίσματος κοντά στις 24 Μάρτη, ενώ φέτος συμπληρώνονται 18 χρόνια από την ΝΑΤΟική επίθεση στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Η αστική τάξη στο Μαυροβούνιο εμφανίζεται διχασμένη μπροστά στην προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, κατά την επικείμενη εαρινή ΝΑΤΟική σύνοδο, με δεδομένες τις παραδοσιακές στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Τον περασμένο Οκτώβρη, η κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς είχε συλλάβει 20 Σέρβους και Ρώσους εθνικιστές για «απόπειρα κατάληψης του κοινοβουλίου, ανατροπής της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο και δολοπλοκίας με στόχο τη δολοφονία του Μαυροβούνιου πρωθυπουργού ώστε να ανέβει στην εξουσία κυβέρνηση που θα αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ