ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Τραγικές συνθήκες διαβίωσης και κουμάντο από τις ΜΚΟ

Με κινητοποίηση για τα προβλήματά τους «υποδέχτηκαν» οι 700 άνθρωποι που ζουν εκεί τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Οι πρόσφυγες δεν επέτρεπαν στον υπουργό να μπει στο χώρο, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Copyright 2017 The Associated

Οι πρόσφυγες δεν επέτρεπαν στον υπουργό να μπει στο χώρο, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Δεν επαρκούν οι τουαλέτες, τα ντους, δεν υπάρχει ζεστό νερό, ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι κακή, αφού δεν υπάρχει συνέχεια γιατρός, ενώ πληρώνουν τα φάρμακά τους. Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις σε είδη ατομικής υγιεινής, πολλά παιδιά δεν πάνε σχολείο, ενώ δεν μοιράζονται είδη ρουχισμού. Με αυτά τα προβλήματα «υποδέχτηκαν» χτες οι πρόσφυγες του χώρου αφίξεων στο Ελληνικό τον υπουργό Μεταναστευτικής Γιάννη Μουζάλα. Σε έναν χώρο όπου απουσιάζουν οργανωμένες κρατικές δομές και κάνουν κουμάντο ΜΚΟ, με τις ευλογίες κυβέρνησης - ΕΕ. Στο χώρο αυτό επιβιώνουν 700 άνθρωποι.

Ωστόσο, χτες ο Γ. Μουζάλας με μια ρητορική που, χωρίς καμία υπερβολή, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι βούτυρο στο ψωμί για ρατσιστική προπαγάνδα, «παρουσιάστηκε» για να δηλώσει προκλητικά ότι όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος στη δομή, που η ίδια η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως άτυπη, είναι ελεύθερος να φύγει. Πρόσθεσε δε πως οι πρόσφυγες μπορούν να κινούνται ελεύθερα όπως και όλοι οι Ελληνες. Επίσης, ότι όποιος φύγει θα υποστεί τις συνέπειες της πράξης του. Το τελευταίο είναι βέβαιο, αφού ούτε τα χρήματα έχουν να μετακινηθούν εκεί που θέλουν, η ΕΕ και η κυβέρνηση τους κρατά εγκλωβισμένους στην Ελλάδα και ρισκάρουν σύλληψη και διώξιμο από τη χώρα μετά από έναν τυχαίο αστυνομικό έλεγχο. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να πει πως «πονάμε τους φιλοξενουμένους μας, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με πολλά λάθη, με πολλές αδυναμίες και πολλά καλά πράγματα που δεν είχαν οι πρόσφυγες σε άλλες χώρες, πιθανόν που δεν είχαν ούτε στο σπίτι τους», όταν την ίδια ώρα έχουν στοιβάξει οικογένειες σε σκηνές και είχαν αφήσει μικρά παιδιά στα νησιά μέσα στο κρύο του χειμώνα. Η «επίσκεψη» του Γ. Μουζάλα συνοδεύτηκε από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά και με αστυνομικό να χτυπά προσφυγόπουλο.

Νωρίς χτες το πρωί, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πήγε στο χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάποιοι πρόσφυγες προχώρησαν σε απεργία πείνας. Αρχικά, φάνηκε ότι ήθελε να συνομιλήσει με τους πρόσφυγες, στη συνέχεια, όμως, ζήτησε να σπάσει το λουκέτο της κατάληψης στο χώρο αφίξεων, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ομάδα προσφύγων. Η κατάσταση κλιμακώθηκε και στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις. Οι πρόσφυγες δεν επέτρεπαν στον Γ. Μουζάλα να περάσει μέσα στο χώρο. Πολλοί από αυτούς είχαν σταθεί μπροστά και πίσω από τη σιδερένια πόρτα που παρέμενε κλειστή με λουκέτο, ενώ στο σημείο της έντασης υπήρχαν πολλά παιδιά, μερικά από τα οποία είχαν σκαρφαλώσει πάνω στην πόρτα. Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις συμφωνήθηκε να ανοίξει η πόρτα, προκειμένου να γίνει η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών και η ενημέρωση που ο υπουργός ήθελε να κάνει στους δημοσιογράφους.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας στο Ελληνικό και πως πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια από την ίδια οργάνωση να δημιουργήσει ψευδή είδηση περί απεργίας πείνας προσφύγων. Σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα, όχι μόνο δεν υπήρχε απεργία πείνας, αλλά οι αποκαλούμενοι απεργοί πείνας εμπόδισαν να μπει το φορτηγό με την τροφοδοσία για όλους τους υπόλοιπους. Οπως είπε, οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα ζουν από καλά έως μέτρια και άσχημα, αλλά ξεχειμώνιασαν. Ο υπουργός το μεσημέρι συναντήθηκε με επιτροπή των κινητοποιούμενων προσφύγων. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση, ότι άκουσε τα προβλήματά τους και συμφωνήθηκε να φτιάξουν πλάνο για την αντιμετώπισή τους, ενώ είπε ότι οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα, αλλά είναι και υποχρεωμένοι να υπακούουν στην ελληνική νομοθεσία.

ΤΟ ΝΟΤΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαιτεί ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει τις απαράδεκτες συνθήκες στη «μη τυπική» δομή φιλοξενίας προσφύγων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και προσθέτει:

«Την αποκλειστική ευθύνη αυτής της κατάστασης φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παρά τις υποσχέσεις, όχι μόνο δεν έχει φροντίσει τόσο καιρό να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας, αλλά αντίθετα την όλη φροντίδα των προσφύγων, στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό, την έχει αφήσει στα χέρια των ΜΚΟ.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών. Ανέδειξε τις αιτίες της προσφυγιάς και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες. Εξέφρασε έμπρακτα την αλληλεγγύη του, με σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, συνεχείς επισκέψεις στο χώρο "φιλοξενίας" από τις Κομματικές Οργανώσεις και αποστολές βοήθειας βασικών ειδών διαβίωσης.»

Η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών απαιτεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου:

-- Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

-- Να εξασφαλιστεί άμεσα η πρόσβαση των παιδιών στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης προσφύγων.

-- Να εξασφαλιστεί η δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των προσφύγων.

-- Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση για το γιαπί - «κέντρο φιλοξενίας» στο Μενίδι

Στο «κέντρο φιλοξενίας» - γιαπί στο Μενίδι μέσα στο οποίο ζουν πρόσφυγες, αναφέρεται σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης που υπογράφουν το κείμενο της Ερώτησης, αναφέρουν:

«Σε γιαπί στο Μενίδι, κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, στοιβάζονται δεκάδες πρόσφυγες, όπως διαπιστώθηκε τυχαία από μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για χρωστούμενα δεδουλευμένα σε μετανάστη εργάτη, από τον εργολάβο που έχει αναλάβει τη μετατροπή του κτιρίου σε "κέντρο φιλοξενίας" προσφύγων.

Εβδομήντα τρεις (73) Σύροι πρόσφυγες ζουν ο ένας πάνω στον άλλον σε όροφο οικοδομής περιφραγμένο με μια τζαμαρία. Ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτες, ενώ οι οικοδομικές εργασίες στους υπόλοιπους ορόφους συνεχίζονται. Τα σκουπίδια πνίγουν τον περίγυρο της οικοδομής, ενώ το φαγητό μαγειρεύεται στο υπόγειο του κτιρίου. Πολλοί από τους "φιλοξενούμενους" μάλιστα καταγγέλλουν δηλητηριάσεις.

Η κυβέρνηση - και όλοι όσοι υπερασπίζονται τις αποφάσεις της ΕΕ για το Προσφυγικό - φέρει ακέραια την ευθύνη για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, στη χώρα μας, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της, που αφήνει τις διάφορες ΜΚΟ να οργιάζουν και να λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια, χωρίς κανένα μάλιστα έλεγχο για την τήρηση των προϋποθέσεων ασφαλούς και αξιοπρεπούς φιλοξενίας των προσφύγων - μεταναστών.

Σύμφωνα με την "κατάσταση προσφυγικών ροών" που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο, 21.785 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε σπίτια, ξενοδοχεία και άλλους χώρους, με ευθύνη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των ΜΚΟ. Μάλιστα, στα τελευταία στοιχεία του υπουργείου, οι "φορείς της κοινωνίας των πολιτών" και οι ΜΚΟ εμφανίζονται να φιλοξενούν 6.645 πρόσφυγες, ενώ και για τις λοιπές κατηγορίες της φιλοξενίας σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία, υπάρχει έμμεση εμπλοκή των ΜΚΟ. Το ίδιο ισχύει και για τη φιλοξενία της πλειοψηφίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ερωτάται ο υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες από την οικοδομή του Μενιδίου σε κατάλληλο, ασφαλή και στεγασμένο χώρο, γενικότερα για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, με ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν και κατάλληλη σίτιση, διερμηνεία και νομική αρωγή, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ;

Γνωρίζει επακριβώς το αρμόδιο υπουργείο τα διαμερίσματα, ξενοδοχεία και λοιπούς χώρους φιλοξενίας, εκτός από τους καταυλισμούς, τα οποία διαχειρίζονται ΜΚΟ με βάση το πρόγραμμα "επιδότησης ενοικίου" και άλλα αντίστοιχα προγράμματα;

Γνωρίζει ποιες ακριβώς ΜΚΟ εμπλέκονται στα παραπάνω προγράμματα;

Ελέγχει το υπουργείο την κατάσταση σε αυτά τα κτίρια, τις συνθήκες διαμονής και υγιεινής, τη σίτιση κ.λπ. ή διάφορες επιτήδειες ΜΚΟ συνάπτουν συμβάσεις με εξίσου επιτήδειους δήθεν "ιδιοκτήτες ξενοδοχείων", για να παίρνουν τα κονδύλια που αφειδώς διαθέτει σε αυτούς η ΕΕ και η κυβέρνηση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των προσφύγων;

Ασχολείται κάποια κρατική υπηρεσία με τα παιδιά που διαμένουν σε αυτούς τους χώρους φιλοξενίας και αν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία;».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ακέραιη η ευθύνη της κυβέρνησης

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τα χτεσινά γεγονότα στο Ελληνικό και τις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα:

«Για την αθλιότητα στην οποία διαμένουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο χώρο του Ελληνικού, που δεν χαρακτηρίζεται καν ως τυπική δομή "φιλοξενίας", η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη. Οχι μόνο δεν έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο η μεταφορά των προσφύγων σε ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά σήμερα ο κ. Μουζάλας έκανε ένα βήμα παραπέρα: Ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε απ' τους πρόσφυγες "να κόψουν το λαιμό τους", αν δεν τους αρέσουν οι συνθήκες διαμονής, ενώ χρησιμοποίησε ακόμη και "επιχειρήματα" που είναι βούτυρο στο ψωμί της ξενοφοβικής και φασιστικής ρητορικής.

Το ΚΚΕ ζητάει να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες του Ελληνικού σε στεγασμένους, αξιοπρεπείς και υγιεινούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά, τις εγκύους και τα άτομα με προβλήματα υγείας, και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των παιδιών στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης προσφύγων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ