ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΩΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ
Αυξάνονται τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις συμπαράστασης

Δημοτικά Συμβούλια, Σύλλογοι, Σωματεία και Φορείς, με αποφάσεις τους απαιτούν να σταματήσει τώρα η δίωξη του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, και να αναλάβουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ανάλογες πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες. Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος θα βρεθεί στο ειδώλιο του δικαστηρίου, κατηγορούμενος για «παράβαση καθήκοντος», επειδή - κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας - το 2015 ενόψει των βουλευτικών εκλογών, δεν διευκόλυνε τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Τον δήμαρχο έχει μηνύσει ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτης.

Οπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων, καθημερινά καταφθάνουν αποφάσεις και ψηφίσματα, όπως από: Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δάφνης - Υμηττού. Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιδας. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αιγάλεω. Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ). Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αλεξιώτισσας.

Στις συνεδριάσεις του Νότιου Διαμερίσματος, της Δημοτικής Ενότητας Παραλίας και των Τοπικών Κοινοτήτων Μιντιλογλίου και Ροϊτίκων, με τη συμμετοχή Εκπολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων, ομόφωνα έγινε αποδεκτή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τη δίωξη του δημάρχου Πατρέων. Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν οι εκπολιτιστικοί σύλλογοι: Τέρψης, Νεάπολης, Κρύα Ιτεών, Εργατικών Κατοικιών - Αναπηρικών, Ταραμπούρα, Παραλίας «Αναγέννηση», Εργατικών Κατοικιών Λεύκας, Εργατικών Κατοικιών Πάτρα 8, Εργατικών Κατοικιών Παραλίας, αλλά και ο Προοδευτικός Σύλλογος Γλαύκου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 52ου Δημοτικού Σχολείου, ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «Δόξα» Παραλίας και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μιντιλογλίου, Θέας, Ροϊτίκων.

Τα Συνδικάτα στηρίζουν τον δήμαρχο

Στο μεταξύ, δεκάδες Συνδικάτα και φορείς καλούν σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Πάτρας στις 13 Φλεβάρη στις 9 το πρωί. Καλούν να εκφραστεί από όλους τους εργαζόμενους η συμπαράσταση στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Να καταδικαστεί μαζικά η φασιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Να αποσυρθεί τώρα από την κυβέρνηση η δικαστική δίωξη του δημάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη.

Πρόκειται για τα: Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας. Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας "Η ΕΝΟΤΗΤΑ". Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων. Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Πάτρας. Σωματείο Οδηγών Χειριστών Δήμου Πάτρας. Κλαδικό Συνδικάτο Ποτών και Τροφίμων Νομού Αχαΐας. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας. Συνδικάτο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Νομού Αχαΐας. Σωματείο Εργ/λων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών. Σωματείο Εργαζομένων «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» Πάτρας. Περιφερειακό Σωματείο LIDL BIPE Πατρών. Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας. Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΛΑΣ - ΚΑΝ. Σωματείο Εργαζομένων Υ.Ε.Θ.Α - Εργοστασίου Αραξου. Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας ΝΠΙΔΝ Αχαΐας. Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελ/νήσου - Παράρτημα Νομού Αχαΐας. Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Πάτρας. Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πάτρας. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ. Σωματείο Συνταξιούχων ΤΑΕ - ΟΑΕΕ. Σωματείο Συνταξιούχων ΤΣΑ - ΟΑΕΕ. Σωματείο Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κάτω Αχαΐας. Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος ΟΓΕ). Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων. Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών Πάτρας.

Επίσης, συμπαράσταση εκφράζουν οι: Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Β΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ΣΕΠΕ, Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΠ - ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ - «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΓΝΠ - Ρίο Πατρών, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Διονυσίου, Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας, Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας.

Συσκέψεις

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των φορέων, με αφορμή τη δικαστική δίωξη του δημάρχου Πατρέων, θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη των Τοπικών Κοινοτήτων που ανήκουν στις αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες, οι ακόλουθες συσκέψεις:

  • Σήμερα, Τρίτη 7 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Σταυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο στα Βραχναίικα.
  • Την Τετάρτη 8 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου στην Οβρυά.
  • Την Πέμπτη, 9 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο δημοτικό κτίριο Ρίου.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου. Οι διοργανωτές απαιτούν, με βάση και το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, να σταματήσει τώρα η δίωξη του δημάρχου Πατρέων και να αναλάβουν προς αυτήν την κατεύθυνση ανάλογες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό του δημάρχου. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι του Δήμου θα πραγματοποιήσουν στις 13 Φλεβάρη στάση εργασίας, από τις 8 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι και συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και πορεία - συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Υπερασπίζεται το Ποικίλο Ορος από τους καταπατητές

Το αίτημα να δοθεί άμεσα οριστική πολιτική λύση στην υπόθεση διεκδίκησης εκτάσεων στη Δυτική Αθήνα από το ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας του Ποικίλου Ορους, απηύθυνε ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, στον γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη, την Παρασκευή 3 Φλεβάρη. Στη συνάντηση ο Β. Σίμος κατέθεσε και κείμενο με περισσότερες από 3.000 υπογραφές, αποτέλεσμα της μεγάλης ανταπόκρισης του λαού της πόλης στον αγώνα που δίνει ο δήμος Πετρούπολης ενάντια στην καταπάτηση του Ποικίλου Ορους.

Αυτό που ιδιαίτερα τονίστηκε από την πλευρά του δημάρχου ήταν η αναγκαιότητα να υπάρξει συντονισμός δυνάμεων για τη δίκη που πραγματοποιείται σήμερα 7 Φλεβάρη για το θέμα.

Επιπλέον, ο δήμαρχος επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα αιτήματα του δήμου Πετρούπολης παραμένουν σταθερά, ως εξής:

-- Να συγκληθεί άμεσα το αρμόδιο συμβούλιο του ΥΠΕΚΑ, το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α (πρώην ΣΧΟΠ), για να συζητήσει τη μελέτη «Αναθεώρησης Εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου περιοχής Αγ. Τριάδας (Πεύκα Βέρδη)», που έχει υποβάλει ο δήμος στο ΥΠΕΚΑ, υπερασπίζοντας και προάγοντας τον δημόσιο - δασικό χαρακτήρα της περιοχής παρέμβασης.

-- Το Ελληνικό Δημόσιο να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε με κάθε πρόσφορο μέτρο να δοθεί μία οριστική λύση, αφενός μεν για τα 100 αδόμητα στρέμματα της Αγ. Τριάδας, τόσο σε επίπεδο ιδιοκτησιακού όσο και σε επίπεδο χρήσεων γης, αφετέρου δε να σταματήσουν οι διεκδικήσεις του ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας, στο 1/3 του δήμου Πετρούπολης, στο όνομα κάποιου κτήματος «Πεύκα Βέρδη».

Τέλος, ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά πως όσο το περιβάλλον αντιμετωπίζεται με γνώμονα το κέρδος και ως μέσο επιχειρηματικής δράσης, τόσο θα βρίσκουν τόπο διεκδικήσεις από ιδιώτες, σε άλση, σε κοινόχρηστους χώρους, με λίγα λόγια στην περιουσία του λαού σε όλη την Ελλάδα. Για αυτό μόνος παράγοντας για να μπει φρένο στις ορέξεις των ιδιωτών και των κάθε λογής καταπατητών είναι η υπεράσπιση των δημοσίων χώρων μέσα από τον αγώνα του λαού.

ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ
Στην αντικομμουνιστική γραμμή της ΕΕ η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας - Αιδηψού έχει πάρει κατά πλειοψηφία απόφαση για συμμετοχή στο ευρωενωσιακό πρόγραμμα «Remedy», που εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της ΕΕ κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού και εξίσωσής του με τον φασισμό - ναζισμό. Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ είχε καταγγείλει την απόφαση του ΔΣ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι η δήμαρχος και η πλειοψηφία «επωμίζονται τεράστιες ευθύνες για την απόφαση που πήραν να ενισχύσουν αυτές τις αντιδραστικές, επικίνδυνες πολιτικές, προκειμένου, όπως δικαιολογήθηκαν, να εξασφαλίσουν κάποια κονδύλια από την ΕΕ».

Το θέμα φυσικά είχε συνέχεια, καθώς η δήμαρχος Λ. Ευσταθίου ως «μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "REMEDY", για την ιστορική μνήμη ενάντια στα ολοκληρωτικά καθεστώτα», όπως κομπάζει σε ανακοίνωσή της, έλαβε μέρος στη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των χωρών που συμμετέχουν, η οποία συνέπεσε μάλιστα με τη 71η επέτειο του Ολοκαυτώματος (27η Γενάρη). Η συνάντηση έγινε στην Κρακοβία της Πολωνίας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Αουσβιτς, κατά τη δήμαρχο «σύμβολο του Ολοκαυτώματος και της ιστορικής μνήμης των Ευρωπαίων για τα φρικτά δεινά του ολοκληρωτισμού». Στο πλαίσιό της έγινε επίσκεψη και στο «πλέον αντιπροσωπευτικό Μουσείο για τα απερίγραπτα εγκλήματα που επιτελέστηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε βάρος εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, στο όνομα παρανοϊκών ιδεολογιών ολοκληρωτικού χαρακτήρα»! Σε ολόκληρη την ανακοίνωσή της δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η έννοια του φασισμού.

Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ σχολιάζει σε ανακοίνωσή της: «Στην κ. δήμαρχο αξίζουν "συγχαρητήρια" για τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας που επιχειρεί, τη λήθη (και όχι την ιστορική μνήμη) που θέλει να σπείρει και με περίσσιο θράσος αποτυπώνει μέσα σε λίγες μόλις αράδες. Ακόμη και στην αναφορά της στο Αουσβιτς δεν λέει κουβέντα για το ναζισμό - φασισμό. Στο Αουσβιτς, στο Νταχάου και δεκάδες άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης - εξόντωσης, μαρτύρησαν εκατομμύρια από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τις κατακτημένες χώρες από τους ναζιστές - φασίστες.

Αυτά τα στρατόπεδα τα γκρέμισε ο Κόκκινος Στρατός και απελευθέρωσε τους κρατούμενους στην προέλασή του προς το Βερολίνο. Την 27η Γενάρη, ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, απελευθέρωσε το Αουσβιτς. Γιατί το αποσιωπά η κυρία δήμαρχος;

Το κυριότερο είναι όμως ότι μιλά για ολοκληρωτισμό και ολοκληρωτικές ιδεολογίες, με σκοπό την ανιστόρητη ταύτιση φασισμού - κομμουνισμού. Η ΕΕ, και μέσω του προγράμματος "REMEDY", έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους: τον αντικομμουνισμό, τη χειραγώγηση των εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων, και κύρια της νεολαίας, χρησιμοποιώντας σαν όπλο την παραχάραξη της Ιστορίας και την κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού. Σε μια σειρά χώρες - μέλη της ΕΕ διώκονται ποινικά τα Κομμουνιστικά Κόμματα και η πολιτική δράση των κομμουνιστών. Αυτά δεν τα γνωρίζει η κυρία δήμαρχος; Γιατί τα αποσιωπά; Γιατί δε λέει τα πράγματα με το όνομά τους; Είναι τα προγράμματα, τυχόν χρηματοδότηση από την ΕΕ που καθορίζουν το τι θα πει και πώς θα το γράψει; Η κάτι άλλο συμβαίνει;

Να τα σκεφτούν αυτά οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Να τα αναλογιστούν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι απόγονοί τους και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ