ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στα πλαίσια της ανάδειξης του έργου των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, φιλοξενεί το έργο του Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά «Μετ' άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων από την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου (ώρα 7.30 μ.μ.) έως Σάββατο 28 Μαρτίου.

Προλογίζοντας την έκθεση, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Μέσα στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, η αισθητική καλλιέργεια δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για το λαό μας. Η ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου, με την αληθινή, την κοινωνικά "χρήσιμη" τέχνη, με ό,τι προοδευτικό και ζωντανό διαθέτει η καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή, είναι απαραίτητη... Θέλουμε να κάνουμε γνωστή την τέχνη που αναγνωρίζει τη συμβολή του εργάτη και του εργαζόμενου στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Να δούμε τον άνθρωπο, ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΕΓΑ, που οι εξουσίες οι εκμεταλλευτικές κρατούν στην απαξίωση και τη φτώχεια. Να τον τιμήσουμε. Αυτό επιδιώκουν και τα έργα της έκθεσης».

Εργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακρυλικό και λάδι, «χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς», που, όπως σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Χρίστος Σκαλκώτος, «αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα».

Στην πρώτη ενότητα, το άσπρο και το μαύρο οδηγούν τα «γιομάτα κούραση και ικανοποίηση» χέρια των ανθρώπων της αγροτικής γης, «όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ' τα βουνά... πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα», όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γιώργος Μπίμης. Ακολουθούν «κραυγές από πέτρα... φωνές της ψυχής...», με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου.

Την έκθεση ολοκληρώνει μία μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης συντροφεύει το «αδούλωτο φως του ήλιου», δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα «Διαδήλωση», «Καρνάγιο», «Μεταλλεργάτης», τη σειρά με το «Πέραμα» αλλά και στο εμβληματικό έργο «Μαζί».

«Τέχνη που αντανακλά», όπως σημειώνει ο Βασίλης Θωμόπουλος, Πρόεδρος Βιβλιοθήκης - Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, «την κοινωνική πραγματικότητα, εμπνέεται από το μόχθο του λαού και για το λαό, τέχνη που ιστορεί την αλήθεια, που δίνει αξία στον πραγματικό δημιουργό του κόσμου. Τέχνη που συνειδητοποιεί ταξικά τον άνθρωπο, το νέο που βομβαρδίζεται με την απαξίωση της εργασίας και του εργαζόμενου, που του δίνει τη γνώση για να απορρίψει τα ψεύτικα και να αντισταθεί. Αυτή την τέχνη φιλοξενούμε και στην πόλη μας, αλλάζοντας το κλίμα, απορρίπτοντας την εμπορευματοποίηση και βάζοντας μπροστά τις ανάγκες των πιο αδικημένων κοινωνικά συμπολιτών μας».

Παράλληλα, πραγματοποιούνται «Τα Σάββατα του Πολιτισμού» το Φεβρουάριο και το Μάρτιο μέσα στη Δημοτική Πινακοθήκη αλλά και στη Βιβλιοθήκη (Μαιζώνος 110).

Στις 28 Φεβρουαρίου (7.30 μ.μ.), στη Δημοτική Πινακοθήκη η, διεθνούς φήμης κιθαρίστα, Εύα Φάμπα συνδημιουργεί μέσα στο χώρο της έκθεσης με έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Δημήτρη Φάμπα. Στις 14 Μαρτίου (7.30 μ.μ.), μια σημαντική αλλά επίκαιρη συζήτηση για το ρόλο της τέχνης και των δημιουργών στην εποχή τους με τίτλο: Πέντε τρόποι για να πει η τέχνη την αλήθεια σε δύσκολους καιρούς. Εισηγητές οι: Χαράλαμπος Δαραδήμος, Γλύπτης - Εκπαιδευτικός, πρόεδρος του ΟΣΔΕΕΤΕ και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ο Γιώργος Δ. Μπίμης, Εκπαιδευτικός - Ποιητής, ο Παναγιώτης (Τάκης) Βαρελάς, Ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Και 21 Μαρτίου (7.30 μ.μ.), στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Πατρέων συνάντηση - συζήτηση - παρουσίαση του εικαστικού και συγγραφέα Ανδρέα Μαράτου και του νέου του βιβλίου: «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης - Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του».

Η είσοδος στην έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις (που επιμελείται, εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, η Γιάννα Παναγοπούλου) είναι ελεύθερη.

Ο «Φάουστ» της Λυρικής σε DVD

H παραγωγή της όπερας του Σαρλ Γκουνό «Φάουστ», η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία τον Ιανουάριο του 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα, μαγνητοσκοπήθηκε και κυκλοφορεί σε DVD για πρώτη φορά. Συμμετείχε το σύνολο των καλλιτεχνικών σωμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο, καθώς και ένα σπουδαίο καστ διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων μονωδών.

Χορογραφία - Κινησιολογία: Ρενάτο Τζανέλλα. Σκηνικά: Αλεσσάντρο Κάμερα. Κοστούμια: Κάρλα Ρικόττι. Φωτισμοί: Βινίτσιο Κέλι. Διεύθυνση χορωδίας: Νίκος Βασιλείου. Διανομή: Φάουστ Ερικ Κάτλερ, Μαργαρίτα Αλεξία Βουλγαρίδου, Μεφιστοφελής Παάτα Μπουρτσουλάτζε, Βαλεντίνος Δημήτρης Πλατανιάς, Βάγκνερ Δημήτρης Κασιούμης, Ζήμπελ Ειρήνη Καράγιαννη, Μάρθα Ινές Ζήκου. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε σε τηλεσκηνοθεσία Μιχάλη Νταή. Το DVD, που κυκλοφορεί σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είναι διπλό, συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά), ενώ υπάρχουν υπότιτλοι σε πέντε γλώσσες: Γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και ελληνικά. Στα extras του DVD, εντυπωσιακές φωτογραφίες της παραγωγής. Το DVD διατίθεται στο Shop του θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59, Αθήνα) και σύντομα σε επιλεγμένα καταστήματα δίσκων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οπερα σε πέντε πράξεις, ο «Φάουστ» στηρίζεται σε ποιητικό κείμενο των Ζυλ Μπαρμπιέ και Μισέλ Καρρέ, οι οποίοι άντλησαν το υλικό τους από το θεατρικό έργο «Φάουστ και Μαργαρίτα» του Καρρέ (1850), όπως επίσης από το Α' Μέρος του «Φάουστ» του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε (1808) στη γαλλική του μετάφραση από τον Ζεράρ ντε Νερβάλ (1828). Τυπικό δείγμα γαλλικής μεγαλόπρεπης όπερας και η πρώτη του είδους που σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως, ο «Φάουστ» παρέμεινε το δημοφιλέστερο λυρικό έργο μέχρι περίπου το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Γυάλινος κόσμος» στο «Εμπορικόν»

«O Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς ανεβαίνει, από τις 10 Φεβρουαρίου, στο θέατρο «Εμπορικόν» σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Πρόκειται για ένα έργο «μνήμης» πάνω στους ακατάλυτους και τραυματικούς δεσμούς μιας οικογένειας μέσα στην ταραγμένη κοινωνική περίοδο πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σκιαγραφεί τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν σε ψευδαισθήσεις, στην απομόνωση ή στην τέχνη, πλάθοντας «ένα γυάλινο, εύθραυστο κόσμο» προκειμένου να αντέξουν τη σκληρή πραγματικότητα που τους συνθλίβει.

Ο «Γυάλινος Κόσμος» (The Glass Menagerie) θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα, αφού στην ουσία περιγράφει την ίδια του την οικογένεια. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1944 στο θέατρο «Σιβίκ» του Σικάγο και την επόμενη χρονιά στη Νέα Υόρκη (Θέατρο «Playhouse», Μάρτιος 1945), όπου κέρδισε το Βραβείο New York Drama Critics Circle Award. Αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του συγγραφέα.

Στην παράσταση συναντιούνται για πρώτη φορά επί σκηνής ο Δημήτρης Καταλειφός με την Θέμιδα Μπαζάκα, με την οποία είχαν συμπρωταγωνιστήσει στην ταινία «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη (1985). Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης. Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Μικαέλα Λιακατά. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Παίζουν επίσης: Κωνσταντίνος Γώγουλος, Στέλλα Βογιατζάκη.

Λογοτεχνική συνάντηση στο «Καφέ Φίλιον»

Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Φίλοι στο Φίλιον» που πραγματοποιούνται στο «Καφέ Φίλιον» (Σκουφά 34), τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη, στις 20:30, θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνική συνάντηση με τους λογοτέχνες: Ιωάννα Καρατζαφέρη, Νίκο Αλεξίου και Γιώργο Χουλιαρά. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Round Trip Αθήνα - Νέα Υόρκη - Αθήνα».

Κείμενά τους θα διαβάσουν οι: Κωνσταντίνος Τζούμας, Αιμιλία Υψηλάντη και Ιωάννα Κανελοπούλου. Τραγουδούν οι: Γιώτα Βέη και Μαρία Κανελοπούλου. Συντονίζει ο Θέμης Ροδαμίτης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ