ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος με «λύση» αλά «σχέδιο Ανάν»

Καθώς εντείνονται οι διεργασίες για τη λεγόμενη «λύση» του Κυπριακού με βάση ένα νέο «σχέδιο Ανάν», όπως δείχνει η διαρροή προχτές στον κυπριακό Τύπο προσχεδίου κοινού ανακοινωθέντος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συναντιέται σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, και τον ΥΠΕΞ, Ε. Βενιζέλο. Οι διεργασίες που συντελούνται εντάσσονται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ν. Αναστασιάδης, που είχε υποστηρίξει το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», μετά από συνάντηση με τα άλλα κόμματα, σημείωσε ότι «υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάρη των διαπραγματεύσεων».

Επίσης, δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό μετά την επιστροφή του από την Αθήνα για να τον ενημερώσει σε βάθος για το αληθές, όπως είπε, περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Στο προσχέδιο που διέρρευσε υπάρχουν τα κομβικά σημεία που έβαζε και το «σχέδιο Ανάν» το 2002 με ένα επικάλυμμα ομοσπονδίας, που πίσω του υπάρχει η ουσιαστική διχοτόμηση, αφού προβλέπονται δύο «συνιστώντα κράτη» και δική τους εξουσία.

Σε ερώτηση αν το κείμενο είναι υπό διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης απάντησε: «Ο,τι είχαμε να πούμε, το έχουμε πει και αναμένουμε να απαντήσει η άλλη πλευρά».

Το ΑΚΕΛ, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα του «Χαραυγή», επιδιώκει λύση με πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και αποχώρηση των εποίκων. Πρόκειται για «λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με διασφαλισμένη τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους».

Ο Α. Κυπριανού, ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, μιλώντας σε συνάντηση με πρέσβεις στην Κύπρο, είπε ότι «εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθήσει πολιτική που οδηγεί σε λύση βασισμένη σε αρχές, δεν θα διστάσουμε να τον στηρίξουμε». Υπενθύμισε ότι ο Ν. Αναστασιάδης έπρεπε να επιμείνει στις επιτευχθείσες συγκλίσεις καθώς και τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ ότι σε διαφορετική περίπτωση ο Ερογλου θα επανέφερε απαράδεκτες θέσεις και θα οδηγούμαστε σε αχρείαστες και επικίνδυνες περιπέτειες. Ο Α. Κυπριανού υπέδειξε ότι το ΑΚΕΛ εάν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις έτσι που αυτή τη φορά να υπάρχει αίσια κατάληξη. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα προς τους ξένους πρέσβεις ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Κύπρου δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει μοχλό πίεσης για επιβολή διχοτομικής ή κακής λύσης.

Διαφωνία με την έναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επικίνδυνες ασάφειες, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, με επιστολή του κάλεσε χτες τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να μην αποδεχθεί το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος για επανάληψη των συνομιλιών.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Υπέρμαχος των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και του ευρωμονόδρομου

Υπέρμαχος των σκληρών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που τσάκισαν τον ελληνικό λαό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΥΠΕΞ, η γαλλική εφημερίδα «Le Nouvel Observateur» και η «Καθημερινή» στο Μέγαρο Μουσικής. Με διάφορα ιδεολογήματα επιχείρησε να εξωραΐσει τον ευρωμονόδρομο και εξέφρασε την απέχθεια της τάξης του απέναντι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του, μιλώντας απαξιωτικά για «συντεχνίες».

«Ατομικές ελευθερίες δεν μπορεί να υπάρχουν χωρίς την οικονομική ελευθερία των παραγωγών και των καταναλωτών. Οπου δεν υπάρχει αυτό, επικρατεί ο κρατισμός και σταδιακά η χώρα οδεύει στη χρεοκοπία», είπε μεταξύ άλλων για να δικαιολογήσει τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα, να εκφοβίσει τα λαϊκά στρώματα ώστε να αποδεχτούν αυτά κι ακόμα χειρότερα.

Παρουσίασε ως ζητούμενα την «ανταγωνιστική οικονομία» και το «κοινό καλό». Μίλησε για «συντεχνίες», «Σειρήνες του λαϊκισμού και πιέσεις του εξτρεμισμού». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του κάλεσε σε υποταγή στη «δημοκρατική νομιμότητα», αυτή που στήνουν τα κόμματα του κεφαλαίου για να διασφαλίζουν με θεσμούς και μηχανισμούς την εξουσία του.

Ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ, αυτή των εκατομμυρίων ανέργων και εξαθλιωμένων, «είναι ασύγκριτα καλύτερη από όλες τις εναλλακτικές λύσεις». Επιπλέον, εκφράζοντας και τις ανησυχίες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για υποβάθμισή τους στον ανταγωνισμό τους με άλλα, εντόπισε το γεγονός ότι «στην παγκόσμια σκακιέρα της διεθνούς πολιτικής η ΕΕ πολλές φορές απουσιάζει ή δεν διεκδικεί το ρόλο του πρωταγωνιστή».

«Κάναμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει γίνει ποτέ, τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε για όλα όσα έγιναν για να μετατραπούν σε συντρίμμια λαϊκά, εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα με παράλληλη καταβαράθρωση του λαϊκού εισοδήματος.

Μιλώντας νωρίτερα στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, για άλλη μια φορά, άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας λέγοντας ότι «οι κυβερνήσεις και ιδίως η γερμανική κυβέρνηση επέβαλαν αποκλίσεις από το θεσμικό πλαίσιο» της ΕΕ, παραθέτοντας μια σειρά τέτοιες εξηγήσεις στο ερώτημα «γιατί σήμερα δεν γοητεύει η Ευρώπη». Περιγράφοντας έμμεσα τους έντονους ενδοαστικούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπως εκφράζονται και στο εσωτερικό της ΕΕ, είπε ότι «κυριαρχούν οι ευρωσκεπτικισμοί», ότι «λειτουργεί έντονος οικονομικός εθνικισμός (...) συσχετισμοί μεταξύ κρατών, μεταξύ εθνών» της ΕΕ.

Διαφήμισε και αυτός τις διαρθρωτικές αλλαγές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έχει μειώσει εντυπωσιακά το μοναδιαίο κόστος εργασίας», έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Ζήτησε να επεκταθεί σε όλα τα δημοσιονομικά πεδία η μόνιμη επιτήρηση των χωρών της ΕΕ με μνημόνια διαρκείας, σε βάρος των λαών, όπως αυτή που ξεκίνησε από 1/1/14.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΠΓΔΜ
Στη σύνθετη ονομασία επιμένει η κυβέρνηση

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, σημείωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την «έκθεση προόδου» της ΠΓΔΜ στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Ο Ευ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, είπε: «Η Ελλάδα αποδέχεται ένα όνομα το οποίο είναι σύνθετο, με γεωγραφικό προσδιορισμό για τον όρο Μακεδονία. Αυτό επιτρέπει τη διάκριση από τις ελληνικές περιοχές που ονομάζονται, επίσης, Μακεδονία (...) άρα, συμφωνούμε σε ένα συμβιβαστικό σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά σε ένα όνομα για κάθε χρήση, εσωτερική και εξωτερική».

Επίσης, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι ίσως η φιλικότερη χώρα στην περιοχή για την ΠΓΔΜ», ορίζοντας ωστόσο αυτήν τη «φιλία» ως εξής: «Εξακολουθούμε να είμαστε ο πρώτος ξένος άμεσος επενδυτής στη χώρα αυτή».

Στη συζήτηση για την «έκθεση προόδου» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, χαρακτήρισε «στρατηγική επιδίωξη» της ΕΕ την «ευρωπαϊκή προοπτική όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων». Θύμισε ότι έχει ενταχθεί ήδη η Κροατία, ότι πρόσφατα προήδρευσε στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Εναρξη των Διαπραγματεύσεων ΕΕ - Σερβίας, και ότι τον Ιούνη η ΕΕ θα επανεξετάσει την απόδοση της ιδιότητας του υποψήφιου κράτους - μέλους στην Αλβανία. Εντόπισε ότι «υπάρχουν προβλήματα» για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και για το Μαυροβούνιο ζήτησε «να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τις μεταρρυθμίσεις».

Το ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης κατήγγειλε την επέμβαση των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και καταψήφισε τις σχετικές εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της ΠΔΓΜ και του Μαυροβουνίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής: «Την όξυνση όλων των προβλημάτων του εργαζόμενου λαού, συνέπεια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις, στο όνομα της ένταξης στην ΕΕ και στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, επιχειρούν να κρύψουν οι εκθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της ΠΔΓΜ και του Μαυροβουνίου. Απαιτούν ακόμα πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, ακόμα πιο εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα της αγοράς τους για τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος και της εργατικής τους δύναμης από τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Το οργανωμένο έγκλημα, η εκτεταμένη διαφθορά του αστικού κρατικού μηχανισμού και του πολιτικού προσωπικού, οι μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, η κατάπνιξη των λαϊκών ελευθεριών, οι διακρίσεις σε βάρος των μειονοτήτων είναι σύμφυτα με το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, τη στερέωση του οποίου επιδιώκει η ΕΕ με την παρέμβασή της, μέσων των ενταξιακών διαδικασιών. Οι πληγές του πολέμου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και η ιμπεριαλιστική ειρήνη που ακολούθησε με το πιστόλι στον κρόταφο, έχουν αφήσει το στίγμα των οδυνηρών αποτελεσμάτων για τους λαούς τους, ώστε απειλούν με νέες διαιρέσεις και κατακερματισμό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Παρά τη γιγαντιαία επιχείρηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης συνειδήσεων, η διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια συναντά την αντίσταση ολοένα και περισσότερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, που αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ είναι εχθρός των λαών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πνεύμα Ανάν με τη σφραγίδα ΗΠΑ και ΕΕ

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης Αναστασιάδη - Ερογλου για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που δημοσιεύθηκε στον Τύπο, προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Το σχέδιο αναφέρεται σε δύο "συνιστώντα κράτη", σύμφωνα με το πνεύμα του σχεδίου Ανάν, που καταψήφισε ο κυπριακός λαός.

Φέρνει τη σφραγίδα των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, είναι διαμορφωμένο στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Οι ισχυρισμοί ότι μπορεί να δοθεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποδείχθηκαν επικίνδυνοι και ο κυπριακός λαός έχει συμφέρον να αντιταχθεί στην ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία και τους σχεδιασμούς της.

Το ΚΚΕ καταδίκασε το σχέδιο Ανάν, στήριξε και στηρίζει την πάλη του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος όλων των εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ