ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο «κόκκινο» οι πιέσεις

Ταξίδι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στη Δαμασκό

Ενοπλος, από αυτούς που προσπαθούν να «απελευθερώσουν» τη Συρία. Ο εξοπλισμός αυτού του στρατού γίνεται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
Ενοπλος, από αυτούς που προσπαθούν να «απελευθερώσουν» τη Συρία. Ο εξοπλισμός αυτού του στρατού γίνεται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΑΝΑΜΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ολοένα πιο εκρηκτικό γίνεται το κλίμα εντός και πέριξ της Συρίας, καθώς κλιμακώνονται κατακόρυφα οι πιέσεις με αιχμή την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία, για την οποία «το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει, αλλά πότε», όπως δήλωνε, χτες, ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι το όλο ζήτημα θα λυθεί «διπλωματικά». Χτες, η αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό έκλεισε και απομακρύνθηκε όλο το προσωπικό της, ενώ ανακλήθηκε στο Λονδίνο ο Βρετανός πρέσβης.

Ολα αυτά, μία μέρα πριν φτάσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Λαβρόφ, που χτες συναντήθηκε με το βασιλιά του Μπαχρέιν, χαρακτήρισε «υστερικές» τις αντιδράσεις της Δύσης στο ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Σάββατο, όπου μπλοκαρίστηκε, μαζί και με το κινεζικό βέτο, σχέδιο απόφασης σκληρής καταδίκης της Δαμασκού στη βάση σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Μόσχα ζήτησε «ν' αναβληθεί για λίγες μέρες η ψηφοφορία προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι και να υπάρξει συριακή αντίδραση σε μήνυμα που κομίζει ο ίδιος στον Ασαντ» - δεν έγινε γνωστό φυσικά το περιεχόμενό του -, αλλά το αίτημά της απορρίφτηκε. «Η στάση αυτή θυμίζει την παροιμία ότι όσοι φωνάζουν περισσότερο συνήθως έχουν άδικο» κατέληξε με νόημα ο Λαβρόφ. Ως σεβασμό «του δικαίου» αιτιολόγησε το δικό του βέτο το Πεκίνο, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο απόφασης «προκαταλάμβανε το αποτέλεσμα της όποιας διαβούλευσης μεταξύ πολιτικών δυνάμεων στη Συρία» και ήταν ετεροβαρές κατά της συριακής ηγεσίας.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, έκτος ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Χομς, που από το Σάββατο έχει μεταβληθεί σε πεδίο μάχης. Οι συριακές αρχές μιλούν «για επιθέσεις συμμοριτών και τρομοκρατών» και αναφέρουν τουλάχιστον τρεις νεκρούς αστυνομικούς. Πηγές της αντιπολίτευσης μιλούν για βομβαρδισμό και αναφέρουν περισσότερους από 250 νεκρούς τα τρία τελευταία 24ωρα.

Εκτός όλων αυτών, νέο «μέτωπο» ανοίγει στους κόλπους της αντιπολίτευσης η σύσταση ενός «Ανώτερου Στρατιωτικού Επαναστατικού Συμβουλίου», επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο στρατηγός Μουστάφα Αχμάντ αλ Σέιχ, ο πλέον υψηλόβαθμος Σύρος στρατιωτικός που αυτομόλησε στην Τουρκία (και αυτός). Η ίδρυσή του στοχεύει «στη στρατολόγηση εξεγερμένων και στην απελευθέρωση της χώρας». Με ανακοίνωσή του, όμως, ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που διατείνεται ότι απαρτίζεται από λιποτάκτες και δρα ήδη εντός Συρίας, υποστηρίζει ότι το Συμβούλιο δεν εκπροσωπεί κανέναν και ότι η στιγμή της σύστασής του «ευνοεί τον Ασαντ».

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυρώσεις και διαρροές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Σε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που εστιάζουν κυρίως κατά της ιρανικής ηγεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας, προχώρησε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, «παγώνοντας» όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, σε συνέντευξή του ο Ομπάμα προσπαθούσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες ως προς το ενδεχόμενο εξαπόλυσης μονομερούς ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν, λέγοντας ότι «Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ συνεργάζονται πολύ στενά για το θέμα» και ότι δεν έχει την εκτίμηση ότι η ισραηλινή ηγεσία «έχει λάβει τέτοιες αποφάσεις».

Τα σχόλια Ομπάμα έρχονται μετά την εντεινόμενη φιλολογία περί συγκεκριμένων ισραηλινών σχεδίων για επίθεση στο Ιράν την άνοιξη. Η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» υποστήριζε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι έντονα εκνευρισμένος γιατί «Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλάνε πολύ για το ζήτημα» και τους κάλεσε «να σωπάσουν εντελώς».

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», σε ένα «προσχέδιο βημάτων συνεργασίας από εδώ και πέρα που αποδεικνύουν το χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος» κατέληξε η επίσκεψη, την περασμένη βδομάδα, υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στην Τεχεράνη. Κατά το πρακτορείο, το τέλος της επίσκεψης σημαδεύτηκε από την επίδοση μιας επιστολής από την ιρανική ηγεσία η οποία ζητούσε «νέο τρόπο συνεργασίας», ανατρέποντας όσα είχαν συμφωνηθεί τις προηγούμενες ημέρες και τελικά ο υπόλοιπος χρόνος «χάθηκε στην επίτευξη νέας εξισορρόπησης».

  • Διαμαρτυρίες σε περισσότερες από 80 πόλεις των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο εναντίον ενός πολέμου στο Ιράν, αν και όπως υποστήριξαν οι διοργανωτές «ο πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν έχει ήδη αρχίσει με πολλούς τρόπους». Επίσης διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και στον Καναδά, στο Κάλγκαρι και στο Βανκούβερ.
ΙΡΑΝ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος του Ιράν

Ομάδα βουλευτών του Αζερμπαϊτζάν κατέθεσε στο Κοινοβούλιο αίτημα μετονομασίας της χώρας σε «Βόρειο Αζερμπαϊτζάν», ζητώντας επιπρόσθετα την ακύρωση των συμφωνιών που καθορίζουν τα νότια σύνορα της χώρας. Η πρωτοβουλία αυτή, που ουσιαστικά θέτει ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων σε βάρος του Ιράν, εκδηλώνεται σε μια στιγμή που πυκνώνουν οι φήμες για πιθανή αμερικάνο-ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, δοκιμάζοντας τις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν, που ήδη έχουν έρθει στο πρόσφατο παρελθόν σε αντιπαράθεση για το ζήτημα του διαμελισμού της Κασπίας, όπου η κάθε χώρα επιδιώκει το διαχωρισμό της στη βάση διαφορετικών αρχών.

Να σημειωθεί πως το αίτημα της μετονομασίας το στήριξαν βουλευτές όλων των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, που προχώρησαν στις ομιλίες τους σε δηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια που εμπλέκουν το Αζερμπαϊτζάν στον πιθανό πόλεμο κατά του Ιράν, αλλά και προβλέπουν την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχει η Αρμενία, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με Ρωσία και Ιράν.


Ι.Π.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνία μεταξύ «Φατάχ» και «Χαμάς»

ΝΤΟΧΑ.--

Ο Μαχμούντ Αμπάς, νυν επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, θα προεδρεύσει της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα οδηγήσει τα παλαιστινιακά εδάφη σε νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Αυτό ανακοινώθηκε, χτες, στην Ντόχα του Κατάρ, όπου ο Αμπάς έχει, εδώ και ημέρες, αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης της αρχικής συμφωνίας συμφιλίωσης στην οποία είχαν καταλήξει, πέρσι την άνοιξη, στο Κάιρο.

Και οι δύο άνδρες, με δηλώσεις τους, τόνισαν την «αποφασιστικότητα» των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων («Φατάχ» - «Χαμάς») να «επουλώσουν τις πληγές, να προχωρήσουν ενωμένα και να διεκδικήσουν τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού». Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε υπό το βλέμμα του υπερδραστήριου διπλωματικά, όπως φαίνεται τους τελευταίους μήνες, συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, του εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Κχαλίφα αλ Θάνι.

Το χρονοδιάγραμμα ζωής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθώς και τα ακριβή καθήκοντά της θα ανακοινωθούν στις 18 Φλεβάρη στο Κάιρο. Σύμφωνα με διαρροές, θα αποτελείται μόνο από ανεξάρτητους και τεχνοκράτες που θα αναλάβουν να ενοποιήσουν τις υπηρεσίες που τώρα είναι διχασμένες ανάμεσα σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη έτσι ώστε και τα δύο τμήματα να υπαχθούν πλέον υπό μία διοίκηση. Εντονα αντέδρασε η ισραηλινή ηγεσία, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να απειλεί τον Αμπάς ότι «αν διαλέξει την ειρήνη με τη "Χαμάς", σημαίνει ότι απορρίπτει την ειρήνη με το Ισραήλ».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ελιγμοί του στρατού για αποκλιμάκωση

Να κεφαλαιοποιήσουν τη δυσαρέσκεια χωρίς να έρθουν σε αντιπαράθεση με το στρατό προσπαθούν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»

ΚΑΪΡΟ._

Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας, μικρότερης εμβέλειας όμως από αυτές των τελευταίων 24ώρων (13 νεκροί, δεκάδες τραυματίες σε Κάιρο και Σουέζ), σημειώνονταν, χθες το απόγευμα, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Σε έναν ελιγμό κατευνασμού, διέρρευσε ότι ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου που ελέγχει τη χώρα, στρατάρχης Ταντάουι, ζήτησε από την επιτροπή που προετοιμάζει τις προεδρικές εκλογές, να «επισπεύσει τις διαδικασίες».

Σύμφωνα, πάντα, με τις πηγές αυτές, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές, με τις οποίες θεωρητικώς ο στρατός θα παραδώσει την εξουσία στον όποιον νικητή, ν' αρχίσει στις 10 Μαρτίου, περίπου ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν, για να διεξαχθεί η ψηφοφορία ίσως πριν και από τον Μάη. Από την άλλη, να αξιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια αλλά και να τη χειραγωγήσουν επιδιώκουν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», οι οποίοι κατέχουν την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών.

Συναίνεσαν στο αίτημα για επίσπευση των εκλογών, συμφώνησαν με την εκτίμηση των διαδηλωτών ότι ο στρατός «έστρωσε το έδαφος» για την εκατόμβη στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Πέμπτης στο Σουέζ (74 νεκροί, περισσότεροι από 1.000 τραυματίες) για να δείξει «πόσο χρήσιμος είναι», αλλά απέφυγαν να ζητήσουν την άμεση αποχώρησή του ή να καταδικάσουν το γεγονός ότι ακόμη και οι εκλογές έγιναν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Επίσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, που προέρχεται από αυτούς, ζήτησε «εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ