Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Φλεβάρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10595

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ
Μαγεμένος από «το εξαίσιο φως του Πειραιώς»

«Το ζωγραφικό έργο του Τσαρούχη υπάκουσε στο μέτρο, στη γνώση, στη λογική, στο κάλλος της μορφής. Εκεί εδράζεται η μεγάλη του ιστορική και ιδεολογική αξία, καθώς με αυτά εναντιώθηκε στον αιώνα του, όπου στο πεδίο της ζωγραφικής καταλύθηκε κάθε μέτρο, κάθε γνώση, κάθε λογική και μορφή. Ομως, στο ζωγραφικό έργο του ενυπάρχει επίσης η "απεριόριστη αγάπη", το άμετρο, το άλογο, το δέος της έκστασης, και από αυτήν πηγάζει η μοναδικότητα της λαϊκότητάς του, νοώντας εδώ ό,τι πιο ευγενικό διασώζει αυτή η έννοια. Αυτή είναι η υπέρτατη αξία του - η αξία της τέχνης, που αγγίζει το υψηλό, καθώς μας επιτρέπει να συλλάβουμε, να διαισθανθούμε το ασύλληπτο» (με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση ποικίλων έργων του Γιάννη Τσαρούχη).


ΣΕΛ.  4   -   5


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ
Η ταξική πάλη και οι επιζήμιοι συμβιβασμοί

ΣΕΛ.  11  -  15
ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
«... Πήρα το δρόμο της σποράς»

Συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από το θάνατό του... Ποτέ άλλοτε τραγουδιστής δεν πέρασε από το δημοτικό τραγούδι στο λόγιο, όχι μόνο χωρίς απώλειες, αλλά, αντίθετα, με δάφνες γενικής αναγνώρισης.


ΣΕΛ.  3
ΡΩΣΙΑ
«Χριστιανοποιώντας» ... τον πολιτισμό

Σε οικονομικό μεγαθήριο μετατρέπει πλέον τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το νομοσχέδιο για την «επιστροφή» μνημείων, γης, μοναστηριών και ολόκληρων συλλογών κρατικής ιδιοκτησίας σε αυτήν!


ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Σελήνη τέλος, για τις ΗΠΑ!

Η στροφή του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος έχει να κάνει περισσότερο με το πέρασμα εξολοκλήρου του τομέα των διαστημικών μεταφορών στο ιδιωτικό κεφάλαιο και την εύνοια σε νέα «τζάκια», παρά με την αναζήτηση ορθολογικότερης κατανομής των κονδυλίων.


ΣΕΛ.  7
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ - ΑΙΓΑΛΕΩ
Αποτέλεσμα των λογικών του κέρδους που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο

Μιλάει στο «Ρ» ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ηλυσιακού Β. Μπαλαμπέκος, για τα όσα συνέβησαν στην ομάδα των Ιλισίων που έπεσε θύμα των επιχειρηματικών συμφερόντων.


ΣΕΛ.  16   -   17

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ