ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Νέο άθλιο ντελίριο με αντικομμουνισμό και επίθεση στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους

Σε νέο αντιδραστικό ντελίριο επιδόθηκε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με χυδαίο αντικομμουνισμό και άθλια επίθεση στα συνδικάτα και τους αγώνες των εργαζομένων, δείχνοντας και με τον τρόπο αυτό την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «τρέξει» αποφασιστικά την αντεργατική επίθεση και στη φάση της ανάκαμψης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «έκρηξη» του Γ. Βρούτση έγινε όταν κλήθηκε να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που έθεσε το ΚΚΕ, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο σε βάρος των μεταναστών εργατών γης, αλλά και σε άλλη Επίκαιρη Ερώτηση (του ΚΙΝΑΛ), σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Αλλεργία στα δικαιώματα και τους αγώνες των εργαζομένων

Η αρχή έγινε με την Ερώτηση για τα ναυπηγεία και την επιστράτευση από τον υπουργό Εργασίας των ίδιων αθλιοτήτων σε βάρος των ταξικών συνδικάτων και των αγώνων των εργαζομένων που αναμασούσε κάθε φορά και η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή για λογαριασμό των εφοπλιστών.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι για τον μαρασμό της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και κυρίως της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος φταίνε τάχα οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, γιατί έκαναν «καταλήψεις σε πλοία τα οποία κατασκευάζονταν», «συνδικαλιστικά σωματεία έμπαιναν μέσα και απαγόρευαν την ομαλή λειτουργία και επισκευή των πλοίων», «λες και το έκαναν σκόπιμα να υπονομεύσουν την εθνική οικονομία κάποιες μικροκομματικές μη υγιείς συνδικαλιστικές οργανώσεις» κ.ο.κ.

Συνέχισε με νουθεσίες προς τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας να αποφύγουν αυτό το «κακό παράδειγμα» της Ζώνης, λέγοντας πως «η προοπτική τους» είναι «αυτό το οποίο συνέβη στο Ναυπηγείο του Νεωρίου», όπου «χωρίς να υπάρχουν οι εργαζόμενοι εκείνοι οι οποίοι υπονόμευαν τη λειτουργία του, εργαζόμενοι και σωματείο σήμερα και επιχείρηση πάνε μαζί, χέρι χέρι».

Αυτό που δεν είπε όμως ο υπουργός είναι ότι ο ...«σωτήρας» μεγαλοεπιχειρηματίας, η αμερικανική δηλαδή εταιρεία «Οnex», που έχει παραλάβει το Ναυπηγείο Σύρου, το «δουλεύει» με εργολάβους, ενώ οι «ευτυχισμένοι» εργαζόμενοι δουλεύουν με χτυπημένα μεροκάματα, χωρίς να έχουν υπερωρίες, επιδόματα, δώρα και ό,τι προβλέπει η ΣΣΕ. «Το ίδιο όραμα έχουμε και για την Ελευσίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Το αντεργατικό παραλήρημα Βρούτση συνεχίστηκε με χυδαίο αντικομμουνισμό, αλλά και πλήρη κάλυψη στις νοθείες και τον εκφυλισμό της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ.

Οταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης έκανε αναφορά στην ανάγκη να σταματήσει η απανθρωπιά και βαρβαρότητα κατά των μεταναστών εργατών γης και να ισχύσουν για αυτούς ΣΣΕ, Ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ο Γ. Βρούτσης συνέχισε το ντελίριό του.

Οσον αφορά τις ΣΣΕ, είπε ότι «εσείς του ΚΚΕ εμποδίσατε να υπάρχει εργατική εκπροσώπηση. Εμποδίσατε να γίνουν τα δημοκρατικά συνέδρια των εργαζομένων και σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των συνομιλητών δεν υπάρχει η πλευρά της ΓΣΕΕ». Πέρα από την κάλυψη στους εργατοπατέρες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ο υπουργός «ξέχασε» να πει ότι η σημερινή κυβέρνηση, βάζοντας το «κερασάκι» στα αντεργατικά χτυπήματα των προκατόχων της, με τον «αναπτυξιακό» νόμο που ψήφισε, διασφάλισε ουσιαστικά στο κεφάλαιο την πλήρη κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ!

Συνεχίζοντας να προκαλεί, ο Γ. Βρούτσης είπε ότι «το ΚΚΕ θέλει να επιβάλει δικτατορικά την άποψή του», έκανε διάφορες αναφορές... για «μαχαίρια, τσεκούρια και δρεπάνια» (!), πως «αν επικρατούσε η άποψή σας, κύριε Κατσώτη, το μέλλον των εργαζομένων θα ήταν η εξαθλίωση» και άλλα τέτοια εμετικά.

Το «κερασάκι» στο ντελίριο ήταν οι ρατσιστικές αναφορές του Γ. Βρούτση, λίγες μόλις μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση του εργοδότη στον Μαραθώνα! Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εσείς, διαμέσου της Ερώτησής σας, μου λέτε ότι ο οποιοσδήποτε μη νόμιμος μετανάστης, πρόσφυγας, όπως θέλετε πείτε το, έρθει στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή πρέπει η πολιτεία να του βρει σπίτι να μείνει, να του παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να παίρνει όλα τα επιδόματα ανεργίας, εργασίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα πάντα και να μπει σε ένα ειδικό περιβάλλον πολύ καλύτερο από των Ελλήνων, που είναι νόμιμοι και εργάζονται στην Ελλάδα»!

Η οργάνωση και πάλη όλων των εργαζομένων θα δώσουν την απάντηση

«Καλύτερο εκπρόσωπο ο ΣΕΒ δεν θα μπορούσε να είχε από τον υπουργό και αυτά που είπε σήμερα εδώ, δελτίο Τύπου του ΣΕΒ ήταν, όσον αφορά τις "ευέλικτες" μορφές, τους μισθούς, τις συνθήκες δουλειάς, αλλά και τη στάση του απέναντι στο εργατικό κίνημα», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, προσθέτοντας: «Θέλει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Αυτός είναι καλός, όπως μας είπε προηγουμένως και για τα Ναυπηγεία της Σύρου. Και αυτό θέλει να ενισχύσει συνολικά με την πολιτική του».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, διαμορφώνουν όρους για όλο και φτηνότερη εργατική δύναμη, εξ ου και οι απαράδεκτοι όροι δουλειάς και αμοιβής των μεταναστών εργατών γης.

«Οι εργάτες γης βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος με εικόνες από τη δουλοκτητική εποχή», τόνισε, με την «όποια απαίτηση για καταβολή δεδουλευμένων να αντιμετωπίζεται με την τρομοκρατία των όπλων».

«Αυτό το περιβάλλον θέλουν και οι εφοπλιστές», πρόσθεσε, συνολικά η εργοδοσία, «αυτό προωθεί και η κυβέρνηση με τις αντεργατικές πολιτικές». «Η κατάσταση χειροτερεύει σε όλους τους χώρους δουλειάς (...) και η αυθαιρεσία και ασυδοσία είναι αυτή που κυριαρχεί με την ανοχή σας ή τη στήριξή σας».

Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι η αγανάκτηση και η οργή των εργατών γης έχει ξεχειλίσει και πως η οργάνωση της πάλης όλων των εργαζομένων διεκδικώντας τις πραγματικές τους ανάγκες θα δώσει την απάντηση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ακόμα ένα βήμα προς τη λειτουργία του ως επιχείρησης

Στο πλαίσιο της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας και σε συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια, η ΝΔ προχωρά την υλοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα της Υγείας και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως «Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου - μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων».

Εξειδικεύοντας τα παραπάνω, ο υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του από τη Λάρισα την προηγούμενη Κυριακή, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ως ΝΠΙΔ και με ΣΔΙΤ.

Το μέτρο αυτό δεν αποτελεί κάποιο «μοντέλο» ή κάποια «εξαίρεση», αλλά αντίθετα αποτυπώνει τη στρατηγική του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, μέσα από την οποία τα μονοπώλια και το κράτος τους επιχειρούν να απαλλαγούν όσο γίνεται περισσότερο από το «κόστος» της υγειονομικής περίθαλψης του λαού, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα χρυσοφόρα πεδία για τα κέρδη τους, τονίζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνει, «όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ υλοποιούν την ίδια στρατηγική, προώθησαν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έδωσαν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επεκτείνουν τη δράση τους στην Υγεία και την Ασφάλιση και προετοίμασαν το έδαφος για τα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση».

«Η επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», τονίζει η ανακοίνωση, «η πλήρης άλωση κάθε δημόσιου χαρακτήρα, η γενικευμένη επέλαση των νόμων της αγοράς, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ - επιχειρήσεις, η λειτουργία τους με ΣΔΙΤ, θα σημάνουν την παραπέρα επέκταση των ελαστικών σχέσεων του προσωπικού, τη συνέχιση των προσλήψεων με το σταγονόμετρο, την κατάργηση της σταθερής εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία».

Η ΤΕ Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να απορρίψουν αυτήν την πολιτική και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν.

Με διαδικασίες «fast track» οι ΣΔΙΤ στην Υγεία

Στο μεταξύ, με διαδικασίες «fast track» προωθεί η κυβέρνηση την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των ιδιωτών στο ήδη εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως και την παροχή σχετικών φοροαπαλλαγών για τις «χορηγίες» του κεφαλαίου.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου με αφορμή την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», η κυβέρνηση «θα εφαρμόσει αποτελεσματικά τη συνεργασία του κράτους με ιδιωτικούς φορείς (...) Το μήνυμα είναι ότι δε θα επιτραπεί σε γραφειοκρατικά εμπόδια να καθυστερήσουν έργα (...) προχωράμε με fast track διαδικασίες για την άρση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του «πρότζεκτ» «Πρωτοβουλία για την Υγεία», ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, που όπως λέγεται αφορά μεταξύ άλλων το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων: Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Τα νοσοκομεία αυτά αναφέρεται ότι θα ανήκουν στο ΕΣΥ αλλά «θα έχουν διοικητική ευελιξία και αυτοτέλεια». Στο ίδιο «πρότζεκτ» προβλέπεται η προμήθεια εξοπλισμού για νοσοκομεία κ.ά.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι την επόμενη βδομάδα πρόκειται να ψηφιστεί διάταξη που «θα δίνει φορολογικά κίνητρα για τον εθελοντισμό και τα χορηγικά προγράμματα. Θα απαλλάσσει τις δωρεές από το σημερινό καθεστώς του ΦΠΑ (24%)». Το επόμενο βήμα είναι η ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία «τα υπουργεία θα καταγράφουν τις ανάγκες τους που δεν καλύπτονται από τον προϋπολογισμό και τα Ιδρύματα θα καταγράφουν την προσφερόμενη χρηματοδότηση για χορηγίες»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να τον χαίρονται ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση της ΝΔ!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για το νέο αντεργατικό παραλήρημα του υπουργού Εργασίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το νέο αντιδραστικό, αντεργατικό ντελίριο του υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, με τις άθλιες επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, έρχεται να επιβεβαιώσει ένα πράγμα: Δίκαιος ο μισθός του! Να τον χαίρονται ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση της ΝΔ!

Οσο για τις αναφορές του σε "τσεκούρια, δρεπάνια" και άλλα τέτοια, ας τα αναζητήσει στους πληρωμένους μπράβους του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, με τον οποίο συνεργάζεται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ