ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εκδήλωση με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα» και κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, διοργάνωσαν χτες το απόγευμα το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά και η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Novotel», που φιλοξένησε την εκδήλωση, βρέθηκαν μια σειρά συνδικαλιστές εκλεγμένοι σε πρωτοβάθμια Σωματεία, Ομοσπονδίες και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα. Μεταξύ αυτών, στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Βασίλης Πετρόπουλος, Γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ο Γιάννης Παναγόπουλος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ο Ερμόλαος Λινάρδος, Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Γιώργος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, και ο Γεράσιμος Τσεκούρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker».

Τους εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την εκδήλωση καλωσόρισε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματός της για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε «νέες δυνάμεις να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να δώσουν δύναμη στη δύναμη των εργαζομένων».

Μετά την κεντρική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις: Το ψηφιδωτό των πιο βασικών αντεργατικών νόμων που νομοθέτησαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα παρουσίασε ο Γιώργος Μελισσάρης, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Στη στρατηγική του κεφαλαίου γύρω από το ζήτημα των μισθών εστίασε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματός της για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά. Τέλος, η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματός της για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, μίλησε για την «ευελιξία» που κυριαρχεί σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού.

Δεν είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη και το λαό η πολιτική των θυσιών, των αντιλαϊκών νόμων, του «μικρότερου κακού»

Το «άνοιγμα» της εκδήλωσης από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής

Απευθύνοντας το καλωσόρισμα στην εκδήλωση, ο Γιάννης Πρωτούλης σημείωσε: «Είμαστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα πολλοί αγωνιστές που μαζί δώσαμε σημαντικές μάχες στο κίνημα το προηγούμενο διάστημα. Ανάμεσά μας είναι και αρκετοί εργαζόμενοι που προέρχονται από άλλες συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις, με τους οποίους τα τελευταία χρόνια, όπως λέει και ο αγαπημένος μας ποιητής, "ανοίξαμε την αλυσίδα και έγιναν ένας από εμάς".

Παρά τις όποιες διαφωνίες μας, με πολλούς συναντηθήκαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες που πήραν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για την Κοινωνική Ασφάλιση, για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

Ολόπλευρη στήριξη σε κάθε αγωνιστικό σκίρτημα

Μόνο τη χρονιά που πέρασε, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδρασαν πρωτοπόρα μέσα στα συνδικάτα, στήριξαν σημαντικούς αγώνες, όπως: Τους αγώνες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων που "νέκρωσαν" τα εργοτάξια σε όλη τη χώρα, για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Πιο πριν, την αγωνιστική δράση εννέα μηνών των εργατών στη Ζώνη του Περάματος, των εργατών στη ΛΑΡΚΟ, της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Των εργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά. Να θυμίσουμε ότι απέναντι στον δίκαιο αγώνα τους, η εργοδοσία επιστράτευσε την αστική Δικαιοσύνη, η οποία έβγαλε τη μία μετά την άλλη πέντε απεργιακές κινητοποιήσεις "παράνομες"!

Επίσης, τους αγώνες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ. Τις πολύμηνες κινητοποιήσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Τους αγώνες που δίνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι ενάντια στις απολύσεις στις τράπεζες, ενάντια στη διάσπαση των εργαζομένων όσον αφορά τη σχέση εργασίας, τους όρους αμοιβής και εργασίας. Του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής. Των σωματείων των νοσοκομείων και γενικά στη δημόσια Υγεία, των σχολικών καθαριστριών, των εργαζομένων στο "Βοήθεια στο Σπίτι", στους ΟΤΑ, των ναυτεργατών. Τον σημαντικό αγώνα των εκπαιδευτικών για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις που η κυβέρνηση βάφτισε προσλήψεις. Του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Τον μαραθώνιο κινητοποιήσεων των συνταξιούχων.

Δεν υπήρξε ούτε ένα αγωνιστικό σκίρτημα, ούτε μία διεκδίκηση που να μην είχε την ολόπλευρη, με συνέπεια στήριξη του ΚΚΕ.

Μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα

Δρούμε μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με αισιοδοξία και μαχητικότητα, δουλεύοντας ακούραστα για τη μαζικοποίηση και τη δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων. Μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Στηρίζουμε το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ και δουλεύουμε ώστε περισσότερα συνδικάτα να επεξεργαστούν πλαίσια διεκδικήσεων που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Σημαντική από κάθε άποψη ήταν η πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους μισθούς την οποία κατέθεσαν με μεγάλο συλλαλητήριο 530 σωματεία σε όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την καταχώρισε "στα αζήτητα" για δύο περίπου χρόνια, αρνούμενη να τη φέρει για συζήτηση.

Οταν τελικά, με τις επίμονες παρεμβάσεις του ΚΚΕ και τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων, αναγκάστηκε να την ανασύρει από τα συρτάρια της, μόλις τον Ιούνη του 2018, την απέρριψε, ενώ οι υπουργοί και οι βουλευτές της τη χαρακτήρισαν "αντισυνταγματική", "ανεδαφική" και "ασαφή"! Την ίδια στάση κράτησαν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Στάση υπονόμευσης από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό

Μέσα στον αγώνα ενάντια στη μισοδουλειά και τη μισοζωή δόθηκε η δυνατότητα σε περισσότερους εργαζόμενους, μέσα από την ίδια τους την πείρα, να συνειδητοποιήσουν την ταξική αδιαλλαξία της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Η πείρα από αυτή τη δράση, τη χρονιά που πέρασε, είναι πολύτιμη και δείχνει το δρόμο και για τη συνέχεια. Η αγωνιστική δραστηριότητα των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων αναπτύχθηκε κόντρα στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες το ίδιο διάστημα στη ΓΣΕΕ αλλά και σε μια σειρά από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες κράτησαν στάση υπονόμευσης των κινητοποιήσεων και των αιτημάτων τους. Το νου τους τον έχουν στην αναπαραγωγή, σε συνεργασία με την εργοδοσία και το κράτος, των νόθων συσχετισμών, ιδιαίτερα μπροστά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, για να παριστάνουν την ηγεσία της εργατικής τάξης και να εκπληρώνουν τον βρώμικο ρόλο τους.

Νέες δυνάμεις να συμπορευτούν με το ΚΚΕ!

Σήμερα θέλουμε πιο ολοκληρωμένα να προβάλουμε τις θέσεις του Κόμματος ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλει. Οτι δεν είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη και το λαό μας η πολιτική των θυσιών, των αντιλαϊκών νόμων, του "μικρότερου κακού". Μέσα από τη δουλειά μας έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις ώστε νέες δυνάμεις να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να δώσουν δύναμη στη δύναμη των εργαζομένων. Μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ
Σαρωτικές αντεργατικές αλλαγές απο το 2010

«Στο σύνολό τους οι εκτελεστικοί νόμοι των διαδοχικών μνημονίων διέπονται από τη λογική ότι το πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως μάλιστα τούτο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, θα αντιμετωπιστεί μέσω της επονομαζόμενης "εσωτερικής υποτίμησης", της μείωσης δηλαδή του εργατικού κόστους, κυρίως με την περικοπή των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, αλλά και με τον στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων», σημείωσε στην ομιλία του ο Γιώργος Χαρ. Μελισσάρης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις βασικότερες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.

«Από το 2010 και μετά υπήρξαν τόσο μεγάλες και σαρωτικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, οι οποίες αλλοιώνουν τη βασική αρχή της εύνοιας υπέρ του εργαζόμενου και καθιστούν ανενεργό οποιονδήποτε προστατευτικό χαρακτήρα του εργατικού Δικαίου, ώστε σήμερα να έχουμε οδηγηθεί στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και κατέληξε: «Δυστυχώς, στη μνημονιακή Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί όλες οι μορφές τερατώδους βίας κατά του απλού εργαζόμενου και συνταξιούχου τις οποίες μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί αγώνες, στους οποίους το ΚΚΕ με ανιδιοτέλεια πρωτοστατεί, μπορούν πιστεύω να μας οδηγήσουν στην αναστροφή της ζοφερής αυτής κατάστασης και να ξαναφέρουν την ελπίδα και το χαμόγελο στον άνθρωπο του μόχθου».

ΓΙΩΤΑ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ
«Ελιξίριο» για τα κέρδη η «ευελιξία»

«Η καπιταλιστική κρίση μπορεί να λειτούργησε καταλυτικά στις αντεργατικές ανατροπές, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου, πιο "ευέλικτου" εργασιακού περιβάλλοντος, ως στρατηγική επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου, έρχεται από μακριά, εδώ και τρεις δεκαετίες», ανέφερε η Γιώτα Ταβουλάρη στην ομιλία της, κάνοντας μια εκτενή αναδρομή σε αποφάσεις - σταθμούς της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που οδήγησαν σε σταδιακή επέκταση και επικράτηση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας, ως στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για την αύξηση των κερδών του.

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2017, όπου ως μέτρα που συνέβαλαν στην αύξηση της απασχόλησης αναφέρονται αυτά «που αυξάνουν την ευελιξία της αγοράς εργασίας, χαλαρώνοντας τους υπερβολικά αυστηρούς κανόνες προστασίας της απασχόλησης, μειώνοντας π.χ. το ποσό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης ή καθιστώντας τους μισθούς πιο ευέλικτους».

«Η διασφάλιση, λοιπόν, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών κολοσσών διαμορφώνεται κάτω από τη σκληρή ταξική εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για τις γυναίκες εργαζόμενες», κατέληξε μεταξύ άλλων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ