ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Νέες παρεμβάσεις ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή εργαζόμενου από «δουλεμπορικό»

Σε συλλογική πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά καλεί το Σωματείο τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω τέτοιων εταιρειών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κατάστημα «The Mart» στου Ρέντη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κατάστημα «The Mart» στου Ρέντη
Κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης «The Mart» στου Ρέντη, η οποία ανήκει στη «Σκλαβενίτης», έκανε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, που δούλευε στο συγκεκριμένο κατάστημα. Ο εργαζόμενος δούλευε μέσα από το «δουλεμπορικό» γραφείο «In Group», με ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 2008.

Το σωματείο έχει χαρακτηρίσει την απόλυση παράνομη, εκδικητική και τρομοκρατική, προχωρώντας και σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα συζητηθεί στις 16 Φλεβάρη.

«In Group και Σκλαβενίτη ακούστε το καλά, η απόλυσή σας θα μείνει στα χαρτιά», φώναξαν οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν πίσω από το πανό του σωματείου έξω από το κατάστημα, απαιτώντας: «Πάρτε πίσω την απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους».

Σήμερα, Τετάρτη, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει νέα παρέμβαση στην έδρα της «In Group». Η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί ένα από τα «γραφεία ευρέσεως εργασίας», τα οποία οι εργαζόμενοι και τα σωματεία αποκαλούν «δουλεμπορικά», και «νοικιάζει» εργαζόμενους σε άλλες εταιρείες. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες, όχι μόνο του Εμπορίου αλλά και μιας σειράς κλάδων της βιομηχανίας.

Οπως εξηγεί το σωματείο στην ανακοίνωσή του, αυτό που «ενόχλησε» την εργοδοσία είναι το γεγονός ότι ο εργαζόμενος «καλούσε τους συναδέλφους του να παλέψουν για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα», αγωνιζόταν «ενάντια στις συνθήκες ομηρίας εκατοντάδων εργαζομένων, που μέσω της "In Group" και κάθε τέτοιας εταιρείας παρέχονταν ως φτηνό και ευέλικτο προσωπικό ή ως εποχιακό προσωπικό όπως τους χαρακτηρίζουν, με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας σε εργοδότες του κλάδου». Πρόκειται, επισημαίνει, για εργαζόμενους που «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μεγαλοεργοδοτών, οι οποίοι αξιοποιούν την ενοικιαζόμενη εργασία για να παρακάμψουν τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και για να βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων απευθύνει κάλεσμα στους χιλιάδες εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους νέους, που εργάζονται μέσω τέτοιων εταιρειών, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, «να παλέψουμε οργανωμένα και συλλογικά για σταθερή δουλειά με δικαιώματα μαζί με τους υπόλοιπους εμποροϋπαλλήλους. Να μην περάσει ο διαχωρισμός μεταξύ μας, από κοινού να αντιπαλέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε στους χώρους δουλειάς και γενικότερα από την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής».

Απολύθηκε μόλις επέστρεψε στη δουλειά από αναρρωτική άδεια

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει την απόλυση ενός ακόμα εργαζόμενου στον κλάδο, ο οποίος απολύθηκε μόλις επέστρεψε στη δουλειά από αναρρωτική άδεια. Συγκεκριμένα, το σωματείο καταγγέλλει την εταιρεία «Fortissimo» για την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου, μέλους του σωματείου, από το franchise κατάστημα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» που διατηρεί στη Γλυφάδα.

Ο εργαζόμενος «απείχε από την εργασία του με αναρρωτική άδεια μετά από χειρουργική επέμβαση». Τη δεύτερη μέρα, αφού επέστρεψε στη δουλειά, όμως, τον περίμενε η απόλυση, την οποία η εργοδοσία συνέδεσε με την απουσία του για λόγους υγείας. Οπως καταγγέλλει το σωματείο, «του ανακοίνωσαν ότι απολύεται γιατί "υπάρχει πολύ προσωπικό και ο ίδιος έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους επειδή έλειπε λόγω αναρρωτικής"».

Το σωματείο προχώρησε άμεσα σε τηλεφωνική παρέμβαση στον εργοδότη, ο οποίος, όπως καταγγέλλει, «είχε το θράσος να αποκαλέσει τον συνάδελφο κοπρίτη!».

Ο Σύλλογος απαιτεί να παρθεί πίσω η απόλυση και απαντά στην προκλητική στάση της εργοδοσίας: «Οι εργαζόμενοι του κλάδου ξέρουμε καλά ποιοι είναι οι "κοπρίτες". Είναι αυτοί που μας εκμεταλλεύονται δίνοντάς μας μισθούς - ψίχουλα, την ώρα που εμείς παράγουμε τα κέρδη τους. Είναι αυτοί που για λογαριασμό τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νομοθετούν εξασφαλίζοντάς τους φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις που προέρχονται από το δικό μας ξεζούμισμα. Είναι αυτοί που για χάρη τους χτυπάνε το απεργιακό δικαίωμα. Είναι αυτοί που για χάρη τους οι τράπεζες μας παίρνουν τα σπίτια».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΥ «ΝΗΡΕΥΣ» ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαιτεί την ανάκληση απόλυσης

Την απόλυση εργαζόμενου από την εργοδοσία της εταιρείας «Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ομίλου «Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες» νομού Θεσπρωτίας. Απαιτεί την ανάκληση της απόλυσης, ενώ έχει πάρει απόφαση για κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες και καλεί τους εργαζόμενους να αποφασίσουν με Γενική Συνέλευση τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Το Σωματείο αναφέρει ότι «στο πρόσωπο του συναδέλφου μας, στοχοποιείται το σωματείο» που έχει κατακτήσεις, διεκδικεί υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, αναδεικνύει τις σημαντικές ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

«Αυτά είναι που ενοχλούν τη διοίκηση», σημειώνει, «καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούμε στο σωματείο και ενωμένοι συλλογικά και οργανωμένα να απαιτήσουμε την επαναπρόσληψη του συναδέλφου μας και την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας. Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να δώσουμε την απάντηση που πρέπει. Να αποτρέψουμε κάθε επιχείρηση τρομοκράτησης από πλευράς εργοδοσίας».

Αντίστοιχα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί τους εργαζόμενους του νομού «να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους και την ταξική τους αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ».

Στάση εργασίας στο «Νηρέα» στην Εύβοια

Τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους του «Νηρέα» στη Θεσπρωτία, στη μάχη που δίνουν για την ανάκληση της απόλυσης, εκφράζει το αντίστοιχο Σωματείο Εργαζομένων του ομίλου «Νηρέας» στην Εύβοια.

Χτες πραγματοποίησε στάση εργασίας, καταγγέλλοντας ότι ο εργαζόμενους που απολύθηκε βρέθηκε στο στόχαστρο καθώς «έχει πρωτοστατήσει για την ενδυνάμωση του σωματείου στο χώρο του». Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης σε μια σειρά περιοχές (Βατώντα, Καστέλλα) απαίτησαν να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, ενώ παράλληλα πρόβαλαν και το αίτημά τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις μισθών.

Το Σωματείο καταγγέλλει πως η εργοδοσία επιχείρησε να εφαρμόσει την τακτική της τρομοκράτησης των εργαζομένων και στις εγκαταστάσεις στην Καστέλα, «καλώντας για άλλη μια φορά την αστυνομία στην κινητοποίηση των εργαζομένων, προσπάθεια που για άλλη μια φορά έπεσε στο κενό».

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει επίσης ότι «η διοίκηση της εταιρείας δεν μπορεί να χωνέψει πως ιδρύθηκε κι άλλο σωματείο στον όμιλο και μεγάλωσε ο αριθμός των συνδικαλισμένων εργατών. Την ενοχλεί που και στην περιοχή της Θεσπρωτίας δεν μπορούν πλέον να καταπατούν δικαιώματα και έχουν σαφώς βελτιωθεί οι συνθήκες. (...) Για να εμποδίσει την ενδυνάμωση του Σωματείου, απέλυσε εργαζόμενο που είχε πρωτοστατήσει για να οργανωθούν στο σωματείο στο συγκεκριμένο τμήμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο "Νηρέας" καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές. Εμπειρία υπάρχει και στην Εύβοια, με την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης που μεγάλωνε μόνη της δύο παιδιά. (...) Κάνουμε καθαρό στην εργοδοσία πως δεν πρόκειται να περάσει η τρομοκρατία. (...) Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο "Νηρέα" να ορθώσουμε τείχος αλληλεγγύης και να προστατεύσουμε όχι μόνο τον συγκεκριμένο αλλά και τη δουλειά κάθε εργαζόμενου στον όμιλο. (...) Να βγούμε μπροστά ακόμα περισσότεροι στη μάχη για την υπογραφή της Σύμβασης».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Σήμερα η κινητοποίηση για μισθούς και Εργασιακά

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών (Πανεπιστημίου 37, πλατεία Κοραή), σήμερα Τετάρτη, στις 2.30 μ.μ., καλούν Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο.

Το κάλεσμα απευθύνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, η Ομοσπονδία Υπουργείου Ανάπτυξης (τέως βιομηχανίας), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, καθώς και οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, Εργαζομένων Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περάματος - Κερατσινίου «Νίκος Πλουμπίδης», Μενιδίου - Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης», Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Νέας Ιωνίας «Γ. Σεφέρης», Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων και τα Σωματεία Εργαζομένων των δήμων Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Κορυδαλλού και Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν μεταξύ άλλων αυξήσεις στους μισθούς, «ξεπάγωμα» των μισθολογικών κλιμακίων, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού κ.ά., επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν περίπου 6 μισθούς.

Διεκδικούν επιπλέον σταθερή - μόνιμη δουλειά για όλους, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ίσα δικαιώματα και ίση αμοιβή συμβασιούχων και μόνιμων υπαλλήλων.

  • Παράλληλα, στάση εργασίας την Παρασκευή 9/2 (11 π.μ. - 4 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 12.30 το μεσημέρι αποφάσισε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία και θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Λένε όχι στις απολύσεις των συμβασιούχων στους δήμους και απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση στις 21 Φλεβάρη ενάντια στους πλειστηριασμούς

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς, στις 21 Φλεβάρη, καλεί το ΠΑΜΕ, με συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 6.30 μ.μ., και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, «να δυναμώσουμε την πάλη και να μπούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης και των αρπακτικών τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν να βγάλουν στο σφυρί και να αρπάξουν το βιος και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για να τσεπώσουν ζεστό χρήμα, πετώντας μας στο δρόμο. Να μην το επιτρέψουμε».

Κάλεσμα από το ΜΑΣ

Με το σύνθημα «Οχι στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις! Κανένας μόνος του απέναντι στα κοράκια και το κράτος τους!», το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί κάθε φοιτητικό - σπουδαστικό σύλλογο να οργανώσει μαζί με εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μαθητές τις κινητοποιήσεις στις 21 Φλεβάρη και να συμμετάσχουν στην Αθήνα, στη συγκέντρωση στην Ομόνοια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ