ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων σήμερα στη Νίκαια

Θα συζητηθεί η πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και θα ληφθούν αποφάσεις για το παραπέρα δυνάμωμά της

Το κομβόι των τρακτέρ καθ' οδόν προς τα Τέμπη
Το κομβόι των τρακτέρ καθ' οδόν προς τα Τέμπη
Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, που παλεύουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, συγκαλεί σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οπως αναφέρει στο κάλεσμά της, στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση για την πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και θα ληφθούν αποφάσεις με στόχο το παραπέρα δυνάμωμα της αγωνιστικής πίεσης για την ικανοποίηση από την κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων, το οποίο καθορίστηκε στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, στη Λάρισα.

Κρατάνε γερά για πάνω από δύο βδομάδες στα μπλόκα

Κρατώντας γερά για πάνω από δυο βδομάδες στα μπλόκα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ που τους εξοντώνουν. Παράλληλα με τα μπλόκα, χρησιμοποιούν πολλές και διάφορες μορφές πάλης, όπως προγραμματισμένους αποκλεισμούς βασικών δρόμων, μαχητικά συλλαλητήρια στους χώρους των μπλόκων αλλά και στις πλατείες των πόλεων, αγωνιστικές συγκεντρώσεις στις εφορίες, στον ΟΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στη ΔΕΗ και σε άλλες υπηρεσίες, παρεμβάσεις σε συνεδριάσεις Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων κ.ά.

Από τον συμβολικό αποκλεισμό στα Τέμπη

Eurokinissi

Από τον συμβολικό αποκλεισμό στα Τέμπη
Απέναντί τους έχουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εμφανίζεται αδιάλλακτη έναντι των δίκαιων αιτημάτων τους, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που, παρά τις αντιπολιτευτικές τους κορόνες, στηρίζουν, επί της ουσίας, την πολιτική που τους ξεκληρίζει, στρέφονται ενάντια στο περιεχόμενο και τις μορφές του αγώνα τους, τους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές που βιάζονται ν' αρπάξουν τη γη και την παραγωγή τους, τους εμποροβιομήχανους, τους τραπεζίτες και τα μονοπώλια, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους.

Συμπαραστάτες και συμμάχους στον αγώνα τους έχουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που, από την πρώτη στιγμή που στήθηκαν τα μπλόκα, στέκονται αγωνιστικά στο πλευρό τους, συμμετέχοντας ενεργά σε κάθε αγωνιστική τους δράση. Κι αυτή η εργατική - λαϊκή στήριξη που, όσο περνούν οι μέρες, διευρύνεται και δυναμώνει, δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη τους.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ισχυρού μπλόκου της Νίκαιας στην πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, όπως και οι δυνάμεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που πρωτοστατούν σε μια σειρά άλλα μπλόκα σε όλη τη χώρα, τα οποία συντονίζονται στα πλαίσια της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αποτελούν εγγυήσεις ότι ο αγώνας δεν θα ξεστρατίσει από την κατεύθυνσή του, από την πορεία εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αποτελεί εγγύηση ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες δεν θα συρθούν σε έναν προσχηματικό «διάλογο» με την κυβέρνηση, ο οποίος δεν θα οδηγεί στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αλλά θα τους στριμώχνει στις μυλόπετρες των «δεσμεύσεων της χώρας», στην πραγματικότητα στους στόχους του κεφαλαίου και των «εταίρων» του.

Απέκλεισαν τα Τέμπη

Δείγμα της αγωνιστικής αποφασιστικότητας της μικρομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας αποτελεί ο αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στην κοιλάδα των Τεμπών, στον οποίο προχώρησε το μπλόκο της Νίκαιας, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής.

Συγκεκριμένα, στη 1 μετά το μεσημέρι, στο χώρο του μπλόκου, εκτός από τους αγωνιζόμενους αγρότες, είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής, καθώς και γυναίκες από την Αθήνα και τους νομούς της Θεσσαλίας, που πήραν μέρος στην επίσκεψη στο μπλόκο την οποία οργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (για την επίσκεψη της ΟΓΕ, βλ. αναλυτικότερα στη σελ. 14).

Παρόντες ήταν επίσης οι Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου, βουλευτές Λάρισας και Μαγνησίας, αντίστοιχα, του ΚΚΕ.

Λίγο αργότερα δόθηκε το σύνθημα της εκκίνησης για τα Τέμπη. Μπροστά μπήκαν τα δεκάδες τρακτέρ και στο κομβόι ακολούθησαν τα λεωφορεία με τις γυναίκες και τα ΙΧ αυτοκίνητα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Περνώντας τα τρακτέρ μέσα από την πόλη της Λάρισας, αλλά και σ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι τα Τέμπη, που κράτησε πάνω από μια ώρα, τα τρακτέρ δεν σταμάτησαν να κορνάρουν. Με τα φώτα αναμμένα και κορνάροντας, μπήκαν στην κοιλάδα των Τεμπών και παρατάχτηκαν εκεί, αποκλείοντας την οδική κυκλοφορία και στις δυο πλευρές του εθνικού δρόμου.

Εκεί, μαζί μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, φώναζαν συνθήματα υπέρ του κοινού αγώνα και της κοινωνικής συμμαχίας η οποία μπορεί να ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές, «να φέρει τα πάνω κάτω».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει τη αυταπάτη ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες θα κουραστούν, θα απελπιστούν και θα τα παρατήσουν.

Μετά το τέλος του αποκλεισμού, τα τρακτέρ, με τα ίδια κορναρίσματα και με αγωνιστική αποφασιστικότητα, πήραν το δρόμο του γυρισμού για το μπλόκο της Νίκαιας.

Αποφασιστικά και στα άλλα μπλόκα της Θεσσαλίας

Ανάλογη μαχητικότητα επικρατεί και στα άλλα μπλόκα που έχουν στηθεί σε περιοχές της Θεσσαλίας και συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνας), που παραμένει ακλόνητο επί 15 μερόνυχτα, το πρωί του περασμένου Σαββάτου προχώρησε σε αποκλεισμό του δρόμου Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου. Κτηνοτρόφοι έριξαν γάλα στο οδόστρωμα και έκαψαν μπάλες με ζωοτροφή, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο γάλα και στο κρέας, καθώς και για το υψηλό κόστος παραγωγής, με τη μεγάλη ακρίβεια στις ζωοτροφές, τα φάρμακα για τα ζώα και τα άλλα εφόδια που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, η οποία λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών. Ανέδειξαν, επίσης, το αίτημα των αποζημιώσεων για τις σοβαρές καταστροφές που υπέστησαν από τον χιονιά και τις πλημμύρες.

Το μπλόκο του Αερινού, που έχουν στήσει αγρότες από χωριά της Μαγνησίας, συνεχίζει δυναμικά, προχωρώντας σε προγραμματισμένους αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου του Αερινού. Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, στο μπλόκο έφτασαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων κι άλλων φορέων από το Βόλο, για να εκφράσουν την εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες. Εκ μέρους της Επιτροπής του Μπλόκου τους καλωσόρισε ο Νίκος Αγγελής, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Λούμας, περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Καθημερινή αγωνιστική δραστηριότητα έχουν και τα δυο άλλα μπλόκα, στο Γερακάρι Αγιάς και στα Δελέρια Τυρνάβου.

Σε Πελοπόννησο, Ηπειρο και Στερεά Ελλάδα

Από την κινητοποίηση στα διόδια του Ακτίου
Από την κινητοποίηση στα διόδια του Ακτίου
Στην Πελοπόννησο, επί της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου στο Λατίφι Αμαλιάδας βρίσκονται οι αγρότες της Ηλείας. Χτες το πρωί πραγματοποίησαν συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ Πύργου και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τους δασικούς χάρτες και τον κίνδυνο νέων περικοπών σε αγροτικές επιδοτήσεις, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία προς τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, κάνοντας συμβολική κατάληψη.

Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέχρι το Δασαρχείο Καλαμάτας οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού Πυλίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα νέα χαράτσια που τους επιβάλλονται από τους νέους δασικούς χάρτες. Στη συνέχεια επέστρεψαν στη γέφυρα του Πάμισου ποταμού, την οποία και απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες.

Στον κόμβο Ινάχου παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αργολίδας, εκεί όπου χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε Παμπελοποννησιακή αγροτική σύσκεψη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου.

Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης πραγματοποίησαν χτες το πρωί αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού, με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εξέφρασαν με χαιρετισμούς εκπρόσωποι από την Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λακωνίας και την Ομάδα Γυναικών. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Σπάρτης, η οποία κατέληξε στη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών, όπου οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για τα χαράτσια που τους επιβάλλονται, με αφορμή την ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες του Αιγίου παραμένουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στην Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος των βενζινάδικων.

Στην Ηπειρο, σταθεροί στις θέσεις τους μένουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας που έχουν στήσει μπλόκο στο Λούρο, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία παραμένουν τα μπλόκα στο Κεφαλόβρυσο και στον «κόμβο Βρυσούλας».

Χτες, αγρότες από τα μπλόκα στο Λούρο και τη Βόνιτσα κατευθύνθηκαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στα διόδια του Ακτίου, στις 12 το μεσημέρι, όπου και παρέμειναν για δύο ώρες, ανοίγοντας τα διόδια για τα διερχόμενα οχήματα. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Στη Φθιώτιδα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παραταχθεί στον κόμβο Ανθήλης και παραμένουν σταθερά στο αγωνιστικό τους πόστο, όπως και οι συνάδελφοί τους της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που έχουν συγκεντρωθεί στη θέση «Παλιούρια» στο Μαντούδι.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Αγωνιστική υποδοχή από Σωματεία της Θεσσαλονίκης στους αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων
Αγωνιστική υποδοχή από Σωματεία της Θεσσαλονίκης στους αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων
Στη Θεσσαλονίκη, αγωνιστική υποδοχή των αγροτών από το μπλόκο των Μαλγάρων που προχώρησαν σε κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης, πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο ταξικά σωματεία της πόλης.

Μαζική ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων, Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και η συμμετοχή στη συγκέντρωση που έγινε στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Εκεί βρέθηκε και αντιπροσωπεία αγροτών από τον Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας» που πρωτοστατεί στο μπλόκο της διασταύρωσης της Νάουσας.

Από τον χώρο της συγκέντρωσης ξεκίνησε πορεία με κατεύθυνση τον Λευκό Πύργο, όπου γύρω στη 1 το μεσημέρι έφτασαν οι αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων, με δεκάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα. Παρέταξαν τα μηχανήματα στην παραλιακή λεωφόρο, την οποία απέκλεισαν για περίπου 2 ώρες.

Από τα μεγάφωνα, εκπρόσωποι του μπλόκου και των Σωματείων ανέδειξαν την ανάγκη κοινού αγώνα απέναντι στην πολιτική που ξεκληρίζει τους αγρότες και καταδικάζει στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση συνολικά το λαό.

Στον Εβρο συνεχίζουν δυναμικά τους συμβολικούς αποκλεισμούς οι αγρότες του μπλόκου στο Θούριο, ενώ στη Ροδόπη παραμένουν τα μπλόκα σε Καλλίστη και Πάσσο.

Στην Καστοριά ενισχύεται το μπλόκο του Αργους Ορεστικού. Την Πέμπτη 9/2, μαζί με τους αγρότες των Πρεσπών, θα προχωρήσουν σε 24ωρο αποκλεισμό του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Παραμένουν τα μπλόκα στο Αντίγονο της Φλώρινας, στον κόμβο Μανιακίου και στα Γρεβενά, στην είσοδο της Εγνατίας.

Την Πέμπτη αγρότες της Κοζάνης ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκο στη γέφυρα του Ρυμνίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία παραμένουν τα μπλόκα της Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας και στη διασταύρωση της Νάουσας, όπου οι αγρότες πραγματοποιούν καθημερινούς συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων. Επίσης τα μπλόκα στον κόμβο Γυψοχωρίου στην Πέλλα και στην Κατερίνη, στην αερογέφυρα στην είσοδο της πόλης.

Στις Σέρρες, οι αγρότες της περιοχής της Αμφίπολης συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στην πλατεία του Ροδολίβους. Επίσης παραμένει το μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα.

Στο Κιλκίς συνεχίστηκε και χτες ο αποκλεισμός του Τελωνείου των Ευζώνων.

Στη Θεσσαλονίκη, αγρότες από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια, χτες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το ΥΜΑΘ. Επίσης παραμένει το μπλόκο στο Δερβένι.

«Κοινωνική ευθύνη»...

Επιβεβαιώνοντας ότι οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν στην πραγματικότητα απέναντί τους όλες τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, τόσο στο επίπεδο της κυβέρνησης, όσο και στην τοπική διοίκηση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόσθεσε χτες άλλη μία παρέμβαση ενάντια στη μορφή αγώνα (μπλόκα και αποκλεισμούς) που έχουν επιλέξει οι αγρότες, ενισχύοντας και αυτή την προσπάθεια ενεργοποίησης του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού».

Στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, η διοίκηση της Περιφέρειας πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος με τρεις άξονες:

Να καθίσει η κυβέρνηση σε διάλογο με τους αγρότες (όταν η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι ο «διάλογος» στον οποίο καλεί έχει ως δεδομένες τις «δεσμεύσεις της χώρας» και δεν θα περιλαμβάνει... «μαξιμαλιστικά αιτήματα»).

Να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους (όταν η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας εφαρμόζει πλήρως στις δικές της αρμοδιότητες τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, η οποία με εργαλείο την ΚΑΠ ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες).

Οι αγρότες να αγωνίζονται με «κοινωνική ευθύνη» (δηλαδή να μην εμποδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κ. Μακεδονίας ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει το προσχηματικό κείμενο και τόνισε ότι: Ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, που προβάλλει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να τα διεκδικούν με όποιες μορφές οι ίδιοι οι αγρότες συλλογικά θα αποφασίζουν.

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη, την πολύμορφη αγωνιστική τους δράση συνεχίζουν το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά, όπως το μπλόκο στα Πραιτώρια το οποίο έχουν στήσει αγρότες του Ηρακλείου.

Την περασμένη Κυριακή το μπλόκο στα Πραιτώρια επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Μιλώντας στους αγρότες, ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι τα προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους και τα οποία τους βγάζουν στους δρόμους, έχουν τη ρίζα τους στην αντιαγροτική και συνολικά αντιλαϊκή πολιτική, τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Την ίδια μέρα, φοιτητικοί Σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Σύλλογος Σπουδαστών του ΤΕΙ Χανίων επισκέφτηκαν το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, ενώ μια μέρα πριν το μπλόκο επισκέφθηκαν αντιπρόσωποι της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Την Πέμπτη 9/2, εξάλλου, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η Ενωση Συνταξιούχων καλούν σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους αγρότες στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών, ενώ απευθύνουν παράλληλα κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να λάβουν αποφάσεις συμμετοχής σε αυτό.

Για την ίδια μέρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων προγραμματίζουν στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων στην Αγιά.

Στο Ρέθυμνο, στις θέσεις τους παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι που έχουν συγκεντρωθεί με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στη διασταύρωση «Μάντρες», κοντά στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Πλατάνου Δ. Αμαρίου Ρεθύμνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ